Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje INDESIT
›
Instrukcja Lodówka INDESIT INKS 8261 W4E 177cm Srebrna
Znaleziono w kategoriach:
Lodówki
(35)
Wróć
Instrukcja obsługi Lodówka INDESIT INKS 8261 W4E 177cm Srebrna
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
1
CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKA
INSTRUKCJA
OBSŁUGI
Drodzy użytkownicy
, niniejsza instrukcja zawiera podstawowe informacje o
produkcie, sposobie jego użytkowania, diagnostyce błędów i podstawowych
metodach rozwiązywania problemów
.
Aby lepiej zrozumieć i korzystać z tego
produktu, należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję.
2
Spis treści
Wskazówk
i dot
ycz
ąc
e bez
pi
ec
zeń
st
wa
...............................................................................
3
Cechy pro
duk
tu
......................................................................................................................
7
Fu
n
kc
j
e
....................................................................................................................................
8
Inst
r
ukcje dot
ycząc
e pr
zec
how
y
wania ż
y
wnośc
i
..............................................................
8
Wskazówk
i dot
ycz
ąc
e spec
jalnych pot
r
ze
b
........................................................................
9
Konser
wa
cja i c
z
yszc
zeni
e
.................................................................................................
10
Prosta an
ali
za i eli
minac
ja b
ł
ędów
....................................................................................
11
C
ertyk
aty
............................................
...............................................................................
11
Instrukcje bezpiecz
nego odzyskiwania
.............................................................................
11
3
PL
WSK
A
ZÓWKI DOT
Y
C
Z
ĄCE
BEZPIE
C
ZEŃST
W
A
PRZ
ECZ
Y
T
A
Ć I ŚCIŚLE PRZESTR
ZEGA
Ć
Przed pr
z
ystąpieniem do
uż
y
tko
wania
ur
z
ądzenia
należ
y
zap
oznać
się instr
ukcjami
bezpi
ec
zeń
st
wa. P
r
zec
how
y
wać w pod
ręcznym
mie
jsc
u w cel
u sk
or
z
ystan
ia w prz
yszł
ośc
i.
W in
struk
cji or
az na sam
ym urządzen
iu zn
ajd
ują
si
ę ważne o
strzeżen
ia do
t
yczące bez
pieczeń
st
wa,
k
tó
re nal
eż
y zawsz
e uwzględ
niać
. Prod
uc
ent
urz
ądzenia nie ponosi odpowiedzial
ności z
a
ja
k
iek
olwi
ek szk
ody w
yni
kłe z niep
r
zest
r
zega
nia
ni
niej
sz
yc
h inst
ruk
cji be
zpieczeń
st
wa,
nieprawidłow
e
go uż
y
tkowa
nia ur
z
ądzenia lub
niewłaściw
e
go ustawienia elementów
sterując
ych.
Małe dzi
eci (
0
-
3l
at
) nie po
winn
y przebywać w
pobl
iżu urządze
nia. Dz
ieci (
3-
8
lat
) nie po
win
ny
przeb
y
wać w pobl
iżu urządz
enia bez st
ałego
nad
zoru. Dz
ieci w wie
ku 8 lat i st
arsze
, osob
y o
ograniczonej spra
wności zycznej, sensor
ycznej
lu
b um
ysłow
ej or
az osob
y bez odpow
iedni
ego
do
świadczen
ia i wied
z
y
, mogą k
or
z
ystać z
urządze
nia wyłącznie pod n
adzor
em lu
b po
otr
z
y
maniu odp
owiednich
instrukcji dot
yc
z
ąc
ych
bezpi
ec
znego u
ż
y
tk
owa
nia u
r
ządze
nia or
az pod
warunk
iem,
że rozumieją z
agrożenia z
wiąz
ane
z
obsługą urz
ądzenia. Nie należ
y dopuszc
zać,
by
urządze
niem ba
wił
y si
ę dzieci
. Dzieci n
ie mogą
bez nadzoru c
z
yścić ani konserwować
ur
z
ądze
nia.
