Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje DELONGHI
›
Instrukcja Ekspres DELONGHI Dedica Metallics EC785.GY
Znaleziono w kategoriach:
Ekspresy ciśnieniowe
(94)
Wróć
Instrukcja obsługi Ekspres DELONGHI Dedica Metallics EC785.GY
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
156
1.
OPIS
(str
. 3)
Na kolejny
ch stronach użyto poniższej t
erminologii.
1.1
Opis urządzenia
A1.
Pok
r
ywa zbiornika na wodę
A2.
Uchwyt w
yjmowania zbiornika
A3.
Zbiornik na wodę
A4.
Podgrz
ewacz liżanek
A5.
Sitko bojlera
A6.
Wyłącznik ON/OFF
A7.
Podsta
wka na liżanki
A8.
Wskaźnik pełnej tacki na skr
opliny
A9.
T
acka na skropliny
A10. T
acka na kubek lub szklanki
A11. Pokrętło pary
A12. D
ysza gorącej w
ody/par
y
A13. Rurka gorącej wody/pary
A14. Pierścień w
yboru dyszy do spieniania mleka
A15. Łącznik rurki gorącej wody/pary
1.2
Opis panelu sterowania
B1.
Prz
ycisk parzenia jednej liżanki
B2.
Wbudowana kontr
olka funkcjonow
ania (biała)
B3.
Prz
ycisk parzenia dw
óch liżanek
B4.
Wbudowana kontr
olka funkcjonow
ania (biała)
B5.
Prz
ycisk funk
cji par
y
B6.
Wbudowana kontr
olka funkcjonow
ania (biała)
B7.
Kontrolka odkamieniania (pomarańczow
a)
1.3
Opis akcesoriów
C1.
Uchwyt na ltr
C2.
Filtr 1 liżanki (symbol
wybit
y pod ltrem)
C3.
Filtr 2 liżanek (symbol
wybit
y pod ltrem)
C4.
Filtr na saszetki (symbol
wybit
y pod ltrem)
C5.
Miarka/praska
C6.
Filtr zmiękczający wodę (*nie znajdujący się w
wyposażeniu, do zakupienia w autoryzowanym c
entrum
serwisow
ym)
C7.
Dzbanek do mleka
2.
NAPEŁNIANIE ZBIOR
NIKA NA WODĘ
Zwróć uwagę:
Przed uruchomieniem urządzenia,
dokładnie umyć w
gorącej wodzie wszystkie ak
cesoria i zbiornik.
1.
Wyjąć zbiornik pociągając go do góry (r
ys. 1).
2.
Otworz
yć pokry
wkę i napełnić zbiornik zimną, czystą wodą
uważając, aby nie prz
ekroczyć poziomu MA
X. (r
ys. 2).
Wło
-
żyć zbiornik delikatnie przyciskając, aby znajdujące się na
dnie zawory otworzył się.
3.
Można r
ównież napełnić zbiornik bez wyjmowania go
, w
y-
starczy wlać do niego wodę za pomocą dzbanka.
Uwaga:
Nigdy nie włączać urządzenia bez zbiornika lub
, gdy nie ma w
nim wody
.
Zwróć uwagę:
Normalne jest, ż
e we wnęce pod zbiornikiem moż
e znajdować
się woda; od czasu do czasu wytrzeć wnękę czystą gąbką.
3.
PIERWSZE WŁĄCZENIE
URZ
ĄDZENIA
Przy pier
wszym uż
yciu należy wypłukać wewnętrzne obwody
urządzenia w następujący sposób:
1.
Włączyć urządzenie wciskając wyłącznik ON/OFF (r
ys.
3): urządzenie przepro
wadzi autodiagnostykę, kt
óra jest
wskazy
wana zamiennym miganiem trzech przyciskó
w
.
2. Kontr
olki
i
migają wskazując, że urządzenie
dochodzi do temperatury: gdy przestaną migać, włączają
się na stałe i w tej chwili urządzenie jest got
owe do płuka-
nia obwodu.
3.
Zaczepić kubecz
ek na ltr do urządzenia (rys. 9).
4.
Umieścić pojemnik o pojemności prz
ynajmniej 0,5 litra
pod sitkiem bojlera (
A5) (r
ys.4) i wcisnąć
prz
ycisk
.
Po
wtórzyć czynność 5 razy.
5.
Opróżnić pojemnik i umieścić go pod dyszą gorąc
ej wody/
pary (A12) (r
ys. 4).
6
Ustawić pokr
ętło wyt
warzania gorącej w
ody par
y na pozy-
cji
(rys. 5) i w
ytworzyć gorącą wodę, aż do opr
óż-
nienia zbiornika wody (A3); nast
ępnie zakręcić pokr
ętło
ustawiając je na pozycji
O
.
4.
UST
AWIENIA
MENU PROGRAMOWANIA
Przed wejściem do menu
, upewnić się, że urządzenie jest got
o-
we do użytku, następnie przytrzymać pr
zez 10 sek
und wciśnięty
przycisk
, dopóki trz
y przyciski nie zaczną migać po kolei:
Urządzenie znajduje się w trybie programowania.
Ustawić urządzenia w
edług własnych upodobań; ab
y w
yjść z
menu programow
ania, poczekać 15 sekund.
Zwróć uwagę:
Jeżeli w ciągu 15 sekund nie z
ostanie wybrany żaden prz
ycisk,
urządzenie automatycznie po
wróci do stanu gotow
ości.
4.1
Ustawienie t
emperatury k
awy
Jeżeli chce się zmienić t
emperaturę w
ody niezbędnej do przygo-
towania ka
w
y
, należ
y postępow
ać w następujący sposób:
1.
W
ejść do menu programow
ania;
2.
W
cisnąć pr
zycisk
, aby wejść do trybu wyboru tem-
peratury kawy: włączą się kontrolki dotyczące
danego
wyboru:
157
niska
średnia
wysoka
3.
Kontr
olki zaczną migać po kolei;
4.
W
cisnąć przycisk żądanej temperatury:
niska
średnia
wysok
a
5.
Miga przycisk
, wskazując, że wybór został zapisany
.
Urządzenie wychodzi z menu i jest gotowe do użycia.
4.2
Ustawić tw
ardość wody
Kontr
olka (B7), wskazująca konieczność odkamieniania, włą-
cza się po ustalonym wcz
eśniej okresie działania, który zależy
od twardości wody
.
Ewen
tualnie, można zapr
ogramować ekspr
es na podstawie
twardości wody z sieci w
odociągowej r
óżny
ch regionów
, zwięk-
szając lub zmniejszając w ten sposób częst
otliwość wykonywa-
nia odkamieniania.
Należy postępować następując
o:
1.
W
ejść do menu programow
ania;
2.
Wcisnąć przycisk
, aby w
ejść do tr
ybu wyboru t
war-
dości wody: włączą się k
ontrolki dotycząc
e danego w
y-
boru:
miękka
średnia
twarda
3.
Kontr
olki zaczną migać po kolei;
4.
Następnie wcisnąć przycisk odpowiadający twardości
wody na danym obszarze:
woda
miękka
woda
średnia
woda
twarda
<10°dH
10°dH - 20°dH
>20°dH
<18°fH
18°fH - 36°fH
>36°fH
<180mg/l CaC
o
3
180-360mg/l CaCo
3
>360mg/l C
aCo
3
Miga przycisk
, wskazując, że wybór został zapisany
.
Urządzenie wychodzi z menu i jest gotowe do użycia.
4.3
Wyregulo
wać auto-
o (stand-by)
Ze względu na osz
czędność energetyczną, urządzenie posiada
funkcję auto-o prz
ydatną podczas dłuższ
ego niestosowania.
Aby ponownie włączyć urządzenie
, wcisnąć jakikolwiek przycisk
na panelu stero
wania.
1.
W
ejść do menu programow
ania;
2.
Wcisnąć przycisk
, aby wejść do trybu w
yboru czasu
automatycznego wyłączania: włączą się kontr
olki dotyczą-
ce danego wyboru:
9 min
30 min
3 godz.
3.
Kontr
olki zaczną migać po kolei;
4.
W
cisnąć przycisk żądanego czasu:
9 min
30 min
3 godz.
5.
Miga prz
ycisk
, wskazując, że wybór został zapisany
.
Urządzenie wychodzi z menu i jest gotowe do użycia.
4.4
Wartości fabryczne (reset)
Dzięki tej funk
cji, można przy
wrócić wszystkie ustawienia menu
i wszystkie zaprogramowane ilości do usta
wień fabrycznych.
Aby przy
wrócić ustawienia fabryczne, post
ępować w następu-
jący sposób:
1.
Ustawić dysz
ę par
y na tacce na skr
opliny;
2.
W
ejść do menu programow
ania;
3.
Ustawić pokr
ętło pary na poz
ycji
;
4.
W
cisnąć przycisk
: trz
y kontr
olki migają jednocze-
śnie, potwierdzając przywrócenie ustawień fabrycznych.
5.
Migają kontrolki
i
, wskazując, że należy za-
kręcić pokr
ętło pary (symbol
○
).
Po zak
ręceniu pokr
ętła par
y
, ur
ządzenie jest gotow
e do użytku.
5.
JAK PRZYGOTOW
AĆ KA
WĘ CAPPUCCINO
5.1
Porady w celu uzyskania kaw
y o wyższej
temperaturze
Aby uzyskać bardziej gorącą kawę espr
esso zaleca się:
•
Podgrzanie liżanek poprze
z w
ypłukanie ich niewielką ilo-
ścią gorącej wody
.
•
Założenie na urządz
eniu uchwytu na ltr z włożonym l-
trem,
bez doda
wania kawy
.
Używając tej samej liżanki
w której przygotow
ano kawę, w
cisnąć przycisk 1 liżanki i
wyt
worzyć do niej gorącą wodę
, w celu ogrzania.
•
Z
większyć temperatur
ę kawy w menu programowania.
158
•
P
odczas funkcjonow
ania, podgrzewacz liżanek (
A4
) jest
gorący: umieścić na nim uży
wane liżanki.
5.2
Jak przygotować kaw
ę espresso przy użyciu
mielonej kawy
1.
D
o uchwytu na ltr włożyć ltr do kawy mielonej (
C2
lub
C3
) (rys. 6). Użyć ltra z wybitym pod spodem symbolem
, jeżeli chce się przygoto
wać jedną kawę lub ltra z
symbolem
, jeżeli chce się przygoto
wać 2 kawy
.
2.
Jeżeli chce się przygotow
ać tylko jedną kawę
, wsypać do
ltra jedną płaską miarką mielonej kawy, ok
oło 7 g (rys. 7).
Jeżeli na
tomiast chce się przygotować dwie kawy
, wsypać
do ltra niepełne dwie miarki kawy mielonej (około 7+7
g). Napełniać ltr małymi ilościami, aby kawa mielona nie
wysypy
wała się z niego
.
Uwaga:
dla prawidłow
ego funkcjonow
ania, przed napełnieniem kawą
mieloną, należy się upewnić, że w ltrze nie ma po
zostałości z
poprzedniego parzenia.
3.
Równomiernie rozmieścić kaw
ę mieloną i delikatnie doci-
snąć miarka/praska (r
ys. 8).
Dociśnięcie kawy mielonej jest bardzo ważne dla uzyska-
nia dobrej kawy espresso
. Jeżeli dociśnie się zbyt mocno
,
kawa będzie wypływać powoli i będzie bardz
o mocna. Na-
tomiast, je
żeli dociśnie się zbyt delikatnie, ka
wa będzie
wypły
wać szybko i będzie słabsza.
4.
Usunąć ew
entualny nadmiar kawy z kraw
ędzi uchwytu na
ltr i założyć go na urządzeniu: w celu pra
widłowego za-
czepienia, wyrównać rączk
ę uchwytu na ltr z symbolem
INSERT (rys. 9), zaczepić uchwyt na ltr i przekręcić rączk
ę
w praw
o, aż do wyrównania z po
zycją CL
OSE.
5.
P
od otworami ltra umieścić liżankę lub liżanki (rys.
10).
6.
Upewnić się, że k
ontrolki przycisk
ów wytwarzania k
awy
są włączone, nast
ępnie wcisnąć przycisk
lub
:
urządzenie automatycznie prz
er
wie wyt
warzanie.
7.
W celu wyjęcia uchwytu na ltr
, przekręcić rączk
ę z praw
ej
w lewą.
Ryzyko Oparzenia!
Aby uniknąć wytr
yskiwania nigdy nie wyjmować uchwytu na
ltr podczas wytarzania k
awy i zawsze odczekać kilka sekund
po jego zakończeniu
.
5.3
Jak przygotować kaw
ę espresso przy użyciu
saszetek
Zwróć uwagę:
stosować sasz
etki zgodne ze standar
dem ESE: jest on wskazany
na opakow
aniu odpowiednim oznaczeniem.
Standard ESE jest systemem zaak
ceptow
anym
przez większość pr
oducentó
w kawy w saszet-
kach i umożliwia przygotowanie kawy espres-
so w prosty i czysty sposób.
1.
Włożyć ltr na kawę w sasz
etkach
(
z w
ybitym pod spodem
symbolem
) do uchwytu na ltr
.
2.
Włożyć sasz
etkę umieszczając ją na śr
odku ltra (rys. 11).
W celu prawidło
wego ułożenia sasz
etek na ltrze zawsz
e
stosować się do instruk
cji znajdujących się na ich opako-
waniu.
Wyk
onać czynności z punktów od 4 do 6 z poprzedniego para-
grafu.
Zwróć uwagę:
•
Gdy ekspres przygoto
wuje kawę, mo
żna w dowolnym mo-
mencie przerwać jej w
ytwarzanie poprzez naciśnięcie na
wciśnięty wcz
eśniej prz
ycisk wytwarzania kawy.
•
P
o zakończeniu wytwarzania, jeżeli chce się zwiększyć
ilość kawy w liżance, wystarczy prz
ytrzymać wciśnięty (w
ciągu 3 sekund) wciśnięty wcz
eśniej przycisk w
ytwarzania:
wyt
warzanie zostanie automa
tycznie przerwane po kilku
sekundach.
•
W c
elu wyjęcia uchw
ytu na ltr
, pr
zekr
ęcić rączkę z pra
wej
w lewą stronę
.
Ryzyko Oparzenia!
Aby uniknąć wytr
yskiwania nigdy nie wyjmować uchwytu na
ltr podczas wytarzania k
awy i zawsze odczekać kilka sekund
po jego zakończeniu
.
5.4
Programowanie ilości ka
w
y w liżance
Ekspres jest fabrycznie ustawion
y na w
ytworzenie standardo-
wej ilości. Jeż
eli chce się zmienić taką ilość, należy wykonać na-
stępujące czynności:
1.
Pod otw
orami uchwytu na ltr umieścić jedną lub dwie li-
żanki.
2.
Wcisnąć przycisk, który chce się zaprogramować (
lub
) i przytrz
ymać. Urządzenie zacznie wytwarzać
kawę i drugi przycisk wytwarzania zacznie migać, wskazu-
jąc, że ekspr
es znajduje się w tr
ybie programo
wania.
3.
Jak t
ylko uzyska się żądaną ilość kawy w liżance, puścić
przycisk: w
ytwarzanie zostanie przerwane i kontr
olka za-
cznie migać wskazując, że ilość została pr
awidłowo zapi
-
sana.
4.
Jak tylko dwie kon
trolki wytwarzania kaw
y włączą się na
stałe, urządzenie będzie goto
we do użytkowania.
159
6.
JAK PRZYGOTOW
AĆ KA
WĘ CAPPUCCINO
1.
Przygotow
ać kawę espresso jak opisano w poprz
ednich
paragrafach, w odpowiednio dużych liżankach. Aby użyć
wysokich szklanek, należ
y zdjąć tack
ę na skropliny i umie-
ścić szklankę na odpowiedniej tac
ce (A10);
2.
W
cisnąć przycisk
(r
ys. 12): kontr
olka miga;
3.
W między czasie napełnić pojemnik 100 gramami mleka
na każdą kawę cappuc
cino, kt
órą chce się przygotować
.
Aby uzyskać bardziej gęstą i obtą piankę
, należy użyć
mleka odtłuszczonego lub półtłustego pr
osto z lodówki
(około 5° C). P
odczas w
yboru w
ymiarów pojemnika wziąć
pod uwagę, ż
e objętość mleka zwiększ
y się 2 lub 3 razy
(rys. 13).
4.
Upewnić się, że pierścień dyszy do spieniania mleka (A14)
znajduje się na pozycji
„CAPPUCCINO”
(r
ys. 14);
5.
Upewnić się, że kontr
olka przycisku
jest włączona
na stałe wskazując, że temper
atura bojlera jest idealna do
wyt
worzenia pary
.
6.
Umieścić pojemnik pod dyszą do spieniania mleka i odkrę-
cić na kilka sekund pokrętło w celu usunięcia ew
entualnej
wody znajdującej się w obw
odzie. Zakr
ęcić pokrętło
.
7.
Umieścić pojemnik z mlek
iem pod dyszą do spieniania
mleka.
8.
Zanurzyć dyszę do spieniania mleka w pojemniku z mle-
kiem uważając, ab
y nigdy nie zanurzać czarnego pierście
-
nia (rys. 15). Ustawić pokrętło na po
zycji
. Z dysz
y
do spieniania mleka wydobędzie się para, dzięki czemu
mleko spieni się i zwiększy objętość (rys. 16). Aby uzyskać
bardziej kr
emową piankę zanurzyć dysz
ę do spieniania w
mleku i przekręcać pojemnik przesuw
ając go wolnymi ru-
chami z dołu do góry.
9.
P
o osiągnięciu temperatury (idealna wartość to 60°C) i żą-
danej gęstości pianki, przerwać wyt
warzanie pary pr
ze-
kręcając pokr
ętło par
y w kierunku zgodnym z k
ierunkiem
ruchu wskazów
ek zegara.
10.
Wlać spienione mlek
o do liżanek z prz
ygoto
waną wcz
e-
śniej kawą espr
esso. Ka
wa cappuccino jest gotow
a: posło-
dzić do smaku i, według uznania, posypać piank
ę kakaem.
Zwróć uwagę:
•
je
żeli chce się przygotow
ać kilka kaw cappuccino
, należy
wcześniej zaparzyć wszystkie kawy a dopiero potem spie-
nić mleko;
•
aby wyjść z funkcji pary wcisnąć jakikolwiek przycisk: kon-
trolki
i
migają wskazując, że t
emperatura jest
zbyt wysoka do w
ytwarzania kaw
y (patrz paragraf
„Chło-
dzenie bojlera
”).
Zaleca się wyt
warzanie par
y przez nie dłuż
ej
niż 60 sekund.
7.
PRZYGOTOWANIE
CIEPŁEGO MLEKA (HOT
MILK)
Aby przygotować ciepłe mlek
o bez pianki, postępo
wać jak opi-
sano w poprzednim paragrae, upewniając się
, że pierścień
dyszy do spieniania mleka (A14) jest umieszczon
y do gór
y
, na
pozycji „HO
T
MILK”
.
8.
CZYSZCZENIE DYSZY DO SPIENIANIA MLEKA
PO
KA
ŻDYM
UŻYCIU
Uwaga:
Ze względów higieniczn
ych zaleca się czyszczenie dyszy do spie-
niania mleka po każdym użyciu.
Post
ępować w następujący sposób:
1.
Przekr
ęcając pokrętło wytworz
yć par
ę przez kilka sekund
(punkty 2, 5 i 6 poprzedniego paragrafu). Dzięki temu
opróżni się dysz
ę do spieniania z ewentualn
ych pozostało-
ści po mleku.
Wyłączyć urządzenia naciskając na prz
ycisk
ON/OFF
.
2.
Poczekać kilka minut
, aż dysza do spieniania mleka w
y-
stygnie: jedną ręką przytrz
ymać rurkę dyszy do spienia-
nia mleka, a drugą odblokow
ać ją przekręcając w kierunku
zgodnym z kierunkiem ruchu wskaz
ówek zegar
a; następ-
nie zsunąć na dół (rys. 17).
3.
Zdjąć gumową dysz
ę pary z rurki w
ytwarzania pociągając
ją na dół (rys. 18).
4.
Popchnąć do góry pierścień i sprawdzić, czy otwory wska-
zane strzałką na r
ys. 19 nie są zatkane. Je
żeli konieczne
,
wyczyścić go za pomocą igły;
5.
Założyć dysz
ę, przesunąć pierścień na dół i ponownie zało-
żyć na nią dyszę do spieniania mleka przekr
ęcając i popy-
chając do góry, aż do zacz
epienia.
9.
CHŁ
ODZENIE BOJLERA
Jeżeli zaraz po spienieniu mleka chce się przygoto
wać kawę
, na-
leży ostudzić bojler
, w pr
zeciwnym wypadku wytarzana kawa
będzie przypalona. Należy postępować następująco:
•
pod dyszą do spieniania mleka umieścić pojemnik;
•
odkręcić pokrętło pary do wyt
worzenia gorącej w
ody i
ochłodzić bojler;
•
wytwarzanie gorącej wody z
ostaje automatycznie prze-
rwane podczas chłodzenia bojlera: gdy pompa przestanie
funkcjonow
ać i woda nie będzie już wypły
wać, zakr
ęcić
pokrętło pary
.
Urządzenie jest gotow
e do użytku.
10.
WY
TWARZANIE GORĄCEJ WODY
1.
Włączyć urządzenie naciskając na przycisk ON/OFF (rys. 3).
Pocz
ekać, aż kontr
olki parzenia kawy włączą się.
2.
Pod dyszą do spieniania mleka umieścić pojemnik.
160
3.
Przekr
ęcić pokrętło na pozycję
: z dyszy wypłynie się
gorąca woda.
4.
Aby przerwać wydobywanie się gorącej wody zakr
ęcić po-
krętło i w
cisnąć jakikolwiek przycisk.
Zaleca się wyt
warzanie przez nie dłuż
ej niż
60 sekund.
11.
CZYSZCZENIE
11.1
C
zyszczenie ekspresu
Należy okresow
o myć następując
e części ekspresu:
-
tacka na skropliny (
A9)
-
ltry kaw
y (C2, C3 i C4);
-
sitk
o bojlera (A5);
-
zbiornik na wodę (
A3);
-
dysza do spieniania mleka (A15) jak wskazano w paragra-
e
„8. Cz
yszczenie dyszy do spieniania mleka po każdym
użyciu”;
Uwaga!
•
D
o czyszczenia urządzenia nie używać rozpusz
czalników
,
ściernych śr
odków czyszczących lub alk
oholu.
•
Do usuwania kamienia osadowego lub osadó
w z kawy nie
należy uży
wać metalowych przedmiotów
, mogłyby one
zarysować metalowe lub plastiko
we powierzchnie
.
•
W prz
ypadku nieużytkowania prze
z okres dłuższy niż jeden
tydzień zaleca się, przed użyciem ekspr
esu, przeprow
adze-
nie płukania, jak wskazano w paragrae
„3. Pier
wsze włą-
czenie urządzenia
”
.
Niebezpieczeństwo!
•
Podczas my
cia nigdy nie zanurzać urządzenia w wodzie:
jest to urządzenie elektryczne.
•
Przed wykonaniem czyszczenia cz
ęści zewnętrznych wyłą-
czyć urządzenie, wyjąć wtyczkę z gniazdka prądu i pocz
e-
kać, aż się ochłodzi.
11.2
C
zyszczenie tacki na skroplin
y
Uwaga!
T
acka na skropliny posiada (czerwony) pływako
wy wsk
aźnik po-
ziomu znajdującej się w niej wody (rys. 20). Zanim ten wskaź-
nik zacznie wystawać z podstawki na liżanki, należy opr
óżnić
tackę na skr
opliny i wyczyścić, w przeciwnym wypadku
woda
może się wylać i uszkodzić urządzenie
, blat na którym stoi lub
otaczająca strefę.
1.
Wyjąć tack
ę (r
ys. 21).
2.
Zdjąć podstawk
ę na liżanki (A7), usunąć w
odę i w
yczyścić
tackę szmatką: zmont
ować tackę na sk
ropliny
. W
yjąć tackę
na kubki i szklanki (
A10), wymyć wodą, wytrzeć i odłożyć
na miejsce;
3.
Następnie włożyć tack
ę na skropliny
.
11.3
C
zyszczenie ltrów kawy
Regularnie czyścić ltr
y kawy:
Filtry 1 i 2 liżanek
1.
W
yjąć perforowany ltr pociągając za odpowiedni wypust
(rys. 22);
2.
Wypłukać ltry pod bieżącą wodą (rys. 23);
3.
Spra
wdzić, czy otwory nie są zatkane; jeżeli tak, wyczyścić
je igłą (rys. 23 i 24);
4.
Ponownie włożyć perforow
any ltr dociskając go dobrze
do oporu.
Filtr na saszetki
Wypłukać pod bieżącą w
odą. Sprawdzić, czy otwory nie są za-
tkane; jeżeli tak, wyczyścić je igłą (r
ys. 23 i 24).
11.4
C
zyszczenie sitka bojlera
Po zaparz
eniu 200 kaw
, wypłukać sitko bojlera, wyt
warzając
około 0,5 l w
ody (wcisnąć przycisk wyt
warzania kawy bez uży-
wania kawy).
11.5
C
zyszczenie inny
ch elementów
1.
Do cz
yszczenia urządz
enia nie uży
wać rozpusz
czalników
i czyszczących środkó
w ściernych.
Wystarczy wilgotna i
miękka ściereczka.
2.
Regularnie czyścić kubeczek uchwytu na ltr
.
11.6
C
zyszczenie zbiornika na wodę
1.
Okresow
o (mniej więcej raz w miesiącu) i zawsz
e po w
ymia-
nie ltra zmiękczającego (
C6, *gdy pr
zewidziano) czyścić
zbiornik na wodę za pomocą wilgotnej szmatki i odr
obiny de-
likatnego środka czyszczącego;
2.
Wyjąć ltr (*jeśli obecny) i przepłukać go pod bieżącą
wodą;
3.
Ponownie zamon
tować ltr (*gdy przewidziano), napełnić
zbiornik świeżą wodą i ponownie go zało
żyć;
4.
(
T
ylko w modelach z ltrem zmiękczającym)
Wytworzyć
100 ml wody
.
Niebezpieczeństwo!
Podczas m
ycia nigdy nie zanurzać urządzenia w wodzie: jest to
urządzenie elektryczne.
11.7
Odkamienianie
Po włącz
eniu się pomarańczow
ej kontr
oli przycisku
, nale
-
ży przeprowadzić odkamienianie.
Uwaga!
•
Przed użyciem, przeczytać instrukcję i etykietę odkamie-
niacza, znajdujące się na jego opako
waniu.
•
Zaleca się stosowanie wyłącznie odkamieniacza rmy
De’L
onghi. Użycie nieodpowiednich odkamieniaczy
, jak
równie
ż nieregularnie wykonywane odkamienianie może
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na Dzień Taty
Prezent na komunię
Prezent na Dzień Dziecka
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking hulajnóg wyczynowych [TOP10]
Ranking karm dla kotów [TOP10]
Ranking mikrofonów do śpiewania [TOP10]
Ranking patelni [TOP10]
Ranking smartwatchy do 300 zł [TOP10]
Co przyniesie aktualizacja 2.4 Wuthering Waves? Pełne spojrzenie na nadchodzące nowości
Ranking pralek ładowanych od góry [TOP10]
Ranking laptopów [TOP10]
Ranking gier na PS4 [TOP10]
Ranking przenośnych stacji zasilania [TOP10]
Jak wybrać butelkę dla psa na podróż?
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking orbitreków [TOP10]
Ranking piekarników do zabudowy [TOP10]
Ranking kaw ziarnistych [TOP10]
Sprawdź więcej poradników