Poradniki Eksperta

Czym myć lodówkę? Pożegnaj się z nieprzyjemnymi zapachami

Utrzymywanie czystości w lodówce jest bardzo ważne, gdyż przetrzymujemy w niej żywność. Brak dbałości w tej materii może skutkować rozwojem groźnych dla zdrowia drobnoustrojów. W związku z tym, że lodówka jest miejscem, w którym przechowuje się produkty spożywcze, wiele osób zastanawia się, jakich środków używać do jej mycia i w jaki sposób to robić. Poniżej przedstawiamy praktyczne, sprawdzone wskazówki, w jaki sposób i czym myć lodówkę.


czym myć lodówkę


Mycie lodówki - od czego zacząć?


Wielu konsumentów, u których w kuchni znajduje się duża, rodzinna lodówka side by side lub mniej pojemny model, zastanawia się jak utrzymać w czystości półki i szuflady oraz obudowę zewnętrzną. Czym myć lodówkę, aby nie wydobywał się z niej przykry zapach, a efekt włożonej pracy był zadowalający i utrzymywał się przez długi czas? Od czego zacząć? Na początek dla własnego bezpieczeństwa, należy odłączyć chłodziarko-zamrażarkę od zasilania sieciowego, a następnie opróżnić urządzenie ze wszystkich produktów spożywczych, które przetrzymujemy w lodówce. Zamrożoną żywność, warto włożyć do miski z chłodzącymi wkładami, jakie używa się w np. w lodówkach turystycznych, dzięki temu nie rozmrożą się przedwcześnie (utrzymując niską temperaturę przez kilka godzin, w ciągu których spokojnie zdążymy gruntownie wyczyścić lodówkę). Kolejny krok, to wyciągnięcie wszystkich szklanych i plastikowych półek oraz szuflad, które najwygodniej jest umyć pod prysznicem (ze względu na bieżący strumień wody). 

W przypadku wyjątkowo trudnych do usunięcia zabrudzeń (np. zaschnięte resztki warzyw lub sera), należy pozostawić dany element w ciepłej wodzie na 10-15 minut. Po upływie tego czasu nie powinno być problemu z ich wyczyszczeniem. Czyste półki, szuflady oraz inne drobne części trzeba pozostawić do wyschnięcia. Jeśli chodzi o czyszczenie lodówki wewnątrz – zawsze kierujemy się od góry ku dołowi, nie zapominając też o zewnętrznych drzwiach. Pominięte nie mogą być też prowadnice, uszczelki, a także uchwyty, gdzie często gromadzą się i zaczynają gnić, drobne fragmenty jedzenia (będąc bardzo często źródłem przykrej woni). Tego typu zakamarki dokładnie wyczyścimy za pomocą zwykłych, kosmetycznych patyczków do uszu. W trakcie mycia lodówki, nie można zapominać również o umyciu otworu odpływowego, jeśli zbagatelizujemy tę czynność, w dłuższej perspektywie otwór może mieć ograniczoną szczelność i doprowadzić do uszkodzenia urządzenia. 

Przy okazji opróżniania lodówki, warto też przyjrzeć się dacie ważności wszystkich produktów i wyrzucić te, które są już niezdatne do spożycia. Jeśli chodzi o rekomendowane detergenty, poniżej postaramy się konkretnie wyjaśnić, czym myć lodówkę, aby na długo zachowała estetyczny wygląd, a przechowywana w niej żywność była świeża.


Czym myć lodówkę? Najlepsze detergenty


Czym myć lodówkę? Należy dobierać łagodne środki czyszczące, o możliwie jak najbardziej naturalnym składzie. Umycie szuflad i półek silnie chemicznym preparatami, może negatywnie odbić się na zdrowiu wszystkim domowników Mocno odkażające składniki zawarte np. w mleczku wybielającym, nie powinny absolutnie mieć kontaktu z jedzeniem, ponadto mogą także uszkodzić strukturę powłok wnętrza. Jeśli chodzi o sprawdzone i bezpieczne detergenty, dobrym rozwiązaniem będzie rozcieńczenie z wodą odrobiny ekologicznego płynu do mycia naczyń lub mydła do rąk dla alergików (świetnie sprawdzi się też kwasek cytrynowy). Absolutnie unikajmy używania gąbeczek z szorstką fakturą – ostra powierzchnia może spowodować nieestetyczne zarysowania i doprowadzić do zmatowienia metalowych elementów (np. zewnętrznej obudowy drzwi). Optymalnym rozwiązaniem, będzie wykorzystanie kuchennych ręczników papierowych (jednorazowego użytku) oraz miękkiej ściereczki z mikrofibry lub bawełny.

Mając już podstawową wiedzę na temat tego, czym i jak myć lodówkę warto pamiętać o innej, ważnej zasadzie pielęgnacyjnej, a mianowicie regularnym rozmrażaniu urządzenia. W przypadku klasycznych modeli lodówek narastająca warstwa lodu zwiększa zużycie prądu przez sprzęt nawet o kilkanaście procent! Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki wyposażone są w inteligentny system No Frost, który zapobiega powstawaniu szronu, lodu i tym samym konieczności częstego odmrażania sprzętu oraz pogorszonej wydajności. W tego typu udogodnienia jest wyposażona niemal każda lodówka Samsung, czy lodówka Bosch. Technologia No Frost, wykorzystuje specjalne wentylatory, dzięki którym obieg powietrza w lodówce jest ściśle kontrolowany. Cyrkulacja powietrza ułatwia skuteczne odprowadzanie wilgoci – brak skraplania się wody po wewnętrznych ściankach urządzenia, to mniejsze ryzyko awarii oświetlenia. Co więcej, lodówka bezszronowa wcale nie jest droga, nie odbiega cenowo od urządzeń bez tego rodzaju rozwiązania. Warto wspomnieć, że tzw. lodówki bezszronowe są prostsze do utrzymania w czystości i generują niższe rachunki za prąd.



Czym myć lodówkę? Domowe sposoby


Jeśli chodzi o środki czyszczące domowej roboty – dobrze zda egzamin: 


  • ocet (wystarczy wymieszać ocet z wodą w równych proporcjach, nasączyć powstałym roztworem ściereczkę lub miękką gąbkę i rozpocząć czyszczenie brudnych powierzchni), 

  • soda oczyszczona (na 1,5l wody przypadają 2 łyżeczki sody oczyszczonej, która fantastycznie radzi sobie z drobnoustrojami i natychmiast odświeża. Moczymy ściereczkę w roztworze i myjemy ścianki, półki oraz szuflady), 

  • cytryna (wystarczy wycisnąć sok z cytryny na wacik kosmetyczny lub kawałek ręcznika papierowego i czyścić lodówkę wewnątrz), 

  • sól kuchenna (należy rozpuścić 2 łyżeczki soli w 1,5l wody i tak powstałym roztworem umyć lodówkę).


Jak widać, bez problemu można stworzyć własne środki do czyszczenia lodówki – bez użycia szkodliwej chemii i w bardziej ekonomiczny sposób (wykorzystując produkty spożywcze, który praktycznie każdy z nas ma w kuchni).


Skoro wiemy już, w jaki sposób oraz czym myć lodówkę, warto wspomnieć o częstotliwości tych prac – co ile należy czyścić lodówkę? Tak naprawdę jest to dosyć indywidualna sprawa. Jeśli domownicy dbają na bieżąco o porządek i czystość w lodówce – wycierając rozlane napoje, czy sprzątając okruszki po różnych produktach, wystarczające będzie gruntowne mycie lodówki co 4 tygodnie. Natomiast osoby, które na co dzień nie przykładają uwagi do zachowania ładu na lodówkowych półkach i w szufladach, powinny czyścić urządzenie przynajmniej raz na 2 tygodnie, a jeśli wnętrze jest bardzo zaniedbane, nawet co tydzień.

Podsumowując, wiedząc już czym myć lodówkę, warto regularnie wykonywać tego typu prace – urządzenie odwdzięczy się nam sprawnym, bezawaryjnym działaniem przez lata, a my nie będziemy musieli znosić przykrego zapachu psującej się żywności, jaki czasami unosi się z zaniedbanego urządzenia od razu po otwarciu jego drzwi.

Zapraszamy serdecznie do zapoznania z bogatą ofertą naszego sklepu internetowego Media Expert, gdzie znajdą Państwo najnowsze modele lodówek do zabudowy oraz lodówek wolnostojących, które charakteryzują się niskim poborem prądu, atrakcyjnym designem i przede wszystkim są łatwe do utrzymania w czystości. Nasi doświadczeni Doradcy Sprzedaży chętnie udzielą cennych wskazówek, odnośnie doboru optymalnie dopasowanej lodówki Beko, lodówki Samsung, lodówki Bosch lub innego, renomowanego producenta.



Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert