Poradniki Eksperta

Jak suszyć owoce w piekarniku i suszarce?


W codziennym jadłospisie każdego z nas, powinny znaleźć się owoce. Latem jest ich pod dostatkiem. Zimą natomiast warto sięgać do spiżarki, w której są domowej roboty konfitury, dżemy i marmolady. Innym sposobem na zdrowe i pyszne przekąski, jest suszenie owoców. Suszyć można niemal wszystkie owoce. Zachowują one wiele składników odżywczych i witamin, które są niezwykle wartościowe dla organizmu. Jest wiele sprawdzonych sposobów na suszenie ulubionych owoców. Często zadawane jest jednak pytanie, jak suszyć owoce, by uzyskać idealny efekt? Jakie są domowe sposoby suszenia owoców? Jak suszyć owoce w piekarniku, a jak w suszarce? Oto kilka rad, które mogą być pomocne podczas suszenia owoców.


jak suszyć owoce w suszarce


Czy suszone owoce są zdrowe?


Suszone owoce mogą stanowić zarówno źródło witam i mikroelementów, jak i być bombą kaloryczną z mnóstwem cukru. Są produktem wysokoenergetycznym, choć większość kalorii pochodzi z węglowodanów łatwo przyswajalnych. Są nimi fruktoza i glukoza. W procesie suszenia dochodzi do odparowania wody, co skutkuje koncentracją cukrów w porównaniu z owocami świeżymi. Producenci suszonych owoców, podczas procesu konserwacji żywności, dodają do nich różnorakie substancje, które wzmacniają efekt końcowy. Dodatki te są bezpieczne dla naszego zdrowia, a ich celem jest przedłużenie terminu przydatności suszonych owoców do spożycia. Jeśli jednak mamy możliwość suszenia owoców samodzielnie, a do tego dysponujemy odpowiednim sprzętem, warto ten proces wykonać w domu. Mamy wtedy pewność, że produkty są wolne od jakichkolwiek substancji dodatkowych.


Suszone owoce – przekąska i składniki dań


Przy wyborze owoców do suszenia, może ponieść Cię fantazja, gdyż możliwości jest bardzo wiele. Najczęściej suszone są jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, ale również mniejsze owoce, takie jak: maliny, truskawki, śliwki, winogrona, wiśnie, czy jagody. Wyśmienicie smakują również ususzone banany i kiwi. Każdy może wybrać rodzaj owoców, według własnego upodobania i potrzeb kulinarnych. Oczywiście można je jeść jako przekąski, ale mogą również stanowić składniki wielu dań. Suszone owoce nadają im niepowtarzalnego smaku i zapachu. Do jakich potraw możesz dorzucić suszone owoce? Zdrowa owsianka z odrobiną suszonych owoców, smakuje wyśmienicie. Możesz dorzucić je również do musli, czy jogurtu naturalnego. Natomiast suszone śliwki, idealnie komponują się np. z pieczonym schabem, a morele z gulaszem. Pieczony kurczak z suszonymi owocami, zachwyci niejednego konesera dobrej kuchni.


Trudno również wyobrazić sobie święta bez suszonych owoców. Obowiązkowym na wigilijnym stole jest oczywiście kompot z suszu, doprawiony aromatycznymi przyprawami. Zimą trudno o świeże owoce, warto więc już latem pomyśleć o zapasach. Suszone owoce zachowują swój intensywny smak.


Różne metody suszenia owoców


Owoce możemy nie tylko suszyć w automatycznych sprzętach, ale również w piekarniku i innymi domowymi sposobami. Jedną z pierwszych metod, było suszenie na słońcu. W praktyce działa to tak, że rozkładamy produkty do suszenia na blaszce, na czystym płótnie lub nawlekamy na nitkę i rozwieszamy na dworze. Wystawiamy je na działanie promieni słonecznych i wiatru. To długi proces, a jeśli pogoda nie będzie nam sprzyjała, owoce mogą niestety spleśnieć, zanim się ususzą. Inną metodą jest suszenie w piekarniku. Odpowiednio przygotowane produkty, rozkładamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Przydatną w tym procesie funkcją, będzie termoobieg. Ta metoda jest krótsza od poprzedniej, ale zmusza nas do ciągłego kontrolowania temperatury i poziomu wysuszenia owoców. Brak nadzoru nad procesem, może skończyć się dwojako. Zbyt niska temperatura może być przyczyną pleśnienia owoców, natomiast zbyt wysoka, może je przypalić. 


Najwygodniejszą i najbardziej skuteczną metodą, jest umieszczenie owoców w suszarce do grzybów. W prostszych modelach, mamy możliwość ustawienia wymaganego czasu i temperatury. Bardziej zaawansowany sprzęt, może być wyposażony w automatyczne programy, po których wybraniu, suszarka samoczynnie ustawi parametry wymagane, na przykład do suszenia śliwek. Rolą użytkownika jest jedynie umieszczenie świeżych owoców, a następnie przepakowanie już ususzonych zbiorów, do pojemników lub specjalnych toreb. Nie będziesz zatem musiał wiedzieć, jak suszyć śliwki w suszarce, gdyż zrobi to ona za Ciebie


Sprawdź również:

Suszenie jabłek w piekarniku i w suszarce

Suszenie śliwek – jak suszyć śliwki w piekarniku i suszarce?

