Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje KINGHOFF
›
Instrukcja Patelnia KINGHOFF KH-1119 28 cm
Znaleziono w kategoriach:
Patelnie
(1)
Wróć
Instrukcja obsługi Patelnia KINGHOFF KH-1119 28 cm
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
Instruk
cja obsługi dla uż
ytk
ownika
N
ACZ
YŃ ŻELIWNY
CH I NACZYŃ ŻELIWNY
CH POWLE
CZONY
CH EMALIĄ
Prz
ed
pierwszym
użyciem
należy
przepłuk
ać
naczynie
gorącą
wodą.
Pod
żadn
ym
pozor
em
nie
wolno
używać
płynu
do
naczyń.
Należy
upe
wnić
się,
że
uch
wyty
są
zaws
z
e
dobrze
dokr
ęcone
(opcjonalnie),
w
r
azie
potrz
eby
należy
je
dokr
ęcić.
Dokładnie
osusz
one
ż
eliwne
naczynie
nadaje
się
do
uży
cia.
Garnki
i
patelnie
z
naturalneg
o
żeliw
a
myje
się
gorącą
wodą
bez
deterg
entów
,
myjką
lub
gąbką.
Naczyń
nie
należy
my
ć
w
zmyw
arce.
Po uży
ciu warto nasmarow
ać garnek lub
patelnię odr
obiną oleju
jadalnego, masła lub
marg
aryny
. T
o
przywróci
naczyniu
świe
żość
i
odpowiednio
z
ak
onser
wuje
je
do
czasu
k
olejnego
użycia.
Pod
ż
adn
ym
poz
orem
nie
nale
ży
wlew
ać
do
ro
zgrzaneg
o
naczynia
zimn
ych
płynów
.
Żeliw
a
nie
ro
zgrz
ew
a
się
na
palnikach
typu
Boost
er
(na
induk
cji).
Ż
eliwo
ro
zgrz
ewa
się
bły
ska
wicznie
-
stąd
po
wst
ępnym
nagrz
aniu
należ
y
znacząco
zmniejsz
yć
moc
palnik
a
czy
płyty
.
Naczyń,
któr
e
posiadają
pokrywę,
nie
należ
y
trzymać
w
sz
af
ce
przykrytych.
W
hermety
cznie
z
amkniętym
naczyniu
mogą
pojawić
się
o
znaki
rdz
y
.
Odpowiednia k
onserwacja sprawi, ż
e naczynia żeliwne będą służyły
prz
ez wiele lat. Specyfika żeliwa tkwi w tym,
że
jego
wart
ość
rośnie
w
siłę
w
miar
ę
upływu
lat.
Z
ż
eliwem
jes
t
tak,
jak
z
dobrym
winem.
Nie
wolno
próbować
zmywać
jej płynem
do m
ycia
naczyń
lub
inn
ymi
środk
ami
pomocniczymi do
zmywania,
moż
e
to
spowodow
ać
oderwania
się
emalii
i
r
dz
ewienia
pr
oduktu
w
takim
prz
ypadku
nale
ży
post
ępować
jak
w
punk
cie
1
poniżej.
Podcz
as smażenia w
głębokich
naczyniach
poziom napełnienia
oleju
nie
moż
e przekr
aczać 1/3
wysok
ości
naczynia.
Podcz
as dodawania składnik
ów
olej nie może się wylać. Dla bezpieczeńs
twa należy z
awsz
e
stosow
ać termometr do
smażenia
oraz
prz
ygot
ować
odpowiednią
osłonę
na
wypadek
przegrz
ania
lub
pryskania
tłusz
czu.
Spód
naczynia
powinien
być
z
aw
sz
e
czys
ty
.
Nie
należ
y
przesuw
ać
naczynia
po
kuchence,
g
dyż
spow
oduje
jej
zarysow
ania.
Nieodpowiednie
używanie
żeliwn
ych
naczyń
może
wywołać,
między
innymi,
ich
przebarwienie.
1.
Jeśli
ścianki
lub
dno
naczynia
przybiorą
szary
kolor
–
oznacz
a
to
,
iż
tłusz
cz
k
onserwujący
naczynie
zost
ał
spłukan
y
.
