Poradniki Eksperta

Jak zrobić sok z jabłek w sokowniku?


Owoce, to źródło wielu witamin. Warto spożywać je w różnych postaciach. Popularne są soki wyciśnięte ze świeżych owoców, jak i te pasteryzowane, które pijemy zimą. Można pokusić się, o zrobienie własnego soku z jabłek. Taki produkt pozbawiony jest konserwantów i sztucznych barwników, które nie są dla nas zdrowe. Nie potrzeba tu szczególnych umiejętności. Wystarczy odrobina chęci i zimą będziesz cieszył się pysznym sokiem, z ulubionych jabłek. Jak zrobić sok z jabłek w sokowniku? O czym pamiętać, by produkt był smaczny? Jak używać sokownika? W tym poradniku znajdziesz odpowiedzi na te pytania i kilka innych, cenny wskazówek.



jak zrobić sok z jabłek w sokowniku


Dlaczego warto pić sok z jabłek?


Sok z jabłek, to samo zdrowie. Dostarcza on do naszego organizmu dużą porcję witaminy C oraz potas i żelazo. Wzmacnia nasz układ odpornościowy i wspomaga koncentrację. Poza tym, sok ten jest źródłem cennego błonnika pokarmowego, wspomagającego pracę jelit. Jest niskokaloryczny, dlatego można go pić bez obaw o smukłą sylwetkę. Zawiera wiele antyoksydantów, które chronią przed chorobami nowotworowymi. Korzyści z picia soku jabłkowego, jest bardzo dużo. Dobrze więc mieć go pod ręką, przez cały rok.


Jaki sokownik wybrać?


Zanim przystąpisz do produkowania soków z jabłek, wybierz odpowiedni dla siebie sokownik. Sokowniki mogą być przeznaczone na kuchnie ceramiczne, elektryczne, gazowe i indukcyjne. Sokowniki mają pojemność, od 5 l, poprzez 8 l, do nawet 12 l. Urządzenie to, składa się z trzech nakładanych na siebie garnków. W górnej części umieszcza się owoce, a w środkowej zbiera się sok. Naczynie, które stawia się na kuchence (dolna część urządzenia), należy wypełnić wodą (około jedna trzecia naczynia). Wiele modeli można myć w zmywarce, co ułatwia użytkowanie. Może być wykonane, np. ze stali nierdzewnej lub aluminium. Nie jest skomplikowane w obsłudze i naprawdę warto w nie zainwestować.



Jakie jabłka wybrać i jak je przygotować?


Jest wiele odmian jabłek, z których możesz wykonać sok. Najlepsze są twarde i soczyste odmiany, gdyż sok z nich będzie najlepszy. Dobrze jest wybrać jabłka słodkie, wtedy sam sok będzie słodszy. Jeśli wybierzesz kwaśne, trzeba dosypać więcej cukru. Aby przygotować owoce do sokownika, umyj je i wydrąż gniazda nasienne. Jeśli gniazd nie usuniesz, Twój sok będzie miał ciemną barwę. Następnie kroimy owoce na mniejsze kawałki.


Jak używać sokownika?


Sokownik, to sprawdzony patent na szybkie wykonanie ulubionych soków, a do takich niewątpliwie należy sok z jabłek. Jak zrobić sok z jabłek w sokowniku? Po pokrojeniu owoców (o czym pisaliśmy wcześniej), umieszczasz je w najwyższej części sokownika i zasypujesz cukrem. Jeżeli jabłka są kwaśne, to na 1 kg owoców, wsypujesz 200-250 g cukru. W przypadku słodkiej odmiany, wystarczy 100-150 g cukru na 1 kg jabłek. Tu można działać, według własnego uznania. Do najniższej części zestawu wlewasz wodę i ustawiasz na nim część środkową do której będzie spływał sok. Po kilkunastu minutach od rozpoczęcia procesu, otwórz zacisk wężyka i przelej sok do naczynia. Już sam zapach, zachęci Cię do wypicia, tak przygotowanego soku.


W czym przechowywać sok z jabłek?


Sok przelej do wcześniej wyparzonych i przygotowanych słoików lub szklanych butelek. Tak przygotowany sok, należy pasteryzować w specjalnym garnku do gotowania lub wyprażyć w piekarniku. Proces pasteryzacji pozwoli zachować świeżość soku. Wiesz już, jak zrobić sok z jabłek w sokowniku. To prosty sposób, na zdrowy sok. Sokownik idealnie sprawdzi się w każdym gospodarstwie domowym. Nie zwlekaj zatem, tylko przystąp do działania. Samodzielnie wykonany sok z jabłek, da Ci wielką frajdę i satysfakcję, że „wiesz co jesz i pijesz”.


Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert