

Ekspresy do kawy powoli stają się podstawowym wyposażeniem każdej nowoczesnej kuchni. Za ich pomocą przygotujesz wiele rodzajów kaw – zarówno czarnych, jak i mlecznych. Obsługa najnowszych modeli jest wyjątkowo prosta i jednocześnie pozwala na dostosowanie ekspresów do własnych potrzeb. Rozpoczęcie dnia od aromatu świeżo zmielonych ziaren i puszystej mlecznej pianki jeszcze nigdy nie było tak łatwe!
W ekspresach ciśnieniowych gorąca woda tłoczona jest przez drobno zmielone ziarna kawy pod wysokim ciśnieniem 8,5-9,5 bara, żeby wydobyć z nich najważniejsze walory smakowe i substancje. Przede wszystkim tę najcenniejszą, kofeinę.
Espresso z ekspresów ciśnieniowych charakteryzuje się intensywnym, głębokim smakiem i pianką, tzw. cremą, która tworzy się na wierzchu kawy. Używa się go też jako bazę dla kaw mlecznych, jak latte macchiato czy cappuccino.
Ekspresy te występują w dwóch rodzajach – jako automatyczne, najpopularniejsze w domach, a także kolbowe, chętnie używane w przez baristów w kawiarniach. W tych pierwszych młynek jest już wbudowany, natomiast w kolbowych to oddzielne urządzenie.
Jak sama nazwa wskazuje, ekspres automatyczny jest w stanie zrobić większość rzeczy za Ciebie. To idealne rozwiązanie dla osób zabieganych oraz dla takich, które cenią sobie wygodę i po prostu chcą napić się ulubionej kawy, bez robienia wiele więcej ponad wciśnięcie przycisku.
Są to ekspresy ciśnieniowe, więc przygotowywana przez nie kawa smakuje jak z kawiarni. Umożliwiają przygotowanie wielu rodzajów, od klasycznych espresso i czarnych, po napoje kawowe, jak latte macchiato i cappuccino.
Ekspres przelewowy jest prosty w obsłudze i można dzięki niemu przygotować odpowiednią porcję świeżej kawy. Składa się on z pojemniczka na kawę, zbiornika na wodę, filtra, dzbanka i płyty grzewczej. Smak naparu przygotowywanego w ekspresie przelewowym przypomina ten znany z kawy po turecku. Użytkownicy tego typu sprzętu chwalą sobie jednak brak fusów, które zatrzymywane są przez jednorazowy filtr. Ekspresy przelewowe nie są zbyt drogie, długo utrzymają odpowiednią temperaturę kawy dzięki płycie grzewczej oraz pozwalają na zaparzenie napoju bogów z wyższą zawartością kofeiny, co przypadnie do gustu miłośnikom solidnego zastrzyku energii.
Warto zwrócić uwagę także na ekspres kapsułkowy - ciśnieniowy model, w którym nie wykorzystuje się całych ziaren arabiki czy robusty, ale korzysta się z bardzo wygodnych kapsułek. Ten typ sprzętu chwalony jest za łatwość obsługi oraz przystępną cenę.
Ekspres kolbowy różni się od automatycznego przede wszystkim sposobem jego obsługi. Jest to klasyczne rozwiązanie, umożliwiające użytkownikowi pełną kontrolę nad przygotowywanym napojem. Może samodzielnie wyselekcjonować ziarna, zdecydować o poziomie ich zmienienia oraz sile ubicia. Wszystko to przekłada się na efekt końcowy, czyli smak i aromat zaparzonej kawy. Takie urządzanie są przeważnie tańsze, choć nie jest to regułą, bowiem ekspresy kolbowe są często wybierane przez profesjonalnych baristów. To bardzo dobry wybór, dla osób, które cenią smak dobrze przygotowanej kawy i chcą cieszyć się jej samodzielnym przygotowaniem.
Kawa z ekspresu to dobry sposób na to, aby dodać sobie o poranku energii albo zrelaksować się wieczorem z którymś z gatunków o mniejszej zawartości kofeiny. Głównym powodem, dla którego kawosze decydują się na zakup ekspresu, jest wygoda oraz możliwość przygotowania bardzo śmiałych kawowych propozycji. Jeśli interesują Cię eksperymenty, automatyczne dozowanie wody, łatwe łączenie spienionego mleka z kawą oraz delikatna crema powinieneś zdecydować się ekspres ciśnieniowy. Gdy cenisz sobie jednak wysoką zawartość kofeiny, bardziej zainteresują Cię modele przelewowe. Nie bez znaczenia jest też cena - ekspresy ciśnieniowe dzięki swojej zaawansowanej technologii są często wielokrotnie droższe od modeli opartych na przelewaniu.
W ofercie Media Expert dostępnych jest bardzo wiele modeli ekspresów do kawy tak renomowanych marek, jak Philips czy Saeco. Dzięki odpowiedniemu ekspresowi możliwe jest przygotowywanie kawy, która kiedyś była zarezerwowana tylko dla osób odwiedzających wytworne kawiarnie. Zaproś znajomych na filiżankę “małej czarnej” lub lekkiego cappuccino!
Prosta w obsłudze, składa się tylko z 3 części- zbiornika na wodę, sitka na kawę oraz dzbanuszka na gotowy napar. Zaparzanie pod ciśnieniem pozwala na wydobycie pełni smaku kawy. Zajmuje niewiele miejsca, a różne wersje kolorystyczne gwarantują, że stanie się eleganckim dodatkiem do każdej kuchni. Wytrzymała budowa wykonana tradycyjne z aluminium lub ze stali pozwala na wieloletnie użytkowanie.
Uniwersalna budowa daje możliwość parzenia kawy lub herbaty. Dzięki eksperymentowaniu z różną długością cyklu zaparzania możem uzyskać różnorodne smaki i intensywność naparu. Duża pojemność pozwala przygotować napój na kilka osób.
Powstał kilka lat temu, a już zyskał ogromną popularność. Wykonany z wysokiej jakości tworzywa tłok i zbiornik to łatwy sposób przyrządzenia świeżego naparu. Dzięki kompaktowej budowie możemy przygotować ulubioną kawę w różnych warunkach- na wycieczce czy w podróży- wystarczy wrzątek.
To popularny w ostatnim czasie sposób parzenia kawy lub herbaty na zimno. Napój przygotowany w ten sposób ma bogaty, czysty smak pozbawiony kwasowości i goryczy. Zawiera też mniejszą ilość kofeiny w porównaniu z tradycyjnie parzonym. Cold Brew to niezbędne akcesorium dla miłośników kawy lub herbaty, szczególnie na upalne dni.
Idealny dla osób ceniących smak tradycyjnie przygotowanej kawy. Dzięki przelewowej budowie i papierowym filtrom uzyskamy klarowny napój o czystym kawowym aromacie. Szeroki wybór materiałów i pojemności pozwala wybrać najodpowiedniejszy model. Plastikowe są lekkie i wytrzymałe, porcelanowe dłużej utrzymują temperaturę zaparzania a stalowe są odporne na uszkodzenia. Różne techniki zalewania pozwolą odkryć nowe smaki tej samej mieszanki kawowej. Niewielki rozmiar pozwala go zabrać zawsze ze sobą. Dzięki temu dodatkowi już nigdy nie wrócisz do pospolitej „zalewajki”.
Dedykowane dla alternatywnych sposobów parzenia kawy dzięki unikatowej budowie nie tylko elegancko się prezentują ale także pozwolą precyzyjnie napełnić nawet niewielki Aeropress lub dripper.
Dobrej jakości kawa ziarnista jest gwarancją uzyskania doskonałego naparu. Pobudzająca robusta czy aromatyczna arabica? Znajdź swój ulubiony rodzaj i smak.
Aby wydobyć z kawy najwięcej aromatu powinno się ją mielić bezpośrednio przed zaparzaniem. Ręczne młynki pozwolą w pełni doświadczyć rytuału parzenia kawy a r egulacja grubości mielenia pozwala dopasować kawę do naszych preferencji oraz do sposobu parzenia.
kawa to nie tylko mała czarna. Odkryj smaki kremowego cappucino, delikatnego caffé latte, czy warstwowego Latte macchiato.