Poradniki Eksperta

Termoobieg w piekarniku – do czego służy?

Trudno wyobrazić sobie organizację kuchni bez zabudowanego piekarnika. Dzięki niemu przygotujemy mnóstwo potraw i wypieków, co nie zmienia faktu, że nie zawsze w pełni wykorzystujemy jego potencjał. Nie każdy wie, do czego służy termoobieg w piekarniku. Najwyższa pora by to  zmienić.


termoobieg w piekarniku


Jak działa termoobieg w piekarniku?


Dzięki funkcji termoobiegu, którą mają praktycznie wszystkie piekarniki, pieczenie stanie się jeszcze prostsze i przyjemniejsze. Jak działa to ustawienie? Wykorzystuje specjalny element wyposażenia piekarników, a mianowicie wentylator, który zapewnia cyrkulację ciepłego powietrze. Termoobieg w piekarniku równomiernie rozprowadza ciepło po całej komorze pieczenia, a co za tym idzie, potrawy są opiekane z każdej strony równą temperaturą, nawet jeśli są ustawione jednocześnie na różnych poziomach piekarnika.


Jakie ma zalety termoobieg w piekarniku i kiedy go używać?


Zdecydowanie można powiedzieć, że termoobieg w piekarniku usprawnia sposób przygotowywania wielu potraw. Przydatne jest zwłaszcza to, że dzięki niemu można równomiernie wypiekać potrawy, więc unikniemy problemu, spalonego wierzchu ciasta i niewypieczonego spodu lub środka. Kolejną zaletą jest zdecydowanie to, że przy termoobiegu z powodzeniem możemy zastosować niższe temperatury, a i tak osiągniemy sukces. Niższa temperatura oznacza również zmniejszenie zużycia energii elektrycznej, a jeśli doliczymy do tego możliwość pieczenia kilku potraw na różnych poziomach piekarnika, osiągniemy oszczędność nawet 20% energii.  Jeśli umieścimy w komorze pojemnik z wodą i uruchomimy pieczenie w termoobiegu, wentylator rozprowadzi parę wodną po wszystkich ściankach piekarnika i z łatwością usuniemy namoczony brud.

Termoobieg w piekarniku można stosować w większości przypadków, choć przy niektórych potrawach szczególnie docenimy działanie tej wyjątkowej funkcji. Warto stosować go do ciężkich potraw, takich jak mięsa i ryby, aby zapewnić im chrupkość i soczysty środek. Również zapiekanie warzyw okaże się szczególnie udane, jeśli zastosujemy termoobieg. Jeżeli jednak planujemy piec chleb lub ciasto drożdżowe, termoobieg lepiej pozostawić wyłączony. Wynika to z tego, że termoobieg nie jest przeznaczony do używania na potrawach delikatnych, wymagających pozostawienia suchego środka. Do nich zaliczać się będą, oprócz już wymienionych, ciasta kruche i biszkoptowe.



Jakim symbolem oznaczony jest termoobieg w piekarniku?


Odpowiednia znajomość oznaczeń sprawia, że jesteśmy w stanie wybrać interesującą nas funkcję, jaką jest termoobieg. Symbol, który określa tę funkcję, nieraz umieszczony jest w kilku nieco różniących się wariantach. Warto więc poznać poszczególne funkcje. Jak rozpoznać funkcje odpowiedzialne za termoobieg? Symbol wentylatora, którym oznaczone są piekarniki, w wielu dostępnych opcjach odpowiada za tę funkcję. Nieznaczne różnice pomiędzy oznaczeniami poszczególnych symboli można zawrzeć w trzech podstawowych punktach.

  • Pieczenie z termoobiegiem i grzałką tylną – funkcja przedstawia, jak każdy termoobieg, symbol wentylatora, który w tym przypadku jest zamknięty w kółku. W ten sposób uruchomimy jedynie nawiew grzewczy, który odpowiada za rozprowadzenie ciepła po całej komorze piekarnika.

  • Pieczenie przy użyciu grilla z termoobiegiem – jeśli nad symbolem wentylatora znajduje się fala złożona z dwóch odwróconych trójkątów, z powodzeniem przeprowadzimy delikatne grillowanie naszych potraw.

  • Pieczenie przy użyciu termoobiegu i obu grzałek – symbol przedstawiający tę funkcję wygląda jak wentylator umieszczony pomiędzy poziomymi kreskami i idealnie nadaje się do jednoczesnego pieczenia potraw np. na dwóch różnych poziomach.


Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert