Rozdrabniacz KITCHENAID 5KSM2FPA

Instrukcja obsługi Rozdrabniacz KITCHENAID 5KSM2FPA

Wróć
W11563936A
FOOD PROCESSOR ATTACHMENT
5KSM2FPA
OWNER'S MANUAL
2
12
23
35
44
53
62
72
82
90
98
106
115
124
140
150
159
168
1
EN
DE
FR
IT
NL
ES
PT
EL
SV
NO
FI
DA
IS
RU
PL
CS
TR
UA
AR
Owner’s Manual
Bedienungsanleitung
Le manuel d'utilisation
Manuale del proprietario
Gebruikershandleiding
El manual del propietario
Manual do proprietário
Εγχειριδιο Κατοχου
Användarhandbok
Brukerhåndbok
Omistajan Opas
Brugervejledning
Notandahandbók
Руководство Пользователя
Instrukcja Obsługi
Uživatelská Příručka
Kullanici Kilavuzu
Посібник з експлуатації
كﻟﺎﻣﻟا لﯾﻟد
140
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Bezpieczeństwo użytkownika tego urządzenia jest dla nas
najważniejsze.
Dlatego w poniższej instrukcji przedstawiamy wiele istotnych informacji na ten
temat. Należy czytać wszystkie zalecenia dotyczące bezpieczeństwa pracy i je
przestrzegać.
Jest to znak symbolizujący zagrożenie.
Ostrzega przed potencjalnym zagrożeniem życia lub zdrowia.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa zawierają oprócz
symbolu zagrożenia, także słowa: ˝NIEBEZPIECZEŃSTWO˝ i
˝UWAGA˝. Te słowa oznaczają, że:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
istnieje zagrożenie dla życia lub
możliwość okaleczenia, w przypadku
niezastosowania się natychmiast do
zaleceń instrukcji.
UWAGA
istnieje zagrożenie dla życia lub
możliwość okaleczenia w przypadku
nieprzestrzegania zaleceń instrukcji.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa, określają rodzaj potencjalnego
zagrożenia, wskazują jak ograniczyć możliwość zranienia i informują, co może się
wydarzyć, jeśli zalecenia instrukcji nie będą przestrzegane.
WAŻNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Podczas korzystania z urządzeń elektrycznych należy
przestrzegać podstawowych środków ostrożności, w tym
poniższych zasad:
1. Należy przeczytać wszystkie instrukcje. Niewłaściwe
korzystanie z urządzenia może spowodować obrażenia ciała.
2. Przed każdym uruchomieniem miksera stojącego należy
sprawdzić, czy pokrywka z blokadą jest bezpiecznie
zamknięta. Nie zdejmować pokrywki, gdy malakser jest w
użyciu.
3. Gdy urządzenie nie jest używane, a także przed
zamontowaniem lub zdemontowaniem elementów oraz przed
czyszczeniem, należy je wyłączyć (pozycja „0”), wyjąć wtyczkę
z gniazda i zdjąć przystawkę. Przed rozmontowaniem należy
sprawdzić, czy silnik zatrzymał się całkowicie.
PL
141
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
(NIEPRZERWANY)
4. Tylko na terenie Unii Europejskiej: Urządzenia mogą być
obsługiwane przez osoby o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych czy umysłowych, a także osoby
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego
typu urządzeń, o ile będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane odnośnie bezpiecznego korzystania z tego
urządzenia oraz rozumieją zagrożenia z nim związane. Nie
zezwalać dzieciom na zabawę urządzeniem.
5. Tylko na terenie Unii Europejskiej: Urządzenie nie powinno być
używane przez dzieci. Urządzenie i jego przewód należy
trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
6. Należy nadzorować dzieci, aby nie bawiły się urządzeniem.
7. Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez
osoby, w tym również dzieci, o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych czy umysłowych, a także osoby
niemające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego typu
urządzeń, chyba, że będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane odnośnie sposobu bezpiecznego korzystania z
tego urządzenia i rozumieją związane z tym zagrożenia.
8. Nigdy nie należy wkładać produktów ręką. Należy zawsze
używać do tego popychacza.
9. Nie wkładać palców ani innych przedmiotów do otworu
malaksera ani rynienki wyjściowej, gdy malakser jest w użyciu.
