Poradniki Eksperta

Jaka powinna być temperatura w lodówce?

Obecnie w każdym domu znajduje się lodówka. Przechowywanie produktów spożywczych w niższej temperaturze ma wiele zalet - przedłuża ich świeżość oraz przydatność do spożycia. Wiele osób nie ma pewności, jaka powinna być temperatura w lodówce, żeby zapewnić optymalne warunki do przechowywania różnorodnych produktów. To właśnie prawidłowa temperatura w lodówce ma kluczowe znaczenie. Z tego powodu dobrze wiedzieć, jak ją najlepiej ustawić, żeby jedzenie było świeże i zdrowe.




Jak ustawić temperaturę w lodówce?


Odpowiednio ustawiona temperatura w lodówce powinna mieć dobroczynny wpływ na przechowywane wewnątrz jedzenie lub inne produkty, takie jak kremy czy leki. Wiedząc, ile stopni powinno być w lodówce, możemy skutecznie obniżyć rachunek za prąd. Należy jednak pamiętać, że lodówka ma chłodzić, a nie zamrażać. Niższa temperatura pozwala na zahamowanie rozwoju bakterii i drobnoustrojów, które przyczyniają się do procesów gnilnych i psucia się jedzenia. Mając na uwadze powyższe - optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić więcej niż 0oC, ale nie powinna przekraczać 5oC. Poniżej zera stopni woda przechodzi ze stanu ciekłego w stały. Przez to produkty zamarzają, a na ściankach lodówki powstaje lód, co rozregulowuje pracę całego urządzenia. Unikniemy tego w lodówce no frost. Z drugiej strony 5 stopni to temperatura graniczna właściwego powstrzymywania rozwoju bakterii. Powszechnie przyjmuje się, że produkty spożywcze zachowują najdłużej świeżość w temperaturze ok. 2oC. Jaka temperatura w lodówce no frost? Taka sama jak w lodówce bez tej funkcji. 


Sprawdź również:




Temperatura w lodówce - rozkład termiczny


Pionowy rozkład domowych lodówek wpływa na rozkład temperatury we wnętrzu urządzenia. Odpowiadając na pytanie, jaka powinna być temperatura w lodówce, trzeba pamiętać o stratyfikacji termicznej wewnątrz każdego urządzenia chłodniczego. Kierując się tą zasadą, możemy prawidłowo rozmieścić żywność w lodówce, zapewniając poszczególnym produktom optymalne warunki. Dobrze być świadomym tego, które sfery chłodzenia są przypisane poszczególnym produktom. Dzięki takiej wiedzy na temat temperatury w lodówce możemy odpowiednio umieścić jedzenie na różnych półkach i w szufladach. Istnieje kilka określonych reguł:

  • w pojemnikach na samym dole panuje temperatura nieco wyższa, zwykle około 7-8oC. Można tam umieścić owoce i warzywa, ponieważ nie wymagają niższej temperatury do zachowania świeżości.

  • Zaraz nad dolnymi szufladami na półce jest zazwyczaj najniższa temperatura w lodówce, wynosi około 2-3oC. Najlepiej układać tam produkty, które szybko się psują, takie jak mięso i ryby.

  • Na środkowych półkach można przechowywać różnorodne produkty mleczne, a także jaja, sery, wędliny, ciasta oraz przygotowane domowe zupy. Na tej wysokości temperatura wynosi około 4-5oC.

  • Górne półki to jedno z cieplejszych miejsc o temperaturze około 7oC. Doskonale sprawdzą się tam produkty, takie jak dżemy czy przetwory o długich terminach ważności.

  • Wiele lodówek posiada także przegrody na drzwiach. Tam, zależnie od modelu, panuje temperatura od 8 do 13oC, dlatego można trzymać tam produkty wymagające jedynie lekkiego schłodzenia, takie jak koncentraty, ketchup, musztarda i napoje w kartonach. 


Zasady przechowywania żywności w lodówce


Na rozmieszczenie produktów spożywczych w lodówce ma oczywiście wpływ jej rozmiar, ilość półek oraz zastosowane rozwiązania technologiczne. Warto pamiętać o cyrkulacji wewnątrz urządzenia. Z tego powodu produkty nie powinny być umieszczone zbyt ciasno albo do siebie przylegać. Pakowanie żywności w szczelne pojemniki zapobiega mieszaniu się zapachów czy wysychaniu. Wiedząc, jak ustawić temperaturę w lodówce, można znacząco przedłużyć trwałość jedzenia. Warto także na bieżąco i regularnie czyścić lodówkę i rozmrażać ją, żeby utrzymać świeżość i prawidłowe działanie. Wkładając do lodówki owoce i warzywa, należy je wytrzeć po umyciu. Kropelki wody sprzyjają osadzaniu się na ściankach lodówki, a przy niskich temperaturach mogą zamarznąć, tworząc warstwę lodu. Do deregulacji pracy urządzenia prowadzi też wkładanie do lodówki ciepłych produktów. 

Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert