W związku z codziennym użytkowaniem płyty gazowej warto, aby zakup ten był dobrze przemyślany. W przypadku płyty gazowej swoje rozważania najlepiej zacząć od materiału z jakiego ma być ona wykonana. Płyta szklana, ze stali nierdzewnej, emaliowana, a może „gaz pod szkłem”. Warto zdecydować się na rozwiązanie, które w największym stopniu spełni nasze oczekiwania zarówno w kwestii wyglądu, jak i praktyczności płyty. W przypadku płyt gazowych istotne będzie również wykonanie rusztów. Bardziej wytrzymały ruszt żeliwny, a może emaliowany, łatwiejszy w utrzymaniu czystości? – wybór należy do Ciebie. Zwróć również uwagę na ich kształt. Ruszt o okrągłym kształcie podkreśla design płyty i czyni ją ozdobą naszej kuchni, za to ruszt kwadratowy/prostokątny będzie bardziej praktyczny i umożliwi Ci przesunięcie nawet najcięższego garnka na inny palnik bez konieczności jego dźwigania. Jeśli zależy Ci na skróceniu czasu gotowania, lub smażenia potraw to zwróć uwagę, czy Twoja płyta posiada palnik o dużej mocy z tzw. „potrójną koroną”.