Dziec
i w wieku od 3 d
o 8 lat m
ogą umi
eszczać
prod
ukt
y w urz
ądz
enia
ch chłod
nicz
yc
h oraz je z
nich w
yjmować
.
PRZEZNA
CZENIE
OSTRZ
EŻE
NIE: U
r
ządzen
ie nie j
est
prz
yst
osow
ane do ob
sługi za pomocą
zewnętrznego ur
z
ądzenia prz
ył
ącz
anego, np.
programa
tora c
z
asow
e
go ani niezależnego
syst
emu zd
alneg
o ster
owan
ia.
T
o urządzen
ie jest p
r
zezn
aczone do uży
tku w
gos
podarstwac
h domo
w
ych or
az do podobn
ych
zast
oso
wań takic
h jak: kuc
hni
e dla perso
nelu
w
sklepa
ch, bi
urac
h i
inn
yc
h środ
owi
skach p
racy;
gos
podarstwa wie
js
k
ie
; samodzi
elna o
bsługa
pr
z
e
z k
lie
ntów
hote
li,
m
ote
li,
p
e
nsjo
natów
ofer
ując
ych no
cle
g z
e śniad
aniem
i innych
obiek
tów mieszk
alnyc
h
.
U
r
ządzen
ie nie j
est przezn
aczone do uży
tku
przemysłowego. Nie uż
y
wać
urz
ądzenia na
zewnątr
z
.
Żar
ówka st
oso
wana w
urządze
niu je
st
przeznac
zona do ur
ządzeń domow
ych i
nie jest
odpo
wiedn
ia do ogól
nego ośw
ietle
nia
pomi
eszczeń w
gos
podarstwie do
mowym
(Rozporz
ądzenie WE
2
4
4/200
9
).
Ur
ządzenie zostało
zaprojek
to
wane do
prac
y
w mie
jsca
ch o te
mpera
turze z
godnej z pod
an
ymi
poniżej
z
akres
ami, z
ale
żnie o
d k
lasy
k
limat
ycz
nej
po
danej
na t
ablic
zce znami
onowej. Ur
z
ąd
zenie
mo
że nie dz
iałać p
rawi
dłow
o, je
śli przez dłu
ższ
y
cz
as będz
ie poz
osta
wało w pomi
eszczeni
u o
temper
atur
ze pr
z
ek
rac
z
ającej p
odany z
ak
res.
T
empera
tur
a otoczen
ia w zależ
nośc
i od klasy
k
lim
at
yc
z
ne
j:
SN
: Od 1
0
°C do 3
2°C;
N: Od 1
6°C d
o 3
2°C
ST
: Od 1
6
°C do 38°C;
T
: Od 1
6
°C do 4
3°C
T
o
urz
ądzenie nie z
awiera
chloro
uorowęglo
wodorów (
CFC)
. W
układ
zie chłod
nicz
ym w
ykorzyst
y
wan
y
jest R
60
0a (
HC). U
rz
ądz
enia za
wiera
jąc
e
izobutan (R600a
): izobutan jest gazem
na
tura
ln
ym i nie
szkod
liwym dla śr
odowi
ska,
ale j
est łatwop
aln
y
. Dla
tego na
leż
y uważa
ć,
ab
y przew
ody ruro
we ob
wod
u chłodze
nia
nie u
legł
y uszk
odzen
iu, zwłasz
c
za podc
zas
opróżniania
obwo
du ch
ło
dzenia
.
OSTRZEŻENIE: Nie dopuśc
ić do
uszkodzeni
a
przew
odów o
biegu cz
ynn
ika chłodn
iczego
ur
z
ądze
nia.
OSTRZ
EŻE
NIE: Ni
e z
atykać otwo
rów
went
yl
ac
yjnych znajdując
ych się
wewnątr
z
urz
ądzenia lub w jego obudowie.
OSTRZEŻ
ENI
E: W c
elu prz
ysp
ieszen
ia pr
oces
u
odsz
rani
ani
a nie st
osow
ać śr
odkó
w
me
chanic
z
nych, el
ek
tr
yc
znych lub ch
emic
znych
in
ny
ch ni
ż zalecane p
r
zez pr
oduc
enta
.
OSTRZ
EŻE
NIE: Ni
e uż
y
wać an
i nie um
iesz
c
zać
urz
ądzeń
elek
tr
ycznych w komorach urz
ądzenia,
jeż
eli ni
e zostały one w
yraźni
e dopusz
c
zone d
o
tego celu przez producen
t
a.
OSTRZEŻ
ENI
E: Ko
stkarki do l
odu lu
b doz
owni
ki
wody
, k
tór
e nie są podłą
c
zone bez
pośr
ednio d
o
in
stala
cji w
odne
j, napełni
ać w
yłączni
e wodą
pitną.
OSTRZ
EŻE
NIE: K
ostka
rki do lodu l
ub
dyst
r
ybuto
r
y wody po
win
ny b
yć podłą
c
zone
w
yłąc
znie do doprowadzenia w
o
dy pitnej, o
ci
śni
eniu od 0
,
1
7 do 0,8
1MP
a (
od 1
,7 do 8
,
1 bar
)
.
W p
obliżu ur
z
ądzenia nie
pr
zechow
y
w
ać
ma
teri
ałów wybuch
ow
yc
h takic
h, jak p
uszki
aerozolowe i
nie
skł
adować
, ani
nie u
ż
y
wać
benzyny l
ub in
ny
ch m
ate
riałó
w łatwopa
ln
yc
h.
4
P
ł
yn (
niet
ok
syczn
y) z
naj
duj
ący się we
wkład
ach chł
odząc
yc
h (
w niektóryc
h modela
ch
)
nie n
ada
je się d
o pici
a. Nie s
poż
y
wać k
ost
ek lodu
an
i lizak
ów lod
ow
yc
h zaraz po w
yjęc
iu z
zamra
ż
arki
, gdy
ż moż
e to s
powod
ować
odmrożen
ia.
W
prz
ypadku p
rodu
k
tów
, w k
tór
yc
h lt
r
znaj
duje
się
wew
nątr
z
p
ok
r
y
w
y
we
nt
y
lator
a,
mu
si on b
yć zaw
sze na sw
oim m
iej
scu podczas
prac
y ch
łodziark
i.
Nie p
r
zech
ow
y
wać
szk
lanych poje
mników
z
p
ł
ynami
w
komor
ze
z
amraż
ark
i,
po
nieważ
mogą pęk
nąć.
Nie za
słani
ać wen
t
yla
tora (
jeś
li jest w
w
yposaże
niu
) prod
uk
tam
i spoży
wcz
ymi.
P
o włoż
eniu ży
wnoś
ci spr
aw
dzić, cz
y drz
wiczki
k
omór zam
ykają s
ię pra
widło
wo
, z
własz
c
za
dr
z
wic
zk
i z
amra
ż
ark
i.
U
szk
odzon
ą uszczel
kę na
leż
y ja
k naj
sz
ybcie
j
w
y
mienić.
K
omora c
hłodzia
rki powi
nna b
yć uży
wana
w
y
łąc
zni
e do
pr
ze
chow
y
w
ania ś
wież
ych
produktów ż
y
w
nościo
w
ych, na
tomiast k
omora
z
amraż
ark
i
w
yłąc
z
nie d
o pr
z
echow
y
wania
mrożonek
, z
amra
ż
ania ś
wież
ych pro
duk
tów or
az
prz
ygot
ow
y
wania k
ostek lodu.
Nie pr
zechow
y
wać nieopakowane
j ż
y
wności
w k
omorze chłod
ziar
ki lub k
omorze zamr
ażarki,
aby unika
ć b
ezp
ośrednie
go
kontak
tu
z
ich
powi
er
zchniami
wewnę
tr
znymi.
Urządz
enie mo
że by
ć w
yposaż
one w
spec
jal
ne
komory
(komora na świeżą ż
y
wność, komora
„Zero Deg
ree” it
d.
).
Jeś
li w
bro
szurze da
nego prod
uktu nie o
k
reś
lono
inac
zej,
można
je
w
yjąć,
z
achowując
równowa
żne
poziom
y w
ydajn
ości.