Suszenie malin - jak suszyć maliny w piekarniku lub w suszarce?


 

Suszarki w naszej ofercie:


Przygotowanie owoców do suszenia


Wszystkie owoce należy odpowiednio przygotować. Drobne owoce, jak np. maliny, czy jagody należy oczyścić z listków, szypułek, ogonków i innych zanieczyszczeń, które dostały się do pojemników podczas zbierania. Można je opłukać wodą i osuszyć. Z owoców pestkowych, należy usunąć pestki. Natomiast z jabłek oraz gruszek, warto usunąć gniazda nasienne i obrać je ze skórki. Skórka na tych owocach po ususzeniu, jest nieco twarda. Są jednak osoby, którym zupełnie to nie przeszkadza i suszą owoce ze skórką. Gdy Twoje owoce będą czyste, pozbawione pestek, gniazd nasiennych, itp. można przystąpić do ich krojenia. Pamiętaj jednak, że podczas suszenia owoce nieco się kurczą, więc kawałki nie mogą być zbyt małe. Niektórych owoców, jak maliny, winogrona czy jagody, nie musisz kroić. Natomiast jest to konieczne w przypadku owoców twardych. Aby jabłka nie ciemniały, możesz zamoczyć je przed suszeniem w wodzie z cytryną. Dzięki temu, zachowają one swoją jasną barwę. Najlepiej pokroić je w równe plastry.


Przed przystąpieniem do procesu suszenia owoców, możesz posypać je ulubionymi przyprawami, np. cynamonem lub imbirem. Podkreślą one smak owoców, a ich zapach wypełni cały dom. Gdy wykonasz te czynności, możesz rozpocząć proces suszenia. Jak suszyć owoce, by cieszyć się ich pysznym smakiem?


Proste domowe sposoby suszenia owoców


W pierwszej kolejności, warto wypróbować sprawdzone sposoby sprzed lat. Latem możesz rozłożyć owoce na papierze i wystawić na działanie ciepłych promieni słonecznych. Częstą metodą suszenia, np. jabłek było układanie ich na kaloryferze. Ciepło wydobywające się z niego osuszało owoce. Inną metodą stosowaną w dawnych czasach przez nasze babcie, było nawlekanie owoców na nitki i wieszanie w okolicach kuchenek węglowych, czy pieców kaflowych.


Suszenie owoców w piekarniku


Jak suszyć owoce w piekarniku? Każda kuchnia wyposażona jest w piekarnik. Trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie, bez tego sprzętu. To urządzenie możesz wykorzystać również do suszenia owoców. Ułóż je na blaszce lub innym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Dzięki temu, owoce nie przykleją się do podłoża. Postaraj się, aby owoce nie stykały się ze sobą, by uniknąć ich posklejania. Idealnym do tej czynności, będzie piekarnik z termoobiegiem. Jeśli Twój piekarnik ma kilka poziomów, podczas jednego suszenia możesz ususzyć kilka rodzajów owoców. Temperatura suszenia nie może być zbyt wysoka, aby nie spalić owoców (w granicach ok. 50-70 stopni Celsjusza). Aby parująca z owoców woda nie osiadała na ścianach urządzenia, co jakiś czas uchyl drzwiczki piekarnika. Czas suszenia owoców, w dużej mierze zależy od rodzaju owoców, ich grubości i wielkości. Małe owoce suszą się krócej, zaś twardsze nieco dłużej. Może to być od kilku, nawet do kilkunastu godzin.


Suszarka do owoców – profesjonalizm i wygoda


Jeśli cenisz swój czas, możesz użyć do suszenia owoców suszarki elektrycznej. Jak suszyć owoce w suszarce elektrycznej? Wystarczy ułożyć je na specjalnych sitach zwanych też tacami, włączyć jeden przycisk i urządzenie zaczyna suszenie. Podstawowymi elementami w tym profesjonalnym sprzęcie, jest grzałka i wentylator, który rozprowadza ciepłe powietrze. W zależności od Twoich potrzeb, możesz wybrać urządzenie z odpowiednią ilością sit. Są one ułożone piętrowo, dzięki czemu możesz suszyć różne rodzaje owoców. Suszarka do owoców może mieć np. 5 sit, ale nawet i 12. Sam więc decydujesz, który sprzęt będzie dla Ciebie optymalny pod względem wielkości. Poza tym, urządzenia te różnią się od siebie mocą i zakresem temperatur. Urządzenia o większej mocy, szybciej się nagrzewają, a owoce szybciej schną. Natomiast regulacja temperatury, umożliwia jej dostosowanie do ilości i rodzaju owoców.


Jak suszyć owoce? Masz wiele możliwości. Możesz wybrać domowe sposoby, które wymagają nieco większego zaangażowania i czasu lub profesjonalny sprzęt, dostosowany do suszenia owoców. Dzięki temu, będą one idealnie ususzone, aromatyczne i możesz je przechowywać przez długi czas.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756