Znaleziono w kategoriach:
Lodówka HOTPOINT-ARISTON BCB 4010 E O31

Instrukcja obsługi Lodówka HOTPOINT-ARISTON BCB 4010 E O31

Powrót
Podręcznik użytkownika
2
PODRĘCZNIK UŻYTKOWNIKA
SPIS TREŚCI
Instrukcja eksploatacji i opieki technicznej ................................................. 3
Oświetlenie chłodziarki ...................................................................................3
Wymiana żarówki LED (w zależności od modelu) ............................................................3
Półki .......................................................................................................3
Drzwiczki ..................................................................................................3
Obsługa Urządzenia ......................................................................................4
Pierwsze użycie ............................................................................................4
Komora chłodziarki i przechowywanie żywności ............................................................4
Jak przechowywać świeżą żywność i napoje ................................................................4
Komora zamrażarki i przechowywanie żywności ............................................................5
Okres przechowywana produktów zamrożonych przez użytkownika .........................................5
Jak odszronić komorę zamrażarki ...........................................................................6
Odgłosy pracy urządzenia ..................................................................................6
Zalecenia w przypadku nieużywania urządzenia ............................................................6
Czyszczenie i konserwacja ................................................................................7
PL
3
Instrukcja eksploatacji i opieki technicznej
Oświetlenie chłodziarki
W systemie oświetlenia wewnątrz chłodziarki zastosowano diody LED, które zapewniają lepszą widoczność w porównaniu
z tradycyjnymi żarówkami, przy jednoczesnym bardzo niskim zużyciu energii. W razie konieczności wymiany należy
skontaktować się z serwisem technicznym.
Ważne: Oświetlenie wewnątrz komory chłodziarki włącza się po otwarciu drzwiczek.
Wymiana żarówki LED (w zależności od modelu)
Przed wymianą żarówki należy zawsze odłączyć urządzenie od źródła zasilania. Następnie postępować zgodnie zinstrukcjami,
wzależności od typu dostępnej żarówki. Żarówkę wymienić na żarówkę otych samych właściwościach, dostępną wserwisie
wsparcia technicznego oraz uautoryzowanych sprzedawców.
Typ żarówki 1)
Aby wyjąć żarówkę, odkręć ją wkierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, jak
pokazano na rysunku. Zaczekaj 5minut przed ponownym podłączeniem urządzenia.
Żarówka LED (maks. 25 W)
Typ żarówki 2)
Jeżeli produkt jest wyposażony wdiody LED (jak pokazano na poniższych rysunkach), to wprzypadku konieczności wymiany
skontaktuj się zserwisem wsparcia technicznego. Diody LED są bardziej trwałe niż tradycyjne żarówki, zapewniają lepszą
widoczność wewnątrz urządzenia isą nieszkodliwe dla środowiska.
Półki
Wszystkie szuady, półki drzwiowe i półki w komorze można wyciągnąć.
Drzwiczki
Przekładanie drzwi
Uwaga: Kierunek otwierania drzwi można zmienić. Jeżeli operację tę wykona Serwis Techniczny, jest to usługa nieobjęta gwarancją.
Postępować zgodnie z informacjami zawartymi w Instrukcji instalacji urządzenia.
4
Instrukcja eksploatacji i opieki technicznej
Obsługa Urządzenia
Pierwsze użycie
Po instalacji pozostawić urządzenie w bezruchu na co najmniej dwie godziny przed podłączeniem go do sieci. Po podłączeniu
do źródła zasilania urządzenie zaczyna działać automatycznie. Optymalne temperatury przechowywania żywności są ustalone
fabrycznie.
Po włączeniu urządzenia należy zaczekać 4-6godzin, aż zostanie osiągnięta prawidłowa temperatura przechowywania
normalnie wypełnionego urządzenia. Antybakteryjny ltr przeciwzapachowy należy umieścić wwentylatorze, jak pokazano
na opakowaniu ltra (jeżeli w wyposażeniu). Jeśli urządzenie wyda sygnał dźwiękowy, oznacza to, że włączył się alarm
temperaturowy: wcisnąć przycisk, aby wyłączyć alarmy dźwiękowe.
Komora chłodziarki i przechowywanie żywności
Komora chłodziarki umożliwia przechowywanie świeżej żywności inapojów. Komora chłodziarki rozmraża się całkowicie
wsposób automatyczny. Okazjonalna obecność kropel wody na wewnętrznej ścianie tylnej komory jest objawem
automatycznej fazy rozmrażania. Skropliny spływają do otworu spustowego izbierają się w pojemniku, zktórego następnie
wyparowują.
Uwaga: temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi i miejsce ustawienia urządzenia mogą mieć wpływ na temperaturę we
wnętrzu obu komór. Wartości temperatury należy ustawić w zależności od tych czynników. W warunkach dużej wilgotności, wewnątrz
komory chłodziarki może występować kondensacja, zwłaszcza na szklanych półkach. W tym przypadku zaleca się zamykanie pojemników
z płynami (np. kubek z bulionem), zawijanie żywności o dużej zawartości wody (np. warzywa) i włączenie wentylatora (jeśli jest dostępny).
Wszystkie szuflady, półki drzwiowe i półki w komorze można wyciągnąć.
Wentylacja powietrza
System wentylacji zapewnia lepszą dystrybucję temperatury wewnątrz komór i, wkonsekwencji, większą skuteczność
zachowania świeżości żywności iminimalizowania wilgoci. Nie zasłaniać obszaru wentylacji.
Jak przechowywać świeżą żywność i napoje
Produkty żywnościowe wydzielające duże ilości gazu etylenowego (jabłka, morele, brzoskwinie, awokado, gi, suszone
śliwki, borówki, melony, fasolka) i produkty wrażliwe na ten gaz, takie jak owoce, warzywa i sałaty, należy zawsze umieszcz
lub opakowywać osobno, aby zapobiec skracaniu ich terminu przydatności do spożycia; na przykład nie przechowywać
pomidorów razem z owocami kiwi lub kapustą. Aby zapewnić dostateczną cyrkulację powietrza, nie należy przechowywać
artykułów spożywczych zbyt blisko siebie. Używać pojemników wielokrotnego użytku – plastikowych, metalowych,
aluminiowych i szklanych lub folii samoprzylepnej.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest niewielka ilość żywności, zaleca się korzystanie z półek nad pojemnikiem na owoce
i warzywa, ponieważ jest to najzimniejszy obszar w komorze. Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub przyjmować
zapachy, należy zawsze przechowywać w zamkniętych pojemnikach lub pod przykryciem. Aby zapobiec przewracaniu się
butelek, można umieścić je w specjalnym uchwycie (występuje w wybranych modelach).
**
Legenda
STREFA UMIARKOWANEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania owoców
tropikalnych, puszek, napojów, jajek, sosów,
marynat, masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania serów,
mleka, wyrobów mleczarskich, produktów
delikatesowych, jogurtów
STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania wędlin i deserów,
mięsa oraz ryb
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
** „Strefa najniższej temperatury” w modelach
z KOMORĄ „0° ZONE” została oznaczona w
legendzie
PL
5
Instrukcja eksploatacji i opieki technicznej
Komora zamrażarki i przechowywanie żywności
Komora chłodziarki umożliwia długotrwałe przechowywanie zamrożonej żywności i mrożenie świeżej żywności.
Ilość świeżej żywności, którą można zamrozić wciągu 24godzin, jest podana na tabliczce znamionowej. Rozmieścić świeżą
żywność wobszarze mrożenia wewnątrz komory zamrażarki, pozostawiając wystarczającą ilość miejsca wokół opakowań
żywności na swobodny przepływ powietrza. Nie zaleca się ponownego zamrażania częściowo rozmrożonej żywności. Ważne
jest, aby owinąć żywność wsposób zapobiegający przedostawaniu się wody, wilgoci lub kondensacji.
Kostki lodu
Wypełnić 2/3 tacki na lód wodą iwłożyć ją zpowrotem do komory zamrażarki. Nigdy nie używać ostrych lub ostro
zakończonych przedmiotów do wyjmowania lodu.
Wyjmowanie szuad
Wysunąć szuady maksymalnie na zewnątrz, unieść je iwyjąć. Aby uzyskać większą objętość, z komory chłodziarki można
wyjąć wszystkie szuady. Po ponownym umieszczeniu żywności na kratkach/łkach należy upewnić się, że drzwi są
odpowiednio zamknięte.
***
Legenda
SZUFLADA ZAMRAŻARKI
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA
(STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY) Zalecana
do zamrażania świeżej/gotowanej żywności.
*** Jedynie w modelach CB310 i CB380 (patrz
tabliczka znamionowa umieszczona z boku
szuady na warzywa i owoce)
Okres przechowywana produktów zamrożonych przez użytkownika
KOMORA ZAMRAŻALNIKA
Produkt Okres przechowywania
(-12°C) Zalecany okres
przechowywania (-18°C) Okres przechowywania
(-24°C)
Masło lub margaryna 1 miesiąc 6 miesięcy 9 miesiące
Ryby 1 miesiąc 1-3 miesiące 6 miesięcy
Owoce (z wyjątkiem owoców
cytrusowych) i warzywa 1 miesiąc 8-12 miesięcy 12 miesiące
Mięso
szynka-wędliny
Mięsa pieczone (wołowina-wieprzowina-
baranina)
Steki lub kotlety (wołowina-baranina-
wieprzowina)
1 miesiąc 2 miesiące
8-12 miesięcy
4 miesiące
12 miesiące
Mleko, świeże płyny, ser, lody lub sorbet 1 miesiąc 1-3 miesiące 5 miesiące (nie zalecane w
przypadku lodów)
Drób (kurczak-indyk) 1 miesiąc 5-7 miesięcy 9 miesiące
KOMORA CHŁODZIARKI
Produkt Okres przechowywania
(0-3°C) Okres przechowywania
(3-6°C) Okres przechowywania
(6-8°C)
Puszki, napoje, jajka, sosy, pikle, masło,
dżem 3-4 tygodnie 3-4 tygodnie 3-4 tygodnie
Owoce tropikalne Niezalecane 2-4 tygodnie 3-4 tygodnie
Sery, mleko, nabiał, artykuły
delikatesowe, jogurty 2-5 dni 2-5 dni 2-5 dni
Wędliny, desery, mięso i ryby oraz
domowe potrawy 3-5 dni 1-2 dni Niezalecane
Przechowywać warzywa i owoce (z
wyjątkiem owoców tropikalnych i
cytrusów) 15 dni 10-12 dni 4-7 dni

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756