Znaleziono w kategoriach:
Saturator BROWIN SodaJoy 312022

Instrukcja obsługi Saturator BROWIN SodaJoy 312022

Wróć
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Saturator SodaJoy
USER MANUAL
SodaJoy carbonator
BEDIENUNGSANLEITUNG
Wassersprudler SodaJoy
NOTICE D’UTILISATION
Machine à gazéifier SodaJoy
No 312022
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Saturator SodaJoy
Dziękujemy za zakup SATURATORA SodaJoy - lekkiego, przenośnego urządzenia do gazowania
napojów.
SATURATOR SodaJoy zapewnia wygodne i łatwe gazowanie wody, klarownych soków, wina, cydrów
oraz innych napojów alkoholowych. Ponadto, możesz używać go do ponownego nagazowania
gotowych napojów, takich jak Cola, Pepsi, Fanta, Sprite czy Red Bull. Bez względu na to, czy
organizujesz małą domówkę, grill w ogrodzie, piknik na działce, wyjazd na weekendowy wypad lub
urlop. SATURATOR SodaJoy sprawi, że Twoje napoje będą miały orzeźwiający smak i bąbelki, które
uprzyjemnią każdy czas.
SATURATOR SodaJoy został starannie zaprojektowany, aby spełniać najwyższe standardy
bezpieczeństwa. Jest w pełni wolny od BPA (bisfenolu A), co oznacza, że podczas jego użycia nie ma
ryzyka migracji szkodliwych substancji do napojów. Przeprowadzone badania potwierdzają,
że SATURATOR SodaJoy jest przeznaczony do kontaktu zarówno z żywnością, jak i alkoholem o
maksymalnej mocy do 40 %. Możesz zatem bezpiecznie korzystać z tego urządzenia do gazowania
wody, klarownych soków, wina, cydrów oraz innych mocniejszych napojów alkoholowych.
Dodatkowo, SATURATOR SodaJoy pozwoli Ci również na powtórne nagazowanie tego samego
trunku, jeśli uznasz, że potrzebujesz dodatkowego orzeźwienia.
Elementy zestawu:
(1) butelka,
(2) nasadka z dyszą dozującą,
(3) aplikator,
(3.1) przycisk uwalniający zużyty nabój,
(4) zakrętka z uszczelką,
(5) 10 sztuk nabojów w zestawie.
Pierwsze użycie
1. Umyj dokładnie butelkę (1) oraz inne elementy zestawu (2, 3, 4), używając do tego wyłącznie ciepłej
wody (max. temperatura: 40 °C). Nie stosuj szorstkich zmywaków. Nie myj w zmywarce.
2. Napełnij butelkę (1) zimnym napojem do poziomu zaznaczonej linii. Rekomendujemy gazowanie
płynów o temperaturze 5-10°C.
3. Zamontuj na butelce (1) nasadkę z dyszą dozującą gaz (2) i dobrze ją dokręć (aż poczujesz lekki
opór).
4. Do aplikatora (3) włóż nabój z CO (5), a następnie aplikator z nabojem połącz z butelką (1) - dokręcaj
powoli w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, aż do momentu, gdy nabój zostanie przebity.
Możesz wczas zaobserwować uwalniany do wnętrza butelki gaz oraz usłyszeć syczenie. Pamiętaj,
aby nie wstrząsać butelką podczas procesu gazowania. W przypadku nadmiaru CO, gaz ten ulotni się
przez zawór bezpieczeństwa znajdujący się na nasadce z dyszą dozującą (2).
5. Po zakończeniu procesu gazowania płynu odkręć i zdejmij aplikator (3), a następnie wyjmij nasadkę
z dyszą dozującą (2). Naciśnij przycisk uwalniający zużyty nabój (3.1), a butelkę (1) zamknij zakrętką z
uszczelką (4), która jest częścią zestawu. Zużyty nabój wyrzuć do odpowiedniego pojemnika na odpady.
6. Twój gazowany napój / trunek jest gotowy. Należy go spożw ciągu 24 godzin od nagazowania.
Pamiętaj o prawidłowym zamykaniu butelki za pomocą zakrętki z uszczelką (4).
7. Po użyciu zestawu umyj dokładnie nasadkę z dyszą dozującą (2).
Środki ostrożności i zalecenia
Zawsze napełniaj butelkę dokładnie do zaznaczonej linii poziomu płynu. Pamiętaj, że naczynie ma
pojemność 1 L, ale przeznaczone jest do gazowania 850 ml napoju.
W przypadku napojów alkoholowych stosuj wyłącznie trunki o maksymalnej mocy do 40 %.
Stosuj zawsze oryginalną zakrętkę, dostarczoną przez producenta, w celu utrzymania w butelce
szczelności, odpowiedniego ciśnienia i uniknięcia utraty gazu z płynu.
Zachowaj szczególną ostrożność podczas kontaktu z nabojami - mogą być użyte tylko zgodnie z
przeznaczeniem i w sposób wskazany w instrukcji użytkowania saturatora. Należy je
przechowywać poza zasięgiem dzieci oraz zwierząt domowych.
