Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jaka patelnia do steków?

Data dodania: 01-08-2022

Stek to popularna potrawa, którą cenią znawcy dobrej kuchni. Dobrze przyrządzony jest specjałem, który króluje na wielu przyjęciach. Bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa, przypraw i sposób jego wysmażenia. Poza tymi aspektami, warto zwrócić uwagę na niezbędne narzędzie, jakim jest patelnia do steków. Wbrew pozorom, odgrywa ona niemałą rolę w odpowiednim przyrządzeniu tej mięsnej potrawy. Dobrze dobrana gwarantuje, że stek będzie idealnie soczysty i kruchy. Zatem, jaka patelnia do steka byłaby najlepsza? Na co zwrócić uwagę wybierając to narzędzie? Jakie cechy powinna mieć dobra patelnia do steków? Oto kilka porad, które pomogą Ci we właściwym wyborze.

Bezproblemowe przyrządzenie domowego steka


Aby stek przyrządzony w zaciszu Twojej kuchni idealnie smakował, warto zastosować kilka sprawdzonych trików. W pierwszej kolejności, zwróć uwagę na wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Nie powinien być zbyt tłusty. Idealnie sprawdzi się polędwica wołowa, chociaż wielu preferuje inne rodzaje mięs. 


Stek nie powinien być grubszy, niż 4 cm. Zanim wrzucisz go na rozgrzaną patelnię warto, aby przez około 30 minut stał w temperaturze pokojowej. Dla zagwarantowania aromatu, stek można zamarynować w mieszance ziół (np. sól. czarny pieprz, słodka papryka, majeranek, rozmaryn, tymianek) oraz w oliwie. Tak przyrządzony zdobędzie uznanie najbardziej wymagających smakoszy. 


Bardzo ważne jest, aby stek wrzucić na rozgrzaną patelnie i nie nakłuwać mięsa widelcem. Krwisty stek smaż krótko, np. 4-5 minut. Natomiast dla lubiących bardziej wysmażony kawałek, smaż mięso nieco dłużej np. 7-8 minut. Idealnie zarumieniony, kruchy i soczysty stek, można podawać z pieczonymi warzywami, czy ulubionymi sosami. 


Pamiętaj również, że po zdjęciu z patelni stek powinien chwilkę „odpocząć” przed podaniem do konsumpcji. Po zapoznaniu się z podstawowymi zasadami przyrządzania tej popularnej potrawy, warto wybrać odpowiednią patelnię.


Patelnie w naszej ofercie:

Grubość dna i kształt patelni

Wybierając patelnię do steków, bardzo ważna jest grubość jej dna. Patelnia z cienkim dnem nie będzie odpowiednia do tego rodzaju mięsa. Równomierne upieczenie i odpowiednie wysmażenie gwarantują masywne patelnie, np. z 4- warstwowym dnem. Często zapobiega ono szybkiemu przypaleniu i idealnie się nagrzewa na całej powierzchni. 


Innym aspektem, który warto wziąć pod uwagę przy wyborze patelni do steków, jest jej kształt. Można wybrać patelnię okrągłą, kwadratową lub prostokątną.


 Dla pary lub singla sprawdzi się patelnia okrągła o mniejszej średnicy. Natomiast dla nieco większej rodziny, gdy chcemy przyrządzić więcej steków, lepszym wyborem będzie patelnia w kształcie kwadratu. Na tego rodzaju patelniach łatwiej można ułożyć kawałki mięsa do smażenia.


 Ponadto w zależności od Twoich preferencji, możesz wybrać patelnię z wyższymi lub niższymi brzegami. Ta cecha również wpływa na wygodę podczas użytkowania tego praktycznego narzędzia kuchennego.


Rodzaje patelni ze względu na materiał wykonania

Jaka patelnia do steków będzie najlepsza? Wielu zwolenników mają patelnie aluminiowe, które są lekkie i wygodne w użytkowaniu. Patelnie tego rodzaju bardzo często wyposażone są w specjalne, wytrzymałe i nieprzywierające powłoki. Dzięki temu, będą one odporne na zarysowania. Mięso smażone na nich nie przywiera i jest idealnie wysmażone. Dla amatorów steków sprawdzi się również patelnia stalowa, która dobrze przewodzi ciepło i równomiernie się nagrzewa. Innym rodzajem patelni, które sprawdzą się do smażenia steków są patelnie żeliwne i tytanowe. Pierwszy rodzaj patelni charakteryzuje się tym, że smak przyrządzonych na nich steków jest wyjątkowy. Wprawdzie te modele dłużej się nagrzewają, ale również dłużej utrzymują ciepło. Stek przyrządzony na żeliwnej patelni, będzie równomiernie wysmażony. Ten rodzaj patelni jest nieco cięższy.


Natomiast patelnie tytanowe, z pewnością docenią zwolennicy smażenia bez tłuszczu. Łatwe i wygodne w użytkowaniu są również patelnie teflonowe. Przyrządzając na nich steki, warto pamiętać o używaniu drewnianych narzędzi, by nie zarysować teflonu. Dobra patelnia do steków powinna być wyposażona w nieprzywierającą powłokę wewnętrzną, gdyż w dużym stopniu ułatwia to przyrządzanie steków.

Patelnia grillowa do steków

Poza patelniami z gładkim dnem, do smażenia steków można wybrać również patelnię grillową. Charakteryzuje się ona tym, że jej dno pokryte jest prążkami. Stek po usmażeniu ma paski imitujące te, które powstają po zdjęciu z rusztu grilla. Podczas korzystania z tego rodzaju patelni, nie trzeba używać dużej ilości tłuszczu, co jest niewątpliwie jej atutem. Rowki umieszczone na dnie patelni odprowadzają nadmiar tłuszczu wytapiającego się z mięsa. Docenią to zwłaszcza osoby dbające o linię. Poza tym, patelnie tego rodzaju mogą być wyposażone również w praktyczne nieprzywierające powłoki.

Udogodnienia zastosowane w patelniach do steków

Smażenie steków musi odbywać się na rozgrzanej patelni (nawet do 150 stopni Celsjusza). Przydatny zatem jest wskaźnik informujący, kiedy temperatura będzie właściwa do rozpoczęcia smażenia. Jest on umieszczony zazwyczaj na dnie patelni lub w jej uchwycie. O prawidłowej temperaturze smażenia informuje zazwyczaj zmieniający się kolor. Położenie kawałka mięsa na nierozgrzanej patelni, nie da niestety zadowalających efektów. Kolejnym udogodnieniem, w które może być wyposażona patelnia do steków, jest ergonomiczny i antypoślizgowy uchwyt. Zapewnia on komfort i bezpieczeństwo podczas jej użytkowania. 


Wybierając patelnię do steków, warto zwrócić uwagę na to, do jakiego rodzaju kuchenek jest ona dedykowana. Wiele modeli jest uniwersalnych i można je stosować np. na kuchenkach ceramicznych, elektrycznych, gazowych, czy indukcyjnych. 


Dobrze jest również wybrać model patelni, który można myć w zmywarce. To duże udogodnienie, które sprawia, że utrzymanie patelni w czystości jest bezproblemowe. Wybierając więc patelnię do steków, warto zwrócić uwagę na te aspekty, które gwarantują wygodę i komfort podczas korzystania z tego praktycznego narzędzia kuchennego.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756