Ważne elementy techniczne
Należy do nich termowentylator, który pozwala ustawić w szufladzie konkretną temperaturę. Zakres tych temperatur, zależnie od modelu, zawiera się w przedziale od około 30 do 80 st. C. Sterować wysokością temperatury w szufladzie można sensorycznie (przez dotyk) albo za pomocą pokręteł. Większość urządzeń ma też zamontowane prowadnice teleskopowe. Niektóre modele (z wyższej półki) mogą też mieć specjalny odpowietrznik, regulujący wilgotność powietrza, który służyć ma do tego, by nie wysuszyć potraw mięsnych.
Co potrafi urządzenie?
Wbrew pozorom szuflada grzewcza nie służy wyłącznie do podgrzewania talerzy czy innych naczyń. Może, np. pakować próżniowo potrawy i robić o wiele więcej, wszystko zależy od danego modelu urządzenia:
- Podgrzewanie naczyń – to tylko jeden z jej plusów. Ostatnio coraz więcej osób chętnie zagląda do kuchni, więc wie, jak ważne są ciepłe talerze, choćby dla smaku potrawy. I tak talerze podgrzewa się zwykle w temperaturze do około 60 st. C, zaś filiżanki (zwłaszcza z delikatnej porcelany) w 40 st. C.
- Podgrzewanie potraw – kolejny atut. Wiemy, co to znaczy, gdy przygotowujemy obiad albo gorącą kolację, a goście się spóźniają. Nie chodzi nawet o to, osoba gotująca ciągle stoi i miesza, by nie przypalić potrawy odgrzewając ją wielokrotnie. Równie istotne jest i to, że w piekarniku można potrawy nadmiernie wysuszyć, starając się utrzymać je w cieple. Dotyczy to także zwykłego obiadu, na który ktoś z domowników się spóźnia. Wstawiamy mu garnuszek z zupą czy porcję drugiego dania na talerzu do szuflady grzewczej i… niech sobie wyjmie, gdy dotrze. Jedzenie ciągle będzie ciepłe i świeże.
- Podgrzewanie ciasta – plus dla łasuchów. Z szuflady grzewczej ucieszą się pewnie osoby, które uwielbiają ciasto drożdżowe. Charakteryzuje się ono tym, że przynajmniej dwukrotnie powinno wyrastać w cieple, a w dodatku bez przeciągów (zależnie od rodzaju wypieku). I co zrobić, kiedy mamy latem pootwierane okna? Wstawiamy do szuflady pojemnik z ciastem i niech tam sobie „garuje”, a my zostajemy przy otwartym balkonie.
- Rozmrażanie – można powiedzieć, że to kolejny plus. Jeśli ktoś nie ma kuchenki mikrofalowej, może rozmrozić danie właśnie w szufladzie, ustawiając do tego odpowiednią temperaturę, a zazwyczaj przy odmrażaniu stosuje się 70-80 st. C.
- Gotowanie – można to robić, jeśli przyrządza się dania w niskich temperaturach, a najlepiej, jeśli szuflada ma płytę ceramiczną.
- Przyrządzanie naturalnych jogurtów – niektóre osoby robią je samodzielnie.
- Przechowywanie – jeśli akurat szuflady nie używamy, można w niej przechowywać akcesoria kuchenne.
Ważne są wymiary
Co jest niezwykle istotne, szuflada grzewcza jest urządzeniem do zabudowy. Nie znaczy to jednak, że nie znajdzie się dla niej miejsce również tam, gdzie znajduje się kuchnia wolnostojąca. Zwykle montuje się taką szufladę pod piekarnikiem (te z reguły są do zabudowy) albo pod blatem kuchennym. Wymiary tych urządzeń są dosyć podobne. Ich szerokość waha się w granicach 56 do niemal 65 cm. Wysokość modeli wynosi od 14 cm nawet do 25 cm, zaś głębokość dochodzi do około 67 cm. Bywają także urządzenia szersze (nawet do 90 cm) oraz wyższe - do 25 cm.
Jak liczona jest pojemność?
W przypadku szuflad grzewczych o pojemności zazwyczaj świadczy liczba naczyń, które mieszczą się wewnątrz. Są urządzenia np. na: 12 talerzy oraz 64 filiżanki do espresso; 6 talerzy i 80 filiżanek, czy też 6 kompletów naczyń. Niektórzy producenci podają pojemność produkowanych przez siebie szuflad w litrach.
Zabezpieczenia
Jak większość urządzeń elektrycznych, szuflada grzewcza ma zabezpieczenie przed przegrzaniem, a niektóre modele same się wyłączają. Mają też tzw. zimny front, co znaczy, że nie można się o nie oparzyć, co jest istotne zwłaszcza przy małych dzieciach. Warto też zwrócić uwagę na to, ze szuflady mogą mieć wykończenie szklane albo stalowe i nie zostają na nich ślady palców.
Jaką wybrać szufladę grzewczą?
Wszystko zależy od tego, do czego przede wszystkim chcemy szufladę grzewczą wykorzystywać. Ci, którzy często gotują oraz przyjmują gości, wybiorą taką z największą pojemnością, do której zmieści się nawet niewielki garnek. Singlom i osobom „zapracowanym” polecamy modele, w których bez trudu odmrożą gotowe dania. A na pewno i jednym, i drugim przyda się dodatkowy schowek na nietypowe akcesoria, np. na blachy do ciasta.