Znaleziono w kategoriach:
Kuchenka nastawna GIRMI PE16

Instrukcja obsługi Kuchenka nastawna GIRMI PE16

Powrót
ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA
Podczas używania urządzeń elektrycznych, zawsze powinny zostać zachowane
podstawy bezpieczeństwa, jak poniżej:
PRZECZYTAJ WSZYSTKIE INSTRUKCJE PRZED UŻYCIEM URZĄDZENIA.
TRZYMAJ Z DALA OD WODY.
UWAGA: w przypadku większości urządzeń elektrycznych, wszystkie części
elektryczne są w stanie pobudzenia nawet, gdy urządzenie jest wyłączone.
Aby zredukować ryzyko śmierci poprzez porażenie prądem:
1. Zawsze wyłącz urządzenie z gniazdka, gdy nie jest używane.
2. Nie korzystaj z urządzenia podczas kąpieli. Przechowuj urządzenie w takim
miejscu, by jego upadek do wanny, czy zlewu nie był możliwy.
3. Nie umieszczaj urządzenia w wodzie i innych płynach.
4. Jeśli urządzenie wpadnie do wody, odłącz je natychmiast. NIE SIĘGAJ PO NIE
DO WODY!
UWAGA: By zredukować ryzyko poparzeń, porażenia prądem, pożaru czy innego
urazu:
1. Nie zostawiaj urządzenia, gdy pracuje, bądź jest włączone do gniazdka.
2. Nadzór jest konieczny, gdy urządzenie jest używane przez dzieci, bądź osoby
niepełnosprawne.
3. Korzystaj z urządzenia tylko w celach, do których jest przeznaczone. Korzystanie z
dodatków niezalecanych przez producenta może być niebezpieczne.
4. Nigdy nie korzystaj z urządzenia, gdy jego przewód, bądź wtyczka są uszkodzone.
Także gdy nie działa poprawnie, bądź zostało upuszczone lub w inny sposób
uszkodzone. Tym bardziej, gdy wpadło do wody. Zanieś urządzenie do najbliższego
serwisu w celu przeglądu, bądź naprawy.
5. Trzymaj przewód zasilający z dala od gorących powierzchni, bądź innego źródła
ciepła.
6. Nigdy nie wrzucaj, ani nie wkładaj żadnych obiektów do urządzenia. Może to być
niebezpieczne.
7. Elementy mogą nagrzewać się podczas użytkowania. Pozwól im ostygnąć po
skończonej pracy, nim schowasz urządzenie.
INFORMACJE OGÓLNE
Podczas pierwszego użycia urządzenia, płyta może wydzielać trochę dymu. Nie
martw się, ponieważ po kilku użyciach dym zniknie.
- Aby uniknąć ryzyka poparzeń, gdy urządzenie pracuje, należy dotykać
tylko pokręteł, ponieważ inne części mogą być bardzo gorące. Należy
obchodzić się ostrożnie z e świeżo ugotowanym jedzeniem.
- UWAGA: Płyta grzewcza różni się od płyty gazowej: po wyłączeniu kuchenki yta
pozostaje gorąca przez kilka minut i nigdy nie powinna być dotykana.
- Produkt należy używ wyłącznie do celów, do jakich został zaprojektowany;
używ garnków lub pojemników odpowiednich do gotowania. Stosować pojemniki
do gotowania odpowiednie do wymiaru płyty.
- Nigdy nie pozostawiaj urządzenia bez nadzoru podczas pracy.
- Po zakończeniu użytkowania urządzenia należy wyjąć wtyczkę i poczekać na
całkowite schłodzenie każdej części przed przechowywaniem lub czyszczeniem
urządzenia. Do czyszczenia płyty używ wyłącznie miękkiej gąbki.
- Nie zanurzać urządzenia w wodzie lub innych płynach. Nie pozostawiać pod
strumieniem wody z kranu. W żadnym wypadku nie wolno dopuścić, aby woda lub
inne płyny znalazły się na powierzchni do gotowania.
- Umieścić urządzenie na stabilnej powierzchni. Nie należy używ urządzenia jako
podparcia dla przedmiotów.
- Gdy urządzenie pracuje, pozostaw wystarczająco dużo miejsca po obu stronach
produktu.
- Urządzenie należy trzymać z dala od materiałów łatwopalnych, ciepła, zimnych
miejsc i pary, zasłon, papieru.
- Ze względu na dużą moc urządzenia, nie należy używać przedłużaczy do
podłączenia go do gniazdka elektrycznego.
Opis urządzenia PE16
1 Pokrętło regulacji temperatury
2 Kontrolka temperatury
3 Korpus główny
4 Płyta grzewcza
OBSŁUGA
Ta kuchenka jest odpowiednia do gotowania i podgrzewania wielu potraw poprzez
zwykłe garnki i patelnie.
- Umieść urządzenie na płaskiej i stabilnej powierzchni, pozostawiając wystarczająco
dużo miejsca po obu stronach produktu, a następnie podłącz wtyczkę do gniazdka
elektrycznego.
- Ustaw żądaną temperaturę, obracając pokrętło regulacji temperatury (1) w
położenie pomiędzy (MINIMUM) i (MAXIMUM). Lampka kontrolna temperatury (2)
zaświeci się, wskazując, że płyta (4) nagrzewa się; gdy osiągnięta zostanie
ustawiona temperatura, kontrolka gaśnie; podczas normalnej pracy, kontrolka zapala
się okresowo, wskazując, że temperatura jest utrzymywana.
- Gdy kontrolka zgaśnie, płyta jest gotowa do gotowania.
- Podczas gotowania zaleca się okresowe sprawdzanie stanu potraw, aby zapobiec
ich przypaleniu.
UWAGA: ponieważ przejście z wysokich na niskie temperatury wymaga czasu,
płyta schładza się bardzo powoli. Należy uważać, aby nie dopuścić do
przegrzania lub przypalenia jedzenia.
- Po zakończeniu gotowania obróć pokrętło (1) do pozycji "OFF", odłącz urządzenie i
poczekać na całkowite schłodzenie każdej części przed rozpoczęciem operacji
czyszczenia.
Czyszczenie należy przeprowadzać w sposób opisany w następnym paragrafie;
urządzenie należy przechowywać z dala od źródeł ciepła i w miejscu niedostępnym
dla dzieci.
CZYSZCZENIE
Przed czyszczeniem odłącz wtyczkę z gniazda elektrycznego i poczekaj na
całkowite ostygnięcie urządzenia.
- Nie zanurzaj urządzenia w wodzie, nie pozostawiaj go pod strumieniem wody z
kranu. W żadnym wypadku nie wolno dopuścić, aby woda lub inne płyny znalazły na
powierzchni do gotowania.
- Do czyszczenia płyt nie należy używać ściernych, metalowych szczotek.
- Wyczyść płytę grzewczą wilgotną gąbką z detergentami do mycia naczyń.
- Oczyść korpus (3), pokrętło (1) i pokry wilgotną ściereczką.
DANE TECHNICZNE
Zasilanie: AC 220-240V~50/60Hz.
Moc: 500W
Średnica płytki: 11 cm

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756