Znaleziono w kategoriach:
Lodówka INDESIT INKF8251W4E 180cm Biała

Instrukcja obsługi Lodówka INDESIT INKF8251W4E 180cm Biała

Wróć
1 / 13
CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKA BEZSZRONOWA
Podręcznik obsługi
Drodzy użytkownicy, niniejsza instrukcja zawiera podstawowe informacje o
produkcie, sposobie jego użytkowania, diagnostyce błędów i podstawowych
metodach rozwiązywania problemów. Aby lepiej zrozumieć i korzystać z tego
produktu, należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję.
2 / 13
PL
WSKAWKI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE PRZESTRZEGAĆ
Przed przystąpieniem do użytkowania
urządzenia należy zapoznać się instrukcjami
bezpieczeństwa. Przechowywać w podręcznym
miejscu w celu skorzystania w przyszłości. W
instrukcji oraz na samym urządzeniu znajdują s
ważne ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa,
które należy zawsze uwzględniać. Producent
urządzenia nie ponosi odpowiedzialności za
jakiekolwiek szkody wynikłe z nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji bezpieczeństwa,
nieprawidłowegoytkowania urządzenia lub
niewłaściwego ustawienia elementów
sterujących.
Małe dzieci (0-3lat) nie powinny przebywać w
pobliżu urządzenia. Dzieci (3-8lat) nie powinny
przebywać w pobliżu urządzenia bez stałego
nadzoru. Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o
ograniczonej sprawności zycznej, sensorycznej
lub umysłowej oraz osoby bez odpowiedniego
doświadczenia i wiedzy, mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub po
otrzymaniu odpowiednich instrukcji dotyczących
bezpiecznego użytkowania urządzenia oraz pod
warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z
obsługą urządzenia. Nie należy dopuszczać, by
urządzeniem bawiły się dzieci. Dzieci nie mogą
bez nadzoru czyścić ani konserwować
urządzenia. Dzieci w wieku od 3 do 8 lat mogą
umieszczać produkty w urządzeniach
chłodniczych oraz je z nich wyjmować.
PRZEZNACZENIE
OSTRZEŻENIE: Urządzenie nie jest
przystosowane do obsługi za pomocą
zewnętrznego urządzenia przyłączanego, np.
programatora czasowego ani niezależnego
systemu zdalnego sterowania.
To urządzenie jest przeznaczone do użytku w
gospodarstwach domowych oraz do podobnych
zastosowań takich jak: kuchnie dla personelu
wsklepach, biurach iinnych środowiskach pracy;
gospodarstwa wiejskie; samodzielna obsługa
przez klientów hoteli, moteli, pensjonatów
oferujących nocleg ze śniadaniem i innych
obiektów mieszkalnych.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku
przemysłowego. Nie używać urządzenia na
zewnątrz.
Żarówka stosowana w urządzeniu jest
przeznaczona do urządzeń domowych inie jest
odpowiednia do ogólnego oświetlenia
pomieszczeń w gospodarstwie domowym
(Rozporządzenie WE 244/2009).
Urządzenie zostało zaprojektowane do pracy
w miejscach o temperaturze zgodnej z podanymi
poniżej zakresami, zależnie od klasy klimatycznej
podanej na tabliczce znamionowej. Urządzenie
może nie działać prawidłowo, jeśli przez dłuższy
czas będzie pozostawało w pomieszczeniu o
temperaturze przekraczającej podany zakres.
Temperatura otoczenia w zależności od klasy
klimatycznej:
SN: Od 10°C do 32°C;
N: Od 1C do 32°C
ST: Od 16°C do 38°C;
T: Od 16°C do 43°C
To urządzenie nie zawiera
chlorouorowęglowodorów (CFC). W
układzie chłodniczym wykorzystywany
jest R600a (HC). Urządzenia zawierace
izobutan (R600a): izobutan jest gazem
naturalnym i nieszkodliwym dla środowiska,
ale jest łatwopalny. Dlatego należy uważać,
aby przewody rurowe obwodu chłodzenia
nie uległy uszkodzeniu, zwłaszcza podczas
opróżniania obwodu chłodzenia.
OSTRZEŻENIE: Nie dopuścić do uszkodzenia
przewodów obiegu czynnika chłodniczego
urdzenia.
OSTRZEŻENIE: Nie zatykać otworów
wentylacyjnych znajdujących się wewnątrz
urządzenia lub w jego obudowie.
