Płyta gazowa
Płyta gazowa to dla wielu osób nadal jeden z obowiązkowych elementów kuchennego wyposażenia. Choć prawdziwą popularnością cieszą się płyty indukcyjne, to płyta gazowa do zabudowy nadal ma swoich zwolenników. Nic dziwnego, bo wielu osobom prawdziwe gotowanie kojarzy się po prostu z ogniem. Wielu szefów kuchni preferuje właśnie płyty gazowe, bo dają m.in. możliwość łatwego kontrolowania temperatury, szybkiego nagrzewania naczyń, a nawet dodawania produktów wcześniej przyrumienionych nad ogniem. Zresztą wiele osób nie wyobraża sobie na przykład gotowania krupniku bez wcześniej opieczonej nad palnikiem cebulki.
Płyta gazowa do zabudowy: plusy sprzętu
Dawniej, kiedy jeszcze kuchnie indukcyjne były rzadkością, największą popularnością cieszyły się właśnie płyty gazowe. Standardowym elementem wyposażenia kuchni była kuchenka gazowa do zabudowy. Ze względu na przepisy, niestety, nie wszędzie można było z niej korzystać. Wtedy rozwiązaniem była kuchenka elektryczna. Mimo popularności indukcji na rynku nadal jest bardzo wiele modeli płyt gazowych. Dlaczego? Takie rozwiązanie ma wiele zalet – oczywiście, poza miłością do tradycyjnych urządzeń.
Po pierwsze, płyta gazowa pozwala korzystać z wielu różnych metod obróbki termicznej. Owszem, choć można spotkać płyty indukcyjne ze specjalnym polem do woka, każdy miłośnik takiej kuchni z pewnością przyzna, że po prostu nie ma to jak gaz. Wielu fanów płyt gazowych przyzna też, że smak potraw, które się na nich przygotowuje, jest dużo lepszy. Być może nie bez przyczyny w wielu najlepszych restauracjach na świecie gotuje się właśnie na gazie.
Po drugie, płyta gazowa ceniona jest za precyzję obróbki. Wystarczy jeden rzut oka, żeby ocenić, że płomień jest zbyt duży i należy go ograniczyć, a w razie konieczności po prostu wyłączyć w ułamku sekundy.
Warto dodać, że korzystanie z płyty gazowej jest bardzo ekonomiczne, bo gaz jest stosunkowo tanim medium. Jednak nie zmienia to faktu, że w rzeczywistości do podgrzewania naczyń zużywana jest zaledwie połowa ciepła wytwarzanego przez kuchenkę. Reszta, niestety, się marnuje. Aby to ograniczać, należy pamiętać o dobieraniu wielkości naczyń do średnicy palnika, by płomień ogrzewał dno, a nie obejmował boki garnka.
Jakie są wady płyt gazowych?
Jak każdy sprzęt, także płyta gazowa ma swoje minusy, z których najistotniejsze to utrzymanie czystości oraz kwestie bezpieczeństwa. Na szczęście obydwa te punkty mają dziś mniejsze znaczenie niż w starszych typach kuchenek. Konstrukcja nowoczesnych płyt gazowych jest pozbawiona trudnych do czyszczenia załamań i zakamarków, a zastosowanie gładkich powierzchni ułatwia zadanie. Nadal jednak pozostają ruszty i paniki, które mogą stanowić spore wyzwanie.
Choć użytkowanie płyt gazowych jest mniej bezpieczne niż choćby modeli elektrycznych, to jednak w kwestiach bezpieczeństwa obecnie wiele się zmieniło. Stosowane są m.in. zaawansowane zabezpieczenia przeciw wypływowi gazu, a także automatyczne odcięcie jego dopływu w przypadku niespodziewanego zdmuchnięcia płomienia lub zalania palnika.