Znaleziono w kategoriach:
Zamrażarka LIEBHERR GT 2132 Comfort

Instrukcja obsługi Zamrażarka LIEBHERR GT 2132 Comfort

Wróć
GT
7083 253-01
Instrukcja obsługi strona 22
Zamrażarka skrzyniowa PL
22
Opis urządzenia
Oświetlenie we-
wnętrzne (wyjątek
stanowią modele
GT 1432)
Tabliczka znamio-
nowa
Komora silnika -
kratka wentylacyjna
Elementy obsługowe
i kontrolne
Odpływ wody kondensacyjnej
(wyjątek stanowią modele GT 1432)
Zakres zastosowania urządzenia
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do chło-
dzenia produktów spożywczych w środowisku
domowym lub podobnym. Zalicza się do tego np.
użytkowanie
- w kuchenkach dla personelu, pensjonatach ze
śniadaniem,
- przez gości w domach gościnnych, hotelach,
motelach i na innych kwaterach,
- w ramach cateringu i podobnych usług świadczo-
nych przez handel hurtowy.
Urządzenia używać wyłącznie w ramach gospodarstwa domowe-
go. Każde inne zastosowanie jest niedopuszczalne. Urządzenie
nie jest przeznaczone do przechowywania i chłodzenia leków,
osocza krwi, preparatów laboratoryjnych oraz innych materiałów
i produktów wymienianych w dyrektywie dotyczącej produkw
medycznych 2007/47/WE. Użytkowanie urządzenia niezgodne z
przeznaczeniem może doprowadzić do uszkodzenia lub zepsu-
cia się przechowywanych towarów. Ponadto urządzenie nie jest
przeznaczone do pracy w obszarach zagrożonych wybuchem.
Wskawka dot. usuwania odpadów
Urządzenie zawiera wartościowe materiały. Należy
je utylizować oddzielnie od niesortowanych odpadów
domowych. Zużyte urządzenia należy utylizować w
sposób właściwy i fachowy, zgodnie z przepisami i
ustawami obowiązującymi w danym kraju.
Podczas transportu zużytego urządzenia w celu jego utylizacji nie
dopuścić do uszkodzenia obiegu chłodniczego, aby znajdujący się
w nim czynnik chłodniczy (informacje na tabliczce znamionowej)
oraz olej nie mogły wydostawać się w niekontrolowany sposób.
Urządzenie należy doprowadzić do stanu nieużywalności.
Wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
Przeciąć przewód przyłączeniowy.
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczeństwo uduszenia materiałami opakowania i folią!
Nie pozwolić dzieciom na zabawę materiałami opakowania. Ma-
teriał opakowania należy oddać w najbliższym punkcie zbiórki
surowców wtórnych.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
Aby zapobiec szkodom osobowym i rzeczowym
wymagane jest aby urządzenie rozpakowywały i
ustawiały dwie osoby.
Przy stwierdzeniu uszkodzenia urządzenia należy
powiadomić dostawcę. Nie podłączać urządzenia
do sieci.
Dla zapewnienia bezpiecznej eksploatacji urzą-
dzenie należy montowi podłączwyłącznie
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji
obsługi.
W razie wystąpienia nieprawidłowości odłączyć
urządzenie od sieci - wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego lub wyłączyć (wykręcić) bezpiecznik.
Przy odłączaniu od sieci nie ciągnąć za kabel
tylko za wtyczkę.
Naprawy i czynności konserwacyjne w obrębie
urządzenia należy powierzać wyłącznie serwisowi
technicznemu, w przeciwnym wypadku powstają
poważne zagrożenia dla użytkownika.Ta sama
uwaga dotyczy wymiany przewodu zasilającego.
Do wnętrza urządzenia nie wkładać płonących
przedmiotów lub źródeł zapłonu. Podczas trans-
portu i czyszczenia urządzenia, nie uszkodzić
obiegu czynnika chłodniczego. W przypadku
uszkodzenia trzymać z dala od źródeł ognia i do-
brze przewietrzyć pomieszczenie.
Urządzenie to nie jest przeznaczone do użyt-
kowania przez osoby upośledzone zycznie
lub umysłowo, a także przez osoby z upośle-
dzeniami zmysłów (ale także przez dzieci), nie
dysponujące dostatecznym doświadczeniem
i wiedzą, chyba, że zostaną one przyuczone
i w pierwszym okresie użytkowania będą nadzo-
rowane przez osobę odpowiedzialną za ich bez-
pieczeństwo. Dzieci nie należy pozostawiać bez
opieki, aby zapewnić, że urządzenie nie będzie
przedmiotem zabawy.
Należy unikać przedłużonego kontaktu skóry
z zimnymi powierzchniami lub oziębionymi/za-
mrożonymi produktami. Może to być przyczyną
bólu, utraty czucia skórnego oraz odmrożeń.
W przypadku długotrwałego kontaktu ze skórą
należy stosować odpowiednie środki ochronne,
np. rękawice.
Nie spożywać lodów - a szczególnie tych na ba-
zie wody lub kostek lodowych - bezpośrednio po
wyjęciu z zamrażarki. Niskie temperatury mogą
spowodować tzw. "zimne oparzenia".
Nie należy spożywać przeterminowanych produk-
tów żywnościowych, mogą one doprowadzić do
zatrucia pokarmowego.
23
PL
Wymiary montażowe (mm)
A B C
GT 1432 910 569 760
GT 2122 919 754 760
GT 2132 919 754 760
GT 2632 919 873 760
GT 3032 919 999 760
GT 3622 919 1133 760
GT 3632 919 1133 760
GT 4232 919 1289 760
GT 4932 919 1373 809
GT 6122 919 1648 809
Ustawienie
Nie należy ustawiać urządzenia w miejscach narażonych na
bezpośrednie działanie promieni słonecznych ani obok kuchenki,
grzejnika itp.
Podłoga w miejscu ustawienia urządzenia powinna być pozioma
i równa. Urządzenie ustawić w takiej odległości od ściany, aby
można było bez przeszkód otwierać i zamykać jego pokrywę.
1
Nie zakrywać szczeliny między dolną krawędzią
zamrażarki a podłogą, poniewdo agregatu
chłodniczego dostarcza-
ne musi być powietrze
chłodzące.
2
Odstęp pomiędzy kratką
wentylacyjną a ścianą
musi wynosić co naj-
mniej 20 cm. W żadnym
wypadku nie należy go
czymkolwiek zastawiać
jak również nie należy
zakrywać otworów wen-
tylacyjnych.
3
Nie zastawiać niczym zewnętrznych powierzchni
urządzenia. Dla zapewnienia odpowiedniej wy-
miany ciepła należy zostawić wokół urządzenia
minimum 20 mm ostępu.
Pomieszczenie, w którym ustawione będzie urządzenie musi
zgodnie z normą EN 378 zapewnić 1 m3 objętości na 8 g czynnika
chłodniczego R 600a, aby w przypadku wystąpienia przecieku
w układzie chłodzenia nie doszło w pomieszczeniu do wytworze-
nia wybuchowej mieszaniny gazu z powietrzem. Ilość czynnika
chłodniczego podana jest na tabliczce znamionowej.
W urządzeniu nie wolno przechowywżadnych
wybuchowych materiałów lub puszek zawierają-
cych aerozole z palnymi propelentami, takimi jak:
butan, propan, pentan itp. Ewentualnie uwolnione
gazy mogą zapalić się w zetknięciu z elektrycz-
nymi częściami urządzenia. Puszki takie można
rozpoznać na podstawie nadrukowanego opisu
zawartości lub symbolu płomienia naniesionego
na puszce.
Wewnątrz urządzenia nie używać żadnych urzą-
dzeń elektrycznych.
W przypadku urządzeń zamykanych na klucz nie
przechowywkluczy w pobliżu urządzenia jak
również w zasięgu dzieci.
Urządzenie jest przeznaczone do zastosow
w pomieszczeniach zamkniętych. Nie należy użyt-
kowurządzenia na zewnątrz lub w miejscach
wilgotnych albo narażonych na kontakt z bryzgami
wody.
Lampy do celów specjalnych (lampy żarówkowe)
znajdujące się w urządzeniu, przeznaczone
do oświetlania jego wnętrza i nie nadają się do
oświetlania pomieszczeń domowych.
Klasa klimatyczna
Klasa klimatyczna wskazuje w jakich
temperaturach pomieszczenia może być
ytkowane urządzenie, aby zapewnić
osiągnięcie maksymalnej wydajności
chłodzenia.
Klasę klimatyczną wskazano na tabliczce
znamionowej.
Rozmieszczenie tabliczki znamionowej wskazano w rozdziale
Opis urządzenia.
Klasa klimatyczna Temperatura pomieszczenia
SN +10 °C do +32 °C
N +16 °C do +32 °C
ST +16 °C do +38 °C
T +16 °C do +43 °C
SN-ST +10 °C do +38 °C
SN-T +10 °C do +43 °C
Nie użytkować urządzenia poza wskazanymi
temperaturami pomieszczenia!
24
Nastawienie temperatury
Przy pomocy odpowiedniej monety ustawić strzałkę regulatora
temperatury między 1 i 4 przez przekręcenie regulatora.
W położeniu 4 osiągnięta zostaje najniższa tempe-
ratura wewnętrzna.
Na potrzeby dłuższego przechowywania produktów
temperatura winna wynosić min. -18 °C.
W przypadku napełnienia skrzyni zamrażarki do dolne-
go znaczka poziomu napełnienia (patrz "Zamrażanie")
można ustawić regulator w położeniu 1.
1
Regulator temperatury
2
Lampka sygnalizacyjna pracy
3
Lampka alarmu
4
Przycisk Superfrost
5
Lampka Superfrost
Elementy obsługowe i kontrolne
2 3 5
4
1
Załączanie i wyłączanie urządzenia
Przed przystąpieniem do użytkowania urządzenia zalecane jest
jego wyczyszczenie. Bliższe szczegóły zamieszczono w rozdziale
"Czyszczenie".
Włączenie
Wetknąć wtyczkę do gniazda sieciowego - urządzenie zostaje
włączone.
- Zapali się zielona lampka sygnalizacyjna pracy.
- Pali się czerwona lampka alarmu.
Czerwona lampka alarmu zgaśnie w momencie osiągnięcia
w komorze zamrażania dostatecznie niskiej temperatury.
Wyłączenie
Wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego lub
obrócić regulator temperatury w położenie 0.
Ważna wskazówka
W położeniu 0 regulatora temperatury wyłączony jest tylko
układ chłodzenia. Przed przystąpieniem do czynności czysz-
czenia należy odłączyć urządzenie od sieci. Wyjąć wtyczkę
z gniazda sieciowego!
Elementy kontrolne
Czerwona lampka alarmu świeci się wtedy,
gdy temperatura w komorze zamrażania nie jest
dostatecznie niska.
Ten stan może wystąpić:
przy dłuższej przerwie w dostawie prądu:
w przypadku uszkodzenia urządzenia.
Należy wówczas koniecznie sprawdzić, czy produkty nie uległy
rozmrożeniu lub zepsuciu.
Lampka Superfrost pali się, przy załączonej funkcji
Superfrost do zamrażania większych ilości świeżych
produktów spożywczych. Więcej informacji w rozdziale
"Zamrażanie".
Podłączenie elektryczne
Urządzenie użytkować wyłącznie przy zasilaniu prądem prze-
miennym.
Dopuszczalne napięcie i częstotliwość prądu wskazano na tablicz-
ce znamionowej. Rozmieszczenie tabliczki znamionowej wskazano
w rozdziale Opis urządzenia.
Gniazdo sieciowe musi być prawidłowo uziemione i chronione
odpowiednim bezpiecznikiem.
Prąd zadziałania bezpiecznika musi leżeć w zakresie 10 A i 16 A.
Gniazdo sieciowe nie może być położone za urzą-
dzeniem i musi być łatwo dostępne.
Do podłączenia urządzenia nie stosowprze-
wodu przedłużającego lub listwy zasilającej.
Nie stosować indywidualnych falowników
(przetworników prądu stałego na prąd prze-
mienny bądź na prąd trójfazowy) albo wtyków
do oszczędzania energii. Niebezpieczeństwo
uszkodzenia układu elektronicznego!
Oszczędzanie energii
- Należy zawsze dbać o dobrą wentylację. Nie zakrywać otworów
wentylacyjnych wzgl. kratek wentylacyjnych.
- Nie należy ustawiać urządzenia w miejscach narażonych na
bezpośrednie działanie promieni słonecznych ani obok kuchenki,
grzejnika itp.
