Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje INDESIT
›
Instrukcja Lodówka INDESIT INKF8251W4E 180cm Biała
Znaleziono w kategoriach:
Lodówki
(35)
Wróć
Instrukcja obsługi Lodówka INDESIT INKF8251W4E 180cm Biała
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
1 / 13
CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKA
BEZSZRONOW
A
Podręcznik obsługi
Drodzy użytkownicy
, niniejsza instrukcja zawiera podstawowe informacje o
produkcie, sposobie jego użytkowania, diagnostyce błędów i podstawowych
metodach rozwiązywania problemów
.
Aby lepiej zrozumieć i korzystać z tego
produktu, należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję.
2 / 13
PL
WSK
A
ZÓ
WKI D
OT
Y
C
Z
Ą
CE
BEZPIE
CZE
ŃSTW
A
PRZEC
ZY
T
A
Ć I ŚCIŚLE P
R
ZESTRZ
EGA
Ć
Przed pr
z
yst
ąpieniem do uż
y
tkowa
nia
ur
ząd
zenia nale
ż
y z
ap
oznać się ins
trukcjami
bezpi
eczeństwa. P
r
zec
howy
wać w podr
ęczn
ym
mie
js
cu w c
el
u sk
orz
ysta
ni
a w prz
yszł
ośc
i. W
in
stru
k
cj
i oraz n
a sam
ym urz
ąd
zen
iu zn
aj
du
ją s
ię
ważn
e ost
rzeżen
ia d
otyczące be
zpiecze
ństwa,
k
t
óre n
ale
ż
y zaw
sze uwzg
lędn
ia
ć. P
rod
uc
en
t
urz
ądzenia nie ponos
i odp
owiedzia
lnośc
i z
a
ja
kiek
olwi
ek szk
ody w
ynikłe z n
ieprze
strzeg
ani
a
ni
nie
jszyc
h in
str
uk
c
ji bezp
ieczeń
stwa,
nieprawidłow
ego
uż
y
tko
wania urządzenia lub
niewłaściw
ego us
tawieni
a elementów
sterując
ych
.
Małe dzi
eci (
0
-3
lat
) nie po
win
n
y przeb
y
wa
ć w
pobl
iżu u
rządzen
ia. Dz
ieci (
3-8
la
t
) nie po
winn
y
przeb
y
wa
ć w pobli
żu u
rz
ądz
en
ia bez stałeg
o
nad
zor
u. Dziec
i w wie
ku 8 la
t i starsz
e, o
sob
y o
ograniczonej spra
wności z
ycznej, sensoryc
znej
lu
b um
ysłow
ej o
raz os
ob
y bez odpo
wied
nieg
o
do
świa
dczeni
a i wied
z
y
, mog
ą ko
rz
ystać z
urządze
ni
a w
yłączn
ie pod nad
zor
em l
ub po
otr
z
ymaniu o
dpowie
dnich instrukcji dot
ycz
ąc
ych
bezpi
ecznego uży
tk
ow
an
ia urządz
eni
a oraz pod
warunk
iem, że
rozumieją zagrożenia
z
wiąz
ane z
obsługą urz
ądzenia. Nie należy
dopuszcz
ać, by
urządze
nie
m ba
wił
y si
ę dzi
eci. Dz
iec
i nie mog
ą
bez nadzoru c
z
yścić ani k
onser
wo
wać
urządze
ni
a. Dziec
i w wie
ku od 3 do 8 la
t mogą
umieszc
z
ać pro
duk
t
y w
urz
ądzeniach
chłod
ni
cz
yc
h oraz je z n
ic
h w
yjm
ow
ać.
PRZEZNA
C
ZENIE
OSTRZ
EŻE
NIE: U
rz
ądz
en
ie ni
e jest
prz
yst
oso
wane do o
bsług
i za pomocą
zewnętrznego ur
ządzenia pr
z
yłącz
anego, np
.
programa
tora cz
asow
ego ani niez
ależnego
syst
emu z
da
lneg
o ster
o
wan
ia.
T
o urządze
nie j
est przez
naczon
e do uży
tku w
gos
p
oda
rstwach d
omo
w
yc
h ora
z do podobn
yc
h
zast
oso
wań takic
h ja
k: kuch
nie d
la pe
rsonel
u
w
sklepac
h, bi
ura
ch i
inn
yc
h śr
odo
wis
kac
h pracy;
gos
p
oda
rstwa wie
jski
e; sa
modz
iel
na ob
sługa
pr
z
ez
k
lientów
h
oteli
, m
oteli
, p
en
sjona
tów
ofer
ując
ych nocl
eg z
e śniadani
em i
inny
ch
obiek
tów mieszk
aln
ych.
Urządz
eni
e nie j
est przez
naczon
e do uży
tku
przemysłowego. Nie uż
y
wać ur
ządzenia na
zewnątr
z
.
Żar
ówka st
osow
an
a w
urządze
ni
u jest
przeznac
zona do urz
ądzeń domow
yc
h i
nie jest
odpo
wied
ni
a do ogól
nego o
świet
len
ia
pomi
eszcze
ń w
gos
p
oda
rstwie domo
w
ym
(Rozporz
ądzenie WE
2
4
4/2009)
.
Urz
ądzenie zostało z
apro
jek
to
wane do prac
y
w mie
js
cac
h o te
mpera
turze zg
odne
j z podan
ymi
poniżej
zak
resami,
zale
żnie od
klas
y k
limatyc
znej
po
danej na
tablic
zce znami
onowej. Ur
z
ądzenie
mo
że ni
e dzi
ałać pr
a
widło
wo
, jeśl
i przez dłu
ższ
y
cz
as będ
zie po
zosta
wało w pom
ie
szczen
iu o
temper
aturze
pr
zek
rac
z
ające
j p
odany z
ak
res.
T
emper
at
ura o
tocze
ni
a w zależn
ośc
i od k
la
sy
k
lima
t
yc
z
nej:
SN
: Od 1
0°C do 3
2°C;
N: Od 1
6°
C do 3
2°C
ST
: Od 1
6
°C do 38°C;
T
: Od 1
6
°C do 4
3°C
T
o ur
z
ądzenie nie zawiera
chloro
uorow
ęglow
odorów (
CF
C). W
układ
zie c
hłodn
icz
ym w
yk
orz
ysty
wan
y
jest R
600a (HC)
. Urządze
ni
a zawie
ra
ją
ce
izobutan (R600a
): izobuta
n jest gazem
na
tu
ral
n
ym i ni
eszk
odliwym dla ś
rodo
wiska,
ale j
est ła
twopal
ny
. Dlat
ego na
leży uważać,
ab
y przew
ody ruro
we obw
odu chłodz
eni
a
nie u
legły uszk
odze
ni
u, zwłaszcza podcz
as
opróżniania
obwodu
chło
dzenia
.
OSTRZEŻENIE: Nie dopuści
ć do uszkodzenia
przew
odów obi
egu cz
ynn
ika c
hłodn
iczego
ur
zą
dzenia.
OSTRZ
EŻE
NIE: Ni
e zatykać otwor
ów
went
ylac
yjnych znajdując
ych się
wewnątr
z
urz
ądzenia lu
b w je
go obudowie.
O
STRZEŻ
ENI
E: W c
el
u prz
ysp
iesz
eni
a proc
es
u
odsz
ran
ia
nia n
ie st
os
ow
ać śr
odk
ów
me
chanic
znych, e
lek
tr
yc
znych lub
chemic
znych
in
n
yc
h ni
ż zaleca
ne przez pr
odu
ce
nta
.
OSTRZ
EŻE
NIE: Ni
e uży
wać an
i nie u
mie
szczać
urz
ądzeń el
ek
tr
ycznych w komorach urz
ądzenia,
jeż
eli n
ie zo
stał
y one wyraźn
ie dopu
szc
zo
ne do
tego celu przez producen
ta.
OSTRZEŻ
EN
IE: K
ostka
rki do lod
u lu
b do
zo
wni
ki
wody
, k
t
óre n
ie są podłą
czone bezpo
śr
edn
io do
in
stal
ac
ji w
odne
j, n
apełnia
ć w
yłą
cznie w
odą
pitną.
OSTRZ
EŻE
NIE: K
ost
karki do l
odu l
ub
dyst
r
ybut
or
y wody po
win
n
y by
ć podłączone
w
yłąc
znie do doprowadzen
ia wody pitnej, o
ci
śn
ien
iu od 0
,
1
7 d
o 0,8
1MP
a (
od 1
,
7 do 8,
1 bar
)
.
W p
obliżu ur
ządze
nia nie pr
zechow
y
wać
ma
te
riał
ów wybuch
owych ta
kic
h, ja
k pusz
ki
aerozolowe i
nie sk
ład
ować, ani
nie uż
y
wać
benzyny l
ub i
nn
yc
h ma
ter
iałó
w łatwopa
ln
ych.
P
ł
yn (
niet
oksyczn
y
) zna
jduj
ący się w
e
3 / 13
wkład
ach c
hłodzącyc
h (w n
iektóryc
h model
ac
h
)
nie n
ad
aje s
ię do p
ic
ia. N
ie spo
ży
wać k
ost
ek lod
u
an
i li
zakó
w lodowych zar
az po w
yjęc
iu z
zamra
żarki, gd
y
ż mo
że t
o spow
odo
wać
odmrożen
ia.
W
prz
ypadk
u prod
uktó
w
, w k
t
ór
y
ch
ltr
znaj
duje
się we
wnątr
z
po
k
r
y
w
y
went
ylato
ra,
mu
si o
n by
ć zaw
sze n
a swo
im mi
ej
sc
u podcz
as
prac
y chło
dziarki.
Nie p
rz
echow
y
wać s
zk
lany
ch p
ojemników
z
p
ł
y
nami w
komor
ze z
amra
żar
ki,
poniew
aż
mogą pęk
nąć.
Nie za
słan
iać w
entylat
ora (
jeśl
i jest w
w
yposaż
eni
u) p
rod
uktami s
poży
wcz
ymi
.
P
o wło
żen
iu ży
wnoś
ci s
pra
wdzi
ć, cz
y drz
wiczki
k
omór zam
ykają s
ię pr
a
widło
wo
, z
własz
cz
a
dr
z
wic
zk
i z
amraż
ark
i.
U
szk
odzo
ną u
szczel
kę n
al
eż
y ja
k na
jszybcie
j
w
y
mienić.
K
omora c
hłodzia
rki powi
nn
a by
ć uż
y
wan
a
w
ył
ąc
znie d
o pr
zech
ow
y
wania
świe
ż
ych
produktów ż
y
wnościowych, nat
omiast k
omora
z
amraż
ark
i w
y
łąc
znie d
o pr
ze
chow
y
wania
mrożonek
,
zamr
aż
ania św
ież
ych pro
duk
tów ora
z
prz
ygotowy
wania kostek lodu.
Nie prze
cho
w
y
wać nieopakowane
j ż
y
wności
w k
omorze c
hłodzi
ar
ki lub k
omorze zamra
żarki,
aby unika
ć be
zpośre
dniego
kontak
tu z
ich
powi
er
zchniami wewn
ętr
znymi.
Urządz
eni
e moż
e by
ć w
yposażon
e w
specj
al
ne
komory
(k
omora na śwież
ą ż
y
wność, komora
„Zero Deg
ree” i
td
.
)
. Jeś
li w
bro
szu
rze dan
ego
prod
uktu ni
e okre
ślon
o in
aczej
, moż
na je wyją
ć,
zachowują
c równoważne poziom
y
w
yda
jności
.
C
-penta
n je
st sto
so
wan
y jak
o c
z
ynn
ik
poro
twór
cz
y w
pia
nc
e iz
ola
cyjnej i
jest
gazem
palnym.
Najbardzi
ej odp
owiedni
e komor
y ur
z
ądzenia
, w
k
tór
yc
h należ
y pr
zecho
w
y
wać ok
reślone rodzaje
ż
y
wności, biorąc pod uwagę różn
y rozkład
te
mper
at
ur w ró
żny
ch k
omora
ch u
rządzen
ia, są
następujące:
- Komora chłodziarki:
1
) Górn
y obszar d
rz
wi k
omory lodów
ki - strefa
te
mper
at
ury: Przech
owa
ć ow
oce tr
opi
kal
ne,
pusz
ki, na
poj
e, j
aj
ka, sosy
, pikle
, ma
sło
, dż
em
y
2
) Środ
ko
wa c
zę
ść k
omo
r
y chłod
zia
rki - str
efa
niskiej temperatu
r
y:
Przechow
y
wać ser
y
,
mleko
,
na
biał
, art
ykuł
y del
ikat
eso
we
, jogurt
y
3
) Dolna st
ref
a ko
mory chłodzi
arki - st
refa
na
jc
hłodn
iej
sza: P
r
zec
howy
wać w
ędl
in
y
, dese
r
y
,
mię
so i ryby
, serni
k
, świ
eż
y ma
kar
on, kwaś
ną
śmietanę
, pesto/ salsę
, domowe jedzenie, ma
sę
do c
ia
sta, budyń i s
er śm
ieta
nk
ow
y
4
) Szua
da na o
woc
e i warz
ywa na dole k
omor
y
chłod
zia
rki
: Przec
ho
w
y
wać w
arz
y
wa i o
woce (
z
w
yjątk
iem
owoców tropik
alnych
)
5
) K
omor
a chłodz
ia
rki: M
ięs
o i r
yby p
rzecho
w
ywać
w
yłączn
ie w na
jzim
nie
jsz
ej sz
uad
zie – K
omora
z
amraż
ark
i.
K
omora st
refy 4
-
gwi
azdk
ow
ej (
**
**
) jest
odp
owiednia
do z
amra
żania
ż
y
w
ności o
temper
aturze
otoc
zenia i
do p
rz
echow
y
wania
mrożonek
,
poni
eważ temp
eratura
jest
równomi
ernie rozpr
owadzona w całej komorze.
Zakupione mroż
onki p
osi
adają da
tę ważności
po
daną na
opakowaniu. Data
ta u
wzgl
ędnia
rodzaj pr
zechow
y
wanej ż
y
wności, dl
atego
na
leży jej przest
rzega
ć. Ś
wieża ż
y
wno
ść po
win
na
by
ć pr
zec
ho
w
y
wa
na w na
st
ępu
ją
c
y
ch t
erm
in
ac
h:
1
-
3 mie
si
ąc
e dla ser
a, ow
ocó
w morza, lodó
w
,
sz
ynki/ kiełba
sy
, mle
ka, świeżyc
h pł
ynów; 4
mie
si
ąc
e dla st
ek
ów l
ub k
otle
tó
w (
wołowych
,
jag
ni
ęcych
, wiep
rzowych
); 6 m
ies
ięcy dla m
asła
lu
b mar
ga
r
yn
y
, drobi
u (k
ur
cz
aka, i
ndyka
)
; 8-
1
2
mie
si
ęcy dla o
woc
ów (z wyją
tkiem cy
tru
só
w
)
,
piec
zonego mięsa (
wołowego, wieprzowego
,
jag
ni
ęceg
o
)
, warz
yw
. Da
ty ważno
ści n
a
opa
kowaniach ż
y
wn
ości p
r
zech
ow
y
w
anej w
str
ee 2
-
gwiaz
dk
owe
j mu
szą by
ć przest
rzega
ne.
Aby unik
nąć z
aniec
z
ys
zc
zenia ż
y
wn
ości, nale
ż
y
przest
rzegać n
ast
ępuj
ącyc
h zasad
:
– Ot
wie
ran
ie drzwi na dług
i cz
as m
oż
e
spo
wod
ow
ać zn
aczn
y wzro
st te
mpera
tur
y w
komorac
h ur
ządzenia.
– Re
gularnie
c
z
yścić p
owier
zchnie, k
tóre
mogą
we
jś
ć w k
ont
akt z ż
y
wnoś
ci
ą i dost
ępn
ymi
sys
temami odwa
dniający
mi.
– Cz
yśc
ić zb
iorn
iki w
ody
, je
śl
i nie b
ył
y uży
wane
przez 48 godz
in
; pr
ze
płukać syst
em w
odn
y
podłączon
y do źródł
a wody
, jeś
li w
oda n
ie by
ła
pob
ierana
pr
zez 5
dni.
– Su
ro
we m
ię
so i r
yb
y przech
owy
wać w
odpo
wied
nic
h p
o
jemn
ika
ch w lod
ów
ce, t
ak ab
y
nie m
iały kon
tak
tu z i
nn
ymi prod
uktami
spo
ż
ywcz
ymi i ab
y ni
e kapało z n
ic
h na t
e
p
r
o
d
u
k
t
y.
– Dwugwiazdkow
e komor
y mroż
onej ż
y
wności
są odpo
wied
nie d
o przech
owy
wani
a wst
ępnie
z
amrożonej
ż
y
wnoś
ci, pr
z
echow
y
w
ania lub
rob
ien
ia lod
ów i k
oste
k lodu.
– Nie zam
rażać św
ieże
j ż
y
wnośc
i w komor
ac
h o
klasie
mrożenia jedno
-, dwu
- lub tr
z
ygwiazdkowej.
– Jeś
li u
rz
ądz
en
ie chł
odni
cze poz
osta
nie p
ust
e
przez dłuższy c
zas, n
ależy je w
yłączyć, ro
zmro
zić,
w
yczyści
ć, os
uszyć, a t
ak
że z
osta
wi
ć otwarte
drzwi, ab
y zapobiec r
o
zwojo
wi pleś
ni w
ewn
ąt
rz
ur
zą
dzenia.
4 / 13
I
N
S
TA
L
A
C
J
A
Urządz
eni
e mus
i być p
rz
y
trz
ym
y
wan
e oraz
mon
t
owa
ne przez c
o naj
mn
iej d
wie o
sob
y –
r
yz
yko o
braż
eń. P
odcz
as wypak
owy
wani
a i
in
stal
ac
ji st
os
ow
ać rę
kaw
ic
e och
ron
ne - ry
z
yk
o
skale
c
zenia.
In
stala
c
je, w tym in
stal
ac
je w
odne (
jeż
eli
dotycz
y
), podłą
czeni
a ele
k
tryczne i wsz
elkie
napra
w
y p
owi
nn
y być przeprowadzane pr
zez
w
y
k
walikowanego
technika
. Nie
naprawiać ani
nie wymien
ia
ć żadne
j częśc
i urządz
eni
a jeś
li n
ie
jest t
o w
yraźni
e do
z
w
olone w i
nst
ru
kc
ji obsłu
gi.
Nie n
ale
ż
y pozwal
ać dz
iec
iom zbl
iżać się d
o
miejsca
instalacji.
Po rozpakowaniu urz
ądze
nia
na
leży spra
w
dzić
, cz
y nie zo
stało uszk
odz
one
podc
z
as tran
spor
tu. W pr
z
ypadku problemów
,
na
leży sko
nta
ktow
ać s
ię z na
jbliższym ser
wi
sem
tec
hn
iczn
ym. Po zak
ończeni
u in
stal
ac
ji
,
niep
otrze
bne e
leme
nty
opakowania (p
lastik
,
elem
en
t
y ze styropi
an
u, i
td.
) nale
ż
y
przech
owy
wać po
za z
a
sięg
iem d
ziec
i - r
yz
yko
uduszenia. Przed pr
z
yst
ąpieniem do
jak
ichkolwi
ek c
z
ynn
ości m
onta
żow
ych
urządze
nie n
ale
ż
y odłączyć od zas
ila
ni
a
elek
tr
ycznego
– r
y
z
yko porażenia prądem.
P
odc
zas instalacji dopil
nować, ab
y ur
ządzenie
nie u
szkodz
iło prze
wod
u zas
ila
jąc
ego - ry
z
yk
o
pożaru lub pora
żeni
a prądem. Ur
ządzenie
można uruc
homić dopiero po z
ak
ońc
zeni
u
instalacji.
Zacho
wać
ostr
o
żno
ść, a
by n
ie u
szk
odzi
ć
podłogi (
np
. parkiet
u
) podc
zas przem
iesz
czania
ur
ząd
zenia.
Urz
ądzeni
e należ
y z
ainst
alować na
podłoż
u o
odpo
wied
nie
j w
y
trzymałośc
i
i
w
mie
js
cu od
powi
edn
im do j
ego ma
sy
,
rozmiarów i
pr
zezna
c
zenia.
Ustawiając
ur
ządze
nie odp
owiednio, nale
ż
y up
ewnić się, że
nie z
na
jd
uje s
ię on
o w pobl
iżu ź
ródeł ci
epła i że
sto
i stabi
lnie n
a podłodze
, na wszystkich czter
ech
nó
żkac
h. Na
leży równ
ież s
pra
wdzi
ć za pomocą
poziomni
c
y
, c
z
y jest ono
dokładnie
w
yp
oziomo
wane. Przed w
łączeniem ur
z
ądzenia
na
leży odc
zeka
ć c
o na
jm
nie
j dwi
e godzi
n
y
, aby
ob
wód c
hłodze
ni
a był w pełni ef
ekt
y
wn
y
.
OSTR
ZE
ŻENIE: Ust
awiając ur
z
ądzenie,
upe
wni
ć się
, że przew
ód zas
il
ani
a ni
e jest
zablok
owa
n
y lu
b uszk
odzon
y
.
OSTRZ
EŻE
NIE: Ab
y un
ikn
ąć ry
z
yka związanego
z
brakiem st
abil
ności, pozycjono
wanie lub
moco
wanie urz
ądzenia na
leż
y pr
zeprow
adzić
zgod
ni
e zin
stru
k
cj
am
i prod
uc
en
ta.
Nie w
ol
no um
iesz
czać chłodz
iar
ki w taki spo
sób
,
ab
y prze
wód met
alo
w
y kuc
hen
ki gazo
wej
, rury
kan
ali
zacyjne l
ub prze
wody e
lektr
yczne stykał
y
si
ę z t
yln
ą ścia
nką c
hłodzi
arki (
skrapl
aczem
)
.
Aby z
apew
nić odp
owie
dnią went
ylację,
na
leży pozo
sta
wić t
roc
hę mi
ej
sca na
d i po obu
str
ona
ch u
rz
ądz
en
ia. Odl
egłoś
ć pomi
ędz
y tylną
śc
ian
ką urządze
ni
a a ści
an
ą za urządzen
iem
powinna
w
yn
osić co najmniej 50 mm
, aby
uniknąć
kontak
tu z
gorącą
powie
rzchnią.
Zmniejs
zenie
tej o
dleg
łości
sp
owoduje
zwiększenie z
użyci
a ene
rgi
i przez pr
odukt.
Przed podłą
czeni
em urządz
eni
a do źr
ódła
zasi
la
ni
a na
leży odłącz
yć prze
wód za
si
la
ją
cy od
po
łąc
ze
nia sk
raplac
z
a.
ZASAD
Y BEZP
IECZNEGO PODŁĄCZENIA
ELEKTR
Y
CZNEGO
Mus
i ist
nieć m
oż
liw
ość odłącze
ni
a urządzen
ia
od źr
ódła zasi
la
ni
a przez w
yj
ęcie wt
y
czki (
jeśl
i
w
tyczka jest do
st
ępn
a
) lu
b za pomocą
dostępnego prze
łąc
znika wielobiegunow
ego,
zain
stal
ow
anego w
prze
wod
zie do g
ni
azd
a
zasi
la
ni
a zgod
ni
e z
obo
wiąz
uj
ącymi no
rma
mi
kraj
owymi; u
rządzen
ie m
us
i tak
że po
si
ada
ć
uzi
emi
eni
e zgod
ne z
obo
wi
ązu
ją
c
ymi n
orma
mi
krajow
ymi dot
ycz
ącymi spr
zętu elek
tr
ycznego.