OSTRZEŻENIE: W celu przyspieszenia procesu
odszraniania nie stosować środków
mechanicznych, elektrycznych lub chemicznych
innych niż zalecane przez producenta.
OSTRZEŻENIE: Nie używać ani nie umieszczać
urządzeń elektrycznych w komorach urządzenia,
jeżeli nie zostały one wyraźnie dopuszczone do
tego celu przez producenta.
OSTRZEŻENIE: Kostkarki do lodu lub dozowniki
wody, które nie są podłączone bezpośrednio do
instalacji wodnej, napełniać wyłącznie wodą
pitną.
OSTRZEŻENIE: Kostkarki do lodu lub
dystrybutory wody powinny być podłączone
wyłącznie do doprowadzenia wody pitnej, o
ciśnieniu od 0,17 do 0,81MPa (od 1,7 do 8,1 bar).
W pobliżu urządzenia nie przechowywać
materiałów wybuchowych takich, jak puszki
aerozolowe i nie składować, ani nie używać
benzyny lub innych materiałów łatwopalnych.
Płyn (nietoksyczny) znajdujący się we
3 / 13
wkładach chłodzących (w niektórych modelach)
nie nadaje się do picia. Nie spożywać kostek lodu
ani lizaków lodowych zaraz po wyjęciu z
zamrażarki, gdyż może to spowodować
odmrożenia.
W przypadku produktów, w których ltr
znajduje się wewnątrz pokrywy wentylatora,
musi on być zawsze na swoim miejscu podczas
pracy chłodziarki.
Nie przechowywać szklanych pojemników
z płynami w komorze zamrażarki, poniew
mogą pęknąć.
Nie zasłaniać wentylatora (jeśli jest w
wyposażeniu) produktami spożywczymi.
Po włożeniu żywności sprawdzić, czy drzwiczki
komór zamykają się prawidłowo, zwłaszcza
drzwiczki zamrażarki.
Uszkodzoną uszczelkę naly jak najszybciej
wymienić.
Komora chłodziarki powinna być używana
wącznie do przechowywania świeżych
produktów żywnościowych, natomiast komora
zamrażarki wyłącznie do przechowywania
mrożonek, zamrania świeżych produktów oraz
przygotowywania kostek lodu.
Nie przechowywać nieopakowanej żywności
w komorze chłodziarki lub komorze zamrażarki,
aby unikać bezpośredniego kontaktu z ich
powierzchniami wewnętrznymi.
Urządzenie może być wyposażone wspecjalne
komory (komora na świeżą żywność, komora
„Zero Degree” itd.). Jeśli w broszurze danego
produktu nie określono inaczej, można je wyjąć,
zachowując równoważne poziomy wydajności.
C-pentan jest stosowany jako czynnik
porotwórczy w piance izolacyjnej i jest
gazem palnym.
Najbardziej odpowiednie komory urządzenia, w
których należy przechowywać określone rodzaje
żywności, biorąc pod uwagę różny rozkład
temperatur w różnych komorach urządzenia, są
następujące:
- Komora chłodziarki:
1) Górny obszar drzwi komory lodówki - strefa
temperatury: Przechować owoce tropikalne,
puszki, napoje, jajka, sosy, pikle, masło, dżemy
2) Środkowa cść komory chłodziarki - strefa
niskiej temperatury: Przechowywać sery, mleko,
nabiał, artykuły delikatesowe, jogurty
3) Dolna strefa komory chłodziarki - strefa
najchłodniejsza: Przechowywać wędliny, desery,
mięso i ryby, sernik, świy makaron, kwaś
śmietanę, pesto/ salsę, domowe jedzenie, ma
do ciasta, budyń i ser śmietankowy
4) Szuada na owoce i warzywa na dole komory
chłodziarki: Przechowywać warzywa i owoce (z
wyjątkiem owoców tropikalnych)
5) Komora chłodziarki: Mięso i ryby przechow ywać
wyłącznie w najzimniejszej szuadzie – Komora
zamrażarki.
Komora strefy 4-gwiazdkowej (****) jest
odpowiednia do zamrażania żywności o
temperaturze otoczenia i do przechowywania
mrożonek, ponieważ temperatura jest
równomiernie rozprowadzona w całej komorze.
Zakupione mrożonki posiadają datę ważności
podaną na opakowaniu. Data ta uwzględnia
rodzaj przechowywanej żywności, dlatego
należy jej przestrzegać. Świeża żywność powinna
być przechowywana w następucych terminach:
1-3 miesiące dla sera, owoców morza, lodów,
szynki/ kiełbasy, mleka, świeżych płynów; 4
miesiące dla steków lub kotlew (wołowych,
jagnięcych, wieprzowych); 6 miesięcy dla masła
lub margaryny, drobiu (kurczaka, indyka); 8-12
miesięcy dla owoców (z wyjątkiem cytruw),
pieczonego mięsa (wołowego, wieprzowego,
jagnięcego), warzyw. Daty ważności na
opakowaniach żywności przechowywanej w
stree 2-gwiazdkowej muszą być przestrzegane.
Aby uniknąć zanieczyszczenia żywności, należy
przestrzegać następujących zasad:
– Otwieranie drzwi na długi czas me
spowodować znaczny wzrost temperatury w
komorach urządzenia.
– Regularnie czyścić powierzchnie, które mogą
weć w kontakt z żywnością i dostępnymi
systemami odwadniającymi.
– Czyścić zbiorniki wody, jeśli nie by używane
przez 48 godzin; przepłukać system wodny
podłączony do źródła wody, jeśli woda nie była
pobierana przez 5 dni.
– Surowe mso i ryby przechowywać w
odpowiednich pojemnikach w lodówce, tak aby
nie miały kontaktu z innymi produktami
spożywczymi i aby nie kapało z nich na te
produkty.
– Dwugwiazdkowe komory mrożonej żywności
są odpowiednie do przechowywania wstępnie
zamrożonej żywności, przechowywania lub
robienia lodów i kostek lodu.
– Nie zamrażać świeżej żywności w komorach o
klasie mrożenia jedno -, dwu - lub tr z ygwiazdkowej.
– Jeśli urządzenie chłodnicze pozostanie puste
przez dłuższy czas, należy je wyłączyć, rozmrozić,
wyczyścić, osuszyć, a także zostawić otwarte
drzwi, aby zapobiec rozwojowi pleśni wewnątrz
urdzenia.
4 / 13
INSTALACJA
Urządzenie musi być przytrzymywane oraz
montowane przez co najmniej dwie osoby –
ryzyko obrażeń. Podczas wypakowywania i
instalacji stosować rękawice ochronne - ryzyko
skaleczenia.
Instalacje, w tym instalacje wodne (jeżeli
dotyczy), podłączenia elektryczne i wszelkie
naprawy powinny być przeprowadzane przez
wykwalikowanego technika. Nie naprawiać ani
nie wymieniać żadnej części urządzenia jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
Nie należy pozwalać dzieciom zbliżać się do
miejsca instalacji. Po rozpakowaniu urządzenia
należy sprawdzić, czy nie zostało uszkodzone
podczas transportu. W przypadku problemów,
należy skontaktować się z najbliższym serwisem
technicznym. Po zakończeniu instalacji,
niepotrzebne elementy opakowania (plastik,
elementy ze styropianu, itd.) należy
przechowywać poza zasięgiem dzieci - ryzyko
uduszenia. Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności montażowych
urządzenie należy odłączyć od zasilania
elektrycznego – ryzyko porażenia prądem.
Podczas instalacji dopilnować, aby urządzenie
nie uszkodziło przewodu zasilającego - ryzyko
pożaru lub porażenia prądem. Urządzenie
można uruchomić dopiero po zakończeniu
instalacji.
Zachować ostrożność, aby nie uszkodzić
podłogi (np. parkietu) podczas przemieszczania
urządzenia. Urządzenie należy zainstalować na
podłożu o odpowiedniej wytrzymałości
i w miejscu odpowiednim do jego masy,
rozmiarów i przeznaczenia. Ustawiając
urządzenie odpowiednio, należy upewnić się, że
nie znajduje się ono w pobliżu źródeł ciepła i że
stoi stabilnie na podłodze, na wszystkich czterech
żkach. Należy również sprawdzić za pomocą
poziomnicy, czy jest ono dokładnie
wypoziomowane. Przed włączeniem urządzenia
należy odczekać co najmniej dwie godziny, aby
obwód chłodzenia był w pełni efektywny.
OSTRZEŻENIE: Ustawiając urządzenie,
upewnić się, że przewód zasilania nie jest
zablokowany lub uszkodzony.
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć ryzyka związanego
z brakiem stabilności, pozycjonowanie lub
mocowanie urządzenia należy przeprowadzić
zgodnie zinstrukcjami producenta.
Nie wolno umieszczać chłodziarki w taki sposób,
aby przewód metalowy kuchenki gazowej, rury
kanalizacyjne lub przewody elektryczne stykały
się z tylną ścianką chłodziarki (skraplaczem).
Aby zapewnić odpowiednią wentylację,
należy pozostawić trochę miejsca nad i po obu
stronach urządzenia. Odległość pomiędzy tylną
ścianką urządzenia a ścianą za urządzeniem
powinna wynosić co najmniej 50 mm, aby
uniknąć kontaktu z gorącą powierzchnią.
Zmniejszenie tej odległości spowoduje
zwiększenie zużycia energii przez produkt.
Przed podłączeniem urządzenia do źródła
zasilania należy odłączyć przewód zasilacy od
połączenia skraplacza.
ZASADY BEZPIECZNEGO PODŁĄCZENIA
ELEKTRYCZNEGO
Musi istnieć mliwość odłączenia urządzenia
od źródła zasilania przez wyjęcie wtyczki (jeśli
wtyczka jest dostępna) lub za pomocą
dostępnego przełącznika wielobiegunowego,
zainstalowanego w przewodzie do gniazda
zasilania zgodnie z obowiązującymi normami
krajowymi; urządzenie musi także posiadać
uziemienie zgodne zobowiązucymi normami
krajowymi dotyczącymi sprzętu elektrycznego.
Nie stosować przedłużaczy, rozdzielaczy ani
adapterów. Po zakończeniu instalacji użytkownik
nie powinien mieć dostępu do podzespołów
elektrycznych urządzenia. Nie korzystać z
urządzenia, będąc mokrym lub na boso.
Nie uruchamiać urządzenia, jeżeli kabel zasilający
lub wtyczka są uszkodzone, nie działa ono
prawidłowo lub zostało uszkodzone bądź
upuszczone.
Jeśli przewód zasilacy jest uszkodzony, ze
względów bezpieczeństwa jego wymianę na
identyczny należy zlecić przedstawicielowi
producenta, serwisowi technicznemu lub innej
wykwalikowanej osobie – ryzyko porażenia
prądem.
OSTRZEŻENIE: Nie umieszczać gniazdek
ruchomych o kilku wejściach lub przenośnych
źródeł energii z tyłu urządzenia.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE: Sprawdzić, czy urządzenie
zostało wyłączone i odłączone od źródła zasilania
przed przystąpieniem do czynności
konserwacyjnych. Aby uniknąć ryzyka obrażeń
ciała, należy używać rękawic ochronnych (ryzyko
skaleczenia) i butów ochronnych (ryzyko
stłuczenia) pamiętać o obsłudze przez dwie
osoby (zmniejszenie obciążenia); w żadnym
przypadku nie stosować urządzeń parowych do
czyszczenia (ryzyko porażenia prądem).
Niefachowe naprawy nieautoryzowane przez
producenta mogą spowodować zagrenie dla
5 / 13
zdrowia i bezpieczeństwa, za które producent
nie ponosi odpowiedzialności. Wszelkie wady
lub uszkodzenia spowodowane
nieprofesjonalnymi naprawami lub konserwacją
nie są objęte gwarancją, której warunki są
przedstawione w dokumencie dostarczonym
wraz z urządzeniem.
Do czyszczenia części z tworzyw sztucznych,
drzwiczek wewnętrznych oraz wkładek lub
uszczelek nie używać ostrych lub szorstkich
środków czyszczących, takich jak spryskiwacze
do szyb, środki czyszczące do szorowania, płyny
łatwopalne, woski czyszczące, skoncentrowane
detergenty, wybielacze lub środki czyszczące
zawierace substancje ropopochodne. Nie
używać papierowych ręczników, gąbek lub
innych ostrych narzędzi do czyszczenia.
Urządzenie chłodzące nie zostało przeznaczone
do użytku w formie urządzenia wbudowanego.
Drzwi i pokrywy urządzenia chłodniczego
powinny być usunięte przed wyrzuceniem ich na
wysypisko, aby uniknąć uwięzienia w nich dzieci
lub zwierząt.
Zalecane ustawienie:
Komora chłodziarki: +4°C lub MED
Komora zamrażarki: -18°C lub -20°C
Aby zoptymalizować prędkość zamrażania i
uzyskać dodatkową przestrzeń do
przechowywania, z komory zamrażarki można
wyjąć szuady i umieścić żywność bezpośrednio
na dnie komory. Ilość świeżej żywności, którą
można zamrozić wwyznaczonym czasie podana
jest na tabliczce znamionowej.
Limity zadunku żywności są zdeterminowane
przez kosze, klapki, szuady, półki itd. Należy
upewnić się, czy po załadowaniu mna nadal
korzystać z nich bez utrudnień. Aby uniknąć
marnowania żywności, należy sprawdzić
zalecane ustawienia i czas przechowywania
produktów. Informacje te znaleźć można w
instrukcji obsługi na stronie internetowej.
Wypełnić 2/3 tacki na lód wodą i włożyć ją
z powrotem do komory zamrażarki. Nigdy nie
używać ostrych lub ostro zakończonych
przedmiotów do wyjmowania lodu. Informacje o
modelu można uzyskać przy pomocy QR-Code
wskazanego na etykiecie energetycznej. Etykieta
zawiera również identykator modelu, którego
można użyć do znalezienia informacji na portalu
z bazą danych https://eprel.ec.europa.eu.
Zasady, standardową dokumentację, zamówienia
części zamiennych oraz dodatkowe informacje o
produkcie można znaleźć pod tym adresem:
https : / / parts - selfservice . europeanappliances . com
UTYLIZACJA OPAKOWANIA
Materiał, z którego zrobione jest opakowanie, w 100% nadaje się do
recyklingu i jest oznaczony symbolem . Części opakowania nie
należy wyrzucać, lecz zutylizować zgodnie z przepisami w zakresie
usuwania odpadów, określonymi przez lokalne władze.
UTYLIZACJA URZĄDZEŃ AGD
Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do
recyklingu lub do ponownego użycia.
Urządzenie należy utylizować zgodnie z miejscowymi przepisami
dotyczącymi gospodarki odpadami.
Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania
oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z lokalnym
urzędem, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono
urządzenie. Urządzenie jest oznaczone zgodnie z dyrekty
Unii Europejskiej 2012/19/UE w sprawie zużytego sprzętu
elektrotechnicznego i elektronicznego (WEEE) oraz z przepisami
dotyczącymi sprzętu elektrycznego i elektronicznego z 2013 r. (w
brzmieniu zmienionym). Właściwa utylizacja urządzenia pomoże
zapobiec ewentualnym negatywnym skutkom dla środowiska oraz
zdrowia ludzkiego.
Symbol na urdzeniu lub w dołączonej do niego dokumentacji
oznacza, że urządzenia nie wolno traktować jak zwykłego odpadu
domowego. Należy je przekazać do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OSZCZĘDZANIA
ENERGII
Zainstalować urządzenie w suchym, dobrze wentylowanym
pomieszczeniu, z dala od źródeł ciepła (takich jak grzejnik, kuchenka
itp.) oraz w miejscu niewystawionym na bezpośrednie światło
słoneczne. Jeśli to konieczne, użyć płyty izolacyjnej.
Aby zapewnić odpowiednią wentylację, postępować zgodnie
zinstrukcją instalacji.
Niedostateczna wentylacja z tu produktu zwiększa zużycie energii
i zmniejsza efektywność chłodzenia.
Częste otwieranie drzwiczek urządzenia może spowodować
zwiększone zużycie energii.
Na temperaturę wewnątrz urządzenia oraz na zużycie energii może
wpływać temperatura otoczenia, jak również miejsce, w którym
urządzenie jest ustawione. Czynniki te należy uwzględnić podczas
ustawiania temperatury. Ograniczyć otwieranie drzwi do minimum.
Rozmrażane potrawy umieszczać w chłodziarce. Zamrożone
produkty dzięki swojej niskiej temperaturze będą chłodzić potrawy
w chłodziarce.
Potrawy i napoje należy pozostawić do ostygnięcia przed
umieszczeniem ich w urządzeniu.
Rozmieszczenie półek w chłodziarce nie ma wywu na
efektywność wykorzystania energii. Żywność powinna być
umieszczona na półkach w taki sposób, aby zapewnić odpowiednią
cyrkulację powietrza: potrawy nie powinny dotykać się nawzajem,
należy również pozostawić trochę miejsca między produktami
spożywczymi a tylną ścianką.
Można zwiększyć pojemność przechowywania zamrożonej
żywności, usuwając kosze i, jeżeli jest na wyposażeniu, półkę Stop
Frost.
Nie należy niepokoić się dźwiękami wydawanymi przez sprężarkę,
ponieważ są to normalne odgłosy pracy.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756