C
-penta
n jest st
osow
an
y jak
o cz
ynn
ik
poro
t
wór
cz
y w
pia
nce i
zola
c
yjne
j i
jest
gazem
palnym.
Najbardzi
ej o
dpowi
ednie
komor
y u
r
z
ądzenia,
w
k
tór
ych należy pr
zechow
y
wać określone rodz
aje
ż
y
w
ności, biorą
c
pod
uwagę różn
y rozkład
te
mpera
tur w r
óżn
yc
h kom
orac
h urz
ądz
enia, s
ą
następujące:
- Komora chłodziarki:
1
) Górn
y obszar d
rz
wi kom
or
y lodów
k
i - str
efa
te
mpera
tury: Przech
ować o
woc
e tr
opikal
ne,
pusz
ki, napo
je, j
ajka, s
osy
, pikle
, masł
o, dż
emy
2
) Śr
odk
owa częś
ć kom
or
y chłodzi
arki - str
efa
niskiej temperatu
r
y:
Przechow
y
wać ser
y
, mleko,
na
biał, a
r
t
ykuł
y deli
kat
esow
e, jog
urt
y
3
) Dolna st
refa k
omor
y chłod
ziar
k
i - str
efa
na
jchłod
niej
sza: P
r
zech
ow
y
wać w
ędli
ny
, desery
,
mię
so i r
yby
, serni
k
, świeży maka
ron, kwaś
ną
śmietanę
,
pesto/ salsę
, domowe jedzenie, ma
sę
do c
iasta, b
udyń i ser śm
ietan
ko
w
y
4
) Szu
ada n
a owoc
e i warzy
wa na d
ole ko
mor
y
chłod
ziar
k
i
: Przech
ow
y
wać wa
r
z
y
wa i ow
oce (
z
w
y
jątki
em owo
ców tropik
alnych
)
5
) Kom
ora chłod
ziar
k
i: M
ięso i ryby przec
how
y
wać
w
yłączni
e w naj
zimn
iej
szej szu
adzi
e - Komo
ra
z
amraż
ark
i.
K
omora str
ef
y 4
-
gwiazd
ko
we
j (****
) jest
odp
owie
dnia do
z
amra
żania
ż
y
w
ności o
temper
atur
ze otoc
zenia i
do
pr
ze
chow
y
wania
mrożonek
, p
oniewa
ż temp
eratura
jes
t
równomi
ernie rozprow
adzona w c
ałej komorze.
Zakupione mroż
onk
i posiadaj
ą
dat
ę wa
żności
po
daną na
opakowaniu.
Data t
a u
w
zględnia
rodzaj pr
zechow
y
wanej ż
y
wności, dla
tego
na
leż
y jej prze
strzegać
. Ś
wieża ż
y
wność po
win
na
by
ć przech
ow
y
wana w n
ast
ępuj
ących t
ermi
nac
h:
1
-3 m
ies
iąc
e dla se
ra, ow
ocó
w morza, lodó
w
,
sz
ynki/ kiełbasy
, mleka, świ
eż
yc
h p
ł
ynów; 4
mie
sią
ce d
la ste
kó
w lub k
otl
etó
w (
wołow
yc
h,
jag
nięcyc
h, wiep
r
zo
w
ych
)
; 6 mie
sięcy dla ma
sła
lu
b marg
ar
yn
y
, drob
iu (ku
rczaka, indyka
)
; 8
-
1
2
mie
sięcy dla o
woc
ów (
z w
yjąt
kiem cy
tru
sów
),
piec
zonego mięsa (w
o
łowego, wieprzowego
,
jag
nięc
ego
), w
arz
y
w
. Daty ważn
ości n
a
opa
kowaniach ż
y
wn
ości
pr
ze
chow
y
wan
ej
w
str
ee 2
-
gwiaz
dko
we
j muszą b
yć przest
r
zega
ne.
Aby unik
nąć z
anie
c
z
yszc
z
enia ż
y
wności,
należ
y
przest
r
zega
ć nast
ępu
jącyc
h z
asad
:
– Ot
wier
anie d
r
z
wi na dłu
gi cz
as mo
że
spo
wodo
wać zn
aczny wzr
ost te
mpera
tury w
komorac
h ur
z
ądzenia.
