Płyty indukcyjno-gazowe to tak zwane modele kombinowane. W praktyce połowę płyty stanowią indukcyjne pola, a drugą połowę palniki gazowe. Takie urządzenia będą idealnych sprzętem zarówno dla niezdecydowanych użytkowników, jak i zapobiegliwych, bowiem dwa rodzaje zasilania dają możliwość skorzystania z jednego z nich, np. podczas awarii drugiego ze źródeł. Jednym z ważnych parametrów, na który należy zwrócić uwagę, jest wielkość płyty. Płyty kombinowane mogą występować w standardowej szerokości, która nie przekracza 60 cm, ale znajdziemy je również w większych szerokościach. Im szersza płyta, tym więcej pól grzewczych będzie do dyspozycji domowników. Kolejną ważna kwestią są zabezpieczenia. W wypadku części indukcyjnej będzie to parametr ciepła resztkowego, od którego zależeć będzie, jak długo pole będzie pozostawało ciepłe po zakończeniu gotowania. W wypadku części z palnikami ważną kwestią bezpieczeństwa będzie zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu.