
Napoje kawowe - przepisy
Kawa - pochodzenie i właściwości
Alternatywne parzenie kawy
Kawa mrożona
Nie ma nic lepszego w letni, gorący dzień od mrożonej kawy! Podawana z lodami, lodem i miętą smakuje doskonale i znakomicie orzeźwia. Pozwól sobie na odrobinę słodyczy i zaskocz znajomych.
Składniki:
• Ostudzone espresso
• Kilka kostek lodu
• 200 ml zimnego mleka
• Lody
Sposób przygotowania:
Do pojemnika włóż lód i zalej kostki espresso oraz mlekiem. Dodaj lody i miksuj całość kilka sekund. Lej kawę do szklanek z wysoka, aby powstała piana. Opcjonalnie połóż na niej listek mięty i posyp brązowym cukrem.
Idealne espresso
Esencja kawy i włoski klasyk. Aromatyczne, zdecydowane w smaku, chcarakteryzujące się ciemną barwą, oleistą konsystencją i spręźystą pianką o orzechowym odcieniu, zwaną cremą. Jest bazą dla wszystkich kaw mlecznych.
Sposób przygotowania:
• 7 g kawy (+/- 0,5 g)
• Temperatura wody na wylocie z ekspresu między 88° a 92°C
• Ciśnienie wylotowe 9 bar
• Pojemność filiżanek między 25 a 30ml
• Czas przepływu 25 sek. (+/- 5 sek.)
Caffe Latte
Składniki:
• Świeżo zaparzone espresso
• 250 ml mleka
• Syrop do kawy – dowolnie wybrany smak
• Wysoka (najlepiej przezroczysta) szklanka z grubego szkła
Sposób przygotowania:
Wlej do wysokiej szklanki syrop- w okresie zimowym polecamy cynamonowy lub pomarańczowy natomiast w lecie idealnie sprawdzi się malinowy (opcjonalnie dorzuć kostki lodu). Następnie przygotuj w ekspresie swoje ulubione latte.
Latte Macchiato
Składniki:
• 125 ml mleka
• 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso lub mokki)
• Wrzątek
Sposób przygotowania:
Delikatnie podgrzej mleko i spień za omocą spieniacza. Przygotuj mocny napar kawowy. Do wysokiej szklanki przelej spienione mleko. Powoli, na sam środek wlej zaparzoną kawę.
Irish Coffee
Składniki:
• Śmietanka kremówka 30%
• Szklanka cukru brązowego
• 100 ml mocnej kawy
• 50 ml irlandzkiej whiskey
Sposób przygotowania:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Do małego garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy szklankę cukru brązowego. Mieszamy na małym ogniu do uzyskania gęstego syropu. Teraz kolej na zrobienie mocnej kawy. Jeśli mamy ekspres do kawy, to sprawa jest bardzo prosta, jeśli nie - parzymy kawę sypaną. (Możemy wykorzystać kawę rozpuszczalną, ale smak będzie mniej ciekawy i wyrazisty). Wysoką szklankę ogrzewamy ciepłą wodą. Teraz wlewamy 100 ml kawy, dodajemy 50 ml whiskey i tyle samo syropu cukrowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość powinna być gęsta i bardzo smaczna. W szklance zostawiamy trochę miejsca na bitą śmietanę. Na górę łyżką nakładamy śmietanę. Jeśli wszystko jest zrobione, jak należy, śmietana powinna się utrzymać na powierzchni kawy. Doskonała kawa po irlandzku gotowa!
Espresso Martini z likierem kawowym
Składniki na 2 porcje:
• 160 ml wódki
• 60 ml likieru kawowego
• 60 ml espresso
• Kostki lodu
Sposób przygotowania:
Kieliszki koktajlowe schłodzić, wkładając do zamrażarki lub wypełniając je kostkami lodu na czas przygotowywania koktajlu. Przygotować espresso i lekko wystudzić. Schłodzony shaker do połowy wypełnić lodem, dodać pozostałe składniki i porządnie wstrząsnąć (od tego zależy ilość pianki). Kieliszki wyjąć z zamrażarki lub usunąć z nich lód. Gotowy koktajl przelać do szkła przez sitko (koktajl pijemy bez lodu) i udekorować całymi ziarenkami kawy.
Kawa Latte Vanillove
Składniki:
• 20 ml syropu MONIN Francuska Wanilia lub innego syropu rekomendowanego do kawy
• 120 ml mleka
• 1 espresso
Sposób przygotowania:
Do szklanki dodaj porcję syropu i dodaj mleko. Na koniec wlej delikatnie espresso na wierzch lub przygotuj latte za pomocą swojego ekspresu do kawy. Wymieszaj i gotowe. Taką kawę możesz przygotować także w wersji na zimno, wystarczy dodać kostki lodu ¾ szklanki, dodać syrop i zimne mleko.
Latte Słony Karmel
Składniki na 2 porcje:
• 20 ml syropu MONIN Słony Karmel lub innego syropu rekomendowanego do kawy
• 150 ml mleka
• 1 porcja espresso
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki dodaj porcję syropu MONIN, spienione mleko i espresso lub przygotuj latte za pomocą swojego ekspresu do kawy. Wymieszaj i gotowe.
Cookie Latte
Składniki na 2 porcje:
• 20 ml syropu MONIN Czekoladowe Ciasteczko lub innego
syropu rekomendowanego do kawy
• 150 ml mleka
• 1 porcja espresso
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki dodaj porcję syropu MONIN, spienione mleko i espresso lub przygotuj latte za pomocą swojego ekspresu do kawy. Opcjonalnie dekoruj bitą śmietaną i kruszonym ciasteczkiem. Wymieszaj i gotowe.