Znaleziono w kategoriach:
Lodówka BEKO RDSA240K40WN 146.5cm Biała

Instrukcja obsługi Lodówka BEKO RDSA240K40WN 146.5cm Biała

Wróć
Køle-og Fryseskab type I
Brugsvejledning
Kyl-och Frysskåp typ I
Instruktionsmanual
Kjøleskap-Fryseskap type I
Bruksanvisning
Jääkaappipakastin tyypin I
Käyttöohjekirja
Koel-Vriescombinatie type I
Gebruiksaanwijzing
Chłodziarko-Zamrażarka Typu I
Instrukcja obsługi
Chladnička-Mrazák Typu I
Pokyny pro používá
Chladnička-Mraznička Typu I
Návod na použitie
Šaldytuvas-Saldiklis I tipo
Naudojimo instrukcija
Külmik-Sügavkülmik, tüüp I
Kasutusjuhend
Aukstuma Kameru un Saldētavu veids I
Lietošanas instrukcija
RDSA240K40WN
DA / SV / NO / FI / NL / PL / CZ / SK / LT / ET / LV
Gratulujemy dokonania mądrego wyboru!
Beko o jedna z wiodących marek sprzętu AGD w Europie.
Produkty naszej marki to dla konsumentów w ponad 100
krajach synonim funkcjonalności, niezawodności i
przystępnej ceny. Obecnie już ponad 250 milionów
użytkowników urządzeń Beko potwierdza, że był to mądry
wybór.
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Opisana tu chłodziarko-zamrażarka jest najnowszym
modelem urządzeń chłodniczych wchodzących
w skład serii produktów Beko.
Została ona zaprojektowana i wyprodukowana zgodnie z
międzynarodowymi normami. Przed przystąpieniem do
użytkowania prosimy zapoznać się uważnie z instrukcją
obsługi. Zastosowanie się do poniższych zaleceń
zagwarantuje uzyskanie optymalnego zużycia energii
elektrycznej i zapewnieni bezpieczeństwo eksploatacji oraz
uchroni przed powstaniem przypadkowych uszkodzeń.
Ostrzeżenie!
Urządzenie to może być użytkowane wyłącznie zgodnie z
przeznaczeniem, dla którego zostało wyprodukowane.
Urządzenie należy instalować w miejscu o odpowiednich
wymiarach oraz nie narażonym na działanie deszczu,
wilgoci itd.
Ważne!
Producent nie będzie ponosić odpowiedzialności za szkody
wynikłe z niestosowania się do zaleceń zawartych w
instrukcji obsługi. Instrukcję obsługi należy przechowywać w
bezpiecznym miejscu tak, aby można było z niej korzystać w
razie konieczności. Może być ona przydatna również dla
innego użytkownika.
Oryginalne części zamienne będą dostępne przez 10 lat od
daty zakupu produktu.
PL Instrukcja obsługi
27
Używanie urządzenia przez osoby z fizycznymi sensorycznymi lub mentalnymi ograniczeniami
powinno odbywać się tylko pod kontrolą osób odpowiedzialnych za ich bezpieczeństwo.
Należy dopilnować, aby dzieci nie używały urządzenia do zabawy.
28
PL Instrukcja obsługi
Podłączenie do zasilania
Urządzenie jest przeznaczone do pracy przy
zasilaniu ~220-240V, 50 Hz. Przed podłączeniem
urządzenia do sieci należy upewnić się, czy
napięcie, rodzaj prądu i częstotliwość w sieci są
zgodne z wartościami podanymi na tabliczce
znamionowej urządzenia.
Nie należy podłączać urządzenia za
pośrednictwem przedłużaczy elektrycznych.
Zanim podłączysz kabel do gniazda
elektrycznego sprawdź czy nie jest
uszkodzony. Jeżeli kabel ulegnie uszkodzeniu,
to powinien być on zastąpiony specjalnym
kablem dostępnym w autoryzowanym serwisie.
Ostrzeżenie!
Bezpieczeństwo elektryczne urządzenia jest
gwarantowane tylko wtedy, gdy jego gniazdo
zasilające jest uziemione zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Podłączenie uziemiające jest obowiązkowe!
Nie należy dotykać urządzenia gołymi rękoma
będąc boso.
Ostrzeżenie!
Nie wolno nigdy próbować samemu naprawiać
urządzeń elektrycznych. Wszelkie naprawy
wykonywane (oprócz czynności opisanych w
tabeli poniżej) przez osoby nieuprawnione są
niebezpieczne dla użytkownika i powodują utratę
uprawnień gwarancyjnych.
W razie uszkodzenia przewodu zasilającego, aby
uniknąć niebezpieczeństwa, musi go wymienić
producent, jego agent serwisowy lub podobnie
wykwalifikowany personel.
Instrukcje transportu i ustawiania
Urządzenie musi być transportowane wyłącznie w
pozycji pionowej. W trakcie transportu nie wolno
naruszać opakowania. Gdyby jednak zdarzyło
się, iż urządzenie było transportowane w pozycji
poziomej, to przed uruchomieniem należy
pozostawić je w pozycji pionowej - nie
uruchamiając, przez co najmniej 4 godzin.
Niezastosowanie się do powyższej instrukcji
może spowodować uszkodzenie sprężarki i nie
uznanie naprawy gwarancyjnej. Przesuwając,
ustawiając lub podnosząc urządzenie nie należy
tego robić chwytając za rączki lub skraplacz
(umieszczony z tyłu lodówki).
Montaż
Urządzenie będzie pracować prawidłowo w
zakresie temperatur otoczenia od +10°C do +38°C.
Jeżeli temperatura w pomieszczeniu przekroczy
+38°C, to wtedy temperatura wewnątrz urządzenia
może wzrosnąć. Urządzenie należy umieścić w
odpowiedniej odległości od ściany, z dala od
grzejników, kuchenek lub innych źródeł ciepła.
Będą one powodować niepotrzebne uruchamianie
się całego urządzenia, co prowadzi do większego
zużycia energii i skrócenia jego czasu eksploatacji.
Jeżeli jest to niemożliwe należy zachować
następujące minimalne odległości:
- od kuchni 30 mm
- od grzejników 300 mm
- od zamrażarek 25 mm
Należy zapewnić wolną przestrzeń wokół całego
urządzenia w celu uzyskania prawidłowej
cyrkulacji powietrza (patrz rys. 2).
Po ustawieniu urządzenia na równej powierzchni,
należy je wypoziomować przez pokręcanie jego
żek w prawo lub w lewo dotąd, aż wszystkie
będą się stykać z podłogą (patrz rys. 4).
Prawidłowe wyregulowanie nóżek pozwoli
uniknąć wibracji i nadmiernego hałasu.
Dwie poprzeczki dystansowe skraplacza
umożliwiające właściwą cyrkulację powietrza
należy zamontować w sposób pokazany na
rysunku 3 (patrz rys. 3).
Zapoznaj się z Twoim urządzeniem
(patrz rys. 1)
1 -łka zamrażarki
2 - Obudowa termostatu i lampy
3 -łka wyjmowana
4 - Rynienka odprowadzająca wodę z
odszraniania
5 - Pokrywa pojemnika na warzywa
6 - Pojemnik na owoce i warzywa
7 - Regulowane żki
8 - Balkonik na słoiki
9 - Balkonik na butelki
Porady dotyczące przechowywania
żywności
Aby efekty i higiena przechowywania były
najlepsze:
Chłodziarka jest przeznaczona do
krótkotrwałego przechowywania świeżej żywności
i napoi.
Zamrażarka jest przeznaczona do
przechowywania żywności zamrożonej oraz do
zamrażania żywności świeżej.
Produkty gotowane należy przechowywać w
szczelnych pojemnikach, przez okres nie dłuższy
niż 2-3 dni.
