Znaleziono w kategoriach:
Okap FALMEC Minima 90 Inox

Instrukcja obsługi Okap FALMEC Minima 90 Inox

Powrót
- 1 -
INFORMACJE OGÓLNE
Należy zapoznać się dokładnie z niniejszym tekstem,
zawierającym wskazówki, dotyczące bezpieczeństwa
przy instalacji, eksploatacji i konserwacji okapu
kuchennego. Należy zachować niniejsze instrukcje
także dla późniejszych konsultacji. Urządzenie zostało
zaprojektowane w wersji zasysającej (odprowadzanie
powietrza na zewnątrz - Rys.1A), filtrującej (recyrku-
lacja powietrza wewnątrz - Rys.1B).
UWAGI O BEZPIECZEŃSTWIE
1. Nie należy używać jednocześnie okapu kuchennego
i paleniska lub kominka zależnych od powietrza w
pomieszczeniu i niezasilanych energią elektryczną,
ponieważ okap zużywa powietrze potrzebne do
ich spalania. Ciśnienie ujemne w pomieszczeniu nie
powinno przekraczać 4 Pa (4x10–5 bar). Należy więc
zadbać o prawidłową wentylację w pomieszczeniu,
konieczną dla bezpiecznego funkcjonowania urządze-
nia. Przy odprowadzaniu dymu na zewnątrz, należy
przestrzegać norm obowiązujących w waszym kraju.
Przed podłączeniem modelu do sieci elektrycznej:
- Skontrolować tabliczkę znamionową (znajdującą się
wewnątrz urządzenia) aby upewnić się, że napięcie
i moc są odpowiednie dla danej sieci i , że gniazdo
wtykowe połączenia jest odpowiednie. W przypadku
wątpliwości zwrócić się do wykwalifikowanego elek-
tryka.
- Jeśli przewód zasilana jest uszkodzony powinien
zostać wymieniony na przewód lub specjalny zespół
dostępny u producenta lub u jego obsługi technicznej.
- Podłączyć urządzenie do gniazda zasilającego po-
przez wtyczkę z bezpiecznikiem topikowym 3A lub
dwupolowym przewodem z bezpiecznikiem topiko-
wym 3A.
2. Uwaga!
W niektórych sytuacjach urządzenia elektryczne
mogą stanowić zagrożenie.
A) Nie kontrolować stanu filtrów, gdy okap jest
włączony.
B) Nie dotykać lamp lub stref przyległych podczas
lub zaraz po przedłużonym używaniu oświetlenia.
C) Zabronione jest gotowanie potraw na ogniu pod
okapem.
D) Należy unikać wolnego ognia, ponieważ uszka-
dza filtry i może spowodować pożar.
E) Należy stale kontrolować gotowane potrawy, aby
uniknąć zapalenia wrzącego oleju.
F) Wyjąć wtyczkę z gniazdka przed przystąpieniem
do konserwacji.
G) Urządzenie nie jest przeznaczone do używania
przez dzieci lub niezdolne osoby bez nadzoru.
H) Należy pilnować dzieci, aby upewnić się, że nie
bawią się urządzeniem.
I) Jeśli okap zostanie użyty jednocześnie z urzą-
dzeniami spalającymi gaz lub inne paliwa należy
pamiętać o zagwarantowaniu dobrej wentylacji
pomieszczenia.
L) Jeśli czynności związane z czyszczeniem nie
zostaną wykonane zgodnie z instrukcjami, istnieje
zagrożenie wywołania pożaru.
Niniejsze urządzenie oznaczone jest zgodnie z dy-
rektywą europejską 2012/19/EC, Waste Electrical and
Electronic Equipment (WEEE). Upewniwszy się, że
niniejszy produkt zostanie zutylizowany we właściwy
sposób, użytkownik przyczynia się do ochrony przed
potencjalnymi konsekwencjami negatywnymi dla
środowiska i zdrowia.
Symbol podany na produkcie lub na dokumen-
tacji towarzyszącej mu wskazuje, że produktu ten
nie powinien być traktowany jaki odpad domo-
wy, lecz powinien być przekazany w stosownym
punkcie zbiórki w celu odzyskania urządzeń elektrycz-
nych i elektronicznych. Pozbywać się go zgodnie z
miejscowymi normami w zakresie utylizacji odpadów.
Dla uzyskania dodatkowych informacji na temat trak-
towania, odzyskiwania i recyklingu tego produktu,
należy skontaktować się z odpowiednim lokalnym
biurem, służbą odpadów domowych lub ze sklepem,
w którym produkt został zakupiony.
INSTRUKCJE DO INSTALACJI
•Czynnościmontażuipodłączeniaelektrycznego
powinny być dokonane przez wyspecjalizowany
personel.
•Przedprzystąpieniemdoczynnościmontażowych
założyć rękawice ochronne.
•Podłączenieelektryczne:
Uwaga! Skontrolować tabliczkę znamionową znajdu-
jącą się wewnątrz urządzenia:
- Jeśli na tabliczce znajduje się symbol , oznacza to,
że urządzenie nie musi być uziemione, należy wykonać
instrukcje dotyczące klasy izolacji II.
- Jeśli na tabliczce NIE znajduje się symbol , oznacza
to, że należy wykonać instrukcje związane z klasą
izolacji I.
Klasa izolacji II
Urządzenie skonstruowane jest według klasy II, dlatego
przewody nie muszą być uziemione. Wtyczka musi być
łatwo dostępna po instalacji urządzenia. W przypadku,
gdy urządzenie wyposażone jest w kabel bez wtyczki,
w celu jego podłączenia należy umieścić pomiędzy
POLSKA PL
- 2 -
urządzeniem a siecią wyłącznik wielobiegunowy z
minimalnym otwarciem między stykami wynoszącym
3 mm, przystosowany do obciążenia i zgodny z obo-
wiązującymi normami.
Podłączenie do sieci elektrycznej powinno być prze-
prowadzone następująco:
BRĄZOWY = L linia
BŁĘKITNY = N zerowy.
Klasa izolacji I
Urządzenie to wykonane zostało w klasie I, dlatego
powinno być podłączone do uziemienia.
Podłączenie do sieci elektrycznej powinno zostać
wykonane w następujący sposób:
BRĄZOWY = L linia
NIEBIESKI = N neutralny
ŻÓŁTO/ZIELONY = uziemienie.
Przewód neutralny powinien zostać podłączony do
zacisku oznaczonego symbolem N, natomiast przewód
ŻÓŁTO/ZIELONY powinien zostać podłączony do zaci-
sku w sąsiedztwie symbolu uziemienia .
Podczas czynności podłączania elektrycznego należy
upewnić się, czy gniazdko wyposażone jest w bolec
uziemienia. Po zamontowaniu okapu należy upewnić
się, czy gniazdko elektryczne jest łatwo do.stępne.
W przypadku bezpośredniego podłączenia do sieci
elektrycznej koniecznym jest umieszczenie
pomiędzy urządzeniem a siecią wyłącznika wielo-
polowego z minimalnym otwarciem między stykami
wynoszącym 3 mm, przystosowanego do obciążenia
zgodnego z obowiązującymi normami.
Minimalna odległość między płaszczyzną nośną na-
czyń urządzenia kuchennego i najniższą częścią okapu
kuchennego powinna wynosić przynajmniej 65 cm.
Przy zastosowaniu rury łączącej składającej się z dwóch
lub kilku części, część górna rury musi znajdować się
wewnątrz części dolnej. Nie należy łączyć przewodu
wyciągowego okapu z przewodem, w którym krąży
gorące powietrze lub z przewodem przeznaczonym do
odprowadzania dymu z urządzeń zasilanych energią
inną niż energia elektryczna. Przed przystąpieniem do
montażu, należy wyłączyć filtr (Rys.7A) w celu łatwiej-
szego manipulowania urządzeniem.
- W przypadku montażu urządzenia w wersji ssącej
przygotować otwór odprowadzenia powietrza.
Sugeruje się, aby używać przewodu do oprowadzania
powietrza o takiej samej średnicy jak otwór wylotowy.
Używanie przewężenia może zmniejszyć sprawność
produktu i zwiększyć hałas.
Mocowaniedourządzeniaściennego- wersja
wyciągowa
Przed zainstalowaniem okapu na szafce ściennej
należy sprawdzić wymiary pokazane na rys.3.
- Podłączyć, za pomocą elastycznego węża L,
kołnierz F do otworu odsysania powietrza Rys.4 - faza
2.
-Dopasuj okap do modułu ściennego i zamocuj go za
pomocą 4 śrub A dostarczonych Rys. 4 - faza 3-4.
Kaptur jest dostarczany z elementem dystansowym
D, który służy do zamknięcia pozostałej przestrzeni
między maską a urządzeniem ściennym. Rys.5.
Aby przekształcić okap z wersji kanałowej w wersję
