Zakup dobrej patelni to inwestycja na lata. Warto wiec wybrać naczynie wykonane z solidnego materiału. Dzięki temu będzie służyło długo i wszechstronnie. W związku z tym powstaje dylemat: patelnia marmurowa czy granitowa – która jest lepsza? Oba typy mają podobne właściwości, aczkolwiek różnią się kilkoma detalami.
Przed zakupem, warto zastanowić się jakiego naczynia potrzebujemy. W przypadku modeli kamiennych nie jesteśmy ograniczeni ich przeznaczeniem. Różnego rodzaju produkty dostępne są w dwóch wersjach. Patelnia marmurowa, czy granitowa? Mimo dylematu da się dobrać takie naczynie, które najlepiej dopasowane do naszych oczekiwań.
Na rynku znajdziemy różne rodzaje. W zależności od przeznaczenia warto wziąć je pod uwagę. Zainteresowanie mogą budzić przede wszystkim patelnie uniwersalne. Do wyboru są egzemplarze w zależności od 14 cm, na których przygotujemy małe potrawy, aż od 32 cm. W drugim przypadku możemy przygotować dania nawet dla kilku osób. Tego typu naczynia wyróżniają się wysokością ścianek, dzięki którym da się na przykład dusić większe porcje mięsa i tym podobne. Ich wszechstronność to duży atut.
Komu jednak zależy na zdrowym odżywianiu, ten również może zastanawiać się, która patelnia będzie dla niego lepsza – marmurowa czy granitowa? Obie są dostępne także w wariancie grillowym. Ich karbowana powierzchnia dna sprawia, ze jedzenie nie styka się z tłuszczem i nie nasiąka w trakcie smażenia. Co więcej, pozwala go odprowadzać dzięki specjalnym wyżłobieniom na bokach.
Osobna kategoria to patelnie do naleśników. Zainwestowanie w tego typu model to dobry pomysł dla każdego miłośnika tego dania. Są one pokryte nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu nie ma ryzyka przypalenia.
Ponadto warto zwrócić uwagę na woki. Patelnia marmurowa czy granitowa to w tym wypadku dobra opcja. Tego typu naczynie umożliwi pełną swobodę podczas przygotowywania dań azjatyckich. Smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu na dnie sprawia, że jedzenie nie przywiera mimo obróbki w wysokiej temperaturze.
Patelnie marmurowe i granitowe odznaczają się bardzo dużą wytrzymałością. Ich podstawą jest korpus, najczęściej wykonany z aluminium lub stali. Każdy z nich ma swoje zalety i wady. W pierwszym przypadku naczynia są lżejsze, stabilniejsze, tańsze i teoretycznie mniej trwałe. „Teoretycznie”, gdyż powłoka z elementami granitu i marmuru zdecydowanie zwiększa ich odporność na uszkodzenia. Patelnie ze stalowym korpusem są natomiast droższe, cięższe i rzadziej spotykane. Ich dużym plusem jest jednak solidna konstrukcja. Dzięki niej należą do jednych z najtrwalszych produktów na rynku.
Przed zakupem warto zwrócić uwagę właśnie na korpus i zdecydować, który bardziej nam odpowiada. Cięższe i masywniejsze naczynie nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Zwłaszcza że najważniejsza i tak jest sama powłoka.
Zobacz także: Ranking patelni na indukcję [TOP10]
Patelnie najczęściej pokrywane są trzema, czy też pięcioma warstwami, spełniającymi różne funkcje. Z punktu widzenia użytkownika, najważniejsza jest ta odpowiadająca za nieprzywieranie potraw. To powłoka non-stick, która zapobiega przypalaniu oraz pozwala na zdrowe smażenie i ułatwia czyszczenie. Patelnia marmurowa czy granitowa zawiera cząsteczki wzbogacające tę warstwę.
Co więcej, te elementy odpowiadają za odporność naczyń na uszkodzenia i zadrapania. Ponadto decydują o tym, czy można je myć w zmywarce i jakich akcesoriów do tego używać.
Jak w praktyce radzi sobie patelnia marmurowa? Przede wszystkim warto zauważyć, że modele tego typu nie zawierają związków PFOA, ołowiu i kadmu. Nie zmieniają smaku potraw oraz gwarantują szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła, jednocześnie dłużej je utrzymując. To doskonała propozycja dla osób ceniących zdrowe przygotowywanie potraw.
Śliska powierzchnia dna natomiast pozwala smażyć z minimalną ilością tłuszczu w wysokiej temperaturze, co oznacza krótszą obróbkę termiczną i zachowanie właściwości odżywczych. Jeśli chodzi o czyszczenie, wszystko zależy od producenta. Nie każda patelnia marmurowa nadaje się do mycia w zmywarce – warto zwrócić na to uwagę podczas zakupu.
Z drugiej strony mamy patelnie granitowe. Wady i zalety tych modeli odnoszą się do podobnych kwestii. Niektórym może na przykład przeszkadzać, iż trzeba się z nimi obchodzić delikatnie. Pod względem mycia wymagają mycia ręcznego przy pomocy gąbki z płynem (choć nie za ostrej) lub ręcznika papierowego. Nie lubią też nagłych zmian temperatury, ponieważ to może uszkodzić powłokę. Trzeba więc odczekać, zanim przejdzie się do mycia takiego naczynia. Wskazane są również delikatne akcesoria kuchenne. Powinny być wykonane z silikonu lub drewna.
Choć te wszystkie rzeczy mogą przeszkadzać użytkownikowi, patelnie granitowe mimo wszystko mogą stanowić dobry wybór. Jedzenie bowiem nie przywiera do ich powierzchni, są odporne na wysokie temperatury, nie wymagają używania dużej ilości tłuszczu i nie zawierają szkodliwych substancji.
Jak widać, wybór nie jest taki prosty. W obu wypadkach mamy do czynienia z naczyniami wysokiej jakości, wyróżniającymi się dużą odpornością i solidnością konstrukcji. Gwarantują prawie beztłuszczowe smażenie, stosunkowo łatwe czyszczenie, czy szybkie nagrzewanie i dobre utrzymywanie ciepła. Często cechują się też atrakcyjnym designem. Obu da się też używać na płytach indukcyjnych, o ile posiadają specjalny dysk na spodzie.
W sytuacji, gdy podjęcie decyzji może wydawać się trudne, najlepiej zwrócić uwagę na dodatkowe rozwiązania stosowane w konkretnych egzemplarzach. Możliwość używania naczynia w piekarniku, odpinana rączka czy dodatkowy uchwyt mogą być argumentami przesądzającymi o ostatecznej decyzji.