W czasie dokręcania aplikatora z nabojem zachowaj ostrożność i nie
kieruj SATURATORA SodaJoy w stronę innych osób, zwłaszcza blisko stojących. Do każdego
procesu gazowania używaj tylko jednego naboju.
Nie odkręcaj aplikatora podczas gazowania. Zadbaj, by SATURATOR SodaJoy stał w pionie na
stabilnym podłożu.
Nie umieszczaj butelki ani innych elementów saturatora w zamrażarce. Trzymaj butelkę oraz
pozostałe elementy zestawu z dala od ognia i nie wystawiaj na bezpośrednie działanie promieni
słonecznych.
Stosuj naboje z zawartością CO równą 7,5 g.
Po zużyciu naboju CO, zutylizuj go. Naboje do gazowania wody jednorazowe i nie można
napełniać ich powtórnie. Metalowy element wyrzuć do odpowiedniego kontenera w punkcie
selektywnej zbiórki odpadów komunalnych lub do żółtego worka na tworzywa sztuczne oraz
metale.
Lubisz bąbelkowe trunki z "procentami"? Przygotuj w SATURATORZE SodaJoy fantastyczny w
smaku napój typu prosecco, wykorzystując do tego własne domowe wino!
Napój typu prosecco z półwytrawnego domowego wina. Przepis na 10 butelek wina.
1. 10 kg owoców jasnego winogrona zalej 1 L przegotowanej wody o temperaturze 40°C.
2. Dodaj całe opakowanie Pektoenzymu, w celu zwiększenia ilości uzyskanego soku z owoców.
3. Po 4 godzinach wytłocz moszcz, dodaj 3 g pożywki z witaminą B1 oraz syrop cukrowy (0,6 kg cukru
rozpuszczonego w 0,7 L wody).
4. Dodaj pół opakowania (3,5 g) drożdży ENOVINI® WS uwodnionych w 100 ml przegotowanej letniej
wody, a następnie wlej je do nastawu o temperaturze 30 °C. Pozostaw do fermentacji na około 5 dni, w
temperaturze 18-20 °C.
5. Dodaj drugą porcję syropu cukrowego (0,6 kg cukru rozpuszczonego w 0,7 L wody) oraz porcję
pożywki z witaminą B1 (3 g). Po kolejnych 5 dniach dodaj trzecią porcję syropu cukrowego (0,6 kg cukru
rozpuszczonego w 0,7 L wody) oraz ostatnią dawkę pożywki z witaminą B1 (3 g).
6. Po zakończonej fermentacji pozostaw nastaw na 3-4 tygodnie do wyklarowania.
7. Klarowne wino zlej znad osadu i odstaw do cichej fermentacji na kolejne 3-4 tygodnie.
8. Po tym czasie Twoje łwytrawne wino jest gotowe. Wystarczy nasycić je dwutlenkiem węgla za
pomocą SATURATORA sodajoy (zgodnie z instrukcją załączoną do produktu) i cieszyć się smakiem
powstałego napoju typu prosecco.
Ważne! W celu uzyskania najlepszego efektu wino nagazuj bezpośrednio przed spożyciem.
Czy wiesz, że orzeźwiający napój typu prosecco możesz przygotować w zaledwie kilka chwil?
Użyj do tego naszego SATURATORA SodaJoy i ulubionego gotowego białego czy różowego
wina. Raz, dwa, smacznego!
Napój typu prosecco z gotowego wina
1. Napełnij butelkę ulubionym schłodzonym winem do linii maksymalnego poziomu i rozpocznij proces
gazowania napoju zgodnie z załączoną instrukcją.
2. Pamiętaj, że gotowe wino najlepiej podawać mocno schłodzone. Wino typu prosecco stanowi idealną
bazę do przygotowania drinków.
Ważne! W celu uzyskania najlepszego efektu wino nagazuj bezpośrednio przed spożyciem.
USER MANUAL
SodaJoy carbonator
Thank you for purchasing the SodaJoy carbonator - a lightweight, portable device for carbonating
beverages.
The SodaJoy carbonator provides convenient and easy carbonation of water, clear juices, wine, ciders
and other alcoholic beverages. Additionally, you can use it to re-carbonate ready-made beverages such
as Cola, Pepsi, Fanta, Sprite or Red Bull. Regardless of whether you organize a small house party, a
barbecue in the garden, a picnic on the recreational plot, a weekend getaway or a holiday. The SodaJoy
carbonator will give your beverages a refreshing taste and bubbles that will make every time more
pleasant.
The SodaJoy carbonator has been carefully designed to meet the highest safety standards. It is
completely free of BPA (bisphenol A), which means that during its use there is no risk that harmful
substances migrate into beverages. The conducted tests confirm that the SodaJoy carbonator is
intended for contact with both food and alcohol with a maximum strength of up to 40%. So you can
safely use this device to carbonate water, clear juices, wine, ciders and other stronger alcoholic
beverages. Additionally, the SodaJoy carbonator will also allow you to re-carbonate the same beverage
if you decide that you need an extra refreshment.
Elements of the set:
(1) bottle,
(2) cap with dispensing nozzle,
(3) applicator,
(3.1) used cartridge release button,
(4) seal screw cap,
(5) 10 cartridges included.
First use
1. Wash the bottle (1) and other components of the set (2, 3, 4) thoroughly, using only warm water (max.
temperature: 40°C). Do not use rough sponges. Do not wash in the dishwasher.
2. Fill the bottle (1) with a cold beverage up to the marked line. We recommend carbonating liquids with
a temperature of 5-10°C.
3. Install the cap with gas dispensing nozzle (2) on the bottle (1) and tighten it well (until you feel a slight
resistance).
4. Insert the CO cartridge (5) into the applicator (3) and then connect the applicator with the cartridge
to the bottle (1) - tighten slowly clockwise until the cartridge is punctured. Then you can observe the gas
released into the bottle and you may hear a hissing sound. Remember not to shake the bottle during
the carbonation process. If there is an excess of CO, the gas will be released through the safety valve
located on the cap with dispensing nozzle (2).
5. After finishing the process of carbonating beverages, unscrew and remove the applicator (3) and then
remove the cap with dispensing nozzle (2). Press the used cartridge release button (3.1) and close the
bottle (1) using the seal screw cap (4) which is included in the set. Place the used cartridge in an
appropriate waste container.
6. Your carbonated beverage / drink is ready. It should be consumed within 24 hours of carbonation.
Remember to close the bottle correctly with a seal screw cap (4).
7. After using the set wash the cap with dispensing nozzle thoroughly (2).
Precautions and recommendations
Always fill the bottle exactly to the marked liquid level line. Remember that the bottle has a capacity
of 1 L, but it is designed to carbonate 850 ml of beverage.
In the case of alcoholic beverages, use only drinks with a maximum strength of up to 40%.
Always use the original cap provided by the manufacturer to keep the bottle tight, keep proper
pressure and avoid loss of gas from the liquid.
Take a special care when handling cartridges - they can only be used in accordance with their
intended purpose and in the way indicated in the instructions for using the saturator. They should
be kept out of reach of children and pets.
When tightening the applicator with the cartridge be careful and do not direct the SodaJoy
carbonator towards other people, especially those standing nearby. Use only one cartridge for
each carbonating process.
Do not unscrew the applicator during carbonating process. Make sure that the SodaJoy
carbonator stands in an upright position on a stable surface.
Do not put the bottle or any other elements of the saturator in the freezer. Keep the bottle and
other elements of the set away from fire and do not expose them to direct sunlight.
Use cartridges with a CO content of 7.5 g.
Dispose the CO cartridge after using. Cartridges used for carbonating water are disposable and
they cannot be refilled. Put the metal element to a proper container at the selected municipal waste
collection point or in a yellow bag for plastics and metals.
Do you like bubble beverages with "percentages"? Prepare a delicious prosecco-type beverage
in our SodaJoy carbonator, using your own house wine.
A prosecco-type beverage made of semi-dry house wine. Recipe for 10 bottles of wine.
1. Pour 1 L of boiled water at 40°C on 10 kg of white grapes.
2. Add the whole package of Dry Pectic Enzyme to increase the amount of juice obtained from fruits.
3. After 4 hours press the must, add 3 g of nutrient with vitamin B1 and sugar syrup (0.6 kg of sugar
dissolved in 0.7 L of water).
4. Add half a package (3.5 g) of ENOVINI® WS yeast hydrated in 100 ml of boiled lukewarm water and
then pour it into the setting at 30°C. Leave for fermentation for about 5 days at 18 to 20°C.
5. Add a second portion of sugar syrup (0.6 kg of sugar dissolved in 0.7 L of water) and a portion of
nutrient with vitamin B1 (3 g). After another 5 days add the third portion of sugar syrup (0.6 kg of sugar
dissolved in 0.7 L of water) and the last dose of nutrient with vitamin B1 (3 g).
6. After completing fermentation, leave to clarify for 3-4 weeks.
7. Remove clear wine from the lees and leave for still fermentation for another 3-4 weeks.
8. After this time your semi-dry wine is ready. Just saturate it with carbon dioxide using the SodaJoy
carbonator (in accordance with the instruction attached to the product) and enjoy the taste of a
prosecco-type beverage.
Important! For best results carbonate the wine immediately before consumption.
Do you know that you can prepare a refreshing prosecco-type beverage in just a few moments?
Use our SodaJoy carbonator and your favorite ready-made white or rose wine. One, two, enjoy!
A prosecco-type beverage from ready-made wine
1. Fill the bottle with your favorite chilled wine up to the maximum level line and start the carbonating
process according to the attached instructions.
2. Remember that ready-made wine is best when served chilled. Prosecco-type wine is an ideal base
for preparing drinks.
Important! For best results carbonate the wine immediately before consumption.
BEDIENUNGSANLEITUNG
Wassersprudler SodaJoy
Vielen Dank, dass Sie sich für SodaJoy entschieden haben - ein leichtes, tragbares Gerät zur Sättigung
von Getränken mit Kohlensäure.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756