filtrującą, poproś sprzedawcę o filtry z węglem
aktywnym i postępuj zgodnie z instrukcjami
montażu.
•Wersjafiltrująca:
Ostrzeżenie!
- Aby przekształcić okap z wersji wyciągowej w
wersję filtrującą, filtry węglowe należy zamówić
u sprzedawcy detalicznego jako wyposażenie
dodatkowe. Dostępne są dwa różne typy zestawów:
jeden z nieodnawialnymi filtrami z węgla aktywnego
(Rys. 10A).
Filtry należy przyłożyć do jednostki ssącej znajdującej
się wewnątrz okapu, wyśrodkowując je i obracając o
90 stopni, aż do zatrzymania kliknięcia (rys.10A-10B).
EKSPLOATACJA I KONSERWACJA
 Zaleca się uruchomienie urządzenia przed przystą-
pieniem do gotowania jakiejkolwiek potrawy. Zaleca
się, aby nie wyłączać urządzenia przez około 15 minut
po zakończeniu gotowania potraw w celu całkowitego
usunięcia nieświeżego powietrza. Prawidłowe działa-
nie okapu uwarunkowane jest prawidłową i regularną
konserwacją; szczególną uwagę należy zwrócić na filtr
przeciwtłuszczowy oraz na filtr z węglem aktywnym.
•Filtrprzeciwtłuszczowy ma za zadanie zatrzymy-
wanie cząsteczek tłuszczu zawieszonych w powietrzu,
dlatego narażony jest na zatkanie, które może nastąpić
w różnym czasie, zależnie od eksploatacji urządzenia.
- Aby zapobiec ewentualnemu ryzyku pożaru, mak-
symalnie co 2 miesiące należy ręcznie myć filtry
przeciwtłuszczowe, używając płynnych neutralnych
nie ściernych środków czyszczących lub też myć je w
zmywarce przy niskiej temperaturze i krótkich cyklach
mycia.
- Po kilku umyciach, ich kolor może się zmienić. Nie
stanowi to powodu do reklamacji w celu ewentualnej
wymiany.
- 3 -
•Filtryzwęglemaktywnym służą do oczyszczania
powietrza, które jest wypuszczane do otoczenia oraz
zatrzymują nieprzyjemne zapachy powstające podczas
gotowania.
- Filtry z węglem aktywnym nieregenerowane muszą
być wymieniane maksymalnie co 4 miesiące.
Nasycenie węgla aktywnego zależy od
przedłużonego lub nie użycia urządzenia, rodzaju
kuchenki oraz częstotliwo-ści czyszczenia filtra
przeciwtłuszczowego.
Przedponownymzamontowaniemfiltrówprze-
ciwtłuszczowych i filtrów z węglem aktywnym
rege-nerowanych muszą być one dokładnie
wysuszone.
Częstomyćokap,zarównowewnątrz,jakina
zewnątrz, przy pomocy szmatki zwilżonej denatu-
ratem lub neutralnym środkiem myjącym w
płynie, nie ściernym.
I nstalacja oświetleniowa zaprojektowana jest do
użyt-kowania podczas gotowania, a nie do
długotrwałego użycia jako oświetlenie główne
pomieszczenia. Prze-dłużone użytkowanie
oświetlenia zmniejsza znacząco średnią trwałość
żarówek.
Jeżeli urządzenie jest wyposażone w oświetlenie
otoczenia, może być ono używane przez dłuższe
okresy jako ogólne oświetlenie.
Uwaga: nieprzestrzeganie wskazówek dotyczących
czyszczenia okapu i wymiany oraz czyszczenia filtrów
powoduje ryzyko pożaru. Dlatego też, zaleca się
przestrzeganie podanych instrukcji.
WymianalampekLED(Rys.11B):
Jeżeli wersja urządzenia posiada lampki LED, w celu
ich wymiany konieczna jest interwencja wyspecjali-
zowanego technika.
UkładsterowaniaSterymechaniczne
(Rys.12.) znaczenie symboli jest następujące:
A = Przycisk OŚWIETLENIE
B = Przycisk WŁĄCZENIE
C = Przycisk PIERWSZA PRĘDKOŚĆ
D = Przycisk DRUGA PRĘDKOŚĆ
E = Przycisk TRZECIA PRĘDKOŚĆ
G = Wskaźnik SILNIK FUNKCJONUJĄCY.
DOSTAWCA UCHYLA SIĘ OD WSZELKIEJ
ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA EWENTUALNE USTERKI,
SPOWODOWANE NIEPRZESTRZEGANIEM WYŻEJ
WYMIENIONYCH WSKAWEK.
- 3 -







  








Fig.1
Fig.2
Fig.3
- 4 -
Fig.4


Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756