Ni
e sto
so
wać p
rzedłużacz
y
, ro
zdziel
acz
y an
i
adapterów
.
Po zakońc
zeniu
instala
cji uż
y
tkownik
nie po
winie
n mieć d
ost
ępu d
o podze
społów
elektr
y
czn
yc
h urządze
ni
a. Nie k
orz
ystać z
urządze
ni
a, będą
c mokr
ym lu
b na bo
so
.
Nie u
ruc
ha
mi
ać urządze
ni
a, jeż
eli ka
bel zas
il
aj
ący
lu
b w
tyczka są uszk
odzone
, nie dzi
ała ono
pra
widłow
o lu
b zo
stało u
szk
odzo
ne bąd
ź
upuszc
zo
ne.
Jeś
li prze
wód za
si
la
ją
cy jest uszk
odzon
y
, ze
względ
ów bez
pieczeń
st
wa jego wymia
nę na
identyc
zn
y należ
y zlecić pr
zedstawic
ielowi
produc
enta, serwisowi techn
icznemu lub inne
j
w
yk
waliko
wanej osobie – r
y
z
yko p
orażenia
prądem.
OSTR
ZEŻENIE: Ni
e umieszc
z
ać gnia
zdek
ruch
omych o k
ilku
wejściach
lub pr
z
enośnych
źr
ódeł energ
ii z tyłu urządze
ni
a.
CZY
SZ
CZENIE I
KON
SER
W
A
CJA
OSTRZEŻENIE: Spra
wdzi
ć, c
z
y ur
ządzenie
zo
stało w
yłą
czone i odłą
czone od źr
ódła zas
il
ani
a
prze
d prz
ys
tąpieniem do cz
y
nnośc
i
k
ons
erwac
yj
n
yc
h. Aby u
ni
knąć ry
z
yka obr
aże
ń
ci
ała, na
leży uż
y
wa
ć ręka
wic och
ron
n
y
ch (
r
yz
yko
ska
leczeni
a
) i butó
w ochr
onn
yc
h (
r
y
z
yk
o
stłu
czeni
a
) pamię
tać o ob
słudz
e przez dw
ie
oso
by (
zm
nie
jsz
eni
e obc
iąż
eni
a
); w żad
n
ym
prz
ypadk
u nie st
osow
ać u
rz
ądz
eń pa
ro
w
y
ch do
cz
yszczenia (
r
y
z
yko porażenia prądem
).
Nief
achowe napraw
y
nieautor
y
zowan
e pr
zez
prod
uc
enta mog
ą spo
wod
ow
ać zagr
oż
en
ie dl
a
5 / 13
zdr
owia i bez
pieczeń
st
wa, za k
t
óre p
rod
uc
en
t
nie ponosi odpowiedzialno
ści. W
szelkie wady
lu
b uszk
odzen
ia s
pow
odo
wan
e
nieprofes
jonaln
y
mi naprawa
mi lub konserwacją
nie s
ą obj
ęt
e gwar
anc
ją, k
tór
ej w
aru
nki są
prze
dstawione w dokumencie dostarczon
ym
wraz z
urz
ądzeniem.
Do c
zyszczeni
a częś
ci z tworz
yw sz
tuczn
y
ch,
drz
wic
zek wewnętrzny
ch oraz wkładek
lub
usz
czelek n
ie uży
wać ost
r
y
ch l
ub sz
orstkic
h
środków cz
ys
zc
ząc
ych, tak
ich jak spr
ysk
iwac
ze
do szyb, śr
odki c
z
ysz
cz
ąc
e do szor
owa
ni
a, pł
yny
łat
wop
alne,
wosk
i
c
z
y
szc
z
ą
ce, skon
centrow
ane
det
er
gen
t
y
, w
ybiela
cze lub ś
rodki cz
yszczące
zawi
era
ją
c
e su
bsta
nc
je ro
popochod
ne
. Nie
uży
wać pap
ier
owyc
h ręczni
k
ów
, gąbek l
ub
in
n
yc
h ost
r
y
ch n
arzędz
i do cz
yszczen
ia.
Urządz
eni
e chłodzą
ce n
ie z
ostało p
rzezna
czone
do uż
y
tku w formie ur
ządzenia wbudowanego.
Drz
wi i pokr
y
w
y urządz
eni
a chłod
ni
czego
pow
inn
y by
ć us
unięt
e pr
zed wyr
zuc
enie
m ich n
a
w
ysypi
sk
o, ab
y unikn
ąć uw
ięzi
en
ia w ni
ch d
ziec
i
lub z
wierz
ąt.
Zalecane
ustawienie
:
•
K
omora c
hłodzia
rki: +4°
C lu
b MED
•
K
omora za
mrażar
ki: -
1
8°C lub -
20°C
Aby zopt
ymalizować
prędkość z
amra
żania
i
uzyskać dod
at
k
ow
ą przest
rzeń do
pr
zechow
y
wania
, z komo
r
y z
amra
żark
i
można
w
yj
ąć szu
ady i u
mi
eśc
ić ży
wnoś
ć bezpoś
redni
o
na dnie komory
.
Ilość świeżej ży
wności, którą
można z
amrozić w
w
y
znac
zonym
c
zasie
po
dana
jest
na t
ablic
zce znamionowej.
Limit
y z
ał
adunku ż
y
wności
są zde
terminowane
przez k
osz
e, kl
apki, sz
uad
y
, półki itd. N
ależy
upe
wni
ć się
, c
z
y po załado
wan
iu m
oż
na na
dal
k
orz
ystać z n
ic
h bez ut
rudn
ień
. Ab
y un
ikną
ć
marnowa
nia ż
y
wności, należy sprawdzić
zaleca
ne usta
wieni
a i czas przecho
w
y
wani
a
prod
uktó
w
. In
form
ac
je t
e zna
leź
ć mo
żna w
in
stru
k
cj
i ob
sługi n
a str
oni
e in
t
ernet
owe
j.
Wypełnić 2/3 ta
cki na l
ód wod
ą i
włożyć j
ą
z
powr
ot
em do ko
mory z
am
rażarki
. Nigd
y nie
uży
wać ost
r
y
ch l
ub ost
ro zak
ończon
ych
prze
dmio
tów do w
yjmowa
nia lodu. Informac
je o
model
u mo
żna u
z
ys
kać prz
y pomocy QR-
C
ode
wskazanego na et
yk
iecie energetycznej. Et
ykiet
a
zawiera również ident
y
kator modelu, k
tórego
mo
żna u
ż
y
ć do zn
alez
ien
ia i
nfo
rma
cj
i na portalu
z ba
z
ą danych https:
/
/
eprel.e
c.euro
pa.eu
.
Zas
ady
,
stan
dardową do
kumentację, z
amówi
enia
częśc
i zami
enn
yc
h oraz dod
at
kow
e info
rmac
je o
prod
uk
cie mo
żn
a zna
leź
ć pod t
ym ad
res
em
:
ht
tps : /
/
par
t
s - sel
fser
vice . europ
eanappliances . com
UT
YLIZ
ACJA OP
AKO
W
ANIA
Materiał, z k
tóre
go zrobi
one jest o
pakowanie, w 1
00
% nadaje się do
rec
yk
lingu i jest ozna
czony sy
mbol
em
. Częś
ci opakowania nie
należ
y w
yr
zuc
ać, lec
z zut
ylizowa
ć zgodnie z pr
zepis
ami w zak
resie
usuwan
ia odpadów
, określonymi przez lokalne władze.
UT
YLIZ
ACJA UR
Z
ĄDZEŃ AGD
Urz
ądzeni
e został
o w
ykonane z materia
łów nadając
ych się do
rec
yk
lingu lub do po
nowneg
o uż
ycia.
Urz
ądzeni
e należ
y ut
ylizować zg
odnie z miejs
cowy
mi prze
pisami
dot
ycz
ącymi gosp
odark
i odpadami.
Aby uz
yskać w
ięcej inform
acji na temat ut
yliz
acji, odz
ysk
iwania
oraz re
c
yklingu u
rz
ądzeń AGD, należ
y skontak
tować się z loka
lnym
urzę
dem, punk
tem skupu złomu lub skle
pem, w k
tór
ym zakupi
ono
urz
ądzenie. U
rz
ądzenie jest oznaczone zgodnie z dyrekt
y
wą
Unii Europejsk
iej 20
1
2/1
9/UE w sprawie zu
ży
te
go sprzę
tu
elektrotechnicznego i elektronicznego (WEEE) oraz z przepisami
dotycz
ącymi sprzętu elektr
ycznego i elek
tronicznego z 2
0
1
3 r
. (w
brzmieniu zmienionym
).
Właściwa utyliz
acja urządzenia pomoże
zapobiec ewentua
lnym nega
t
ywnym skutkom
dla środo
wiska oraz
zdrowi
a ludzkiego.