- Zużycie energii jest zależne od warunków w miejscu ustawienia
np. od temperatury otoczenia.
- Otwierać urządzenie na możliwie jak najkrótszy czas.
- Artykuły spożywcze przechowywać posortowane.
- Wszystkie produkty spożywcze przechowywać dobrze zapako-
wane lub pod przykryciem. Pozwoli to uniknąć powstania szronu.
- Wkładanie ciepłych potraw: pozwolić najpierw wystygnąć do
temperatury pokojowej.
- Jeżeli w urządzeniu wytworzyła się gruba warstwa szronu: roz-
mrozić urządzenie.
Osady kurzu zwiększają zużycie energii:
- Z otworów wentylacyjnych komory silnika należy regularnie usuwać
kurz.
25
PL
Zamrażanie
Świeże produkty należy w moż-
liwie jak najkrótszym czasie
zamrozić na wskroś. Umożliwia
to funkcja Superfrost.
W ciągu 24 godz. można za-
mrozić maksymalną ilość (w kg)
świeżych produktów jaką poda-
no na tabliczce znamionowej -
"Zdolność zamrażania".
Wskazówka
Graniczny maksymalny poziom napeł-
nienia stanowi górna krawędź zawie-
szonych koszy!
Przy napełnieniu skrzyni zamrażarki do poziomu leżące-
go maks. 300 mm poniżej górnej krawędzi koszy można
nastawić wydajność zamrażania 1. Przy tym nastawieniu
można jeszcze dodatkowo zmniejszyć zużycie energii.
W każdym przypadku należy nastawić regulator temperatury w taki
sposób, aby termometr położony na wierzchu zamrożonych pro-
duktów wskazywał co najmniej -18 °C!
Zamrażanie przy pomocy Superfrost
Nacisnąć przycisk funkcji Superfrost - zapala się
lampka Superfrost.
Odczekać 24 godziny.
Włożyć świeże produkty żywnościowe. Dla zapewnienia szyb-
kiego zamrożenia produkw spożywczych na wskroś, należy
przy ich wkładaniu zadbać, aby stykały sone ze ścianami
wewnętrznymi.
Automatyka Superfrost wyłącza czynność zamrażania automa-
tycznie po upływie 72 godzin po naciśnięciu przycisku Superfrost.
Uwaga
Po naciśnięciu przycisku Superfrost sprężarka może ulec włą-
czeniu z opóźnieniem do 8 minut pod działaniem układu zwłoki
załączenia. To opóźnienie załączenia zapewnia przedłużenie
trwałości użytkowej agregatu chłodniczego.
Funkcji Superfrost nie trzeba aktywować
w przypadku
- wkładania produktów już zamrożonych,
- przy zamrażaniu do ok. 2 kg świeżych produktów spożywczych
dziennie.
Wskawki dotyczące zamrażania
Produkty przeznaczone do zamrożenia o podobnym charakterze
należy zamrażać razem.
Produkty, które sami zamrażamy powinno s opakowywać
jako porcje przydatne w naszym gospodarstwie. Aby produkty
żywnościowe zamroz szybko na wskroś, nie powinno się
przekraczać następujących ilości / porcję: owoce, warzywa do
1 kg, mięso do 2,5 kg.
Do opakowania produktów nadasię dostępne w handlu wo-
reczki foliowe do zamrażania, pojemniki z tworzyw sztucznych,
metalu i aluminium do wielorazowego użycia.
Należy zapobiec stykaniu snowo włożonych produktów z pro-
duktami już zamrożonymi. Opakowanie produktów powinno b
suche, aby zapobiec zmrożeniu się z innymi opakowaniami.
Na opakowaniu należy zapisać datę i zawartość aby nie prze-
kroczyć zaleconego czasu przechowywania.
Nie wolno zamrażać butelek i puszek z napojami gazowanymi
(niebezpieczeństwo pęknięcia lub rozerwania).
Rozmrażamy tylko takie ilości produktów, które możemy w szyb-
kim czasie zużyć. Rozmrożone produkty należy jak najszybciej
wykorzystać do przygotowania potraw.
Zamrożone produkty można rozmrażać
- w piekarniku z nawiewem gorącego powietrza
- w kuchence mikrofalowej
- w temperaturze pokojowej
- w komorze chłodziarki

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756