Znaleziono w kategoriach:
Jogurtownica BROWIN 801018

Instrukcja obsługi Jogurtownica BROWIN 801018

Wróć
1
INSTRUKCJA OBSŁUGI
JOGURTOWNICA Z TERMOSTATEM
USER MANUAL
YOGHURT MAKER WITH THERMOSTAT
BEDIENUNGSANLEITUNG
JOGHURTMASCHINE MIT
THERMOSTAT
NOTICE D’UTILISATION
YAOURTIÈRE AVEC THERMOSTAT
NAUDOJIMO INSTRUKCIJA
JOGURTO GAMINIMO APARATO SU
TERMOSTATU
LIETOŠANAS PAMĀCĪBA
JOGURTA APARĀTA AR TERMOSTATU
KASUTUSJUHEND
TERMOSTAADIGA
JOGURTIVALMISTAJA
NÁVOD K POUŽITÍ
JOGURTOVAČE S TERMOSTATEM
ИНСТРУКЦИЯ ПО ИСПОЛЬЗОВАНИЮ
ЙОГУРТНИЦЫ С ТЕРМОСТАТОМ
INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE
PENTRU APARATUL DE PREPARAT IAURT CU TERMOSTAT
*zdjęcie poglądowe | sample photo for illustrative purposes only | Abbildung kann vom Produkt abweichen | exemple de photo à titre indicatif seulement
No 801018
2
INSTRUKCJA OBSŁUGI JOGURTOWNICY Z TERMOSTATEM
Elementy zestawu:
Korpus jogurtownicy
Przezroczysta pokrywa
Wkładka stabilizująca
9 słoików typu twist-off o pojemności 180 ml
Przewód zasilający o długości 122 cm
Instrukcja obsługi
1. Pokrywa
2. Plastikowa zakrętka twist off (9 szt.)
3. Słoik szklany typu twist off (9 szt.)
4. Obudowa
5. Lampka sygnalizacyjna
6. Wyświetlacz LED
7. Wkładka stabilizująca słoiki
8. Przewód zasilający
Panel sterowania:
1. Przycisk zmiany ustawień „SET”
2. Przyciski regulacji „+” (UP) i „–” (DOWN)
3. Wyświetlacz LED: wyświetlanie od 0-99 h, 0-59 min, temp 25-65°C
4. Przycisk zasilania „ON/OFF” (włączenie/wyłączenie)
5. Wskaźnik aktualnie regulowanego parametru „TIME, TEMP” (czas/temperatura)
Prosimy o dokładne zapoznanie się z niniejszą instrukcją przed użyciem urządzenia – i o zachowanie jej do wglądu
na przyszłość. Dokładne zapoznanie się z poniższymi zaleceniami umożliwi właściwe korzystanie z urządzenia
i pozwoli cieszyć się jego bezawaryjnym działaniem przez długi czas.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
1. Sprawdź zawartość opakowania i upewnij się, że posiadasz wszystkie części zestawu oraz czy żadna z części
zestawu nie jest uszkodzona.
2. Usuń z urządzenia folie zabezpieczające.
3. Dokładnie umyj szklane słoiki i zakrętki w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń, a następnie wypłucz
i wysusz. Istnieje możliwość mycia słoiczków oraz zakrętek w zmywarce.
4. Wnętrze jogurtownicy oraz pokrywę wytrzyj wilgotną szmatką i pozostaw do wyschnięcia.
SPOSÓB UŻYTKOWANIA
1. Podłącz urządzenie do gniazda sieciowego.
2. Naciśnij przycisk „ON/OFF” aby włączyć urządzenie. Na wyświetlaczu automatycznie pojawi
się domyślne ustawienie „10:00”, oznaczające domyślne 10 godzin pracy urządzenia.
3. Naciśnij przycisk „SET” aby wybrać ustawienia temperatury lub czasu. Każdorazowe naciśnięcie
przycisku „SET” pozwala przejść do ustawień kolejnego parametru. Po prawej stronie wyświetlacza
zaświeci się lampka sygnalizująca aktualnie ustawiany parametr („TEMP” dla temperatury lub „TIME”
dla czasu), a migająca cyfra wske aktualnie ustawioną wartość.
3
4. Za pomocą przycisków +” (UP) i „–” (DOWN) w obu parametrach ustaw pożądaną wartość liczbę
godzin, minut oraz temperaturę.
5. Aby zatwierdzić wybrane parametry i rozpocząć proces, ponownie naciśnij przycisk „ON/OFF”.
W momencie rozpoczęcia procesu wyświetlacz przestanie migać, a urządzenie zacznie się nagrzewać
i odliczać czas.
6. Po upłynięciu zadanego czasu, urządzenie wyłącza się samoczynnie.
UWAGA: Jeśli nie przejdziesz do kolejnego ustawienia lub nie zatwierdzisz wybranych parametrów w
ciągu 5 sekund, urządzenie automatycznie się wyłączy. Po ponownym wciśnięciu przycisku „ON/OFF”
urządzenie zapamięta zadane wcześniej parametry, o ile nie zostało odłączone od gniazda zasilania.
Przygotowanie jogurtu
Jogurt to doskonałe, naturalne źródło cennych dla zdrowia składników. Powstaje z mleka przefermentowanego przez
bakterie jogurtowe. Bakterie te mnożą się w ciepłym mleku, po pewnym czasie zmieniają je w jogurt. Proces ten
znacznie wzbogaca mleko w wysokiej jakości białka. Domowy jogurt zawiera wnież mikroelementy oraz przyjazną
mikroflorę bakteryjną. Nie ma w nim zbędnych dodatków, które wykorzystywane zazwyczaj w kupnych jogurtach
smakowych (substancji zagęszczających, sztucznych barwników, aromatów, cukru). Robiąc własne jogurty możesz
wzbogacać domowe menu o zdrowe i atrakcyjne przekąski, które będą smakować znakomicie zarówno same, jak
i z dodatkiem owoców czy bakalii. Porcja takiego jogurtu do idealny pomysł na posiłek do pracy czy szkoły.
Do sporządzenia smacznego, domowego jogurtu potrzebujesz:
1250 ml mleka,
0,125 g liofilizowanych kultur bakterii jogurtowych.
Uwaga: jogurtownica ta umliwia przygotowanie jednorazowo 9 porcji jogurtu (1 porcja = 1 słoik = 180 ml). Całkowita
objętość słoików to 1620 ml. Rekomendowana objętość użytkowa jogurtownicy to 1250 ml.
Proces przygotowania:
1. Słoiki wraz z zakrętkami ostrożnie umyj ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Same słoiki po umyciu wyparz,
a następnie wraz z zakrętkami wysusz.
2. Odmierz potrzebną ilość mleka. Jeśli używasz mleka świeżego niepasteryzowanego, spasteryzuj je wcześniej.
W tym celu wlej je do garnka i podgrzej do temperatury 65°C, cały czas mieszając. Utrzymuj temperaturę przez
30 minut, następnie szybko schłodź mleko do 40-45°C. W przypadku, kiedy używasz mleka niskopasteryzowanego,
podgrzej je w garnku do temperatury 40-45°C.
3. Bakterie rozpuść osobno w niewielkiej ilości mleka lub wody (ok. 20 ml), a kiedy całkowicie się rozpuszczą, wlej
całość do przygotowanego ciepłego mleka. Unikaj powstawania grudek.
4. Po zaszczepieniu mleka bakteriami jogurtowymi mieszaj przez 3-5 min. Po tym czasie mleko przelej
do przygotowanych wcześniej słoiczków, do ok. ¾ ich wysokości, a następnie zakręć.
5. Włóż słoiki do wnętrza jogurtownicy i nałóż pokrywę urządzenia.
6. Na panelu sterowania ustaw czas i temperaturę zgodne z zaleceniami podanymi na opakowaniu
wykorzystywanych kultur bakterii jogurtowych. Typowy czas fermentacji wynosi około 8-12 godzin, dla temperatury
w zakresie 42-44°C. Po 8 godzinach sprawdź, czy odpowiada Ci konsystencja i smak jogurtu. Jeśli nie, pozostaw
go w jogurtownicy, zwiększając czas do momentu uzyskania zadowalającej Cię konsystencji i smaku.
7. Tak przygotowany jogurt nadaje się do bezpośredniego spożycia. Aby wydłużyć trwałość przygotowanych porcji,
jogurt przechowuj w lodówce.
Uwaga: Na czas fermentacji będzie miała wpływ temperatura otoczenia i temperatura surowców. Zbyt długie
ogrzewanie otrzymanego jogurtu może prowadzić do jego zepsucia.
Pomysły na jogurtowe przysmaki
Dobrym dodatkiem do domowego jogurtu świeże owoce, kakao, wanilia, płatki kokosowe, dżemy, pulpy owocowe.
Oryginalnym pomysłem będzie też jogurt podany w sposób wytrawny, np. jako tzatziki. Wystarczy dodatek posiekanego
lub startego na tarce ogórka, czosnku, odrobina oliwy z oliwek, soli oraz posiekanego koperku i mięty. Własnoręcznie
przygotowany jogurt może być też świetną bazą do innych potraw i napojów: smoothie, lassi, chłodników, owsianek,
4
sosów czy ciast. Nie ma żadnych ograniczeń dla Twojej kreatywności, należy jednak pamiętać, aby wszelkie dodatki
smakowe dodawać dopiero do gotowego jogurtu w przeciwnym razie może to negatywnie wpłynąć na proces jego
powstawania. Jeśli planujesz dodawać przygotowany jogurt do gorących potraw, pamiętaj, że może się on zważyć.
Aby tego uniknąć, wymieszaj jogurt z niewielką ilością gorącego sosu lub zupy i dopiero wtedy połącz z resztą.
Dodatkowe wskazówki:
Czas dojrzewania wpływa na konsystencję i smak jogurtu. Im dłuższy czas, tym wytrawniejszy jogurt
i intensywniejszy smak.
Po 8 godzinach uzyskasz bardzo łagodny jogurt, a po 10 godzinach bardziej kwasowy jogurt naturalny.
Gotowy jogurt należy spożyć w ciągu 3-5 dni po przygotowaniu oraz przechowywać w lodówce.
Jogurt domowej roboty jest na ogół bardziej delikatny i nie tak gęsty jak produkty sklepowe.
Podczas przygotowywania jogurtu może oddzielić sniewielka ilość wody na powierzchni, co jest naturalnym
zjawiskiem. Wodę tę należy wylać lub wymieszać całość.
Przygotowany jogurt możesz wykorzystać jako starter do kolejnej porcji jogurtów zamiast stosowania
liofilizowanych kultur bakterii jogurtowych. Jednak im częściej będziesz powtarzać ten proces, tym rzadszy może
stawać się jogurt lub proces produkcji me wymagać dłuższego czasu przygotowania. Jeśli jogurt stanie
się zbyt rzadki lub długość procesu produkcji nieakceptowalna, należy zacząć od początku, używając nowego,
zakupionego jogurtu lub bakterii starterowych.
Jeśli użyjesz mniejszej ilości mleka lub dodasz 3-4 łyżeczki mleka w proszku, jogurt będzie nieco gęstszy.
Jogurt stanie się gęstszy, jeśli przed jedzeniem pozostawimy go na jeden dzień w lodówce.
Mleka niskopasteryzowanego nie trzeba gotować przed przygotowaniem jogurtu.
Jogurt można również przygotować w wersji wegańskiej, z mleka sojowego. W tym przypadku również możesz
wykorzystać oferowane przez naszą firmę kultury bakterii jogurtowych lub użyć jogurtu z mleka sojowego jako
kultury starterowej.
Ewentualne problemy i ich rozwiązywanie:
Po upływie 8 godzin jogurt jest nadal zbyt płynny
Wydłuż proces maksymalnie do 14 godzin, kontrolując regularnie konsystencję jogurtu, aż uzyskasz produkt
o satysfakcjonującej gęstości.
Po upływie 14 godzin jogurt jest nadal zbyt płynny
Mleko mogło być zbyt gorące w czasie mieszania z kulturami jogurtowymi. Upewnij się, że podczas dodawania
kultur bakterii temperatura mleka nie przekracza 44°C.
Użyte kultury mogły być nieaktywne lub nieodpowiednie. Sprawdź, czy stosujesz aściwe kultury
o odpowiedniej jakości oraz czy nie minęła ich data ważności.
Mleko mogło być nieodpowiednie zawarte w nim środki konserwujące lub jego nieprawidłowa pasteryzacja
mogły zahamować bądź uniemożliwić rozwój kultur jogurtowych.
Jogurt jest zbyt grudkowaty
Kultury jogurtowe i mleko nie zostały prawidłowo wymieszane. Kultury należy zawsze dokładnie wymieszać
z ciepłym mlekiem.
Na powierzchni jogurtu widać czerwone plamki
Może to być oznaką, że do mleka dostały się wcześniej zarodniki pleśni. Jogurt nie nadaje się do spożycia
i należy go wyrzucić. Przed następnym yciem bardzo dokładnie umyj słoiki na jogurt i zakrętki. Słoiki przelej
wrzątkiem. Zarodniki pleśni mogą przez długi czas unosić się w powietrzu, zanieczyszczać mleko i uczynić
je niezdatnym do wyrobu jogurtu, dlatego zadbaj o jak najlepsczystość sprzętu i nie zostawiaj otwartego
mleka przed dodaniem kultur.
Czyszczenie i przechowywanie
Właściwa i regularna konserwacja przedłuży użytkowanie produktu. Dbaj, aby był on przechowywany w dobrym stanie
i właściwie wykorzystywany.
5
Wymiary urządzenia
Szerokość
25 cm
Długość
26,5 cm
Wysokość
14 cm
Długość
przewodu
zasilającego
122 cm
Wskazane jest używanie łagodnych środków czyszczących oraz delikatnych akcesoriów, chroniących korpus
urządzenia i elementy z tworzywa przed zarysowaniem.
Słoiki przed każdym użyciem należy dokładnie um i wyparzyć. Zakrętki do słoików myć ciepłą wodą
z detergentem. Pojemnik z obudową i panelem przecierać wilgotną ściereczką i wysuszyć, nie zanurzać
w wodzie!
Po każdym użyciu urządzenie należy wyczyścić wilgotną ścierką kuchenną i pozostawić do wyschnięcia.
Elementy zestawu muszą pozostawać przez cały czas czyste, ponieważ stykają się z żywnością.
Jogurtowni należy przechowywać w suchym miejscu, poza zasięgiem dzieci, a także chronić przed kurzem
oraz brudem.
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
W czasie eksploatacji jogurtownicy należy zachować środki ostrożności związane z bezpieczeństwem użytkowania
urządzeń elektrycznych.
Zabrania się wyjmowania lub wkładania wtyczki mokrymi rękoma.
Zalecane jest ustawienie urządzenia w kuchni, w miejscu osłoniętym przed nadmiernym nasłonecznieniem,
zapewniającym komfort użytkowania oraz bezpieczną obsługę.
Dzieci powinny mieć dostęp do jogurtownicy tylko pod nadzorem osób dorosłych.
Urządzenie powinno być tak zabezpieczone, by nie miały do niego dostępu zwierzęta domowe.
W czasie, kiedy urządzenie jest w trybie pracy, nie należy go przenosić.
Urządzenia nie wolno samodzielnie naprawiać ani modyfikować.
Nie pozostawiać działającego urządzenia bez nadzoru.
Upewnij się, że napięcie znamionowe urządzenia jest zgodne z tym w sieci, z której korzystasz.
Zabronione jest używanie tego urządzenia w pobliżu przedmiotów łatwopalnych.
Nie używaj produktu na niestabilnym podłożu, w wilgotnym miejscu lub w pobliżu innego źródła ciepła.
Nieprzestrzeganie powyższych zaleceń może być niebezpieczne dla zdrowia; może także zakłócać
pracę urządzenia i doprowadzić do jego awarii.
Dane techniczne:
Napięcie znamionowe: 230V ~ 50 Hz
Moc znamionowa: 40 W
Pojemność: 9 słoików twist off o łącznej pojemności 1,6 2 L (180 ml każdy)
Klasa ochronności: II
GOSPODAROWANIE ODPADAMI
Zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego nie należy wyrzucać do śmietnika. Selekcjonowanie i prawidłowa
utylizacja tego typu odpadów przyczynia się do ochrony środowiska naturalnego. Użytkownik jest odpowiedzialny za
dostarczenie zużytego sprzętu do wyspecjalizowanego punktu zbiórki, w którym będzie on przyjęty bezpłatnie. Informac
o takim punkcie mna uzyskać u władz lokalnych lub w punkcie zakupu.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756