
154
Uwaga:
w celu właściwego funkcjonowania urządzenia, przed
napełnieniem ltra mieloną kawą, należy zawsze upewnić się,
czy nie zawiera on pozostałości kawy z poprzedniego parzenia.
3. Mieloną kawę należy rozłożyć równomiernie i lekko
docisnąć przy pomocy dociskacza (rys. 8). Dociśnięcie
mielonej kawy jest bardzo ważne aby uzyskać dobrą
kawę espresso. Zbyt mocne dociśnięcie spowoduje wolne
wypływanie kawy, która będzie zbyt mocna. Natomiast
za słabe dociśnięcie spowoduje zbyt szybkie wypłynięcie
kawy, która będzie za słaba.
4. Usunąć ewentualny nadmiar kawy z krawędzi uchwytu
ltra i włożyć go do ekspresu: aby zaczepić go prawidłowo
należy ustawić w linii trzonek uchwytu do ltra z symbo-
lem INSERT (rys. 9), zaczepić uchwyt ltra i przesunąć tr-
zonek w prawo dopóki nie ustawi się on w linii z pozycją
CLOSE.
5. Umieścić liżankę lub liżanki pod wylotem uchwytu ltra
(rys. 10). Przed zrobieniem kawy, zalecamy podgrzanie
liżanek poprzez przepłukanie ich odrobiną gorącej wody.
6. Upewnić się że lampki kontrolne odpowiadające przyci-
skom wytwarzania kawy są zapalone, następnie wcisnąć
przycisk wytwarzania lub : urządzenie rozpo-
czyna i przerywa pracę automatycznie.
Jak przygotować kawę espresso z saszetek
Zwróć uwagę:
należy używać saszetek spełniających wymogi systemu ESE: jest
on oznaczony na opakowaniach przy pomocy następującego
znaku:
ESE jest systemem przyjętym przez
największych producentów saszetek i pozwala
na przygotowanie kawy espresso w sposób
prosty i czysty.
1. Włożyć ltr do kawy w saszetkach ( z symbolem zaz-
naczonym w dole) do uchwytu ltra.
2. 2. Włożyć saszetkę umieszczając ją jak najbardziej na
środku ltra (rys. 11).
Celem poprawnego umieszczenia saszetki w ltrze,
postępować wg instrukcji z opakowania saszetek.
Wykonać czynności z punktów od 4 do 6 z poprzedniego
paragrafu.
Zwróć uwagę:
• Gdy ekspres przygotowuje kawę, wytwarzanie może zostać
przerwane w dowolnej chwili poprzez ponowne wciśnięcie
przycisku wytwarzania.
• Po zakończeniu wytwarzania, jeżeli chce się zwiększyć
ilość kawy w liżance, wystarczy przytrzymać wciśnięty
(w przeciągu 3 sekund) przycisk wytwarzania, wciśnięty
uprzednio.
• Aby odczepić uchwyt ltra, przesunąć jego trzonek z pra-
wej do lewej strony.
Ryzyko Oparzenia!
W celu uniknięcia pryskania kawy, nigdy nie należy odczepiać
uchwytu ltra, gdy wytwarzanie jest w toku. Należy zawsze
odczekać kilka sekund po zakończeniu wytwarzania.
Programowanie ilości kawy w liżance
Urządzenie jest fabrycznie ustawione na wytwarzanie ilości
standardowych. Jeżeli chcemy zmienić te ilości, należy wykonać
następujące czynności:
1.
Ustawić jedną lub dwie liżanki pod wylotami uchwytu
ltra.
2. Wcisnąć przycisk, który zamierza się programować (
lub ) i przytrzymać go. Ekspres zacznie wytwarzać
kawę, a drugi przycisk wytwarzania kawy miga, wskazując,
że urządzenie znajduje się w trybie programwoania.
3. Po uzyskaniu żądanej ilości kawy w liżance, zwolnić
przycisk: wytwarzanie kawy zostanie przerwane i zacz-
nie migać lampka wskazująca, że ilość kawy została
prawidłowo zapisana.
4. Kiedy obie lampki kontrolne wytwarzania kawy świecą
stałym światłem, ekspres jest gotowy do użycia.
JAK PRZYGOTOWAĆ KAWĘ CAPPUCCINO
1. Zgodnie z opisem z poprzednich paragrafów, przygotować
kawę espresso używając wystarczająco dużych liżanek.
2. Wcisnąć przycisk (rys. 12): lampka kontrolna
zaczyna migać;
3. W międzyczasie należy napełnić pojemnik około 100 gra-
mami mleka na każdą kawę cappuccino, którą chce się
zaparzyć.
Mleko powinno być w temperaturze lodówki (nie gorące!).
Wybierając rozmiar pojemnika należy pamiętać, że
objętość mleka wzrośnie dwu- lub trzykrotnie (rys. 13).
Zwróć uwagę:
Zaleca się używanie mleka półtłustego o temperaturze
lodówki.
4.
Odczekać aż lampka kontrolna odpowiadająca przyciskowi
zacznie świecić stałym światłem wskazując, że podgr-
zewacz osiągnął idealną temperaturę dla wytwarzania pary.
5. Umieścić pod dyszą do spieniania mleka pusty pojemnik i
otworzyć na kilka sekund pokrętło w celu usunięcia ewen-
tualnej wody w obwodzie. Zakręcić pokrętło.