S
ymbol
na ur
zą
dzeniu lub w do
łąc
zonej do ni
ego dok
umentacji
oznac
za, że ur
z
ądzenia nie woln
o trak
tować jak z
w
ykł
ego odp
adu
domowego
. Należy je przeka
zać do punktu zajmuj
ącego si
ę
ut
yliz
acją i rec
yklin
giem ur
ządze
ń elek
tr
yc
znych i elek
tronic
znych.
WSK
A
ZÓWKI DOT
Y
CZ
ĄCE OSZCZĘ
DZANIA
ENERGI
I
Zainstalować
urządzenie w such
ym, dobrze wentylowan
ym
pomi
eszc
zeniu, z dala od ź
róde
ł ciep
ła (takich jak g
rzejnik
, kuch
enka
itp.) oraz w miejs
cu niew
ystawi
onym na bezp
ośrednie ś
wiatło
słon
ec
zne. Jeśli to konie
czn
e, uż
yć pł
y
t
y izolac
yjnej
.
Aby zap
ewnić odp
owiedn
ią wenty
lację, postęp
ować zgodni
e
zinstrukcją inst
alacji.
Nied
ostatec
zna went
ylacja z t
ył
u produk
tu z
więk
sz
a zuż
ycie ener
gii
i zmniejsz
a efe
kt
y
wn
ość chło
dzenia.
Częs
te otwierani
e drz
wicz
ek urz
ądzenia może spowodować
zw
ięk
szone zuż
ycie energii.
Na temperaturę wewnątr
z urz
ądzenia oraz na zuż
ycie energii może
wp
ł
y
wać temper
atura otoc
zenia, jak rów
nież miejsce, w k
tór
ym
urz
ądzeni
e jest us
tawione. C
z
ynnik
i te należ
y uw
zględnić p
odc
zas
ustawiania temperatur
y. Ogranicz
yć otw
ieranie drz
wi do minimum.
Rozmraż
ane potraw
y umieszc
zać w chło
dziarce. Zamrożone
produk
t
y dzię
ki swojej nisk
iej temp
eratur
ze będą ch
łodzić p
otraw
y
w chło
dziarce.
Potraw
y i napoje nale
ży p
ozostawić d
o ost
ygnięcia pr
zed
umieszc
zeni
em ich w urz
ądzen
iu.
Rozmies
zczeni
e pó
łek w chł
odziarce nie ma w
pł
y
wu na
efek
t
y
wność w
y
korz
ys
tania energ
ii. Żywn
ość powinna być
umieszc
zona na p
ół
kach w ta
ki spos
ób, aby zapew
nić odp
owiednią
c
yrkulację p
owietr
za: p
otraw
y nie powinny dot
yk
ać się nawz
ajem,
należ
y równie
ż pozost
awić trochę miejs
ca międz
y p
roduk
tami
spoż
y
wcz
y
mi a ty
lną ścianką.
Można z
więk
s
zyć p
ojemność pr
zech
owy
w
ania zamrożon
ej
ż
y
wności, usuwając kos
ze i, jeżeli je
st na w
yp
osażeniu, p
ół
kę Stop
Frost.
Nie nale
ży ni
epokoić się dź
wi
ękami w
ydawanymi pr
zez sprę
żarkę,
ponie
waż są to nor
malne odg
łosy pr
ac
y
.
Pomiń
NOWOŚCI
Motorola Edge 70
Apple MacBook Pro 2025
iPhone 17 PRO
Iphone 17
Iphone 17 AIR
Samsung S25 FE
APPLE MacBook Pro 2025
Samsung Fold 7
Samsung Flip 7
Philips OneUp
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Czajnik na gaz
Zgrzewarka próżniowa
Garnki
Mop elektryczny
Termometr elektroniczny
Pistolet do masażu
Masażer do stóp
Myjka do okien
Maszynka do makaronu
Myjka parowa
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Ranking odkurzaczy pionowych
Ranking smartwatchy damskich
Ranking parownic do ubrań
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Ranking gier planszowych
Ranking robotów sprzątających
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Black Friday
Prezent na Mikołajki
Zabawki
Pomysł na prezent
Prezenty Świąteczne
LEGO
Prezent dla Niego
Prezent dla Niej
Prezent dla Dzieci
Prezent dla Seniorów
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking golarek z trymerem [TOP10]
Google wprowadza nowe powiadomienia w Gmailu - odświeżony wygląd i lepsza kontrola nad skrzynką
Ranking LEGO Technic do 500 zł [TOP10]
Ranking laptopów gamingowych [TOP10]
Ranking telefonów [TOP15]
Ranking telewizorów [TOP20]
Ranking zabawek dla 3-letniego chłopca [TOP10]
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Ranking orbitreków [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Jak fotografować las?
Ranking multicookerów [TOP10]
Ranking trenażerów rowerowych [TOP10]
Ranking suchych karm dla psa [TOP10]
Ranking pił stołowych [TOP10]
Sprawdź więcej poradników