– Re
gularnie
c
z
yścić
powie
r
zchnie, k
tóre mo
gą
we
jść w k
on
tak
t z ż
y
wnośc
ią i do
stęp
nym
i
sys
temami od
wadniając
ymi.
– Cz
yści
ć zbior
niki wody
, jeśl
i nie b
ył
y uż
y
wane
przez 48 godz
in
; pr
zepłuka
ć system w
odn
y
podłączon
y do źródła w
ody
, jeś
li wod
a nie b
yła
pob
ierana
pr
ze
z 5
dni.
– Su
row
e mię
so i r
yby przec
howy
wać w
odpo
wiedn
ich po
jemn
ikach w l
odów
ce
, tak ab
y
nie m
iał
y ko
ntaktu z in
n
ymi prod
uk
tam
i
spo
ż
y
wcz
ymi i ab
y nie kapał
o z nic
h na te
p
r
o
d
u
k
t
y.
– Dwugwiazdkow
e komor
y mrożonej ż
y
wności
są odpo
wiedn
ie do przech
ow
y
wan
ia wst
ępni
e
z
amrożon
ej ż
y
wn
ości,
pr
ze
chow
y
wan
ia lub
rob
ieni
a lodów i k
ostek l
odu.
– Nie zam
rażać świe
żej ży
wnośc
i w kom
orach o
klasie
mrożenia jedno
-, dwu
- lub tr
z
ygwiazdkowej.
– Jeś
li urządze
nie chł
odnicze po
zosta
nie pu
ste
przez dłuższy c
zas, na
leż
y je w
yłącz
yć
, roz
mro
zić,
w
ycz
yśc
ić, os
uszyć, a ta
k
że zo
stawi
ć otwarte
5
drzwi, ab
y z
apob
iec ro
z
woj
owi pl
eśni w
ewn
ątrz
ur
z
ądze
nia.
I
N
S
TA
L
A
C
J
A
Urządz
enie m
usi b
yć przy
trz
ymywane o
raz
mon
to
wane prze
z co na
jmn
iej dw
ie osob
y –
r
y
z
yk
o obraże
ń. P
odc
zas w
ypak
owy
wani
a i
in
stala
cji st
oso
wać r
ękawi
ce oc
hron
ne - r
y
z
yko
skale
c
ze
nia.
In
stalac
je
, w t
ym insta
lac
je wod
ne (
jeżel
i
dotycz
y
)
, podłączeni
a elektr
yczne i wsz
elkie
napra
w
y powinn
y
by
ć
przeprowadzane pr
zez
w
y
k
w
alikowanego
technik
a.
Nie nap
rawiać ani
nie wymien
iać żad
nej częśc
i urządzen
ia je
śli n
ie
jest t
o w
yraźn
ie dozwol
one w in
struk
cj
i obsłu
gi.
Nie n
ależy pozwala
ć dziec
iom zbl
iżać się d
o
miejsca
inst
alacji. Po rozpakowaniu ur
z
ądze
nia
na
leż
y spra
wdzi
ć, c
z
y nie z
ostało usz
kodz
one
podc
z
as transportu. W
pr
z
ypadku
problemów
,
na
leż
y sk
onta
k
to
wać si
ę z naj
bliższym ser
wis
em
tec
hni
c
zn
ym. P
o z
ak
ończen
iu in
stala
cji
,
niep
otr
zebn
e el
ement
y op
akowania (plas
tik
,
elem
enty ze st
yrop
ian
u, it
d.) n
ależy
przech
ow
y
wać po
z
a zasi
ęgiem d
zieci - ry
z
yko
uduszenia. Przed pr
z
ystąpieniem do
jak
ichkolw
iek
c
z
y
nności
mo
nta
żow
ych
urządze
nie na
leż
y odłącz
yć od za
sil
ani
a
elek
tr
yc
znego –
r
y
z
yko porażenia prądem.
P
o
dc
zas instalacji dopil
nować, aby urz
ądzenie
nie u
szk
odziło prze
wodu za
sil
ają
cego - ry
z
yko
pożaru lub pora
żenia prądem. Urządzenie
można uruc
homić dopiero po
zakończeniu
instalacji.
Zacho
wać o
stro
żnoś
ć, aby n
ie usz
kodzi
ć
podłogi (
np
. parkiet
u
) podcz
as prze
miesz
c
zania
ur
z
ądzenia
. Ur
z
ądze
nie nal
eż
y z
ainst
alować
na
podłoż
u o
odpo
wiedn
iej w
y
trz
ymało
ści
i
w
mie
jsc
u odpowi
edni
m do jego ma
sy
,
rozmiarów i
pr
ze
znac
ze
nia.
Ustawiając
ur
zą
dzenie
odp
owiednio, nale
ż
y
upew
nić się, że
nie z
naj
duje s
ię ono w po
bliż
u źródeł cie
p
ła i że
sto
i stabi
lnie n
a podłodze
, na wszystkic
h c
z
te
rech
nó
żkach. N
ależy równ
ież sp
raw
dzić za pomoc
ą
poziomni
c
y
, c
z
y
jest ono dok
ładnie
w
y
poziomowane
.
Przed
włąc
zeniem ur
ządzenia
na
leż
y odczekać c
o naj
mni
ej dwie g
odzin
y
, aby
ob
wód chłod
zeni
a był w pełni efekt
y
wn
y
.
OSTR
ZE
ŻENIE:
Ustawiając
ur
z
ądze
nie,
upe
wnić s
ię, ż
e przew
ód z
as
ila
nia ni
e jest
zablok
owan
y lub u
szkodz
on
y
.
OSTRZEŻ
ENIE
: Aby u
nikną
ć r
y
z
yka z
wią
z
anego
z
brakiem st
abilno
ści, poz
ycjono
wanie lub
moco
wanie ur
ządzenia należ
y pr
zeprowadzi
ć
zgod
nie zi
nstru
kc
jam
i prod
ucen
ta.
Nie w
olno u
miesz
c
zać chłod
ziar
ki w taki sposó
b,
ab
y przew
ód metalo
w
y kuche
nki gazo
we
j, rury
kan
alizacyjn
e lub prze
wody ele
k
tr
yczne stykał
y
si
ę z t
ylną śc
ian
ką chłodz
iarki (
skrapl
ac
zem
)
.
Aby z
ap
ewnić o
dp
owied
nią went
y
lację,
na
leż
y poz
ostaw
ić tr
ochę mi
ejsca n
ad i po obu
str
onac
h urz
ądz
enia
. Odległoś
ć pomiędzy t
ylną
śc
ianką u
r
ządze
nia a śc
ian
ą za urz
ądze
niem
powinna
w
ynosić
co najmniej 50 mm
, aby
uniknąć
kontak
tu
z g
orącą
pow
ier
zchnią.
Zmniejs
zenie
tej
odl
eg
łoś
ci sp
owo
duje
zwiększenie z
uż
yc
ia ene
rgii p
r
zez pr
odukt.
Przed podłą
c
zen
iem urządz
enia d
o źródła
zasi
lan
ia na
leż
y odłącz
yć p
r
zew
ód zasi
laj
ący od
po
ł
ąc
zenia
sk
raplac
z
a.
ZASAD
Y BEZPIE
C
ZNEGO PODŁĄCZENIA
ELEKTR
Y
CZNE
GO
Mus
i istn
ieć moż
liw
ość odłą
c
zen
ia urządzen
ia
od źr
ódła z
as
ila
nia przez wyjęc
ie w
t
yczki (
jeś
li
w
t
yczka je
st dost
ępna
) lub za pomocą
dostępnego prze
łąc
znika wielobiegunowego,
zain
stalo
wanego w
przew
odzie d
o gni
azda
zasi
lan
ia zg
odnie z
obo
wiązu
jącymi no
rmam
i
kraj
ow
ymi
; urządzen
ie mu
si tak
że pos
iad
ać
uzi
emien
ie zgod
ne z
obo
wiąz
ują
c
ymi nor
mami
krajow
ymi dot
ycz
ąc
ymi spr
zętu elek
tr
yc
znego.
Ni
e stos
owa
ć pr
zedłużaczy
, roz
dziel
acz
y an
i
adapterów
. Po z
akońc
zeniu
inst
alacji uż
y
tkownik
nie po
win
ien mi
eć dost
ępu do podze
społów
elektr
yczn
ych u
r
ządze
nia. Ni
e korzystać z
urządze
nia, będ
ąc mokr
ym lu
b na boso
.
Nie u
ruch
ami
ać urządzen
ia, jeż
eli kabe
l z
as
ila
jący
lu
b w
t
yczka są uszk
odzone
, nie dz
iała ono
pra
widło
wo lu
b został
o uszk
odzone b
ądź
upuszc
zone.
Jeś
li przew
ód zasi
laj
ący jest usz
kodz
ony
, ze
względ
ów bezp
iec
zeń
st
wa jego wymia
nę na
identyc
zn
y
należ
y zlecić pr
zedstawicielo
wi
produc
enta, ser
wisowi tec
hnicznemu lub inne
j
w
yk
walik
owanej osobie – r
y
z
y
ko porażenia
prądem.
OSTR
ZE
ŻENIE: Nie umi
eszc
z
ać
gniazdek
ruch
omych o k
ilk
u wejś
ciach
lub p
r
zen
ośnych
źr
óde
ł ener
gii z tyłu urządze
nia.
CZY
SZ
CZENIE
I K
ONSER
W
A
CJA
OSTRZEŻENIE: Spra
wdzić, cz
y ur
ządzenie
zo
stało w
yłączone i odłą
c
zon
e od źródła zas
ila
nia
prze
d pr
z
ystąpieniem do c
z
ynności
k
onserwacyjn
ych. A
by un
ikną
ć r
y
z
yka obraże
ń
ci
ała, nal
eż
y uż
y
wać r
ękawi
c ochr
onn
yc
h (
r
y
z
yko
ska
lec
zen
ia
) i but
ów oc
hron
ny
ch (
r
y
z
yko
stłu
c
zen
ia
) pam
iętać o ob
słudze p
r
zez dw
ie
oso
by (z
mnie
jsze
nie obc
iąże
nia
); w żad
nym
prz
ypadku n
ie sto
sow
ać urządzeń p
aro
w
yc
h do
cz
yszc
zenia (
r
y
z
y
ko porażenia prądem
).
Pomiń
NOWOŚCI
Motorola Edge 70
Apple MacBook Pro 2025
iPhone 17 PRO
Iphone 17
Iphone 17 AIR
Samsung S25 FE
APPLE MacBook Pro 2025
Samsung Fold 7
Samsung Flip 7
Philips OneUp
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Czajnik na gaz
Zgrzewarka próżniowa
Garnki
Mop elektryczny
Termometr elektroniczny
Pistolet do masażu
Masażer do stóp
Myjka do okien
Maszynka do makaronu
Myjka parowa
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Ranking odkurzaczy pionowych
Ranking smartwatchy damskich
Ranking parownic do ubrań
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Ranking gier planszowych
Ranking robotów sprzątających
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Black Friday
Prezent na Mikołajki
Zabawki
Pomysł na prezent
Prezenty Świąteczne
LEGO
Prezent dla Niego
Prezent dla Niej
Prezent dla Dzieci
Prezent dla Seniorów
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking golarek z trymerem [TOP10]
Google wprowadza nowe powiadomienia w Gmailu - odświeżony wygląd i lepsza kontrola nad skrzynką
Ranking LEGO Technic do 500 zł [TOP10]
Ranking laptopów gamingowych [TOP10]
Ranking telefonów [TOP15]
Ranking telewizorów [TOP20]
Ranking zabawek dla 3-letniego chłopca [TOP10]
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Ranking orbitreków [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Jak fotografować las?
Ranking multicookerów [TOP10]
Ranking trenażerów rowerowych [TOP10]
Ranking suchych karm dla psa [TOP10]
Ranking pił stołowych [TOP10]
Sprawdź więcej poradników