Znaleziono w kategoriach:
Chłodziarka do wina LIEBHERR WKB 1802

Instrukcja obsługi Chłodziarka do wina LIEBHERR WKB 1802

Wróć
WK
7083 066-01
Instrukcja obsługi strona 50
Klimatyzowana szafa do win PL
50
Opis urządzenia
Filtr z węglem aktywnym
Ażurowe półki na butelki
Oszczędzanie energii
- Należy zawsze dbać o dobrą wentylację. Nie zakrywać otworów
wentylacyjnych wzgl. kratek wentylacyjnych.
- Szczeliny wentylacyjne muszą być zawsze odkryte.
- Nie należy ustawiać urządzenia w miejscach narażonych na
bezpośrednie działanie promieni słonecznych ani obok kuchenki,
grzejnika itp.
- Zużycie energii jest zależne od warunków w miejscu ustawienia
np. od temperatury otoczenia.
- Otwierać urządzenie na możliwie jak najkrótszy czas.
Osady kurzu zwiększają zużycie energii:
- Agregat chłodniczy wraz z wymiennikiem ciepła - metalowa
kratka z tyłu urządzenia - należy odkurzać raz w roku.
Wyświetlacz temperatury
Nóżki
Wskazówka
Krótszą półkę na wino umieścić
w najwyższym miejscu.
Oświetlenie wewnętrzne
(świetlówka)
Tabliczka znamio-
nowa
Regulator temperatury
Wskazówka dot. usuwania odpadów
Urządzenie zawiera wartościowe materiały. Należy
je utylizować oddzielnie od niesortowanych odpadów
domowych. Zużyte urządzenia należy utylizować
w sposób właściwy i fachowy, zgodnie z przepisami
i ustawami obowiązującymi w danym kraju.
Podczas transportu zużytego urządzenia w celu jego utylizacji nie
dopuśc do uszkodzenia obiegu chłodniczego, aby znajducy s
w nim czynnik chłodniczy (informacje na tabliczce znamionowej)
oraz olej nie mogły wydostawać się w niekontrolowany sposób.
Urządzenie należy doprowadzić do stanu nieużywalności.
Wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
Przeciąć przewód przyłączeniowy.
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczeństwo uduszenia materiałami opa-
kowania i folią!
Nie pozwolić dzieciom na zabawę materiałami
opakowania.
Ma te r i a ł op a kowan i a na l e ż y od d a ć w n a jb l i ż s z y m
punkcie zbiórki surowców wtórnych.
Zakres zastosowania urządzenia
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do prze-
chowywania wina w środowisku domowym lub
podobnym. Zalicza się do tego np. użytkowanie
- w kuchenkach dla personelu, pensjonatach ze
śniadaniem,
- przez gości w domach gościnnych, hotelach,
motelach i na innych kwaterach,
- w ramach cateringu i podobnych usług świad-
czonych przez handel hurtowy.
Urządzenia używać wyłącznie w ramach gospodarstwa domo-
wego. Każde inne zastosowanie jest niedopuszczalne.
Urządzenie nie jest przeznaczone do przechowywania i chłodze-
nia leków, osocza krwi, preparatów laboratoryjnych oraz innych
materiałów i produktów wymienianych w dyrektywie dotyczącej
produktów medycznych 2007/47/WE. Użytkowanie urządzenia
niezgodne z przeznaczeniem może doprowadzdo uszkodzenia
lub zepsucia się przechowywanych towarów.
Ponadto urządzenie nie jest przeznaczone do pracy w obszarach
zagrożonych wybuchem.
Baza danych EPREL
Od 1 marca 2021 r. informacje na temat etykietowania energe-
tycznego i wymogów dotyczących ekoprojektu można znaleźć w
europejskiej bazie danych o produktach (EPREL). Dostęp do bazy
danych o produktach można uzyskać pod następującym linkiem:
https://eprel.ec.europa.eu/. Tutaj zostaną Państwo poproszeni o
wprowadzenie identykatora modelu. Identykator modelu można
znaleźć na tabliczce znamionowej.
51
PL
Klasa klimatyczna
Klasa klimatyczna wskazuje w jakich
temperaturach pomieszczenia może b
ytkowane urządzenie, aby zapewnić
osiągnięcie maksymalnej wydajności
chłodzenia.
Klaklimatyczną wskazano na tabliczce
znamionowej.
Rozmieszczenie tabliczki znamionowej wskazano w rozdziale
Opis urządzenia.
Klasa klimatyczna Temperatura pomieszczenia
SN +10 °C do +32 °C
N +16 °C do +32 °C
ST +16 °C do +38 °C
T +16 °C do +43 °C
SN-ST +10 °C do +38 °C
SN-T +10 °C do +43 °C
Nie użytkować urządzenia poza wskazanymi
temperaturami pomieszczenia!
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
Aby zapobiec szkodom osobowym i rzeczowym
wymagane jest aby urządzenie rozpakowywały
i stawiały dwie osoby.
Przy stwierdzeniu uszkodzenia urządzenia należy
powiadomić dostawcę. Nie podłączać urządzenia
do sieci.
Dla zapewnienia bezpiecznej eksploatacji urzą-
dzenie należy montowi podłączać wyłącznie
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji
obsługi.
W razie wystąpienia nieprawidłowości odłączyć
urządzenie od sieci - wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego lub wyłączyć (wykręcić) bezpiecznik.
Przy odłączaniu od sieci nie ciągnąć za kabel tylko
za wtyczkę.
Naprawy i czynności konserwacyjne w obrębie
urządzenia należy powierzwyłącznie serwisowi
technicznemu, w przeciwnym wypadku powstają
poważne zagrożenia dla użytkownika.Ta sama
uwaga dotyczy wymiany przewodu zasilającego.
Do wnętrza urządzenia nie wkładać płonących
przedmiotów lub źródeł zapłonu. Podczas trans-
portu i czyszczenia urządzenia, nie uszkodzić
obiegu czynnika chłodniczego. W przypadku
uszkodzenia trzymać z dala od źródeł ognia
i dobrze przewietrzyć pomieszczenie.
Listwa cokołowa, szuadki, drzwiczki nie powinny
służyć za miejsca oparcia, nie stawnogami na
półki.
Urządzenie to może być używane przez dzieci
w wieku od 8 lat oraz przez osoby z ograniczo-
nymi zdolnościami fizycznymi, sensorycznymi
i mentalnymi lub przez osoby posiadające nie-
dostateczne doświadczenie oraz wiedzę, gdy
znajdują się one pod nadzorem lub jeśli zostały
poinformowane o bezpiecznym stosowaniu urzą-
dzenia oraz o możliwych zagrożeniach. Dzieci
nie mogą się bawić urządzeniem. Czyszczenie
i konserwacja nie może być przeprowadzane
przez dzieci nie będące pod nadzorem.
Należy unikać przedłużonego kontaktu skóry
z zimnymi powierzchniami lub oziębionymi/za-
mrożonymi produktami. Może to być przyczyną
bólu, utraty czucia skórnego oraz odmrożeń.
W przypadku długotrwałego kontaktu ze skórą
należy stosowodpowiednie środki ochronne,
np. rękawice.
Nie należy spożywprzeterminowanych pro-
duktów żywnościowych, mogą one doprowadzić
do zatrucia pokarmowego.
W urządzeniu nie wolno przechowywżadnych
wybuchowych materiałów lub puszek zawierają-
cych aerozole z palnymi propelentami, takimi jak:
butan, propan, pentan itp. Ewentualnie uwolnione
gazy mogą zapalić się w zetknięciu z elektrycz-
nymi częściami urządzenia. Puszki takie można
rozpoznać na podstawie nadrukowanego opisu
zawartości lub symbolu płomienia naniesionego
na puszce.
Wewnątrz urządzenia nie używać żadnych urzą-
dzeń elektrycznych.
W przypadku urządzeń zamykanych na klucz nie
należy przechowywklucza w pobliżu urządze-
nia i w miejscu dostępnym dla dzieci.
Urządzenie jest przeznaczone do zastosow
w pomieszczeniach zamkniętych. Nie należy
użytkować urządzenia na zewnątrz lub w miej-
scach wilgotnych albo narażonych na kontakt
z bryzgami wody.
Świetlówki zawarte w urządzeniu służą do
oświetlenia wnętrza urządzenia. Nie one
przeznaczone do oświetlania pomieszczenia.
W przypadku transportu lub użytkowania urzą-
dzenia w miejscu położonym ponad 1500 m
n.p.m. może dojść do pęknięcia szklanej szyby
drzwi pod działaniem obniżonego ciśnienia
atmosferycznego. Odłamki szkła mają ostre
krawędzie i mogą spowodować ciężkie zranienia.
52
Wymiary montażoweUstawienie
Nie ustawiać urządzenia w miejscu narażonym na bezpośrednie
działanie promieni słonecznych, w sąsiedztwie kuchenki, grzej-
nika lub podobnych.
Podłoga w miejscu ustawienia urządzenia powinna być pozioma
i równa. Nierówności należy wyrównać
regulując wysokość nóżek.
Nie zasłaniać szczelin
wentylacyjnych.
Pomieszczenie, w którym ustawione
będzie urządzenie musi zgodnie z nor-
EN 378 zapewnić 1 m3 objętości
na 8 g czynnika chłodniczego R 600a,
aby w przypadku wystąpienia przecieku
w układzie chłodzenia nie doszło w po-
mieszczeniu do wytworzenia wybuchowej
mieszaniny gazu z powietrzem. Ilość czynnika chłodniczego
wskazano na tabliczce znamionowej wewnątrz urządzenia.
Urządzenia zawsze ustawiać bezpośrednio przy ścianie.
Podłączenie elektryczne
Urządzenie użytkować wyłącznie przy zasilaniu prądem prze-
miennym.
Dopuszczalne napięcie i częstotliwość prądu wskazano na
tabliczce znamionowej. Rozmieszczenie tabliczki znamionowej
wskazano w rozdziale Opis urządzenia.
Gniazdo sieciowe musi być prawidłowo uziemione i chronione
odpowiednim bezpiecznikiem.
Prąd zadziałania bezpiecznika musi leżeć w zakresie 10 A i 16 A.
Gniazdo sieciowe nie może b położone za
urządzeniem i musi być łatwo dostępne.
Do podłączenia urządzenia nie stosować
przewodu przedłużającego lub listwy zasi-
lającej.
Nie stosow indywidualnych falowników
(przetworników prądu stałego na prąd prze-
mienny bądź na prąd trójfazowy) albo wtyków do oszczędzania
energii. Niebezpieczeństwo uszkodzenia układu elektronicznego!
W przypadku ustawienia kilku urządzeń obok siebie, należy
zachować odstęp 50 mm między urządzeniami.
Przy niedostatecznym odstępie na ściankach może skraplać się
woda.
Aby dopasowwysokość lodówki do wysokości szafek, można
nad lodówką umieścić nadstawkę.
Dla zapewnienia dostatecznej wentylacji (odpływ i dopływ
powietrza) szafka powinna być odsunięta od ściany na odległość
co najmniej 50 mm, co zapewni powstanie kanału wentylacyjnego
na całej szerokości szafki. Pole powierzchni wentylacyjnej liczone
od sufitu pomieszczenia do szafki, na całej długości szafki,
powinno wynosić przynajmniej 300 cm2.
53
PL
Włączenie i wyłączenie
Przed uruchomieniem zalecane jest oczyszczenie urządzenia
(bliższe informacje na ten temat zawarto w rozdziale Czysz-
czenie).
Włączenie
Wetknąć wtyczkę do gniazda sieciowego - urządzenie jest
ączone.
Ważna wskazówka
Agregat chłodniczy może się ączyć z opóźnieniem do
8 minut po wetknięciu wtyczki do gniazdka sieciowego.
Jest to konieczne, aby chronić sterowanie
elektroniczne.
Wyłączenie
Wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego lub obrócić
regulator temperatury w pożenie 0.
Ważna wskazówka
W położeniu 0 regulatora temperatury układ chłodzenia jest
wączony, lecz urdzenie nie jest ckowicie odłączone
od sieci. Przed przystąpieniem do czynności czyszczenia
naly oącz urządzenie od sieci. Wyć wtyczkę z
gniazda sieciowego!
Nastawienie temperatury
Nastawić temperaturę urdzenia za
pomocą pokrętła.
W położeniu max. osiągnięta zostaje
najniższa temperatura wewnętrzna.
Ustawić regulator między położenia-
mi 0 i max. zależnie od potrzeb.
Wyświetlacz temperatury
Wyświetlacz temperatury jest zasilany z baterii dostępnej w handlu
specjalistycznym.
Wymiana baterii
Otworzyć wnękę na baterię za
pomocą małego wkrętaka.
Wymienić baterię.
Zamknąć wnękę na baterię.
Jeśli na wyświetlaczu pojawi się
wskazanie Er lub HH oznacza to
wystąpienie nieprawidłowości
urządzenia. W takim przypadku
należy porozumieć się z ser-
wisem technicznym podając
rodzaj symbolu widocznego na
wyświetlaczu.
Przechowywanie wina
Przy długotrwałym przechowywaniu win zalecane jest utrzymanie
temperatury od 10 °C do 14 °C.
Takie temperatury odpowiadające warunkom panującym w piw-
niczkach na wino umożliwiają optymalne dojrzewanie wina.
Poniższe temperatury zalecanymi temperaturami serwowania
różnych rodzajów win.
Wino czerwone +14 °C do +18 °C
Wino różowe +10 °C do +12 °C
Wino białe +8 °C do +12 °C
Wina musujące typu Sekt, Prosecco +7 °C do +9 °C
Szampan +5 °C do +7 °C
Oświetlenie wewnętrzne
Wymiana świetlówki
Wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego!
1 Le stronę osłony
oświetlenia pociągnąć ku
dołowi. W pokrywce nacięte
w tym celu dwa karby -
przedni i tylny.
2 Przesunąć osłonę
oświetlenia w lewo.
3 Zdjąć osłonę oświetlenia
ku dołowi.
4 Obrócić świetlówkę o kąt
90° i wyjąć ją ku dołowi.
Osadzić nową świetlówkę i obrócić o kąt 90°.
Osadzić nakrywkę wnęki i przesunąć w prawo do zaryglowania.
Przez naciskanie przełącznika
(S) można załączać i wyłączać
oświetlenie.
Oświetlenie przestało dział
Jednostka oświetleniowa ma zabezpieczenie przeciwprzepięciowe
i wącza świetlóww przypadku awarii. Funkcja światła zostaje
przywrócona przez krótkie wyjęcie wtyczki z gniazda sieciowego.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756