Wybierając piec do pizzy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego moc. To podstawowy parametr, który wpływa na szybkość nagrzewania się urządzenia. Elektryczne piece do pizzy przeznaczone do użytku w gospodarstwach domowych mogą mieć moc np. 1200 W. Modele o takiej mocy nagrzewają się zazwyczaj około 10, a nawet 5 minut. Kolejnym ważnym parametrem jest maksymalna wysokość temperatury, jaką oferuje piec. Wysoka temperatura skraca czas pieczenia pizzy. Elektryczne piece do pizzy osiągają zazwyczaj temperaturę około 400 stopni Celsjusza. Dodatkowo mogą być wyposażone w przydatną funkcję regulacji temperatury. Istotne znaczenie ma również rodzaj kamieni do pieczenia zastosowanych w urządzeniach. Dobrej jakości naturalne kamienie magazynują ciepło i równomiernie je rozprowadzają, co przekłada się na jakość wypieku. Na uwagę zasługuje również średnica urządzenia, czy dodatkowe funkcje takie jak np. minutnik czy regulacja temperatury.