Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje Gastronoma
›
Instrukcja Urządzenie do gotowania Sous Vide GASTRONOMA 18310011
Znaleziono w kategoriach:
Cyrkulatory sous vide
(2)
Wróć
Instrukcja obsługi Urządzenie do gotowania Sous Vide GASTRONOMA 18310011
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
1831
00
11
Ur
ząd
zen
ie
do
Sous vide
...........................................
2
ww
w.a
dex
i.e
u
WI
EL
K
A
BR
YT
AN
IA
2
WP
ROW
ADZ
E
NIE
Aby jak najlepiej wykorzystać nową kuchenkę sous vide, przed pierwszym u
ż
y
c
i
e
m
należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję obsługi. Zwróć szczególną uwagę na
środki ostrożności. Zalecamy również zachowanie instrukcji na przyszłość
.
OGÓLNE IN
S
TRU
KC
JE
BEZPIECZEŃ
STWA
•
To urządzenie może być używane wyłącznie przez dzieci w wieku od
8 lat i starsze
oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub um
ysłowych
lub
braku doświadczenia i wiedzy, jeśli są nadzorow
ane lub
o
t
r
z
y
m
a
ł
y
instrukcje
dotyczące bezpiecznego korzystania z urządzenia i rozumiej
ą związane z tym
zagrożenia. Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem. Czyszczenie i obsługa
konserwacja nie może być
w
y
k
o
n
y
w
an
a
przez dzieci bez nadzoru.
•
Nigdy nie pozostawiaj
urządzenia bez nadzoru. Należy pilnować dzieci przebywając
e
w pobliżu urządzenia, gdy jest ono używane. Urządzenie nie jest zabawką.
•
Nieprawidłowe użytkowanie urządzenia może spowodować obrażenia ciała lub
uszkodzenie
urzą
dzen
ia
.
•
Używa
j
wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem. Producent nie ponosi odpowiedzialno
ści
za jakiekolwiek obrażenia lub uszkodzenia wynikające z nieprawidłowego użytkowania
lub obsługi (patrz również Warunki gwarancji).
•
Wyłącznie do użytku domowego. Nie
do
użytku zewnętrznego ani komercyjnego.
•
Usu
ń
wszystkie materiały opakowaniowe i transportowe z wnętrza i na zewnątrz
urządzenia.
•
Sprawdź, czy urządzenie nie ma widocznych uszkodzeń i czy nie
bra
kuje
żadnych
części.
•
Nie używa
j
z innymi przewodami niż dostarczony.
•
Sprawdź, czy nie ma możliwości pociągnięcia lub potknięcia
się o przewód lub
prz
edłu
ża
cz.
•
Urządzenie
nie
może
być
uż
yw
a
ne
razem
z
wyłącznikiem
czasowym
lub
od
dzielnym
syst
em
em z
dalnego sterowania.
•
Wyłącz
urządzenie
i
wyjmij
wt
yczkę
z
gniazdka
pod
czas
czyszczenia
lub
gd
y
nie
jest
używane.
•
Należy unikać ciągnięcia za przewód podczas wyjmowania wtyczki z gniazdka.
Zamiast tego należy przytrzymać
za
wtyczkę.
•
Przewód
i
urządzenie
należy
trzymać
z
dala
od
źródeł
ciepła,
gorących
przedmiotów
i
otwartego ognia.
•
Upewnij się, że przewód jest całkowicie rozc
iągn
ięt
y.
•
Przewód nie może być skręcony ani owinięty wokół urządzenia.
•
Regularnie sprawdzaj, czy przewód lub wtyczka nie są uszk
odzone i nie używaj
urządzenia, jeśli jest uszkodzone lub jeśli zostało upuszczone na podłogę, zalan
e
wodą lub uszkodzone w jakikolwiek inny sposób.
WI
EL
K
A
BR
YT
AN
IA
3
•
Jeśli urządzenie, przewód lub wtyczka zostały uszkodzone, należy zlecić sprawdzenie i
ewentualną naprawę urządzenia
autoryzowanemu serwisowi.
•
Podłączać wyłącznie do napięcia 230 V, 50 Hz. Gwarancja nie obowiązuje, jeśli
urządzenie jest po
d
ł
ą
c
z
o
ne
d
o
niewłaściwego napięcia.
•
Nigdy nie próbuj naprawiać urządzenia samodzielnie. W
c
e
l
u
d
o
ko
n
a
ni
a
naprawy
gwarancyjnej należy skontaktować się ze sklepem, w którym urządzenie zostało
zakupione.
•
Nieautoryzowane naprawy lub modyfikacje spowodują utratę
gwarancji.
•
Uwaga! Niektóre części tego urządzenia mogą stać się bardzo gorące i s
powodować
oparzenia w przypadku ich dotknięcia. Szczególną uwagę należy zachować w
miejscach, w których przebywają dzieci lub osoby wymagające szczególnej opieki.
•
Urządzenie i jego przewód należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci w
wieku poniżej 8
lat.
SPECJALNE
INS
TRU
KCJ
E
BE
ZPIECZEŃS
TWA
•
Urządzenie nal
eży zawsze
umieszczać
na
suchej, równej,
twardej i o
dpornej na
wysoką
temperaturę powierzchni, z dala od krawędzi.
•
Urządzenie należy zawsze umieszczać w bezpiecznej odległości od łatwopalnych
przedmiotów, takich jak zasłony, obrusy itp.
•
Urządzenia nie wolno umieszczać ani przechowywać w pobliżu innych źródeł ciepła.
•
Podczas użytkowania powierzchnie stają się bardzo gorące. Nie należy dotykać
gorących powierzchni ze względu na niebezpieczeństwo poparzenia.
•
Nie należy przenosić urządzenia, gdy jest uż
yw
an
e.
•
Należy pamiętać, że urządzenie pozostanie gorące przez pe
wien czas po wyłączeniu.
Przed przechowywaniem należy zawsze odczekać, aż urządzenie całkowicie ost
ygnie.
•
Przed czyszczeniem wodą należy odczekać, aż pokrywa ostygnie.
•
Nigdy nie używaj urządzenia, jeśli pokrywa jest
uszko
dz
ona.
•
W
ur
zą
dz
e
ni
u n
ale
ży
umieszczać wyłącznie żywność zapakowaną próżniowo.
Nie
próbuj gotować nie
za
pakowanej żywności!
Uwaga! W dolnej części urządzenia
znajduje się czujnik temperatury.
Upewnij się, że nie uszkodzisz go podczas użytko
wania
!
WI
EL
K
A
BR
YT
AN
IA
4
PRZED
U
ŻY
CI
E
M
•
Usuń z urządzenia wszystkie materiały opakowaniowe i transportowe.
•
Umyj pokrywę i wnętrze urządzenia
gorącą wodą z niewielką ilością płynu do mycia
naczyń, a następnie dokładnie wysusz części.
O
GO
TOWAN
IU SOUS
VIDE
Sous vide od dawna jest popularną metodą gotowania wśród profesjonalnych szefów
kuchni.
"Sous vide" to po francusku "pod próżnią". Opisuje metodę gotowania, w której
żywność jest umieszczana w szczelnych workach próżniowych i gotowana w kąpieli
wodnej. Żywność jest gotowana w stałej niskiej temperaturze przez długi czas, aby
była
soczysta
i aromatyczna. Gdy worek próżniowy jest szczelnie zamknięty, żywność
gotuje się we własnych sokach wraz z dodanymi marynatami lub przyprawami.
Witaminy, minerały i soki zostają zachowane, a smak żywności zostaje wzmocniony.
Dzięki temu żywność jest zdrows
za, delikatniejsza i bardziej aromatyczna.
M
ięso
gotowane metodą sous vide jest bardziej delikatne, możliwe
j
e
s
t
u
życie tańszych
kawałków, takich jak filet z karkówki, golonka i łopatka
, któ
re
są cz
ęsto smaczniejsze
niż droższe kawa
łki
.
Ponieważ gotowanie sous vide wymaga, aby żywność była pakowana próżniowo
pojedynczo, kilka produktów może być gotowanych w tym sa
mym czasie,
o
i
le
ich
temperatura gotowania jest tak
a sa
ma.
W przypadku sous vide trudno jest rozgotować jedzenie, ale jego
struktura może się
nieznacznie zmienić podczas gotowania. Jedzenie można pr
zygotować z dużym
wyprzedzeniem przed podaniem, dzięki czemu sous vide jest idealne, gdy masz gości.
Tem
per
atu
ry
Urządzenie ma zakres temperatur 40
-90 °C w krokach co 0,5 °C. Standardowa
temperatura gotowania wynosi 60 °C. Różne temperatury są wymagane dla różnych
potraw i różnych stopni wysm
aże
nia
.
Temperatury i czasy sous vide można sprawdzić w tabeli w dalszej części
in
str
ukc
ji.
C
za
s
gotowania
Czas gotowania nie zależy
od
wag
i potrawy, ale od jej grubości. Standardowy czas
gotowania wynosi 2 godziny. Czas można regulować w zakresie od 10 minut
do 72
godzin. Temperatury i czasy sous vide można znaleźć w tabeli w dalszej części
instrukcji.
Żywność do
goto
wan
ia
sous vide
Mięso jest szczególnie odpowiednie do gotowania sous vide, ponieważ czyni je
bardziej delikatnym, soczystym i aromatycznym, ale warzyw
a i ryby również mogą być
gotowane w ten sposób.
Zalecamy gotowanie sous vi
de
następujących potraw:
•
Wołowina, cielęcina, jagnięcina, wieprzowina i
dz
ic
zyz
na
•
Kurczak, indyk i ka
cz
ka
WI
EL
K
A
BR
YT
AN
IA
5
•
Chude i tłuste ryby, ogony homara i
prze
gr
zeb
ki
•
Warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew, pasternak, buraki i rzepa.
•
Chrupiące warzywa, takie jak groszek, szparagi, kukurydza, brokuły, kalafior, bakłażan,
cebula i kabaczek.
•
Twarde owoce, takie jak jabłka i
grus
zki
•
Owoce miękkie, takie jak mango, śliwki, morele, brzoskwinie, nektarynki, papaja i
truskawki.
GOTOWANIE S
OUS VIDE
KROK PO KR
OK
U
1.
Pr
zypraw
a
Przed zamknięciem worka próżniowego można zamarynować żywność lub dodać do
niej przyprawy, zioła, masło lub olej.
2.
U
szcz
elni
ani
e p
ró
żni
owe
Żywność musi być zamknięta próżniowo w worku, aby usunąć powietrze i wilgoć.
Dzięki temu żywność zachowuje swój naturalny smak i wartości odżywcze. Zamknięcie
próżniowe pomaga również otworzyć pory mięsa, drobiu, ryb i skorupiaków, dzięki
czemu marynata i
przyprawy są lepiej wchłaniane, a żywność jest bardziej
aromatyczna.
Tlen i wilgoć w otaczającym powietrzu zmniejszają smak, zawartość składników
odżywczych i strukturę żywności, dlatego ważne jest, aby używać wysokiej jakości
zgrzewarki próżniowej do usuwania powietrza i wilgoci przed zamknięciem worka, aby
zapewnić optymalne pakowanie próżniowe żywności.
3.
G
oto
wani
e
Gdy woda w
urządzeniu
osiągnie wymaganą temperaturę, worki próżniowe
zawierające żywność należy delikatnie umieścić w wodzie. Upewnij się, że worki
znajdują się całkowicie pod wodą,
a
woda może krążyć wokół worków, dzięki czemu
żywność gotuje się równomiernie.
4.
Pr
zyrumi
eni
ani
e
Podczas gotowania żywności metodą sous vide może być konieczne przyrumieni
enie
mięsa, w szczególności na patelni lub grillu, aby poprawić jeg
o wygląd i smak. Wyjmij
żywność z torebki i szybko ją przyrumień
na bardzo gorącej patelni lub ruszcie do
grillowania. Powoduje to karmelizację tłuszczu i białek oraz wzmacnia s
mak.
PR
ZY
GOTO
WYWAN
IE Ż
YW
NO
ŚC
I
•
Żywność do gotowania sous vide musi by
ć
absolutnie świeża.
•
Przed gotowaniem należy sprawdzić, czy mięso, drób, ryby i skorupiaki były
prawidłowo przechowywane w temperaturze poniżej 5°C.
•
Używaj tylko nowych i czystych worków próżniowych.
•
Świeże i gotowane produkty należy przechowywać
od
dzie
ln
ie
.
•
Przed rozpoczęciem pracy z żywnością należy dokładnie um
yć ręce i miejsce pracy.
•
Grubość potrawy musi być zgodna z
opisem w tabeli temperatur i czasów sous vide.
Pomiń
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Kubek Stanley
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Pomysł na prezent
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking soundbarów [TOP10]
Zalany laptop – co zrobić w takiej sytuacji?
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking spalaczy tłuszczu [TOP10]
Wuchang: Fallen Feathers - wymagania PC. Gdy pierwszym bossem może stać się twój komputer
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Ranking kaw rozpuszczalnych [TOP10]
Ranking parownic do ubrań [TOP10]
Ranking zabawek dla 4-latka [TOP10]
Premiery gier 2025. Na te tytuły warto czekać
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Sprawdź więcej poradników