Wbrew pozorom, bardzo dużo. Po pierwsze, potrawy pieczone są równomiernie (góra, dół, wnętrze). Z jego udziałem możemy nawet upiec kilka potraw jednocześnie. Na jednym poziomie, np. mięso, a niżej warzywa – drugie danie wydamy zatem od razu. W takiej sytuacji, przydają się przewiewne półki druciane, pod którymi lepiej przechodzi powietrze Nie jest to jednak wymogiem. To jeszcze nie wszystko. Koniecznie trzeba podkreślić, że potrawy, które są pieczone z funkcją termoobiegu, potrzebują niższej temperatury niż te z udziałem samych grzałek górnej i dolnej. Niższa temperatura pieczenia, wiąże się bezpośrednio z mniejszym poborem energii elektrycznej. Śmiało zatem można stwierdzić, że jest to funkcja energooszczędna.
Wreszcie kolejny plus, przemawiający za zakupem piekarnika z termoobiegiem – mycie komory. Ta funkcja bardzo się przydaje, bo jeżeli na dno zabrudzonego piekarnika wstawimy pojemnik z wodą, a następnie włączymy grzałkę termoobiegu, to doskonale rozprowadzi ona powstałą gorącą parę po całej komorze. Po tym zabiegu, wystarczy tylko przetrzeć wnętrze ściereczką i gotowe. Oczywiście jest to sposób dla tych osób, które w swoim piekarniku nie mają innych funkcji czyszczenia. Jedno jest pewne – nowoczesne urządzenia nie tolerują ani ostrych narzędzi ścierających zabrudzenia (np. druciaka), ani agresywnych środków czyszczących, których się używa choćby do rusztów grilli ogrodowych. Mając zatem termoobieg w piekarniku, warto pamiętać o jego plusach, zwłaszcza, że jest to funkcja bardzo ekonomiczna.