Znaleziono w kategoriach:
Piekarnik XBERG BGOV11MFB01 Elektryczny Czarny A

Instrukcja obsługi Piekarnik XBERG BGOV11MFB01 Elektryczny Czarny A

Wróć
1
Instrukcja obsługi
Piekarnik elektryczny BGOV11MFB01
o pojemności 75 litrów do zabudowy
2
1OSTRZEŻENIA OGÓLNE
Drodzy klienci
Dziękujemy za wybranie naszego produktu. Jest on łatwy w obsłudze, niemniej jednak prosimy uważne
przeczytać niniejszą instrukcję, ponieważ zawiera ona wskazówki dotyczące prawidłowej instalacji,
użytkowania i konserwacji produktu.
To urządzenie jest przeznaczone do nieprofesjonalnego użytku domowego przez osoby dorosłe. Nie
należy pozwalać dzieciom na zabaw pobliżu urządzenia. Podczas korzystania z urządzenia należy
trzymać dzieci z dala od niego, aby nie dotknęły gorących powierzchni urządzenia.
NIE dotykać elementów grzejnych wewnątrz piekarnika.
Urządzenie powinno być instalowane przez autoryzowanych specjalistów, którzy dobrze znają przepisy
dotyczące instalacji.
Przed przystąpieniem do konserwacji lub czyszczenia należy odłączyć urządzenie od zasilania i poczekać,
aż ostygnie.
Kabel zasilający należy wybrać lub wymienić pod nadzorem profesjonalnego instalatora.
W przypadku konieczności dokonania naprawy należy zawsze skontaktować się z autoryzowanym
centrum obsługi technicznej i poprosić o oryginalne części zamienne. Dokonywanie napraw przez
nieprzeszkolone osoby może prowadzić do uszkodzeń.
To urządzenie może być używane przez dzieci w wieku lat 8 i starsze oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych lub nieposiadające doświadczenia i wiedzy, jeśli
one nadzorowane lub zostały poinstruowane w zakresie korzystania z urządzenia w bezpieczny
sposób i rozumieją związane z tym zagrożenia. Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem. Czyszczenie i
konserwacja nie mogą być wykonywane przez dzieci bez nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i jego dostępne części nagrzewają się podczas użytkowania. Należy
uważać, aby nie dotknąć elementów grzejnych. Dzieci w wieku poniżej 8 lat powinny być trzymane z dala
od urządzenia, chyba że są pod stałym nadzorem.
2 PODŁĄCZENIE KABLA ZASILAJĄCEGO DO SIECI ELEKTRYCZNEJ
Podłącz kabel zasilający piekarnika do gniazdka odpowiedniego dla mocy wejściowej wskazanej na tabliczce
znamionowej urządzenia. W przypadku, gdy kabel zasilający jest podłączony bezpośrednio do skrzynki
elektrycznej, konieczne jest włożenie odpowiedniego przełącznika jednobiegunowego lub zabezpieczenia
przed prądem upływu.
Przed podłączeniem do zasilania należy upewnić się, że:
Licznik elektryczny, wyłącznik bezpieczeństwa, przewód zasilający i gniazdo w stanie wytrzymać
maksymalny pobór mocy podany na tabliczce znamionowej.
System zasilania jest prawidłowo uziemiony.
Gniazdo lub przełącznik biegunowy Omni są łatwo dostępne po zainstalowaniu piekarnika.
Po podłączeniu do źródła zasilania należy trzymać przewód z dala od gorących powierzchni urządzenia.
Nie są używane żadne reduktory, dzielniki przepływu ani adaptery, które mogą spowodować przegrzanie
lub spalenie.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek bezpośrednie lub pośrednie szkody spowodowane
wadliwą instalacją przeprowadzoną przez niewykwalifikowany personel lub niezgodną z lokalnymi i ogólnymi
przepisami.
To urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, lub nieposiadające doświadczenia i wiedzy, chyba że są one
nadzorowane lub zostały poinstruowane w zakresie korzystania z urządzenia przez osobę
odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Dzieci powinny być nadzorowane, aby nie bawiły się urządzeniem.
3
Podczas użytkowania urządzenie nagrzewa się. Należy uważać, aby nie dotknąć elementów grzejnych
wewnątrz piekarnika.
OSTRZEŻENIE - Dostępne części mogą się nagrzewpodczas użytkowania. Aby uniknąć poparzeń, małe
dzieci powinny być trzymane z dala od urządzenia.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi zostać wymieniony przez producenta, jego przedstawiciela
serwisowego lub podobnie wykwalifikowane osoby w celu uniknięcia zagrożenia.
Przed zdjęciem osłony należy wyłączyć piekarnik, a po wyczyszczeniu osłonę należy wymienić zgodnie z
instrukcjami.
Ostrzeżenie: 1. Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest wyłączone, aby uniknąć
porażenia prądem.
2. Dostępne części mogą się nagrzewać podczas użytkowania. Dzieci powinny być trzymane z dala.
4. Do czyszczenia szyby drzwiczek piekarnika nie należy używać szorstkich, ściernych środków czyszczących
ani ostrych metalowych skrobaków, ponieważ mogą one zarysować powierzchnię, co może spowodować
pęknięcie szyby.
5. Nie wolno używać myjki parowej.
6. Okablowanie stałe musi być chronione
7. Po zainstalowaniu piekarnika drzwiczki powinny znajdować się ponad 850 mm nad podłogą.
8. Odłączniki muszą być wbudowane w stałe okablowanie zgodnie z zasadami okablowania.
9. Aby uniknąć przegrzania, urządzenia nie wolno obudowywać frontem meblowym.
Panel sterowania
A. Przycisk Start/Pauza
B. Timer i przycisk alarmu
C. Przycisk blokady dziecięcej
D. Pokrętło
E. Przycisk środkowy
F. Przycisk temperatury
G. Przycisk światła
H. Przycisk szybkiego nagrzewania
I. Lewy wyświetlacz
J. Prawy wyświetlacz
Przed użyciem piekarnika
Ten wielofunkcyjny piekarnik łączy w sobie zalety tradycyjnych piekarników konwekcyjnych z bardziej
I
J
A
B
C
F
E
D
G
H
4
nowoczesnymi modelami z wentylatorem w jednym urządzeniu.
Jest to niezwykle wszechstronne urządzenie, które pozwala łatwo i bezpiecznie wybierać spośród 11 różnych
trybów pieczenia.
Uwaga: Niektóre modele są wyposażone w pokrętło wysuwane/wpychane. Aby je użyć, użytkownicy muszą je
najpierw wysunąć, a następnie obrócić do żądanej funkcji/temperatury/czasu pieczenia. Po zakończeniu
ustawiania piekarnik zacznie działać bez względu na to, czy pokrętło nadal jest wysunięte, czy też wciśnięte.
Uwaga:
Przy pierwszym użyciu urządzenia zalecamy ustawienie termostatu na najwyższą wartość i pozostawienie
włączonego pustego piekarnika na około pół godziny, z zamkniętymi drzwiczkami. Następnie otwórz drzwiczki
piekarnika i wpuść powietrze do pomieszczenia. Zapach, który często występuje podczas pierwszego użycia,
jest spowodowany parowaniem substancji używanych do ochrony piekarnika podczas przechowywania i do
czasu jego instalacji.
Uwaga:
Dostarczoną tackę ociekową należy umieścić na dolnych prowadnicach piekarnika, aby zapobiec kapaniu
sosu i/lub tłuszczu na dno piekarnika tylko podczas grillowania potraw lub korzystania z rożna (dostępne tylko
w niektórych modelach). W przypadku wszystkich innych rodzajów pieczenia nigdy nie używaj dolnych
prowadnic i nigdy nie umieszczaj niczego na dnie piekarnika podczas jego działania, ponieważ może to
spowodować uszkodzenie emalii. Naczynia kuchenne (naczynia, folia aluminiowa itp.) należy zawsze
umieszczać na ruszcie dostarczonym wraz z urządzeniem, zwłaszcza wzdłuż prowadnic piekarnika.
Rozmrażanie
Wentylator działa bez ogrzewania, funkcja ta jest używana, aby skrócić czas rozmrażania zamrożonej
żywności. Czas wymagany do rozmrożenia żywności zależy od temperatury pokojowej, ilości i rodzaju
żywności.
Grill i półgrill
Wstępnie ustawiona temperatura: od 50 do 250
Włącza się górna środkowa grzałka.
Niezwykle wysoka i bezpośrednia temperatura grilla umożliwia przyrumienienie powierzchni mięs i pieczeni,
jednocześnie zamykając soki, aby zachować ich delikatność. Grill jest również wysoce zalecany do potraw
wymagających wysokiej temperatury na powierzchni: steków wołowych, cielęciny, steków z żeberek, filetów,
hamburgerów itp.
Kilka przykładów grillowania znajduje się w części "Praktyczne porady kulinarne".
Grill z wentylatorem
Wstępnie ustawiona temperatura: od 50 do 250 .
Włącza się górna środkowa grzałka i wentylator. Ta kombinacja funkcji zwiększa skuteczność
jednokierunkowego promieniowania cieplnego grzałek poprzez wymuszoną cyrkulację powietrza w całym
piekarniku. Pomaga to zapobiegać przypalaniu się potraw na powierzchni, umożliwiając przenikanie ciepła
bezpośrednio do żywności. Doskonałe rezultaty osiąga się w przypadku kebabów z mięsa i warzyw, kiełbasek,
żeberek, kotletów jagnięcych, kurczaka w pikantnym sosie, przepiórek, kotletów wieprzowych itp.
5
GRZANIE OD DOŁU Działa dolna grzałka. Domyślna wartość temperatury wynosi 80°C i można
regulować w zakresie od 50°C do 100°C, co stanowi optymalną temperaturą pracy.
Tryb konwencjonalny
Wstępnie ustawiona temperatura: między 50 a 250. Przy tym ustawieniu włączają się górne i dolne grzałki.
Jest to klasyczny, tradycyjny tryb pieczenia, który został udoskonalony, zapewniając wyjątkową dystrybucję
ciepła i zmniejszone zużycie energii. Piekarnik konwekcyjny jest nadal niezrównany, jeśli chodzi o pieczenie
potraw składających się z kilku składników, np. kapusty z żeberkami, dorsza po hiszpańsku, sztokfisza po
ankońsku, delikatnych pasków cielęciny z ryżem itp. Doskonałe rezultaty osiąga się również podczas
przygotowywania dań na bazie cielęciny lub wołowiny (duszone mięsa, gulasz, dziczyzna, szynka itp.), które
muszą gotować się powoli i wymagają podlewania lub dodawania płynu. Niemniej jednak jest to najlepszy
system do pieczenia ciast i owoców oraz pieczenia w przykrytych naczyniach żaroodpornych do pieczenia w
piekarniku. Podczas pieczenia w trybie konwekcyjnym należy używać tylko jednej brytfanny lub rusztu do
pieczenia na raz, w przeciwnym razie dystrybucja ciepła będzie nierównomierna. Korzystając z różnych
dostępnych wysokości rusztów, można zrównoważyć ilość ciepła między górną i dolną częścią piekarnika.
Wybierz jedną z różnych wysokości rusztu w zależności od tego, czy danie potrzebuje więcej czy mniej ciepła
z góry.
Grzanie z wentylatorem
Wstępnie ustawiona temperatura: między 50 a 250. Włączą się grzałki oraz wentylator. Ponieważ ciepło
pozostaje stałe i jednolite w całym piekarniku, powietrze gotuje i przyrumienia potrawy równomiernie na całej
powierzchni. W tym trybie można również gotować różne potrawy w tym samym czasie, o ile ich temperatury
takie same. Jednocześnie można używać maksymalnie 2 rusztów, zgodnie z instrukcjami w części
"Używanie więcej niż jednego rusztu". Ten tryb wspomagany wentylatorem jest szczególnie zalecany w
przypadku potraw wymagających zapiekania lub potraw wymagających znacznie dłuższego czasu obróbki
cieplnej, takich jak: lasagne, makarony, pieczone kurczaki i ziemniaki itp.
Co więcej, doskonała dystrybucja ciepła umożliwia stosowanie niższych temperatur podczas pieczenia.
Skutkuje to mniejszą utratą soków, delikatniejszym mięsem i mniejszą utratą wagi pieczeni. Tryb wspomagany
wentylatorem jest szczególnie odpowiedni do pieczenia ryb, które można przygotować z dodatkiem
ograniczonej ilości przypraw, zachowując w ten sposób ich smak i wygląd.
Desery: grzanie z wentylatorem nadaje się wnież idealnie do pieczenia ciast na zakwasie.
Tryb ten może też być używany do szybkiego rozmrażania białego lub czerwonego mięsa i chleba poprzez
ustawienie temperatury na 80ºC. Aby rozmrozić delikatniejszą żywność, ustaw termostat na 60ºC lub użyj tylko
funkcji cyrkulacji zimnego powietrza, ustawiając termostat na 0ºC.
Grzałka okrągła z wentylatorem
Wstępnie ustawiona temperatura: od 50 do 250
Ta metoda pieczenia wykorzystuje okrągły element, podczas gdy ciepło jest rozprowadzane przez wentylator,
co skutkuje szybszą i bardziej ekonomiczną pracą. Umożliwia jednoczesne przygotowanie różnych rodzajów
żywności na różnych półkach, zapobiegając przenoszeniu się zapachów i smaków z jednej potrawy na drugą.
Funkcja pizzy
Wstępnie ustawiona temperatura: od 50 do 250 .
Ta metoda pieczenia wykorzystuje dolną i okrągłą grzałkę, podczas gdy ciepło jest rozprowadzane przez
wentylator, odtwarzając warunki tradycyjnych glinianych pieców opalanych drewnem.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756