Znaleziono w kategoriach:
Robot kuchenny planetarny ARIETE 1598/1 2100W z blenderem kielichowym

Instrukcja obsługi Robot kuchenny planetarny ARIETE 1598/1 2100W z blenderem kielichowym

Powrót
WAŻNE OSTRZEŻENIA
* Sprawdzić, czy napięcie w gniazdku odpowiada danym zamieszczonym na tabliczce
znamionowej urządzenia.
* Nie pozostawiać urządzenia w pobliżu dzieci, bez opieki dorosłych.
* Nie pozostawiać urządzenia w pobliżu źródeł ciepła.
* Przewód zasilający nie może stykać się z gorącymi lub ostrymi przedmiotami.
* Nigdy nie zanurzać urządzenia w wodzie ani w innych płynach.
* Nie dotykać części uruchomionych.
* Urządzenie wykorzystywać zgodnie z przeznaczeniem.
* Nie używać urządzenia do rozdrabniania szczególnie twardych produktów.
* Nie używać urządzenia uszkodzonego - należy skontaktować się z Autoryzowanym Serwisem.
* Użycie przedłużacza nie dopuszczonego przez producenta może spowodować szkody.
* Urządzenie przeznaczone jest do użytku domowego.
* Przed przystąpieniem do czyszczenia, montażu lub demontażu urządzenia należy upewnić się,
że nie jest ono podłączone do prądu.
* Nie wystawiać urządzenia na działanie sił przyrody (np.: deszcz, słońce).
* Nie uruchamiać urządzenia w pustego.
* Nie napełniać urządzenia wodą.
* Elementy opakowania schować przed dziećmi.
Urządzenie odpowiada normom 2006/95/CE i EMC2004/108/CEE, 1935/2004.
Dystrybucja w Polsce: GERO Sp. z o.o.
00-697 Warszawa, Al. Jerozolimskie 47/1
model 1598/1
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Robot kuchenny
PASTAMATIC
BUDOWA
Włożyć wtyczkę do kontaktu i uruchomić urządzenie za pomocą pokrętła prędkości, ustawiając je na pozycji 1.
A. Ramię
G. Korpus
Urządzenie wyposażone jest też w funkcję pracy pulsacyjnej - symbol P na pokrętle (2/3 sekundy).
B. Przycisk zwalniający ramię
H. Misa
Zaleca się mieszanie składników w przerwach w pracy urządzenia, po wyłączeniu urządzenia.
C. Pokrętło regulacji prędkości
I. Mikser
UWAGA! Nie przekraczać maksymalnej dawki 300 gr owoców i warzyw.
D. Końcówka mieszająca
L. Pokrywka miksera
Nie przekraczać dawki 1000 ml składników płynnych.
E. Końcówka ubijająca
M. Korek pokrywki misera
UWAGA! Ostrza są ostre. Nie należy ich dotykać.
F. Końcówka wyrabiająca
N. Osłona zapobiegająca rozpryskom
Nie przekraczać 30 sekund ciągłej pracy miksera.
UWAGA! Przed uruchomieniem urządzenia należy upewnić się, że wszystkie akcesoria zostały prawidłowo
MAKSYMALNA DOPUSZCZALNA PRĘDKOŚĆ I WAGA
zamontowane.
MĄKA - 1,3 kg
Przed uruchomieniem miksera zawsze zamontować pokrywkę.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI - 2 kg
Nigdy nie dotykać części będących w ruchu.
PRĘDKOŚĆ MAKSYMALNA DLA KOŃCÓWKI F - 3
Nigdy nie napełniać miksera składnikami ciepłymi.
PRĘDKOŚĆ MAKSYMALNA DLA KOŃCÓWKI D - 4
PRĘKOŚĆ MAKSYMALNA DLA KOŃCÓWKI E - 6
KONSERWACJA
Wyłączyć urządzenie i wyciągnąć wtyczkę z kontaktu. Zdemontować akcesoria.
UWAGA! Przed pierwszym użyciem należy umyć wszystkie podzespoły mające kontakt z żywnością.
