Poradniki Eksperta

Mały grill elektryczny domowy – ranking [TOP10]

 2023-04-20 

To urządzenie należące do grupy małego AGD jest pełne zalet bez względu na to, jaki rodzaj pożywienia preferujesz, czy jesteś weganinem lub wegetarianinem, czy wręcz przeciwnie – lubisz mięso, zwłaszcza przypiekane. Mały grill elektryczny prosto i szybko przyrządzi warzywa, ryby, owoce morza i oczywiście niemal każdy rodzaj mięsa. Urządzenie nie jest tylko prostym grillem, jak jeszcze niedawno. Możesz nawet na nim gotować i dusić, zależy bowiem, jaki model wybierzesz. Poza tym mały grill elektryczny postawisz wszędzie – na stoliku swojej kuchni, na werandzie, tarasie, a nawet na balkonie. Przygotujesz więc dania jarskie a także wysmażysz mięso i to tak, jak lubisz. Mało tego, mając takie urządzenie możesz opiekać przez cały rok, gdyż taki grill nie wytwarza dymu.

1

MIEJSCE

10.0 / 10

2

MIEJSCE

10.0 / 10

3

MIEJSCE

10.0 / 10

4

MIEJSCE

9.5 / 10

5

MIEJSCE

9.5 / 10

6

MIEJSCE

9.5 / 10

7

MIEJSCE

9.0 / 10

8

MIEJSCE

9.0 / 10

9

MIEJSCE

9.0 / 10

10

MIEJSCE

9.0 / 10

Moc ma znaczenie

Grille będące w sprzedaży, mogą pobierać od 350 do nawet 3000 W energii elektrycznej, a im wyższa jest moc, tym szybciej nagrzewa się grzałka i szybciej przyrządzisz to, co akurat zamierzasz. Dobry model elektryczny to taki, który ma moc od 1500 do 2200 W, tak przynajmniej się uważa. Oczywiście, jeśli urządzenie jest „uboższe” w różne funkcje dodatkowe, to może pobierać mniej energii elektrycznej. Warto jednak wspomnieć, że są modele, które mają trzykrotną, a nawet 10-krotną regulację temperatury, a to ma wpływ na pobieraną moc.

Rodzaje grilli elektrycznych

Jest ich wiele i chociaż działają podobnie, gdyż do pracy potrzebują energii elektrycznej, to jednak różnią się między sobą wyposażeniem, funkcjami dodatkowymi czy też wielkością powierzchni grillowania. W grupie grilli elektrycznych, są zatem modele:

  • grill elektryczny z automatycznym programowaniem – potrafią mieć od 6 nawet do 12 programów, wystarczy dotknąć odpowiedniego przycisku, by ustawić;
  • grill elektryczny tradycyjny – w wyposażeniu ich najczęściej jest ruszt, mogą mieć przykręcane długie nogi oraz boczne półki np. na gotowe dania albo te produkty, które będą grillowane i kopuły, ale są też modele bez pokrywy;
  • grill elektryczny raclette – w zasadzie są one połączeniem grilla stawianego na stole z płytą grzejna np. kamienną oraz miejscem (pod płytą) na małe patelenki, głównie do raclette używa się żółtego sera, dlatego jest tak samo nazwany;
  • grill elektryczny otwarte – można nawet powiedzieć, że są one otwierane, bo po otwarciu ich powierzchnia się podwaja, a wśród tych modeli znajdziecie też stawiane na wysokich, przykręcanych nogach;
  • grill elektryczny stołowy – na wierzchu mają zwykle ruszt oraz raczej niewielką powierzchnię grillowania;
  • grill elektryczny indukcyjny – płyta (ma m.in. aż 10 poziomów temperatury), na której się wszystko grzeje, rozpoznaje rodzaj naczynia (jak większość modeli indukcyjnych) i grilluje na specjalnej tacce z uchwytami albo piecze czy gotuje w naczyniach;
  • grill elektryczny pionowy – można na nich przyrządzić np. kurczaka, nadziewając go właśnie pionowo;
  • grill elektryczny kontaktowy – w tej grupie jest sporo typów, a każdy ma swój rodzaj grzania, są, zatem z płytą grzejną gładką lub ryflowaną – a mogą też łączyć obydwa rodzaje powierzchni.

Wymiary powierzchni grillującej

Jest ich wbrew pozorom wiele, bo nie wystarczy tylko podłączenie przewodu do gniazdka. Wszystkie w zasadzie wyposażono w:

  • odprowadzanie tłuszczu, są, więc niemal beztłuszczowe, a na pewno ilość tę redukują do minimum;
  • lampkę kontrolną, informującą o pracy urządzenia lub jej zakończeniu, czasem jest to też sygnał dźwiękowy;
  • nieprzywieralną powłokę, przez co łatwo je obsługiwać, jak i umyć;
  • wyjmowany zbiornik (tackę) na skapujący tłuszcz;
  • regulację temperatury.

Dodatkowe funkcje grilli elektrycznych

Modele droższe mają szereg innych, dodatkowych funkcji, ale mogą je mieć także grille całkiem tanie. Na szczególną uwagę zasługują te, które mają:

  • regulację temperatury;
  • wyświetlacz;
  • timer;
  • wgrane przepisy;
  • wybór stopnia wypieczenia mięsa;
  • wymienne płyty, na których się opieka, przystosowane do danego rodzaju produktu;
  • utomatyczny pomiar grubości pieczonego mięsa – jeśli nie ustawimy na grillu, urządzenie dobierze ten czas samo;
  • osłona od wiatru – jeśli będziemy grillować na powietrzu (balkonie, tarasie);
  • możliwość mycia w zmywarce niektórych części urządzenia.

Zalety i wady grilli elektrycznych

Tego rodzaju urządzenia uważane są za dosyć bezpieczne i idealnie nadają się do mieszkań, choćby, dlatego, że nie wytwarzają dymu. Można je też użytkować przez cały rok, niezależnie od tzw. sezonu grillowego. Pozwalają przygotowywać dania bez dodawania tłuszczu, co jest z pewnością zdrowsze niż smażenie. Grill, zwłaszcza mały, dosyć łatwo jest schować.

Ma on też swoje minusy, za które uważa się to, że wymaga podłączenia do prądu, co ogranicza zastosowanie urządzenia. Zarzuca mu się także to, że dania z grilla elektrycznego smakują nieco inaczej niż te „doprawione dymem” powstałym ze spalanego drewna.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756