Wybierz ulubioną markę:
KAWY ZIARNISTE
Kawa - pochodzenie i właściwości
Droga aromatycznego ziarenka wiedzie z jednego z krajów leżących w tzw. pasie kawowym, który rozciąga się między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Delikatne i podatne na choroby drzewka kawowca wymagają szczególnej pielęgnacji. Właśnie w tych rejonach mają najlepsze warunki do wzrostu i dojrzewania: temperatury są stałe, świeci słońce, a obfite deszcze nawilżają żyzną glebę. Ich rozwojowi sprzyja także wysokość nad poziomem morza. Każda zmiana warunków, w jakich uprawiana jest kawa, wpływa na jej jakość i cenę. Najlepsze i najdroższe gatunki zbierane są ręcznie, dzięki czemu cały czas można kontrolować ich jakość. Szczególnie ważne jest także suszenie, wykonywane dwiema tradycyjnymi metodami: na sucho i na mokro. W pierwszej całe owoce pozostawia się na kilka tygodni na słońcu, co jakiś czas mieszając, aby do każdego trafiły ciepłe promienie.
Susząc kawę drugą metodą, należy najpierw wyjąć ziarna z owoców, a następnie oczyścić. Tak przygotowane mogą trafić do prażenia. Według smakoszy najlepiej wypalać je na świeżo. W niektórych sklepach można kupić kawę, która jest wypalana dopiero po zamówieniu.

Choć wiele osób uznaje za stolicę kawy Włochy, w których mieszkają mistrzowie zaparzania i serwowania, w uprawie króluje Brazylia, a zaraz za nią Wietnam, Kolumbia i Indonezja. Każde miejsce hodowli specjalizuje się w produkcji innych gatunków kawy. Zależy to od warunków, w jakich uprawiane są rośliny. Możemy wyróżnić dwa główne gatunki: arabikę i robustę oraz ich mieszankę arabustę i nieco słabszej jakości liberikę.
Arabica
Ziarna:
płaskie z wyżłobieniem w kształcie “S”
Zawartość kofeiny:
mała (ok. 0.9-1.7%)
Aromat:
intensywny, orzechowo-czekoladowy, korzenny
Konsystencja:
oleista, gęsta, bogata
Smak:
szlachetny, łagodny, delikatny, lekko kwaśny, bez nut gorzkich
Dla kogo:
• smakoszy, lubiących delikatną kawę bez goryczy • osób, które nie mogą przyjmować zbyt duyżej dawki kofeiny
Robusta
Ziarna:
owalne, małe, z prostym wyżłobieniem
Zawartość kofeiny:
mała (do ok. 4%)
Aromat:
mniej odczuwalny, orzechowy, ziemisty
Konsystencja:
mniej tłusta, z gęstą i ciemną cremą
Smak:
smak wyrazisty, ostry, cierpki, gorzki, ziemisty
Dla kogo:
• osób potrzebujących pobudzenia dużą dawką kofeiny • wielbicieli intensywnego, ostrego smaku
Liberica
Ziarna:
Ziarna: duże, podłużne, spłaszczone, z prostym wyżłobieniem, twarde
Zawartość kofeiny:
średnia
Aromat:
lekko orzechowy
Konsystencja:
o średniej gęstości
Smak:
słaby, lekki, łagodny
Dla kogo:
• smakoszy, lubiących delikatną kawę bez goryczy • osób, które nie mogą przyjmować zbyt duyżej dawki kofeiny
Arabica
Robusta
Arabica + Robusta
Pochodzenie: BRAZYLIA Rodzaj: 100% Arabica Nuta: orzechowy, z dodatkiem wanili
Pochodzenie: AZJA Rodzaj: 100% Arabica Nuta: orzechowy, z dodatkiem wanili
Pochodzenie: AFRYKA Rodzaj: 100% Arabica Nuta: orzechowy, z dodatkiem wanili
Kawa a zdrowie – jak to wygląda
z naukowego punktu widzenia?
Kawa jest prawdopodobnie najczęściej pijanym ciepłym napojem i najpopularniejszą, ogólnie dostępną używką. Rocznie na całym świecie wypija się nawet 400 miliardów filiżanek kawy rocznie! To, czym zaskarbiła sobie tak ogromną rzeszę fanów, jest wysoka zawartość kofeiny. Wykazuje ona działanie stymulujące i pobudzające na ośrodkowy układ nerwowy, poprawiając wydolność i koncentrację, dodając energii i poprawiając nastrój. Filiżanka espresso zawiera około 57 mg kofeiny.
W kawie znajdziemy także polifenole o silnych właściwościach antyoksydacyjnych w tym kwas kawowy, chlorogenowy czy ferulowy.
Jednak im mocniej wypalone ziarna kawy, tym mniej będzie zawierała tych związków. Za przyjemny zapach kawy odpowiedzialne są zawarte w niej związki lotne, takie jak pirole, pirazyny, furany, związki siarkowe, związki fenolowe czy pirazyny.

