Poradniki Eksperta

Termoobieg w piekarniku – do czego służy?


Tę funkcję mają wyłącznie piekarniki (także te w kuchniach wolnostojących) elektryczne, więc próżno szukać jej w piekarnikach czy kuchenkach gazowych, które zresztą są w mniejszości. Te ostatnie, wyposażane są tylko w grzałkę górną i dolną (lub grzałki umiejscowione po bokach) i co najwyżej, mogą mieć dodatkowo, ewentualnie grill. Można powiedzieć, że termoobieg w piekarniku elektrycznym stał się już stałym elementem jego wyposażenia i producenci starają się coraz bardziej go udoskonalić. Takim przykładem może być bardziej zaawansowana technologia, pozwalająca na wypieki na trzech poziomach piekarnika.



termoobieg w piekarniku


Czym jest termoobieg i jak działa?


Termoobieg w piekarniku to tak naprawdę grzałka pierścieniowa potocznie nazywana wentylatorem, choć nie do końca jest to określenie poprawne. Wykorzystuje ona grzałki i wymuszony obieg powietrza. Jej wysoka efektywność wynika z przemieszczania się ciepłych mas powietrza i ich równomiernego rozprowadzania po całej komorze. Ważnym aspektem w wypadku termoobiegu jest dokładne i precyzyjne ustawienie temperatury dla poszczególnych potraw. Nie można tutaj stosować zasady na tzw. oko i zwiększać bez potrzeby 10 czy 15 st. C. 


Ponadto, raz ustawiona temperatura powinna być stale utrzymywana na tym samym poziomie, bo od tego m.in. zależą udane wypieki. Coraz częściej spotkać można modele, w których znajduje się piekarnik z termoobiegiem typu eco, który ma nowej generacji grzałkę, optymalizującą grzanie i zapewniającą oszczędność energii elektrycznej.


Trochę o symbolach


Wprawdzie producenci mają własne oznakowania i piktogramy, to niektóre z nich niewiele się różnią, gdyż muszą być zrozumiałe dla wszystkich laików, którzy chcą uruchomić termoobieg. Symbol tej metody grzania, umieszczany jest na pokrętle piekarnika, wśród innych funkcji i przypomina okrągły, trójramienny wiatraczek, obwiedziony kółkiem. Jeśli nad symbolem termoobiegu umieszczona została kreska pozioma (grzałka górna) oraz symbol opiekacza (np. kreska falowana lub ząbkowana), to znaczy, że używamy go z grzałką górną oraz z opiekaczem (grillem), co pozwala na przyspieszenie samego procesu opiekania.


termoobieg w piekarniku


W przypadku, gdy pod znakiem termoobiegu jest symbol grzałki dolnej – to znaczy, że pracuje on razem z nią. Sprawia to podwyższenie temperatury od dołu pieczonej potrawy. Jeśli natomiast trójramienny wiatraczek obwiedziony kółkiem, znajduje się między dwiema liniami, to znaczy że współpracuje z obiema grzałkami – przypomina to nieco tryb konwencjonalny, a ciepło rozprowadzane jest bardzo równomiernie, po całej komorze piekarnika. Niektóre małe (kompaktowe) urządzenia, wyposażone są w taki właśnie termoobieg z dwiema grzałkami.



Co nam daje termoobieg?


Wbrew pozorom, bardzo dużo. Po pierwsze, potrawy pieczone są równomiernie (góra, dół, wnętrze). Z jego udziałem możemy nawet upiec kilka potraw jednocześnie. Na jednym poziomie, np. mięso, a niżej warzywa – drugie danie wydamy zatem od razu. W takiej sytuacji, przydają się przewiewne półki druciane, pod którymi lepiej przechodzi powietrze Nie jest to jednak wymogiem. To jeszcze nie wszystko. Koniecznie trzeba podkreślić, że potrawy, które są pieczone z funkcją termoobiegu, potrzebują niższej temperatury niż te z udziałem samych grzałek górnej i dolnej. Niższa temperatura pieczenia, wiąże się bezpośrednio z mniejszym poborem energii elektrycznej. Śmiało zatem można stwierdzić, że jest to funkcja energooszczędna.


Wreszcie kolejny plus, przemawiający za zakupem piekarnika z termoobiegiem – mycie komory. Ta funkcja bardzo się przydaje, bo jeżeli na dno zabrudzonego piekarnika wstawimy pojemnik z wodą, a następnie włączymy grzałkę termoobiegu, to doskonale rozprowadzi ona powstałą gorącą parę po całej komorze. Po tym zabiegu, wystarczy tylko przetrzeć wnętrze ściereczką i gotowe. Oczywiście jest to sposób dla tych osób, które w swoim piekarniku nie mają innych funkcji czyszczenia. Jedno jest pewne – nowoczesne urządzenia nie tolerują ani ostrych narzędzi ścierających zabrudzenia (np. druciaka), ani agresywnych środków czyszczących, których się używa choćby do rusztów grilli ogrodowych. Mając zatem termoobieg w piekarniku, warto pamiętać o jego plusach, zwłaszcza, że jest to funkcja bardzo ekonomiczna.


termoobieg w piekarniku


Potrawy, których nie pieczemy w termoobiegu


Chociaż termoobieg jest funkcją bardzo pożyteczną, nie jest jednak uniwersalną, z użyciem której można upiec wszystko. Wprawdzie doskonale sprawdza się podczas pieczenia mięsa czerwonego oraz drobiu i warzyw, jak również potraw, które mają mieć chrupiący wierzch (np. skórkę), są jednak i takie, którym nie służy. Należy do nich większość wypiekanych w domu ciast, które wolą pieczenie tradycyjnymi metodami (z udziałem grzałki górnej i dolnej), mimo że trwa ono nieco dłużej.


I tak, np. wszystkie cista, które rosną, a więc drożdżowe, w tym również chleb (coraz chętniej przyrządzany przez nas samodzielnie), nie powinny być pieczone z funkcją termoobiegu. Podobnie rzecz się ma z ciastami biszkoptowymi, czy nawet kruchymi. Nie należy tej funkcji stosować również do potraw bardzo delikatnych, które mają pozostać suche wewnątrz. Jak widać, korzyści z termoobiegu jest jednak znacznie więcej i są one bardziej wymierne, tak gdy chodzi o smak potraw, jak i o nasz budżet domowy.


Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert