
205
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE WYBORU PRĘDKOŚCI
Prędkość Akcesoria Działanie Opis
½Mieszadło płaskie
Mieszadło FLEX ze
zgarniaczem*
Mieszanie
Do powolnego mieszania, łączenia składników,
rozcierania i rozpoczynania wszystkich procedur
mieszania. Służy do dodawania mąki i suchych
składników do rzadkiego ciasta oraz dodawania płynów
do suchych składników. Nie używać prędkości 1 do
mieszania lub wyrabiania ciasta drożdżowego.
1
2Mieszadło płaskie
Hak
Powolne
miksowanie
Do powolnego miksowania, rozcierania i szybkiego
mieszania. Służy do mieszania i zagniatania ciast
drożdżowych, gęstych ciast na wypieki oraz słodyczy,
rozpoczynania rozgniatania ziemniaków i innych
warzyw, dodawania tłuszczu stałego do mąki oraz
mieszania rzadkich lub rozpryskujących się mas.
4
Mieszadło FLEX ze
zgarniaczem*
Rózga
Mieszanie,
ubijanie
Do miksowania średnio gęstej masy, takiej jak na
ciastka. Służy do ucierania cukru z tłuszczem stałym
oraz dodawania cukru do białek jaj na bezy. Średnia
prędkość dla mieszanek na ciasta. Do użytku z
nasadkami: maszynka do mielenia, przystawka do tarcia
i szatkowania i przecierak do owoców/warzyw.
6Mieszadło płaskie
Rózga
Ubijanie,
ucieranie
Do średnio szybkiego ucierania lub ubijania. Służy do
zakończenia mieszania ciasta, ciasta na pączki i innych
rzadkich ciast. Wysoka prędkość dla mieszanek na
ciasta. Do użytku z wyciskarką do cytrusów.
8Rózga Szybkie ubijanie,
ucieranie
Do ubijania śmietany, białek i gorącego lukru.
10 Rózga Szybkie ubijanie Do ubijania małych ilości śmietany i białek. Do użytku z
nasadkami: maszynka do makaronu, młynek do zbóż.
UWAGA: jeśli wymagana jest dokładniejsza regulacja prędkości, pokrętło regulacji prędkości można ustawić tak,
aby uzyskać prędkości 1, 3, 5, 7 i 9. Podczas przygotowywania ciasta drożdżowego nie należy przekraczać prędkości
2, ponieważ może to spowodować uszkodzenie mieszadła stojącego.
ROZPOCZĘCIE UŻYTKOWANIA
Akcesoria Stosowanie do
miksowania Sugerowane produkty
Mieszadło płaskie
Mieszadło FLEX ze
zgarniaczem*
Normalne i ciężkie
masy
Ciasta, spieniony lukier, cukierki, ciastka, ciasteczka, kruche
babeczki, klopsy, tłuczone ziemniaki.
Rózga
Mieszanki,
które wymagają
napowietrzenia
Jaja, białka jaj, gęsta śmietana, gorący lukier, biszkopty,
majonez, niektóre cukierki.
Hak
Mieszanie i
wyrabiania ciasta
drożdżowego
Pieczywo, drożdżówki, ciasto na pizzę, bułki, ciasta kawowe.
WYBÓR ODPOWIEDNIEGO AKCESORIUM
Wszystkie poziomy prędkości mają funkcję płynnego startu, która automatycznie uruchamia mikser stojący z niższą
prędkością, aby uniknąć rozprysku składników i rozpylenia mąki przy uruchamianiu, a następnie szybko zwiększa
prędkość do wybranej wartości, aby zapewnić optymalną wydajność.
*Akcesoria sprzedawane są oddzielnie.
UWAGA: maksymalne zalecane ilości poszczególnych rodzajów żywności podano w sekcji „Użycie produktów”.
W11456988A_15_PL.indd 205W11456988A_15_PL.indd 205 08-10-2020 13:49:5208-10-2020 13:49:52