Zdaniem eksperta
To prawdziwe perełki na rynku AGD. Zostały rozpowszechnione dopiero kilka lat temu, ale od tego czasu systematycznie pojawiają się w europejskich, więc także i polskich kuchniach. Przyciągają designem oraz praktycznością użytkową. Łączą bowiem dwa urządzenia w jednej bryle – mogą grzać jako płyta grzejna, ale i wentylować, dzięki zamontowanemu wyciągowi. Klienci doceniają ich praktyczność oraz kompaktowość, ze względu na brak konieczności instalacji dodatkowego okapu. Dużą rolę odgrywa też design, który znajduje fanów, zwłaszcza w kuchniach nowoczesnych i w pełni zabudowanych. Płyta z okapem, to kunszt detalu, najwyższej jakości techniki, ale i ukłon w stronę kuchni premium, w których świetnie odnajduje się niemal na każdym blacie, zwłaszcza na wyspie.
Najważniejsze pytania w kontekście wyboru tego urządzenia
Płyta indukcyjna z okapem (inaczej okap zintegrowany z płytą), to w pewnym sensie przełomowa konstrukcja oszczędzająca sporo miejsca w kuchni. Dostawcy tych urządzeń, to najbardziej renomowane, rozpoznawalne marki, znane na rynku AGD od lat! Nic więc dziwnego, że płyta z okapem łączy w sobie wydajność, nowoczesny design oraz funkcjonalność, także na poziomie automatycznym, o czym za chwilę. Wielu klientów zapyta jednak, jak to możliwe, że płyta zarówno grzeje, jak i oczyszcza powietrze z kuchennych oparów? Jak instalować taki typ urządzenia i czy kosztuje on majątek?
W naszym poradniku odpowiemy na każde z tych pytań, jednak na początek kwestia finansowa. Ceny takich urządzeń różnią się nie tylko pod względem samej marki, ale też mocy okapu i jego zespołu wentylatorów. Cena wzrasta także proporcjonalnie do wielkości urządzenia i szerokości okapu. Średnio jednak, takie innowacyjne urządzenie można otrzymać już od ok. 2700 zł do nawet 10 000 i więcej. Wiedząc jednak, że okap zintegrowany z płytą jest urządzeniem 2 w 1, a przy tym ma wiele funkcji usprawniających działanie i obsługę obu tych sprzętów, dla wielu klientów funkcjonalność rekompensuje tę cenę.
Czy montaż takiego urządzenia jest wymagający?
Sposób montażu takiego urządzenia nie różni się znacznie od montażu tradycyjnej płyty elektrycznej, jednak zajmuje więcej miejsca, w przypadku podłączenia instalacji wentylującej. W praktyce, musimy zadbać o wolne miejsce pod szafką, jednak nie tylko na wysokość płyty, ale dla całej przestrzeni pod urządzeniem. Kolejnym elementem wymagającym sprecyzowania, jest dobór płyty pod kątem formy wentylacji. Płyta indukcyjna z okapem może odprowadzać opary na zewnątrz pomieszczenia (do kanału wentylacyjnego) lub oczyszczać je w obiegu zamkniętym, używając zaledwie filtrów (tzw. pochłaniacz) – wówczas powietrze jest „wydmuchiwane”, np. na cokole mebla lub z tyłu szafki kuchennej. Ta forma jest mniej wydajna, ale i łatwiejsza w instalacji.
Jeśli zaś chcemy, aby okap był skuteczniejszy w działaniu i pracował w trybie otwartym jako wyciąg, należy pociągnąć rurę wentylacyjną i podłączyć ją pod wspomniany kanał wentylacyjny. To z kolei łączy się z bardziej wymagającą formą montażu. Najlepiej takie rozwiązanie planować już na etapie remontu lub wyposażania kuchni, aby uniknąć dodatkowego „ciągnięcia” kolejnych rur wentylujących. W obu wariantach, konieczne jest zapewnienie urządzeniu zasilania elektrycznego, najlepiej trójfazowego.
Dlaczego warto pokochać zintegrowaną płytę indukcyjną z okapem?
Płyta indukcyjna z okapem jest przede wszystkim intuicyjna w obsłudze. Dodatkowo, takie rozwiązanie jest szalenie oszczędne. Odpowiada za to automatyka, która coraz częściej dostosowuje moc i pobór energii do działania obu sprzętów. Jeśli gotujesz z dużą mocą, z funkcją turbo, wystarczy regulować na panelu sterowania moc samej płyty – oszczędzasz czas na obsługę dwóch urządzeń, a przy tym, nie musisz martwić się, w jakim trybie powinien pracować okap. Okap automatycznie zmniejszy lub zwiększy wydajność także, aby optymalizować zużycie prądu. Dodatkowo urządzenie „2 w 1”, jest odporne na zalania.
Wiele osób boi się, że podczas gotowania zupa może wykipieć i zalać moduł wentylujący. W praktyce producenci rozwiązali ten problem, stosując systemy zabezpieczeń tak, aby płyn który dostanie się do wnętrza, można było szybko wylać i oczyścić. Konstrukcyjnie chodzi tu o specjalną tacę zabezpieczającą. Co więcej, płyta z okapem jest zazwyczaj wyposażona w najnowszą indukcję, dzięki czemu jest bezpieczna podczas użytkowania (jej powierzchnia jest zimna, ponieważ ciepło wytwarza się tylko w kontakcie z ferromagnetycznym naczyniem) i szybka w pracy. Jest też najbardziej ekonomiczną formą podgrzewania (szybciej nagrzany garnek i mniejsze zużycie energii).
Wiele płyt ma też funkcję automatycznego włączenia okapu – wszystko to dzięki czujnikom, które wykrywają i samoczynnie aktywują zasysanie oparów. Jeśli jednak nie chcesz, aby okap działał, możesz wyłączyć go jednym przyciskiem. Płyty indukcyjne są też wyjątkowo praktyczne, bowiem wykorzystują specjalne strefy (np. Bridge), które łączą kilka mniejszych w dużą powierzchnię grzewczą. Dodatkowe walory klienci dostrzegą, poprzez sterowanie sensorowe, automatyczne wyłączenie grzania w przypadku rozlania cieczy, funkcje podtrzymania ciepła, czy kontroli smażenia. Są też programy automatyczne, które można wybrać z dotykowego panelu sterowania, a także wskaźniki zużycia energii.