Bezpieczeństwo użytkowania, choć nie tylko
Wspomniana wyżej kwestia zimnych pół, to nie tylko bezpieczeństwo gotowania. Dużą zaletą takich sprzętów jest fakt, że nie ma szansy na to, aby użytkownik po zdjęciu garnka oparzył się, dotykając powierzchni. Co więcej, płyta indukcyjna pozwala nawet przetrzeć powierzchnie i pola grzewcze, na których stał gorący garnek bez oparzeń. Zimne pola są szczególnie ważne, kiedy w domu są dzieci. Na płycie indukcyjnej potrawy się nie przypalają oraz nie przyklejają do jej powierzchni, w przeciwieństwie do standardowej płyty ceramicznej. Ponadto, w indukcjach spotkać można także szereg innych zabezpieczeń, wpływających na komfort użytkowania. Mowa choćby o sygnalizacjach i alarmach, które wykrywają błędy – np. gdy na powierzchnię wykipi ciecz lub panel sterowania zostanie zakryty przedmiotem (gorącym garnkiem, nożem itd.). Jest także blokada rodzicielska, która po przytrzymaniu przycisku przez kilka sekund lub po włączeniu z innym przyciskiem (kombinacja dwóch funkcji), dezaktywuje działanie panelu sterowania.
Sprawdź również:
Jak czyścić płytę indukcyjną? Sprawdzone sposoby
Pęknięta płyta indukcyjna – czy można ją używać?
Jak odblokować płytę indukcyjną?
Zaawansowana technicznie płyta indukcyjna. Jak wybrać najciekawsze funkcje?
Wybierając płytę indukcyjną, tuż po określeniu jej rozmiaru (głównie szerokości i ilości pól grzewczych), sprawdź czy ma funkcje szybkiego gotowania. Sprawia ona, że nawet kilkulitrowy gar (m.in. na zupę czy makaron), zagotuje się dosłownie kilka minut, dużo krócej niż na płycie gazowej, czy standardowej elektrycznej. Ważne jest także, aby płyta miała automatyczne łączenie pól. Nazewnictwo funkcji jest różne (standardowo AutoBridge, FlexiBridge, FlexiSpace itd.), jednak technicznie działają na podobnym schemacie – użytkownik chcąc wykorzystać, np. podłużną brytfannę lub duży gar – aktywuje dwa pola grzewcze, które łączą się i grzeją jako jedno duże. Dużym ułatwieniem dla użytkowników, będzie też ustawianie wszelkiego rodzaju czasu grzania. Do tego potrzebna będzie Ci funkcja timer, stoper czy minutnik – posiadają je droższe modele. Możesz też wybrać płytę z nieco bardziej zaawansowanymi funkcjami, takimi jak automatyczne wykrycie garnka (jego kształtu i rozmiaru), od razu po położeniu naczynia na powierzchnię. W ten sposób nie musisz odszukiwać na panelu sterowania odpowiedniego pola i obsługiwać właśnie jego. Dzięki tej funkcji, możesz też przesuwać garnki, dokładać następnie, a płyta każdorazowo automatycznie będzie gotowa do grzania odpowiedniego obszaru. Oszczędność czasu obsługi płyty gwarantowana.
Szukasz modeli topowych? Przeczytaj ten fragment
Gwarancją oszczędności czasu, są też programy automatyczne. Są one dostępne w najbardziej zaawansowanych płytach i działają na zasadzie wyboru odpowiednich, zaprogramowanych temperatur gotowania. Temperatury te zostały laboratoryjnie dostosowane, w sposób odpowiedni do smażenia konkretnych dań i produktów (naleśników, jajek, krewetek i ryb czy zup). O krok dalej poszli producenci, wyposażający swoje płyty w sensory smażenia, które dbają o to, aby nie dopuścić do wykipienia wody. Najnowszym rozwiązaniem w AGD, jest zdalne sterowanie i takie oferuje też płyta indukcyjna. Jaką wybrać jeśli chcemy, aby nasza kuchnia miała topowe rozwiązania? Przy wyborze takiego modelu, zwróć uwagę na opcję połączenia płyty z okapem – przez Wi-Fi, podczerwień lub Bluetooth. Wówczas za pośrednictwem jednego urządzenia, możesz regulować dwa modele jedocześnie.
Regulacja – który sposób wybrać, aby każdy potrafił użytkować płytę?
Mnogość modeli na rynku, to i mnogość sposobów sterowania. W różnych sprzętach, dostępne są różnorodne sposoby, które już dziś nie tylko służą do obsługi płyty, ale także dodają jej stylu, nowoczesności, pięknie prezentując się podczas gotowania. Wszystko to za sprawą kolorowych podświetleń (białych, czerwonych, niebieskich), a także przemyślanych układów przycisków. Klienci mogą wybrać nie tylko przyciski z piktogramami, ale i slidery z kilkustopniową regulacją dotykową. Oprócz tego, nowoczesność łączy się z tradycją i dzisiejsze płyty, mogą mieć też designerskie pokrętła. Najmniej skomplikowane są jednak dotykowe przyciski oraz sensorowe slidery (nie tylko jeden do wszystkich, ale i do każdego pola osobno), których obsługa jest dziecinnie prosta. Podczas wyboru płyty, warto zwrócić uwagę na modele z nowoczesnymi wyświetlaczami. Można z nich wybrać moc grzania, ale i sprawdzić krok po kroku, przygotowanie danego dania. Jest to jednak gadżet, który nie każdemu przypadnie do gustu.
Zadecyduj mądrze – postaw na piękne wzornictwo…
…bowiem z płyty będziesz prawdopodobnie korzystał każdego dnia, dlatego ważne, aby Ci się podobała. Ale od początku – powierzchnie płyt w większości wykonane są z ceramicznego, odpornego na zarysowania szkła. Musi być ono solidne, bowiem przesuwamy po ich powierzchni nie tylko lekkie patelnie, ale i solidne, ciężkie garnki z grubym dnem. Dlatego warto, aby płyta podczas gotowania szybko się nie porysowała lub nie pękła.
Oprócz samego rodzaju powierzchni, warto też zwrócić uwagę na wykończenie. Płyta może mieć powierzchnie lśniącą, ale też może posiadać matowe wykończenie, np. w miejscu grzewczym. To nie tylko swoista nawigacja, gdzie położyć naczynie, ale także wzorniczy efekt najnowszych trendów. Ponadto, oprócz powierzchni, warto zwrócić uwagę na wykończenie ramki płyty. Może być ona zakończona specjalnym, płaskim szlifem, może też być bez frezu. W wielu modelach spotkasz także dekoracyjną metolową ramkę. Zabezpiecza ona płytę przed okruszeniem, ale stanowi też dodatkowy element wzorniczy, dodający nowoczesności, zwłaszcza kiedy reszta AGD ma stalowe dodatki lub jest wykonana ze stali szlachetnej. Szlifowanie płyt ma głównie walor estetyczny. Brak szlifu może zaś przydać się użytkownikom, którzy chcą zabudować płytę na równi z blatem.
Z naszego poradnika dowiedziałeś się, jak działa i co to w ogóle jest płyta indukcyjna. Jaką wybrać? To już Twoja indywidualna decyzja. Ważne, abyś podjął ją rozważnie, bo wybierzesz sprzęt, który będzie Ci służył przez wiele lat.