Grillowanie wcale nie musi wiązać się z uciekaniem przed dymem! Co więcej, rozpalanie grilla gazowego nie jest takie uciążliwe jak w przypadku urządzeń węglowych. Wystarczy, że podłączysz butlę i odpalisz go w podobnym sposób jak kuchenkę. Prawda, że proste? W zależności od modelu, grille posiadają od 2 do 6 palników. Wbudowany termometr jest zazwyczaj standardem, a większość urządzeń umożliwia regulację temperatury. Jeśli chodzi o smak grillowanych potraw, według zwolenników modeli gazowych różnica jest niewielka. Dodatkowym atutem mają być oszczędność eksploatacji oraz zdrowsze jedzenie.
Tak, zapach grilla to nierozerwalny element wiosennej i letniej aury. Nic dziwnego, bowiem rodzinne oraz przyjacielskie spotkania przy ogrodowym stole są naprawdę miłym sposobem na spędzenie wolnego czasu. Grille węglowe są najprostszym i najtańszym rozwiązaniem umożliwiającym przyrządzenie pysznych potraw – zarówno mięs, jak i warzyw.
W ofercie znajdują się urządzenia o różnych rozmiarach i kształtach. Grille z pokrywą umożliwiają dodatkowo podwędzić przyrządzane smakołyki. Półki ułatwiają grillowanie, ponieważ można na nich położyć akcesoria takie jak szczypce lub podpałka. Kółka transportowe przydadzą się szczególnie wtedy, kiedy grilla przechowujemy w na przykład garażu, a biesiadujemy kilkadziesiąt metrów dalej.
To doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą czekać do wiosny. Grill elektryczny świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. Wystarczy dostęp do prądu, aby przyrządzić wybrany smakołyk. Karkówka, kiełbaski, szaszłyki, grillowane warzywa – wszystko to przygotujesz bez wychodzenia z domu. To świetne rozwiązanie dla osób odchudzających się, gdyż zamiast smażyć na oleju, mogą użyć grilla aby przygotować posiłek. Dużo modeli posiada termostaty umożliwiające regulację temperatury. Odprowadzanie tłuszczu do specjalnego pojemnika ułatwia mycie urządzenia. Jeśli grill posiada płyty z możliwością demontażu, większość z nich można myć w zmywarce. Z takim urządzeniem pogoda nie pokrzyżuje Twoich planów!
Paleniska zyskują na popularności. Dzięki nim można zorganizować ognisko, bez obaw o zaprószenie ognia. Można je dowolnie przestawiać, a nawet zabrać na wyjazd pod namiot. Oczywiście jak zawsze w przypadku ognia, należy zachować zdrowy rozsądek i wybierać takie miejsca, aby nie zagrażać przyrodzie pożarem. Nie ma to jak usiąść w kółku i cieszyć się ogniskiem! Paleniska można używać w połączeniu z rusztem na trójnogu i kociołkiem węgierskim, dzięki któremu przyrządzić możesz zupę lub pożywny gulasz. Po zakończonym ognisku wystarczy schłodzone palenisko zabrać ze sobą, nie pozostawiając po sobie śladu. To duży plus, bo umożliwia rozpalanie ognia na przykład na tarasie.
Prawdziwy mistrz grilla potrzebuje odpowiednich narzędzi! Aby sprawnie rozpalić ogień przyda się ręczna dmuchawa, która pozwoli szybko podnieść temperaturę żaru. Kiedy już grill będzie gotowy, potrzebujesz właściwych sztućców. Po pierwsze, aby nałożyć przysmaki, potem je obracać, a następnie wyłożyć na talerzu. Bardzo dobrym wyborem będą sztućce ze stali nierdzewnej, odpornej na warunki atmosferyczne. Kiedy już trzeba posprzątać po grillu i umyć ruszt, przyda się odpowiednia szczotka, która pomoże pozbyć się na przykład spalonego tłuszczu.