
Napoje kawowe - przepisy
Kawa - pochodzenie i właściwości
Alternatywne parzenie kawy
Kawa mrożona
Nie ma nic lepszego w letni, gorący dzień od mrożonej kawy! Podawana z lodami, lodem i miętą smakuje doskonale i znakomicie orzeźwia. Pozwól sobie na odrobinę słodyczy i zaskocz znajomych.
Składniki:
• Ostudzone espresso
• Kilka kostek lodu
• 200 ml zimnego mleka
• Lody
Sposób przygotowania:
Do pojemnika włóż lód i zalej kostki espresso oraz mlekiem. Dodaj lody i miksuj całość kilka sekund. Lej kawę do szklanek z wysoka, aby powstała piana. Opcjonalnie połóż na niej listek mięty i posyp brązowym cukrem.
Idealne espresso
Esencja kawy i włoski klasyk. Aromatyczne, zdecydowane w smaku, chcarakteryzujące się ciemną barwą, oleistą konsystencją i spręźystą pianką o orzechowym odcieniu, zwaną cremą. Jest bazą dla wszystkich kaw mlecznych.
Sposób przygotowania:
• 7 g kawy (+/- 0,5 g)
• Temperatura wody na wylocie z ekspresu między 88° a 92°C
• Ciśnienie wylotowe 9 bar
• Pojemność filiżanek między 25 a 30ml
• Czas przepływu 25 sek. (+/- 5 sek.)
Caffe Latte
Składniki:
• Świeżo zaparzone espresso
• 250 ml mleka
• Syrop do kawy – dowolnie wybrany smak
• Wysoka (najlepiej przezroczysta) szklanka z grubego szkła
Sposób przygotowania:
Wlej do wysokiej szklanki syrop- w okresie zimowym polecamy cynamonowy lub pomarańczowy natomiast w lecie idealnie sprawdzi się malinowy (opcjonalnie dorzuć kostki lodu). Następnie przygotuj w ekspresie swoje ulubione latte.
Latte Macchiato
Składniki:
• 125 ml mleka
• 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso lub mokki)
• Wrzątek
Sposób przygotowania:
Delikatnie podgrzej mleko i spień za omocą spieniacza. Przygotuj mocny napar kawowy. Do wysokiej szklanki przelej spienione mleko. Powoli, na sam środek wlej zaparzoną kawę.
Kawa Latte Vanillove
Składniki:
• 20 ml syropu MONIN Francuska Wanilia lub innego syropu rekomendowanego do kawy
• 120 ml mleka
• 1 espresso
Sposób przygotowania:
Do szklanki dodaj porcję syropu i dodaj mleko. Na koniec wlej delikatnie espresso na wierzch lub przygotuj latte za pomocą swojego ekspresu do kawy. Wymieszaj i gotowe. Taką kawę możesz przygotować także w wersji na zimno, wystarczy dodać kostki lodu ¾ szklanki, dodać syrop i zimne mleko.
Latte Słony Karmel
Składniki na 2 porcje:
• 20 ml syropu MONIN Słony Karmel lub innego syropu rekomendowanego do kawy
• 150 ml mleka
• 1 porcja espresso
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki dodaj porcję syropu MONIN, spienione mleko i espresso lub przygotuj latte za pomocą swojego ekspresu do kawy. Wymieszaj i gotowe.
Cookie Latte
Składniki na 2 porcje:
• 20 ml syropu MONIN Czekoladowe Ciasteczko lub innego
syropu rekomendowanego do kawy
• 150 ml mleka
• 1 porcja espresso
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki dodaj porcję syropu MONIN, spienione mleko i espresso lub przygotuj latte za pomocą swojego ekspresu do kawy. Opcjonalnie dekoruj bitą śmietaną i kruszonym ciasteczkiem. Wymieszaj i gotowe.
Promocja zakończona
pula kodów została wyczerpana