Jeśli planujesz kuchnię do zabudowy, bardzo dobrym wyborem jest wybranie płyty grzewczej, która montowana jest na blacie mebli. Najczęściej wybieranymi urządzeniami, są te gazowe oraz indukcyjne. W przypadku tych pierwszych, konieczne jest zasilanie gazem z butli lub instalacji przydomowych. To pierwsze rozwiązanie wiąże się z koniecznością samodzielnej wymiany zasobnika lub zamawiania dostawy, w najmniej oczekiwanym momencie. Ciężko bowiem co do dnia, określić termin opróżnienia butli.
Gotowanie na gazie, wiąże się także ze skraplaniem się wilgoci, łączącej się z tłuszczem. Wymaga to instalacji wydajnego okapu, który pozwoli pozbyć się oparów z kuchni. Najwygodniejszym rozwiązaniem, jest jednak zaopatrzenie się w płytę indukcyjną. Zalet tego rodzaju sprzętu, jest bez liku. Po pierwsze, nie musisz martwić się o stan butli LPG. Płytę indukcyjną możesz uruchamiać bez ograniczeń. Wyjątkiem są oczywiście przerwy w dostawie prądu, choć do tych dochodzi bardzo rzadko, dzięki rozwojowi infrastruktury energetycznej.
Płyta indukcyjna 230 V umożliwia także łatwe i przyjemne czyszczenie urządzenia. Płaska powierzchnia ułatwia walkę z zaciekami, które powstają na przykład podczas wykipienia potrawy. Wystarczy delikatna ścierka, odpowiedni środek chemiczny i kilka ruchów dłonią. To wszystko – nie ma potrzeby demontażu rusztu lub czyszczenia palników. Wspominaliśmy już wyżej, że indukcja nie eksploatuje naczyń. To prawda – dna garnków i patelni nie przypalają się, dzięki temu, że nie mają dostępu do otwartego ognia. W ten sposób naczynia wystarczają na dłużej i nie musisz ich wymieniać co kilkanaście miesięcy.