Maszynka do mielenia KITCHENAID 5KSMFGA

Instrukcja obsługi Maszynka do mielenia KITCHENAID 5KSMFGA

Powrót
W11533964B
FOOD GRINDER ATTACHMENT
5KSMFGA
OWNER'S MANUAL
2
10
17
26
33
40
47
54
61
68
74
80
86
92
101
108
114
121
1
EN
DE
FR
IT
NL
ES
PT
EL
SV
NO
FI
DA
IS
RU
PL
CS
TR
UA
AR
Owner’s Manual
Bedienungsanleitung
Le manuel d'utilisation
Manuale del proprietario
Gebruikershandleiding
El manual del propietario
Manual do proprietário
Εγχειριδιο Κατοχου
Användarhandbok
Brukerhåndbok
Omistajan Opas
Brugervejledning
Notandahandbók
Руководство Пользователя
Instrukcja Obsługi
Uživatelská Příručka
Kullanici Kilavuzu
Посібник з експлуатації
كﻟﺎﻣﻟا لﯾﻟد
PL
101
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Bezpieczeństwo użytkownika tego urządzenia jest dla nas
najważniejsze.
Dlatego w poniższej instrukcji przedstawiamy wiele istotnych informacji na ten
temat. Należy czytać wszystkie zalecenia dotyczące bezpieczeństwa pracy i je
przestrzegać.
Jest to znak symbolizujący zagrożenie.
Ostrzega przed potencjalnym zagrożeniem życia lub zdrowia.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa zawierają oprócz
symbolu zagrożenia, także słowa: ˝NIEBEZPIECZEŃSTWO˝ i
˝UWAGA˝. Te słowa oznaczają, że:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
istnieje zagrożenie dla życia lub
możliwość okaleczenia, w przypadku
niezastosowania się natychmiast do
zaleceń instrukcji.
UWAGA
istnieje zagrożenie dla życia lub
możliwość okaleczenia w przypadku
nieprzestrzegania zaleceń instrukcji.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa, określają rodzaj potencjalnego
zagrożenia, wskazują jak ograniczyć możliwość zranienia i informują, co może się
wydarzyć, jeśli zalecenia instrukcji nie będą przestrzegane.
WAŻNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Podczas korzystania z urządzeń elektrycznych należy
przestrzegać podstawowych środków ostrożności, w tym
poniższych zasad:
1. Należy przeczytać wszystkie instrukcje. Niewłaściwe
korzystanie z urządzenia może spowodować obrażenia ciała.
2. Tylko na terenie Unii Europejskiej: Urządzenia mogą być
obsługiwane przez osoby o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych czy umysłowych, a także osoby nie
posiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego
typu urządzeń, o ile będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane odnośnie bezpiecznego korzystania z tego
urządzenia oraz rozumieją zagrożenia z nim związane. Nie
zezwalać dzieciom na zabawę urządzeniem.
102
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
(NIEPRZERWANY)
3. Tylko na terenie Unii Europejskiej: Urządzenie nie powinno być
używane przez dzieci. Urządzenie i jego przewód należy
trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
4. Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez
osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także nieposiadające
wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego typu urządzeń,
chyba że będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane
na temat korzystania z tego urządzenia przez osobę
odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
5. Dzieci należy nadzorować, aby nie bawiły się urządzeniem.
6. Zabrania się używania urządzenia na wolnym powietrzu.
7. Przed czyszczeniem i gdy urządzenie nie jest używane, należy
je wyłączyć (pozycja „0” wyłączone), odłączyć od zasilania i
zdjąć z niego wszystkie przystawki. Przed włożeniem lub
zdjęciem elementów upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone "0" i silnik nie pracuje.
8. Przed użyciem maszynki należy sprawdzić, czy wewnątrz
korpusu nie znajdują się ciała obce.
9. Nie dotykać elementów urządzenia będących w ruchu. Nie
zbliżać palców do otworu wylotowego.
10. Zabrania się pozostawiania działającego urządzenia bez
nadzoru.
11. Stosowanie akcesoriów i przystawek niezalecanych przez
producenta urządzenia może spowodować pożar, porażenie
prądem lub obrażenia ciała.
12. Nigdy nie należy wkładać jedzenia ręką. Należy zawsze
używać do tego popychacza.
13. Zabrania się używania urządzeń, których kabel lub wtyczka
uszkodzone, jeżeli nastąpiła awaria urządzenia, bądź jeżeli
zostało ono upuszczone lub w jakikolwiek sposób uszkodzone.
Należy zwrócić urządzenie do najbliższego Autoryzowanego
Centrum Serwisowego w celu sprawdzenia, naprawy albo
regulacji mechanicznej lub elektrycznej.
14. Nie zostawiać przewodu zwisającego ze stołu lub blatu.
15. Noże bardzo ostre. Obchodzić się ostrożnie.
PL
103
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
(NIEPRZERWANY)
16. Instrukcje dotyczące czyszczenia powierzchni wchodzących w
kontakt z żywnością podano w sekcji „Konserwacja i
czyszczenie”.
17. Należy również zapoznać się z ważnymi środkami ostrożności
podanymi w instrukcji obsługi miksera stojącego.
18. Przed przystąpieniem do zdejmowania lub zakładania części,
a także przed czyszczeniem urządzenia należy poczekać,
całkowicie ostygnie.
19. Omawiane urządzenie jest przeznaczone do użytku
domowego oraz w podobnych zastosowaniach, takich jak:
- pomieszczenia socjalne w sklepach, biurach i innych
miejscach pracy;
- budynki gospodarskie;
- przez klientów w hotelach, motelach i innych miejscach
zamieszkania;
- miejsca oferujące noclegi i wyżywienie.
NINIEJSZE INSTRUKCJE NALEŻY
ZACHOW
Szczegółowe informacje na temat produktu, instrukcje oraz filmy, w tym informacje dotyczące
gwarancji, można znaleźć na stronie www.KitchenAid.pl lub www.KitchenAid.eu. Może to
pomóc uniknąć kontaktu z serwisem. Aby otrzymać bezpłatną, drukowaną kopię informacji
dostępnych w Internecie, zadzwoń pod numer 00 800 381 040 26.
PROWADNICA DO MIELENIA
UWAGA: żadna z części i akcesoriów maszynki do mięsa KitchenAid (model 5KSMFGA) nie
jest kompatybilna z częściami i akcesoriami metalowej maszynki do mięsa KitchenAid lub
poprzedniej wersji maszynki do mięsa KitchenAid (modele 5KSMMGA, 5FGA, 5SSA, 5FVSP,
5FVSFGA, 5FPPA, 5KSMFPPA, 5GSSA, 5KSMGSSA, 5KN12AP) i vice versa.
PODSTAWA UZUPEŁ-
NIENIE ZALECANE ZASTOSOWANIE PRĘD-
KOŚĆ
Sitko z małymi
otworami (4,5 mm) Nóż Gotowane mięso na pasty, twardy ser
(np. parmezan), bułka tarta 4
Sitko z dużymi
otworami (6 mm) Nóż Surowe mięso na hamburgery i chili,
warzywa na salsy i sosy 4
104
MONT PRODUKTU
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem maszynki do mięsa należy umyć wszystkie części i akcesoria
ręcznie lub w zmywarce (patrz rozdział „Pielęgnacja i czyszczenie”).
MONT PRZYSTAWKI
1. Umieścić ślimacznicę w głównym korpusie.
2. Następnie umieścić nóż na końcu ślimacznicy.
A
A. Strona tnąca
3. Założyć żądane sitko na nóż, dopasowując wyżłobienie sitka do wypustki w dolnej części
głównego korpusu.
4. Umieścić kołnierz na głównym korpusie maszynki, przekręcając go ręcznie w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara, zostanie dobrze zamocowany, ale nie
nadmiernie dokręcony.
MONT PRZYSTAWKI DO MIKSERA STOJĄCEGO
1. Wyłączyć mikser stojący (pozycja „0” wyłączone) i wyjąć wtyczkę z gniazda.
2. W mikserach stojących z zaślepką gniazda napędowego na zawiasie: Otworzyć,
podnosząc do góry.
W mikserach stojących z demontowaną zaślepką gniazda napędowego: Obrócić
śrubę przystawki przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, aby zdemontować zaślepkę
gniazda napędowego.
3. Zdjąć zaślepkę gniazda przystawek miksera stojącego.
4. Włożyć końcówkę napędową przystawki do gniazda przystawek.
UWAGA: dla ułatwienia pracy można użyć wyjmowanej tacki.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756