Znaleziono w kategoriach:
Naleśnikarka GASTRONOMA 18310014 (1000 W)

Instrukcja obsługi Naleśnikarka GASTRONOMA 18310014 (1000 W)

Wróć
18310014
Nalnikarka ............................................................. 29
www.adexi.eu
WI
EL
KA
BR
YT
AN
IA
2
WPROWADZENIE
Aby jak najlepiej wykorzystać nowe urządzenie, należy uważnie
przeczytać niniejszą instrukcję obsługi przed rozpoczęciem
korzystania z urządzenia pierwszy raz. Należy zwrócić szczególną
uwagę na środki ostrożności. Zalecamy również zachowanie
instrukcji na przyszłość.
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ogólne
To urządzenie może być używane wyłącznie przez dzieci w wieku od
8 lat i starsze oraz osoby o ograniczonej sprawności ruchowej,
.fizycznej, sensorycznej lub umysłowej lub braku doświadczenia i
wiedzy, jeśli są nadzorowane lub otrzymały instrukcje dotyczące
bezpiecznego korzystania z urządzenia i rozumieją związane z tym
zagrożenia. Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem. Czyszczenie i
konserwacja nie mogą być wykonywane przez dzieci bez nadzoru.
Podczas użytkowania urządzenie powinno znajdować się pod stałym
nadzorem. Należy pilnować dzieci przebywających w pobliżu
urządzenia, gdy jest ono używane. Urządzenie nie jest zabawką.
Nieprawidłowe użytkowanie tego urządzenia może spowodować
obrażenia ciała i uszkodzenie urządzenia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek obrażenia
lub szkody wynikające z niewłaściwego użytkowania lub obsługi
urządzenia (patrz również Warunki gwarancji).
Wyłącznie do użytku domowego. Nie doytku zewnętrznego ani
komercyjnego.
Do podłączenia do 230 V, 50 Tylko Hz.
Urządzenia, przewodu ani wtyczki nie wolno umieszczać w wodzie ani
innych płynach.
Nigdy nie dotykaj przewodu ani wtyczki mokrymi lub wilgotnymi dłońmi.
Nigdy nie należy umieszczać urządzenia w miejscu, w którym
mogłoby ono wpaść do wody. Jeśli urządzenie wpadnie do wody,
należy zawsze odłączyć je od zasilania przed podniesieniem.
WI
EL
KA
BR
YT
AN
IA
3
Podczas korzystania z urządzenia należy je stale nadzorować. Dzieci
muszą być zawsze pod nadzorem, gdy urządzenie jest używane.
Należy używać wyłącznie akcesoriów wyprodukowanych lub
zalecanych przez producenta.
Urządzenie nie może być używane razem z wyłącznikiem czasowym
lub oddzielnym systemem zdalnego sterowania.
ycie
Urządzenie należy zawsze umieszczać na suchej, równej, twardej i
odpornej na wysoką temperaturę powierzchni, z dala od krawędzi.
Urządzenie należy zawsze umieszczać w bezpiecznej odległości od
łatwopalnych przedmiotów, takich jak jako zasłony, obrusy itp.
Urządzenia nie wolno umieszczać ani przechowywać w pobliżu innych
źródeł ciepła.
Nie zakrywać.
Para wodna może tworzyć się podczasytkowania.
Podczas użytkowania powierzchnie stają się bardzo gorące. Nie
należy dotykać gorących powierzchni ze względu na
niebezpieczeństwo poparzenia.
Nie należy przenosić urządzenia, gdy znajduje się w nim ciepłe
ciasto.
Nie używaj urządzenia dłużej niż przez godzinę.
Nigdy nie używaj metalowych przyborów do wyjmowania naleśników
z urządzenia, ponieważ mogą one porysować nieprzywierającą
powłokę.
Należy pamiętać, że urządzenie pozostanie gorące przez pewien
czas po wyłączeniu. Przed przechowywaniem należy zawsze
odczekać, aż urządzenie całkowicie ostygnie.
Kabel zasilający i wtyczka
Przewód i urządzenie należy trzymać z dala od źródeł ciepła,
gorących przedmiotów i otwartego ognia.
Sprawdź, czy nie ma możliwości pociągnięcia lub potknięcia się o
przewód lub przedłużacz.
Wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazdka podczas
WI
EL
KA
BR
YT
AN
IA
4
czyszczenia lub gdy urządzenie nie jest używane. Podczas
wyjmowania wtyczki z gniazdka należy unikać ciągnięcia za przewód.
Zamiast tego należy przytrzymać za wtyczkę.
Upewnij się, że przewód jest całkowicie rozciągnięty.
Przewód nie może być skręcony ani owinięty wokół urządzenia.
Regularnie sprawdzaj, czy przewód lub wtyczka nie są uszkodzone i
nie używaj ich, jeśli tak jest lub jeśli urządzenie zosto upuszczone
lub uszkodzone w jakikolwiek inny sposób.
Jeśli urządzenie, przewód lub wtyczka zostały uszkodzone, należy
zlecić ich sprawdzenie i ewentualną naprawę autoryzowanemu
serwisowi. Nigdy nie próbuj naprawiać urządzenia samodzielnie. W
celu dokonania naprawy w ramach gwarancji należy skontaktować się ze
sklepem, w którym urządzenie zostało zakupione. Nieautoryzowane
naprawy lub modyfikacje urządzenia spowodują utratę gwarancji.
GŁÓWNE KOMPONENTY
1. Płyta grzewcza
2. Termostat
3. Wskaźnik zasilania
4. Wskaźnik termostatu
5. Obudowa
PRZED YCIEM
Usuń z urządzenia wszystkie materiały opakowaniowe i transportowe.
Wytrzyj płytę grzejną wilgotną szmatką i pozostaw urządzenie do
wyschnięcia.
Całkowicie rozwiń przewód.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy nasmarować płytę
grzejną.
1
2 3
4
5
WI
EL
KA
BR
YT
AN
IA
5
Ważne! Ze względów higienicznych podczas pierwszego
przygotowywania naleśników za pomocą nowego urządzenia NIE
wolno jeść pierwszego ugotowanego naleśnika - należy go wyrzucić
do kosza.
Uwaga!
Niewielka ilość dymu lub nieprzyjemny zapach mogą b
wyczuwalne przez kilka pierwszych uruchomień gdy urządzenie jest
używane. Jest to spowodowane spalaniem nadmiaru materiału z
procesu produkcyjnego. Jest to całkowicie normalne, a dym/zapach
wkrótce zniknie.
YCIE
1. Podłącz. Wskaźnik zasilania (3)i wskaźnik termostatu (4) włączy się.
Przekręć pokrętło termostatu (2) z pozycji MIN. do Max. Wskaźnik
termostatu zgaśnie, a płyta grzejna nagrzeje się.
2. Pozostaw płytę grzejną do nagrzania, aż zaświeci się wskaźnik
termostatu. Oznacza to, że urządzenie jest gotowe do użycia.
3. Nasmaruj płytę grzewczą tłuszczem lub olejem spożywczym w
sprayu. Wylej porcję mieszanki na płytę grzejną (1). Uważaj, aby nie
dodać zbyt dużo mieszanki do naleśników, bo rozleje się poza
krawędź płyty grzejnej. Szybko rozporwadż mieszankę naleśnikową,
aby naleśnik usmażył się równomiernie.
4. Smażyć naleśnik, aż jego powierzchnia przestanie być płynna.
Obróć naleśnik za pomocą drewnianego lub plastikowego noża i
usmaż drugą stronę naleśnika. Nigdy nie używaj metalowych
przyborów, ponieważ mogą one porysować nieprzywierającą
powłokę urządzenia.
Czas pieczenia różni się w zależności od tego, jak ciemne naleśniki
preferujesz i od ilości użytej mieszanki do naleśników.
W razie potrzeby wyreguluj termostat, jeśli naleśnik wymaga
dłuższego lub krótszego smażenia.
5. Zdejmij naleśnik z płyty grzewczej, gdy będzie już ugotowany. Po
przygotowaniu każdego naleśnika należy szybko osuszyć płytę
grzejną kawałkiem ręcznika kuchennego, aby usunąć wszelkie
pozostałości mieszanki do naleśników.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756