Znaleziono w kategoriach:
Okap VDB Wetro Flower 60

Instrukcja obsługi Okap VDB Wetro Flower 60

Wróć
1
Instrukcja obsługi
Okap kuchenny
Typ: WETRO 60/90
INSTRUKCJA OBSŁUGI
INSTRUKCJA OBSŁUGI
2
Szanowni Państwo
Staliście się Państwo użytkownikami najnowszej generacji okapu kuchennego
typu Wetro 60/90.
Okap ten został zaprojektowany i wykonany specjalnie z myślą o spełnieniu
Państwa oczekiwań i z pewnością będzie stanowić część nowocześnie wyposażonej
kuchni. Zastosowane w nim nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne i użycie
najnowszej technologii produkcji, zapewniają mu wysoką funkcjonalność i estetykę.
Przed przystąpieniem do montażu okapu prosimy o dokładne zapoznanie się
z treścią niniejszej instrukcji. Dzięki temu unikną Państwo błędnej instalacji i obsługi
okapu.
Życzymy satysfakcji i zadowolenia z wyboru okapu naszej firmy.
SPIS TREŚCI
I Charakterystyka
II Wyposażenie
III Dane techniczne
IV Warunki eksploatacji
V Montaż
1. Montaż wieszaka ściennego
2. Montaż okapu
3. Podłączenie do sieci elektrycznej i kontrola działania
4. Ustawienie trybu pracy okapu nadkuchennego
4.1. Ustawienie wyciągowego trybu pracy okapu
4.2. Ustawienie trybu pracy okapu jako pochłaniacz zapachów
4.3 Prędkości wentylatora
VI Obsługa i konserwacja
1. Bezpieczeństwo użytkowania
2.Obsługa
2.1. Panel sterowania
2.2. Funkcja programu
3. Konserwacja
3.1. Metalowe filtry przeciwtłuszczowe
3.2. Filtr węglowy
3.3. Oświetlenie
3.4. Czyszczenie
3
I Charakterystyka
Okap kuchenny Wetro 60/90 służy do usuwania oparów kuchennych.
Wymaga on zainstalowania przewodu odprowadzającego powietrze na zewnątrz.
Długość przewodu (najczęściej rura Ø 150 lub 120mm) nie powinna bdłuższa niż
4-5m. Po zainstalowaniu filtra z węglem aktywnym okap może pracować, jako
pochłaniacz zapachów. W tym przypadku nie wymaga się instalowania przewodu
odprowadzającego powietrze na zewnątrz, zaleca się natomiast montaż kierownicy
wydmuchu powietrza.
Okap nadkuchenny Wetro 60/90 jest urządzeniem elektrycznym wykonanym
w II klasie ochrony przeciwporażeniowej.
Posiada niezależne oświetlenie oraz wentylator wyciągowy z możliwoścustawienia
jednej z trzech prędkości obrotowych.
Okap jest przeznaczony do trwałego zamocowania na pionowej ścianie ponad
kuchenką gazową lub elektryczną.
II Wyposażenie
Okap jest złożony z następujących elementów (rys. 1):
1. Korpusu okapu wraz z szybą A, wyposażonego w światła i zespół wentylatora,
2. Maskownicy ozdobnej złożonej z: komina górnego D i komina dolnego C,
3. Wieszaka ściennego okapu E i wieszaka górnego maskownicy,
4. Zestawu kołków montażowych.
4
III Dane techniczne
Cechy charakterystyczne
Napięcie zasilania
AC 230V ~50Hz
Silnik wentylatora
1
Oświetlenie
Halogeny 2x20W
Ilość filtrów tłuszczowych
2
Stopnie prędkości
3
Szerokość [cm]
60, 90
Głębokość [cm]
50
Wysokość [cm]
84 97
Wylot [ø mm]
150
Wydajność [m 3/h]
700
Pobór mocy [W]
160
Głośność [dBA]
52
Waga urządzenia [kg]
18
Rodzaj pracy
Wyciąg lub pochłaniacz
Kolor
Stal nierdzewna INOX mat / szkło
IV Warunki eksploatacji
1. Okap kuchenny, służy do usuwania oparów kuchennych na zewnątrz, należy podłączyć
go do odpowiedniego kanału wentylacyjnego (nie podłączać do kanałów kominowych,
dymowych lub spalinowych, będących w eksploatacji).
2. Urządzenie należy zamontować na wysokości, co najmniej 650 mm od elektrycznej płyty
kuchennej i 700 mm od kuchni gazowej.
3. Pod okapem kuchennym nie wolno pozostawiać odkrytego płomienia, podczas
zdejmowania naczyń znad palnika, należy ustawić minimalny płomień.
4. Potrawy przygotowywane na tłuszczach powinny być stale nadzorowane, gd
przegrzany tłuszcz może się łatwo zapalić.
5. Filtr przeciw tłuszczowy do okapu kuchennego należy czyścić, co najmniej, co
2 miesiące, gdyż nasycony tłuszczem jest łatwopalny.
6. Przed każdą operacją czyszczenia, wymianą filtra lub przed podjęciem prac
naprawczych, należy wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka.
7. Jeżeli w pomieszczeniu, oprócz okapu, eksploatuje się inne urządzenia o zasilaniu
nieelektrycznym (np. piece na paliwa ciekłe, grzejniki przepływowe, termy), należy
zadbać o wystarczającą wentylację (dopływ powietrza). Bezpieczna eksploatacja jest
możliwa, gdy przy jednoczesnej pracy okapu i urządzeń spalających, zależnych od
powietrza
w pomieszczeniu, w miejscu ustawienia tych urządzeń panuje podciśnienie najwyżej
0,004 milibara (ten punkt nie obowiązuje, gdy okap kuchenny jest użytkowany jako
pochłaniacz zapachów).
8. Przy podłączeniu do sieci 230 V wymagane jest podłączenie do sprawnego gniazda
elektrycznego.
5
V Montaż
W celu zamontowania okapu należy wykonać następujące czynności:
1. Na odpowiedniej wysokości zamontować wieszak ścienny E.
2. Zawiesić korpus okapu A na wieszaku E
3. Podłączyć okap do przewodu wentylacyjnego.
4. Podłączyć okap do sieci elektrycznej.
5. Zamontować teleskopową kolumnę maskownicy.
1. Montaż wieszaka ściennego
a) Zaznaczyć na ścianie pionową linię oznaczającą środek płyty kuchennej,
b) Do ściany przyłożyć profil zawieszenia okapu E (rys.3), ustawić go
symetrycznie według linii środkowej, przy czym odległość między otworami
profilu E a płytą grzejną powinna wynosić min. 970 mm, wstępnie go
wypoziomować, zaznaczyć na ścianie rozstaw otworów montażowych,
c) Wywiercić zaznaczone na ścianie otwory ywając wiertła o średnicy
odpowiadającej załączonym kołkom rozporowym, wbić kołki a następnie
przykręcić do ściany profil zawieszenia,
2. Montaż okapu
a) Na przymocowany profil E, zawiesić korpus okapu i śrubami H wypoziomować
go, dokręcić wkręt I dla zabezpieczenia okapu przed zsunięciem,

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756