Misa H, osłona N i końcówka E mogą być myte w zmywarce.
Końcówka D i F nie mogą być myte z zmywarce, ale w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego płynu mującego.
Podnieść ramię A po naciśnięciu przycisku B Rys. 2
Wszystkie akcesoria miksera mogą być myte w zmywarce na górnej półce w maksymalnej temperaturze
Wstawić misę w korpus urządzenia i przekręcić zgodnie z ruchem wskazówek zegara Rys. 3.
50 st. C/122 st. F.
Zamontować osłonę N na ramieniu A i zablokować Rys. 4.
Korpus urządzenia przecierać delikatnie wilgotną szmatką.
Założyć wybraną końcówkę i przekręcić w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara Rys. 5, 6.
Czyszczenie miksera: napełnić kielich ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego płynu myjącego, nałożyć pokrywkę,
Nałożyć składniki do misy przy podniesionym ramieniu.
zamontować korek i włączyć mikser na 30 sekund z maksymalną prędkością.
Opuścić ramię po nacisnięciu przycisku B Rys. 7.
UWAGA! Każda z części przed kolejnym użyciem powinna zostać dokładnie osuszona.
Włożyć wtyczkę do kontaktu i uruchomić urządzenie za pomocą pokrętła prędkości, ustawiając je na pozycji 1.
Urządzenie wyposażone jest też w funkcję pracy pulsacyjnej - symbol P na pokrętle (2/3 sekundy).
WSKAZÓWKI
Zaleca się mieszanie składników w przerwach w pracy urządzenia, po wyłączeniu urządzenia i podniesieniu
Aby uzyskać najlepszy rezultat, ubijać jaja w temperaturze pokojowej.
ramienia.
Przed rozpoczęciem ubjania białka upewnić się, że końcówka do ubijania i misa nie mają pozostałości tłuszczu i
UWAGA! Przed uruchomieniem urządzenia należy upewnić się, że wszystkie akcesoria zostału prawidłowo
i zółtka.
zamontowane. Nigdy nie dotykać części będących w ruchu.
Do przygotowania ciasta kruchego należy użyć zimnych składników, chyba że w przepisie zostało to opisane
Jeśli urządzenie jest używane z końcówką F i D nie powinno się przekaczać 5 minut ciągłej pracy urządzenia.
inaczej.
Po każdym takim użyciu należy zrobić 20 minutową przerwę.
Optymalne wyrobienie składników uzyskuje się w wypadku ich dodania przed cieczą.
Jeśli urządzenie jest używane z końcówką E nie powinno się przekraczać 10 minut ciągłej pracy urządzenia.
W wypadku zauważenia wytężonej pracy urządzenia, należy je wyłączyć, odłączyć od prądu i zmniejszyć ilość
Po każdym takim użyciu należy zrobić 20 minutową przerwę.
składników w misie lub mikserze.
Nieprzestrzeganie czasu pracy urządzenia może skutkować jego uszkodzeniem, które nie będzie mogło zostać
usunięte na zasadach gwarancji.
Przed dodaniem kolejnych składników do misy, należy urządzenie wyłączyć za pomocą pokrętła, przekręcając
je do pozycji 0.
MIKSER
Zdjąć osłonę gniazda miksera Rys. 8.
Nalożyć mikser na gniazdo i przekręcić zgodnie z ruchem wskazówek zegara, do zablokownia Rys. 9.
Zamontować pokrywkę ma mikserze, docisnąć Rys. 10
Włożyć składniki do miksera przez otwór w pokrywce, nie przekraczając poziomu MAX.
Zamontować korek na pokrywce i przekręcić zgodnie z ruchem wskazówek zegara, do zablokowania.
PRZEPISY
MASA MAKSYMALNA
PRZEPIS PODSTAWOWY NA CIASTO PARADISO - 1,2 kg
Ciasto kruche - 1, 3 kg mąki
300 gr masła w temperaturze pokojowej, 300 gr cukru, 4 jaja (65/70 gr), 8 żółtek (ok. 160 gr), 200 gr mąki typ 0,
Ciasto biszkoptowe - 2 kg wszystkich składników
130 gr mąki ziemniaczanej, 1 torebka drożdży do ciast, szczypta soli, zapachy (skórka pomarańczowa, skórka
Ciasto na chleb - 1,3 kg mąki
cytrynowa, wanila)
Bezy (białka i cukier) - 8
Włożyć do misy masło, cukier, sól i zapachy.
Makaron jajeczny - 800 gr mąki
Za pomoca końcówki E mieszać składaniki przez 5 minut - prędkość 7.
Zmienić prędkość na 8 i mieszać jeszcze prz 5 minut
PRZEPIS PODSTAWOWY NA CHLEB - 1,1 kg
Kontynuując mieszanie dodawać jaja i żółtka (w odstępie co 1 minutę).
400 ml letniej wody, 30 gr świeźych drożdży lub 14 gr drożdży w proszku, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli,
Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i drożdze. Mieszać przez 2 minuty z prędkością 6.
30 gr oliwy, 300 gr mąki typu 00, 300 gr semoliny z pszenicy durum
Przełożyć ciasto do nasmarowanej masłem i posypanej mąką formy.
Wymieszać drożdże z wodą i cukrem. Pozostawić na 15 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C przez ok. 35-45 minut.
Dodać oliwę i sól.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 5 minut.
Za pomocą końcówki F wyrabiać ciasto, dodając mąkę - prędkość 1.
Schłodzić.
Po 2 minutach ustawić pokrętło na pozycji 2 i wyrabiać ciasto przez kolejne 4 minuty.
Przełożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą i przykryć folią też posmarowaną oliwą.
PRZEPIS PODSTAWOWY NA BEZĘ - 900 gr (8 białek)
Pozostawić ciasto na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno podwoić objętość.
300 gr białek (z 7/8 jaj), 300 gr cukru drobnego, 300 gr cukru pudru, szczypta soli
Uformować ciasto. Przełożyć na blachę i odstawić na 30 minut.
Włożyć do misy białka o temperaturze pokojowej i sól.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 st. C przez około 25-35 minut.
Za pomocą końcówki E ubijać białka przez 5 minut - prędkość 9.
Zmienić prędkość na 10 i dodawać stopniowo cukier drobny.
PRZEPIS PODSTAWOWY NA MAKARON JAJECZNY - 800 gr
Po dodaniu ostatniej porcji kontynuować ubijanie przez 5 minut.
500 gr mąki typu 00, 4 jaja (65/70 gr), 50 ml zimnej wody, 5 gr oliwy
Wyłączyć urządzenie.
Włożyć do misy wszystkie składniki. Za pomocą końcówki F wyrabiać ciasto przez 5 minut - prędkość 2.
Do białek dodać cukier puder przesiany przez sito i wymieszać.
Przełożyć ciasto do misy posypanej mąką i przykryć folią. Pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.
Za pomocą woreczka piekarnicznego lub łyżki uformować bezy na blasze wyłożonej papierem piekarniczym
Rozwałkować ciasto i pokroić według uznania.
lub posmarowanej masłem.
Gotować w wodzie osolonej od 5 do 8 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 40-50 st. C przez kilka godzin, zostawiając lekko uchylone
drzwiczki piekarnika, aby umożliwić wysuszenie bez.
PRZEPIS PODSTAWOWY NA KRUCHE CIASTO - 1,2 kg
Suszenie może trwać 3-4 godziny w wypadku małych porcji lub 8-10 godzina w wypadku większych.
600 gr mąki typu 00, 300 gr zimnego masła w kawałkach, 180 gr cukru, 3 żółtka, 75 gr ml zimnej wody, sól,
zapachy (skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, wanila)
Włożyć do misy wszystkie składniki.
Za pomocą końcówki F wyrabiać ciasto prze 5 minut - prędkość 2.
Uformować kulę. Owinąć folią. Włożyć do chłodziarki na co najmniej 20 minut.
Rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką.
Piec w piekarniku rozgrzanym to temperatury 170/180 st. C od 15 do 25 minut.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756