Po kawę chętniej sięgają osoby dbające o linię, gdyż filiżanka tego napoju jest praktycznie bezkaloryczna. Oczywiście jeśli nie dodamy do niej tłustego mleka czy słodkiego syropu smakowego. W kawie znajdziemy niewielkie ilości sodu, wapnia, magnezu oraz potasu.
Wartości odżywcze kawy:
kawa a lepsza praca mózgu
Aktywnym składnikiem kawy jest kofeina, która jest stymulantem i najczęściej spożywaną substancją psychoaktywną na świecie. Jej działanie w mózgu polega na blokowaniu hamującego neuroprzekaźnika zwanego adenozyną. Blokując działanie adenozyny, kofeina pobudza pracę neuronów w mózgu i uwalnianie innych neuroprzekaźników, takich jak dopamina i noradrenalina.

W wielu kontrolowanych badaniach (np. „Cognitive and psychomotor performance, mood, and pressor effects of caffeine after 4, 6 and 8 h caffeine abstinence”, Uniwersity of Bristol, 2005) zbadano wpływ kofeiny na mózg, wykazując, że może tymczasowo poprawić nastrój, czas reakcji, pamięć, czujność i ogólną funkcję mózgu.
kawa a dieta
Kofeinę możemy znaleźć w wielu komercyjnych suplementach wspomagających odchudzanie – nie bez powodu. Ze względu na stymulujący wpływ na centralny układ nerwowy kofeina przyspiesza metabolizm i wspomaga utlenianie kwasów tłuszczowych.

Może również poprawić wyniki sportowe. Badania opublikowane przez „Journal of Applied Psychology” wykazały, że działa w ten sposób również wtedy, gdy pijemy ją codziennie, a nie tylko tuż przed wysiłkiem, po dłuższej abstynencji.
kawa a cukrzyca typu 2
Cukrzyca typu 2 jest chorobą związaną ze stylem życia, która osiągnęła rozmiary epidemii. W ciągu kilku dziesięcioleci częstotliwość zachorowania na nią wzrosła 10-krotnie. Obecnie cukrzyca dotyka około 300 milionów ludzi na świecie.

Naukowcy z Uniwersytetu w Sydney w Australii (w 2009 r.) przeanalizowali 18 badań, w których wzięło udział 457 922 uczestników. Wyniki pokazały, że każda dodatkowa filiżanka kawy dziennie obniżała ryzyko cukrzycy typu 2 nawet o 7%.
KAWA A CHOROBY ALZHEIMERA
I PARKINSONA
Kawa może nie tylko poprawić funkcje umysłowe na krótki czas, ale również chronić mózg w podeszłym wieku. Choroba Alzheimera jest najczęstszym zaburzeniem neurodegeneracyjnym na świecie i główną przyczyną otępienia. W badaniach prospektywnych (np. „Czy spożycie kofeiny chroni przed chorobą Alzheimera?”, Wydział Medycyny w Lizbonie, 2002) oceniono, że osoby pijące kawę mają do 60% niższe ryzyko choroby Alzheimera i demencji oraz o 32–60% niższe ryzyko choroby Parkinsona.
Skutki uboczne nadmiernego spożycia kawy. Komu może szkodzić picie kawy?
Spożywanie zbyt dużej ilości kofeiny może prowadzić do rozstroju, niepokoju, kołatania serca, a nawet do nasilenia ataków paniki. Innym niepożądanym skutkiem ubocznym jest zakłócenie snu. Jeśli kawa wpływa na jakość twojego snu, spróbuj ograniczyć jej spożycie późnym popołudniem. Kofeina może również wywoływać efekty moczopędne i podwyższające ciśnienie krwi, chociaż zwykle znikają one przy regularnym jej spożyciu. Może jednak utrzymywać się niewielki wzrost ciśnienia krwi o 1-2 mm Hg. Umiarkowane, zwyczajowe picie kawy nie zwiększa jednak ryzyka zaburzeń układu sercowo-naczyniowego – takie oświadczenie po przeanalizowaniu licznych badań wydał Amerykański Narodowy Komitet ds. Prewencji, Rozpoznawania i Leczenia Nadciśnienia. Inne badania z kolei wykazują, że kawa może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, m.in. dzięki temu, że wspomaga perystaltykę jelit. Inną kwestią związaną z kawą jest to, że może prowadzić do uzależnienia. Kiedy ludzie regularnie spożywają kofeinę, stają się na nią odporni, co może doprowadzić do zwiększenia jej spożycia. Powstrzymanie się od picia kawy może powodować objawy odstawienia, takie jak bóle głowy, wyczerpanie i drażliwość. Może to potrwać nawet kilka dni. Kobiety w ciąży powinny ograniczać spożycie kawy. Kofeina przenika przez łożysko i dociera do płodu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by kobiety ciężarne ograniczyły dzienne spożycie kofeiny do 300 mg (co daje średnio około 2-3 filiżanek).
Ile kaw dziennie można wypić?
Aktywnym składnikiem kawy jest kofeina, której zawartość w filiżance kawy jest bardzo zmienna, od 50 do 400 mg. Filiżanka kawy o pojemności 250 ml zawiera około 100 mg kofeiny.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Ontario w Kanadzie (2004 r.) sugerują, że 400 mg kofeiny to bezpieczna dawka dla większości zdrowych dorosłych. Ważna jest jednak również indywidualna tolerancja. Ci, którzy piją kawę każdego dnia, mogą dobrze metabolizować znacznie większe jej ilości niż ci, którzy piją ją rzadko.

Jeśli pijesz więcej niż 4 filiżanki kawy dziennie i doświadczasz skutków ubocznych, takich jak migrenowy ból głowy, bezsenność, nerwowość, drażliwość, niepokój, częste oddawanie moczu, niestrawność, szybkie bicie serca, drżenie mięśni, ogranicz spożycie kawy i sprawdź, czy objawy się zmniejszyły lub ustąpiły.
Alternatywne parzenie kawy
Poznaj alternatywne sposoby zaparzania kawy. Zaparzacz jest prosty w obsłudze, składa się tylko z 3 części- zbiornika na wodę, sitka na kawę oraz dzbanuszka na gotowy napar. Zaparzanie pod ciśnieniem pozwala na wydobycie pełni smaku kawy. Zajmuje niewiele miejsca, a różne wersje kolorystyczne gwarantują, że stanie się eleganckim dodatkiem do każdej kuchni. Wytrzymała budowa wykonana tradycyjne z aluminium lub ze stali pozwala na wieloletnie użytkowanie. Cenionym akcesorium jest także aeropress. Powstał kilka lat temu, a już zyskał ogromną popularność. Wykonany z wysokiej jakości tworzywa tłok i zbiornik to łatwy sposób przyrządzenia świeżego naparu. Dzięki kompaktowej budowie możemy przygotować ulubioną kawę w różnych warunkach- na wycieczce czy w podróży- wystarczy wrzątek.
Coś dla wielbicieli zimnych kaw i herbat
To popularny w ostatnim czasie sposób parzenia kawy lub herbaty na zimno. Napój przygotowany w ten sposób ma bogaty, czysty smak pozbawiony kwasowości i goryczy. Zawiera też mniejszą ilość kofeiny w porównaniu z tradycyjnie parzonym. Cold Brew to niezbędne akcesorium dla miłośników kawy lub herbaty, szczególnie na upalne dni.
Napoje kawowe - przepisy
Kawa mrożona
Nie ma nic lepszego w letni, gorący dzień od mrożonej kawy! Podawana z lodami, lodem i miętą smakuje doskonale i znakomicie orzeźwia. Pozwól sobie na odrobinę słodyczy i zaskocz znajomych.
Składniki:
•    ostudzone espresso
•    kilka kostek lodu
•    200 ml zimnego mleka
•    lody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do pojemnika włóż lód i zalej kostki espresso oraz mlekiem. Dodaj lody i miksuj całość kilka sekund. Lej kawę do szklanek z wysoka, aby powstała piana. Opcjonalnie połóż na niej listek mięty i posyp brązowym cukrem.
IDEALNE ESPRESSO
Esencja kawy i włoski klasyk. Aromatyczne, zdecydowane w smaku, chcarakteryzujące się ciemną barwą, oleistą konsystencją i spręźystą pianką o orzechowym odcieniu, zwaną cremą. Jest bazą dla wszystkich kaw mlecznych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
•    7 g kawy (+/- 0,5 g)
•    Temperatura wody na wylocie z ekspresu między 88° a 92°C
•    Ciśnienie wylotowe 9 bar
•    Pojemność filiżanek między 25 a 30ml
•    Czas przepływu 25 sek. (+/- 5 sek.)
Caffe Latte - składniki
•    świeżo zaparzone espresso
•    250 ml mleka
•    Syrop do kawy – dowolnie wybrany smak
•    Wysoka (najlepiej przezroczysta) szklanka z grubego szkła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wlej do wysokiej szklanki syrop- w okresie zimowym polecamy cynamonowy lub pomarańczowy natomiast w lecie idealnie sprawdzi się malinowy (opcjonalnie dorzuć kostki lodu). Następnie przygotuj w ekspresie swoje ulubione latte.
LATTE MACCHIATO
•    125 ml mleka
•    1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso lub mokki)
•    Wrzątek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Delikatnie podgrzej mleko i spień za pomocą spieniacza.
Przygotuj mocny napar kawowy.
Do wysokiej szklanki przelej spienione mleko.
Powoli, na sam środek wlej zaparzoną kawę.
NAPOJE KAWOWE Z ALKOHOLEM:
Irish Coffee - składniki
•    Śmietanka kremówka 30%
•    Szklanka cukru brązowego
•    100 ml mocnej kawy
•    50 ml irlandzkiej whiskey
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Do małego garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy szklankę cukru brązowego. Mieszamy na małym ogniu do uzyskania gęstego syropu.

Teraz kolej na zrobienie mocnej kawy. Jeśli mamy ekspres do kawy, to sprawa jest bardzo prosta, jeśli nie - parzymy kawę sypaną. (Możemy wykorzystać kawę rozpuszczalną, ale smak będzie mniej ciekawy i wyrazisty).

Wysoką szklankę ogrzewamy ciepłą wodą. Teraz wlewamy 100 ml kawy, dodajemy 50 ml whiskey i tyle samo syropu cukrowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość powinna być gęsta i bardzo smaczna. W szklance zostawiamy trochę miejsca na bitą śmietanę.
Na górę łyżką nakładamy śmietanę. Jeśli wszystko jest zrobione, jak należy, śmietana powinna się utrzymać na powierzchni kawy. Doskonała kawa po irlandzku gotowa!
Espresso Martini z likierem kawowym
- składniki na 2 porcje:
•    160 ml wódki
•    60 ml likieru kawowego
•    60 ml espresso
•    Kostki lodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kieliszki koktajlowe schłodzić, wkładając do zamrażarki lub wypełniając je kostkami lodu na czas przygotowywania koktajlu.
Przygotować espresso i lekko wystudzić.
Schłodzony shaker do połowy wypełnić lodem, dodać pozostałe składniki i porządnie wstrząsnąć (od tego zależy ilość pianki).
Kieliszki wyjąć z zamrażarki lub usunąć z nich lód.
Gotowy koktajl przelać do szkła przez sitko (koktajl pijemy bez lodu) i udekorować całymi ziarenkami kawy.




Sprawdź, co jeszcze możesz zyskać »


sgdata:2022-10-03 | 13:14:33

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert