Płyty indukcyjne to funkcjonalne, bezpieczne i wygodne urządzenia, które doskonale sprawdzają się w każdej kuchni. Ich czyszczenie nie wymaga wielkiego zaangażowania, warto jednak pamiętać o kilku zasadach. Podpowiadamy, jak czyścić płytę indukcyjną, aby nie zarysować jej powierzchni.
Jeżeli lubisz gotować, z pewnością używasz swoich sprzętów kuchennych każdego dnia. Być może zastanawiasz się, czym myć płytę indukcyjną z niewielkich zabrudzeń powstałych w trakcie przygotowywania potraw. Plamy z wody, krople zupy czy drobinki świeżego tłuszczu z łatwością można zmyć, używając miękkiej strony gąbki kuchennej i wody. Prawdopodobnie jednak takie działanie doprowadzi do powstania nieestetycznych smug. Aby się ich pozbyć, można skorzystać z licznych dostępnych na rynku środków specjalnie przeznaczonych do pielęgnacji płyt indukcyjnych. Równie dobrze jednak sprawdzi się płyn do mycia szyb lub odrobina octu rozcieńczonego w wodzie.
Większość płyt indukcyjnych posiada wbudowane zabezpieczenia, które automatycznie wyłączają urządzenie, gdy z garnka zaczyna wydobywać się płyn. Dzięki temu unika się większych zabrudzeń i uszkodzeń. Jeśli zdarzy nam się zapomnieć o pozostawionym na palniku mleku, gdy ono wykipi, płyta wyłączy się i da sygnał dźwiękowy. Ponieważ kuchenki indukcyjne oddają 90% ciepła do garnka, są stosunkowo chłodne w dotyku nawet po długim używaniu – dzięki temu pożywienie w zetknięciu z tym sprzętem nie przypala się, tak jak ma to miejsce na kuchenkach ceramicznych.
Mimo to niekiedy zdarza się, że kipiące mleko, zupa czy nawet woda ze skrobią po gotowaniu makaronu pozostawią na kuchence ślad. W takim przypadku konieczne jest najpierw namoczenie zabrudzenia tak, aby można było je delikatnie usunąć papierowym ręcznikiem. Dopiero w następnej kolejności przechodzimy do nabłyszczania powierzchni (specjalistycznym preparatem, płynem do szyb lub rozcieńczonym octem). Pod żadnym pozorem nie należy zeskrobywać zabrudzenia ostrym przedmiotem, tzw. druciakiem czy twardą stroną gąbki do naczyń! Takie działanie doprowadzi do porysowania.
Jeżeli dojdzie do wycieku płynów, zupy, sosów czy innych potraw na powierzchnię płyty, należy jak najszybciej zareagować. Usunięcie ich w pierwszych chwilach nie powinno być trudne. Jednak jak wyczyścić płytę indukcyjną, jeśli nie zdążyliśmy na czas? W takim przypadku możemy sięgnąć po specjalny skrobak do płyt indukcyjnych. Należy przyłożyć go do zabrudzenia pod kątem 45 stopni i delikatnie przesuwać po przypaleniu – zeskrobane resztki jedzenia usuwamy miękką szmatką lub ręcznikiem papierowym. Następnym krokiem jest nabłyszczenie powierzchni.
Na etapie aranżacji kuchni warto pamiętać, że montaż płyty indukcyjnej powinien być zlecony fachowcowi. Tylko to gwarantuje nam odpowiednie osadzenie w blacie. Jeśli otwór będzie zbyt duży lub nierówny, urządzenie może nie działać poprawnie, a resztki kuchenne będą osadzać się w szczelinie między sprzętem a blatem. Ich usunięcie na etapie użytkowania stanie się bardzo trudne lub wręcz niemożliwe. Dlatego w tym wypadku lepiej postawić na wiedzę i doświadczenie specjalistów.
Sprawdź również: Ranking płyt indukcyjnych (2021)
Zadzwoń do nas
Tel. 756 756 756
Pon - Pt 08:00 - 20:00
Sob 10:00 - 18:00
Niedz 10:00 - 18:00
Fax 22 122 31 11
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 168 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756
Polityka prywatności
Ta witryna korzysta z plików cookies, aby lepiej prezentować treści, zapewnić sprawne oraz bezpieczne działanie, przedstawiać spersonalizowane oferty i promocje, a także w celach statystycznych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.