Wtedy trz
eba wlać olej, tak, by sięg
ał do wysok
ości 2/3 naczynia, gotować g
o prze
z 15–30 minut. Gdy naczynie
wysty
gnie,
ewen
tualny
nadmiar
tłusz
czu
należy
usunąć
suchą
szmatką.
K
onserwację
ż
eliwn
ych
naczyń
nale
ży
przepr
ow
adzać w dobrze w
entylowan
ym pomiesz
cz
eniu lub przy uchylon
ym oknie. T
rzeba pamiętać, ż
e proces
ten
przepr
owadz
a
się
sporadycznie
-
nawet
raz
w
roku.
T
u
wszy
stk
o
zależy
od
częs
totliwości
używania.
2.
Jeśli
na
nacz
yniu
pojawia
się
oznaki
rdzy
–
oznacza
to,
iż
tłus
zcz
konserwujący
z
naczynia
zos
tał
spłuk
an
y
,
względnie
w
naczyniu
prze
z
dłuższ
y
czas
przechowywano
po
żywnie.
Możliw
e
jest
r
ównież,
że
nie
wysus
zone,
wilgotne
naczynie
bezpośrednio
po
użyciu,
zos
tało
przykryte
pokrywką
i
odstawione
na
dłuższ
y
okres
czasu.
Jeśli
w
naczyniu
pojawi
się
r
dza,
trz
eba
usunąć
ją
szmatką
bądź
szcz
oteczką.
Nast
ępnie
–
trz
eba
ponownie
je
zak
onserwować
–
instrukcja
w
punkcie
1.
3.
Jeśli
pożywienie
zbyt
mocno
przywier
a
do
naczynia
–
oznacza
to,
że
naczynie
jest
suche.
W
arto
wtedy
wsypać
na
dno
sporą
ilość
soli
kuchennej
i
roz
grzać garnek
czy patelnię
na
płycie bądź
k
uchence.
Gdy
sól
spali
się,
należy
ostudzić
naczynie
i
usunąć
sól.
4.
Jeśli
na
gąbce
lub
ściereczce
użytej
do
osusz
enia
naczynia
pojawią
się
cz
arne
plam
y
,
znaczy
to
,
że
tłus
z
cz
k
onserwujący
nacz
ynie
z
ost
ał
spłuk
an
y
.
T
ym
sam
ym
nacz
ynie
z
ost
ało
po
zbawione
naturalnej
powłoki,
kt
óra
zapobieg
a
przywieraniu
potra
w
.
Wart
o
wtedy
zagot
ować
w
naczyniu
wodę,
wylać
ją,
osuszy
ć
garnek
lub
patelnię,
po
czym
zak
onserwow
ać
–
jak
podano
w
punkcie
1.
Pr
ze
ch
o
w
yw
an
i
e
i
m
a
r
yn
o
wa
ni
e
ś
rod
ków
sp
oż
y
wc
zyc
h
je
st
d
o
pu
s
zcza
l
ne
j
ed
y
n
ie
w
na
c
zy
n
ia
c
h
żel
i
wny
ch
powlecz
ony
ch
emalią.
W
arstw
a
emalii
jest
nieprzepusz
czalna
i
dlat
ego
może
być
używana
do
przechowywania
su
ro
w
ych
s
k
ła
d
ni
ków
lu
b
u
go
to
wa
nych
p
o
tra
w
.
J
es
t
ró
w
ni
eż
p
r
zezn
a
c
zon
a
d
o
m
ar
y
n
owa
n
i
a
z
d
od
at
ka
m
i
za
wierającymi
kwas,
np.
winem.
Do
miesz
ania
i
nalewania
zalecam
y
s
tosow
anie
pomocn
ych
akcesoriów
z
silik
onu
i
nylonu
firmy
Klausberg
lub
KingHoff
.
Zapewniają
one
dużą
wygodę
podczas
używania
i
chr
onią
powierzchnię
emaliowaną.
Metalowych
przedmiotów
,
łyż
ek
i
trzepacz
ek
należy
używać
z
największą
ostro
żnością,
aby
nie
zarysow
ać
powierzchni
emaliowanej.
Nie
obstukiwać
nimi
kraw
ędzi
naczynia.
Nie
należ
y
używać
przyrządów
do
miesz
ania
z
asilany
ch
na
bat
erie
lub
elektrycznie,
ponieważ
ich
os
trza
mogą
uszk
odzić
wars
twę
emaliow
aną.
No
ży
i
innych
prz
edmiotów
z
ostrymi
kr
awędziami
nie
należy
używać
do
kr
ojenia
produkt
ów
w
naczyniu
żeliwn
ym.
Uchwyty
żeliwne oraz
uchwyt
pokrywki
z
e stali
nierdz
ewnej nagrzewają się
podczas
gotow
ania.
Dlatego należy
ich
dotykać
tylk
o
przy
użyciu
ręka
wic
do
garnk
ów
,
łapek
do
garnk
ów
itp.
Czys
zcz
enie
i
pielęgnacja
Nagrzane
naczynia
należy
zaw
sz
e
poz
ost
awić
na
kilka
minut,
aby
ostygły
,
dopiero
wtedy
myć
gorącą w
odą, a
następnie
prz
epłukać
czys
tą w
odą i
dobrze
osuszy
ć. Nie
zanurz
ać nagrz
an
ych nacz
yń k
uchenny
ch od
raz
u
w
zimnej
wodzie
ani
nie
nalew
ać
do
nich
zimnej
w
ody
,
ponieważ
może
dojść
do
w
strząsu
termicznego
i
uszk
odz
enia
wars
twy
emaliowanej.
Jeż
eli
resztki
jedzenia
przywarły
do
naczynia,
należy
nalać
do
niego
ciepłej
wody
,
poz
ost
awić
na
15-20
minut,
aby
zmiękły
,
a
następnie
przepłuk
ać
tak
jak
zwykle.
Do
usuwania
mocno
przywierających
reszt
ek
jedzenia
można
stosow
ać
zmywaki
z
włosiem nylonowym
lub
n
ylonowe
gąbki
do
m
ycia
bądź
inne miękkie
gąbki do czysz
cz
enia. Nie należy używać gąbek do czysz
cz
enia garnk
ów z włókami met
alowymi ani ostrych środk
ów
czys
zczący
ch,
ponieważ
powodują
one
uszk
odz
enia
powłoki
emaliowanej.
Żeliwne
naczynia
kuchenne
są
bardz
o
trwałe,
jednak
po
upadku lub
uderz
eniu
o
twarde
powierzchnie mogą
ulec
uszk
odz
eniu.
Należy
pamiętać,
że takie
uszk
odzenia
nie
podlegają
gwar
ancji.
Na
powierz
chni
żeliwn
ych naczyń kuchenny
ch
równie
ż
emaliowan
ych, w
wyniku
wielokrotnego pieczenia na
oleju,
z
biegiem
czasu
pows
taje
tak
zw
ana
patyna
(brązowa
wa
w
ars
twa),
na
turalna
wars
twa
ochr
onna,
kt
óra
pomaga
uzysk
ać
jeszcz
e
lepsze
ef
ekty
gotowania.
Usz
kodzeni
a
spo
wod
owa
ne
ni
ep
rzest
rzegan
ie
m
pow
yższyc
h
in
str
ukcji
nie
pod
lega
ją
ro
szczeni
om
gwar
ancyjn
ym.
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking laptopów [TOP10]
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking odkurzaczy [TOP10]
Ranking słuchawek bezprzewodowych [TOP10]
4 dyski SSD w kieszeni? Sprawdź, co potrafi obudowa OWC Express 4M2
Ranking gier planszowych [TOP10]
Wyprawka do szkoły - ranking przyborów dla ucznia [TOP20]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Do czego służą pierścienie pośrednie?
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Uszkodzony termostat – objawy w przypadku lodówki
Ranking piekarników do zabudowy [TOP10]
Wędkarstwo spinningowe – na czym polega?
Ranking proszków do prania [TOP10]
Sprawdź więcej poradników