Produkty świeże w opakowaniach można
kłaść na półkach. Świeże warzywa i owoce
należy przechowywać w pojemniku na owoce i
warzywa (rys. 1/6).
Butelki należy przechowywać w balkoniku na
butelki (rys. 1/9) znajdującym się po wewnętrznej
stronie drzwi.
PL Instrukcja obsługi
Aby zachować świeżość chłodzonego mięsa,
należy zapakować je do woreczków
przeznaczonych do przechowywania żywności.
Nie może ono stykać się z żywnością gotową do
spożycia. Świeżego mięsa nie należy
przechowywać dłużej niż 2 lub 3 dni.
Aby zapewnić optymalną wydajność
chłodzenia, nie należy przykrywaćłek
papierem lub innym materiałem; umożliwi to
swobodną cyrkulację zimnego powietrza.
Całą żywność należy przechowywać
zapakowaną lub przykrytą. Żywność w puszkach
konserwowych należy po ich otwarciu przenieść
do szczelnego pojemnika przeznaczonego do
przechowywania produktów spożywczych.
Gorącą żywność należy ostudzić przed
włożeniem do chłodziarki.
Aby uniknąć ryzyka eksplozji, napoje z dużą
zwartością alkoholu należy przechowywać w
pozycji pionowej, w dobrze uszczelnionych
pojemnikach.
Aby zamrozić świeżą żywność zaleca się
zapakować ja w folię aluminiową lub plastykową,
ochłodzić w komorze chłodzenia świeżej
żywności i przechowywać na półce w komorze
zamrażalnika. Najlepiej umieścić tęłkę w
górnej części komory zamrażalnika.
Regulacja temperatury
Chłodziarka
Temperaturę wnętrza należy regulować pokrętłem
termostatu. Temperatura wewnątrz urządzenia
może się wahać w zależności od takich warunków
jego użytkowania, jak: miejsce ustawienia,
temperatura w pomieszczeniu, częstość
otwierania drzwi oraz ilość przechowywanej
żywności; zależnie od tych warunków należy
odpowiednio ustawiać pokrętło termostatu. Przy
temperaturze pomieszczenia równej 25°C zaleca
się ustawienie pokrętła regulacji termostatu w
pozycji środkowej. Termostat zapewnia również
automatyczne odszranianie chłodziarki. Podczas
odszraniania temperatura wewnątrz chłodziarki
może się podnieść do +8°C, lecz w trakcie
chłodzenia spada ona do 2-3°C dając średnią
temperaturę całego cyklu roboczego około +5°C.
Należy unikać ustawiania pokrętła termostatu na
zbyt niską temperaturę, która powoduje ciągłą
pracę urządzenia. Efektem tego będzie spadek
temperatury poniżej 0°C, co powoduje
zamarznięcie napoi i świeżej żywności oraz
nadmierne gromadzenie się lodu na
wewnętrznych ścianach; wszystko to prowadzi do
zwiększenia zużycia energii i spadku wydajności
urządzenia.
29
Podczas pracy chłodziarki na tylnej ściance
gromadzi się skroplona woda lub cząsteczki lodu.
Nie jest konieczne usuwanie tego osadu, gdyż
ścianka ta jest automatycznie odszraniana. Woda
z odszraniania jest odprowadzana przez
specjalny odpływ i zbiera się w wanience
ściekowej umieszczonej na sprężarce, gdzie
ulega odparowaniu. Co jakiś czas należy oczyścić
odpływ, aby woda mogła swobodnie spłynąć do
wanienki ściekowej.
Zamrażarka
Ustawienie termostatu może mieć również wpływ
na temperaturę w zamrażarce. Ogólnie,
temperatura ta waha się w granicach od -18°C do
-28°C w trakcie całego cyklu roboczego.
Uruchamianie
Przed uruchomieniem urządzenia należy
wyczyścić jego wnętrze (jak podano w rozdziale
"Czyszczenie urządzenia”). Do czyszczenia nie
należy używać produktów ściernych i silnych
detergentów. Po zakończeniu czyszczenia,
urządzenie należy podłączyć do sieci zasilającej,
następnie otworzyć drzwi (powinna zaświecić się
lampka) i ustawić pokrętło termostatu w pozycji
środkowej. Pozostawić urządzenie uruchomione,
lecz puste, przez około 2 godziny. Świeżą
żywność można włożyć i zacząć zamrażać po
upływie minimum 16 godzin od włączenia.
Porady odnośnie przechowywania
zamrożonej żywności
Zamrażarka jest przeznaczona do zamrażania
świeżej żywności oraz do przechowywania
mrożonek przez dłuższy okres czasu. Aby osiągnąć
najlepsze rezultaty zamrażania, żywność należy
szczelnie opakować. Materiał opakowania
powinien: nie przepuszczać powietrza, być obojętny
chemicznie w stosunku do opakowanej żywności,
być odporny na niskie temperatury, nie nasiąkać
płynami, tłuszczem, parą wodną i zapachami oraz
powinien być zmywalny. Na opakowania
odpowiednie są takie materiały jak folie plastikowe i
aluminiowe oraz pojemniki plastikowe, aluminiowe
przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z
żywnością. Nie należy przechowywać zamrożonej
żywności w szklanych opakowaniach. W przypadku
przerwy w dopływie prądu nie należy otwierać drzwi
urządzenia. Jeżeli przerwa w dopływie prądu trwa
krócej niż kilka godzin, to nie będzie to mieć
szkodliwego wpływu na zamrożoną żywność.
Mrożenie świeżej żywności
Do zamrażania świeżej żywności należy
używać komory oznaczonej 4 gwiazdkami (czyli
komory szybkiego zamrażania).
Nie należy zamrażać jednocześnie dużych ilości
żywności. Najlepsze rezultaty w przechowywaniu
żywności są osiągane wtedy, gdy jest ona głęboko
zamrażana w możliwie jak najkrótszym czasie.
PL Instrukcja obsługi
Dlatego nie powinno się przekraczać wydajności
zamrażania, podanej w charakterystyce
technicznej. Ustawienie termostatu należy wtedy
tak wyregulować, aby w zamrażarce osiągnąć jak
najniższą temperaturę, lecz jednocześnie żeby
temperatura w chłodziarce nie spadła poniżej 0°C.
Produkty spożywcze już zamrożone (gotowe
mrożonki) można wkładać od razu do zamrażarki,
bez potrzeby regulowania termostatu.
Jeżeli na opakowaniu nie podano daty
zamrożenia, to jako maksymalny okres
przechowywania należy ogólnie przyjąć 3 miesiące.
Nie wolno ponownie zamrażać żadnej
rozmrożonej żywności, nawet, gdy jest ona tylko
częściowo rozmrożona. Żywność taką należy
skonsumować niezwłocznie lub ugotować i
dopiero wtedy - ponownie zamrozić.
Jak robić kostki lodu
Napełnić wodą pojemnik na lód do 3/4 wysokości
i włożyć go do zamrażarki. Kostki lodu można
łatwo wyjąć wstawiając pojemnik z lodem na kilka
sekund pod strumień zimnej bieżącej wody.
Odmrażanie
Chłodziarka
Odmrażanie chłodziarki następuje całkowicie
samoczynnie za każdym razem, gdy termostat
wyłączy sprężarkę. Nie jest przy tym konieczna
żadna ingerencja użytkownika. Powstała w
wyniku rozmrażania woda zbiera się w wanience
ściekowej umieszczonej na sprężarce (rys. 5) i
jest odparowywana przez ciepło wytwarzane
przez sprężarkę.
WAŻNE!
Kolektor wodny i wąż odprowadzający należy
utrzymywać w czystości, aby umożliwić
swobodny odpływ wody powstałej podczas
odszraniania. Należy sprawdzać, czy koniec
węża odpływowego znajduje się zawsze
wewnątrz wanienki ściekowej na sprężarce, aby
zapobiec wylewaniu się wody na okablowanie
elektryczne lub na podłogę (rys. 6). Należy
regularnie sprawdzać grubość osadzonego lodu
wewnątrz zamrażarki. Odszranianie należy
wykonywać 2 razy w roku lub gdy grubość
warstwy lodu osiągnie 6-8mm (co się zdarza raz
lub dwa razy w roku); jest to konieczne, gdyż lód
jest izolatorem ciepła i powoduje zmniejszenie
wydajności zamrażania, a co za tym idzie
zwiększenie zużycia energii elektrycznej. Przed
rozpoczęciem odszraniania należy ustawić
pokrętło termostatu na maksimum, w celu
głębokiego zamrożenia żywności. Następnie
należy wyjąć zamrożoną żywność, owinąć ją w
papier i położyć w zimnym miejscu. Później wyjąć
wtyczkę z gniazda sieci zasilającej.
30
Drzwiczki zamrażarki należy pozostawić otwarte,
a do jej wnętrza można wstawić pojemnik z
gorącą wodą (o temperaturze maks. 80°C);
przyśpieszy to proces odszraniania.
Nie należy usuwać lodu przy użyciu ostrych
przedmiotów metalowych aby nie uszkodzić
ścianek zamrażarki. Nie należy przyspieszać
odszraniania przy użyciu suszarek do włosów lub
innych urządzeń elektrycznych. Wodę ze
stopionego lodu należy usunąć suchą gąbką lub
szmatką.
Wymiana żarówki
Aby wymienię lampkę używaną do oświetlenia
chłodziarki, prosimy wezwać autoryzowany
serwis.Lampa (lampy) wykorzystywane w tym
urządzeniu nie są przeznaczone do oświetlania
pomieszczeń. Lampa ta ma pomagać
użytkownikowi wygodnie i bezpiecznie
umieszczać pożywienie w lodówce/zamrażarce.
Żarówki używane w urządzeniu muszą
wytrzymywać ekstremalne warunki fizyczne, jak
np. temperatury poniżej -20°C.
Czyszczenie urządzenia
Czyszczenie wnętrza
Przed rozpoczęciem czyszczenia należy odłączyć
urządzenie od sieci elektrycznej. Czyszczenie
urządzenia zaleca się wykonywać po każdym jego
odmrożeniu. Wnętrze urządzenia należy czyścić
letnią wodą z dodatkiem sody amoniakalnej (w
stężeniu 1 łyżeczka sody na 4 litry wody); nie
wolno nigdy używać mydła, detergentów, benzyny
lub acetonu, gdyż mają one nieprzyjemny zapach.
Do czyszczenia należy używać wilgotnej gąbki, a
do suszenia - miękkiej szmatki. W trakcie
czyszczenia nie należy stosować nadmiaru wody,
aby nie przedostała się ona do wnętrza izolacji
termicznej, gdyż może to spowodować
wydzielanie nieprzyjemnego zapachu. Nie wolno
dopuszczać do tego, aby do wnętrza termostatu
przedostała się woda. Po zakończeniu
czyszczenia należy ponownie podłączyć
urządzenie do sieci elektrycznej. W trakcie
czyszczenia prosimy pamiętać o dokładnym
wytarciu suchą szmatką uszczelek drzwi.
Czyszczenie zewnętrznych powierzchni
Części zewnętrzne należy czyścić gąbką
nasączoną ciepłą wodą z mydłem, a następnie
miękką suchą szmatką. Nie wolno nigdy używać
proszków do czyszczenia, silnych detergentów
lub narzędzi ściernych.
Czyszczenie zespołu sprężarka-skraplacz
Przed rozpoczęciem czyszczenia należy wyjąć
wtyczkę z gniazda sieci zasilającej. Zespół
sprężarki ze skraplaczem (zamontowany z tyłu
urządzenia) należy czyścić z kurzu przy użyciu
miękkiej szczotki lub odkurzacza.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756