Jeśli w otworze lub rynience wyjściowej utknie żywność, należy
użyć popychacza lub wykorzystać inny kawałek owocu lub
warzywa, by je przepchnąć. Jeśli zastosowanie tej metody nie
jest możliwe, należy wyłączyć silnik i zdemontować malakser,
aby usunąć resztki jedzenia.
10. Nie dotykać elementów urządzenia będących w ruchu.
11. Nie należy używać nieoryginalnych przystawek i akcesoriów,
gdyż może to powodować obrażenia, porażenie prądem lub
wywołać pożar.
12. Zabrania się używania na wolnym powietrzu.
13. Nie należy korzystać z urządzenia, jeśli mechanizm napędu
lub obracające się części uszkodzone. Należy zwrócić
urządzenie do najbliższego Autoryzowanego Centrum
Serwisowego w celu sprawdzenia, naprawy albo regulacji
mechanicznej lub elektrycznej.
142
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
(NIEPRZERWANY)
14. Przewód miksera nie powinien zwisać ze stołu lub blatu.
15. Zabrania się pozostawiania działającego urządzenia bez
nadzoru.
16. Nie zbliżać dłoni ani przyborów kuchennych do poruszających
się ostrzy lub tarczy w trakcie obrabiania żywności, aby
ograniczyć ryzyko poważnych obrażeń ciała osób oraz
uszkodzenia malaksera.
17. Noże bardzo ostre. Zachowaj ostrożność podczas
obchodzenia się z ostrymi nożami tnącymi, opróżniania misy
oraz podczas czyszczenia.
18. Nie zdejmować pokrywy, dopóki tarcze lub ostrza nie się
zatrzymają.
19. Zabrania się podejmowania prób pokonania mechanizmu
blokady pokrywy.
20. Aby uniknąć uszkodzenia zespołu przekładni, nie zanurzać
malaksera w wodzie ani innych płynach.
21. Zachować ostrożność podczas wlewania gorących płynów do
malaksera, ponieważ mogą one zostać wyrzucone na
zewnątrz urządzenia pod wpływem nagłego parowania.
22. Przed przystąpieniem do zdejmowania lub zakładania części,
a także przed czyszczeniem urządzenia należy poczekać,
całkowicie ostygnie.
23. Instrukcje dotyczące czyszczenia powierzchni wchodzących w
kontakt z żywnością podano w sekcji „Konserwacja i
czyszczenie”.
24. Należy zapoznać się z częścią poświęconą ważnym
zaleceniom dotyczącym bezpieczeństwa, która znajduje się w
przewodniku obsługi i pielęgnacji miksera stojącego.
PL
143
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
(NIEPRZERWANY)
25. Omawiane urządzenie jest przeznaczone do użytku
domowego oraz w podobnych zastosowaniach, takich jak:
- pomieszczenia socjalne w sklepach, biurach i innych
miejscach pracy;
- budynki gospodarskie;
- przez klientów w hotelach, motelach i innych miejscach
zamieszkania;
- miejsca oferujące noclegi i wyżywienie.
NINIEJSZE INSTRUKCJE NALEŻY
ZACHOW
Szczegółowe informacje na temat produktu, instrukcje oraz filmy, w tym informacje dotyczące
gwarancji, można znaleźć na stronie www.KitchenAid.pl lub www.KitchenAid.eu. Może to
pomóc uniknąć kontaktu z serwisem. Aby otrzymać bezpłatną, drukowaną kopię informacji
dostępnych w Internecie, zadzwoń pod numer 00 800 381 040 26.
PRZEWODNIK WYBORU PRĘDKOŚCI
Aby uzyskać optymalne rezultaty, różne produkty spożywcze wymagają innego stopnia
nacisku i prędkości:
Ogólnie rzecz biorąc, należy stosować lekki nacisk i niskie prędkości w przypadku
miękkich, delikatnych produktów spożywczych miękkich owoców i warzyw, takich jak kiwi
lub dojrzałe pomidory, a także miękkich serów, takich jak mozzarella.
Większy nacisk i wysokie prędkości należy stosować w przypadku twardszych produktów
spożywczych twardych warzyw takich jak ziemniaki i marchew, mięs takich jak
pepperoni, oraz twardych serów takich jak Pecorino Romano.
Określ prędkość odpowiednią do przepisu, korzystając z załączonej tabeli.
FUNKCJA AKCESORIUM PRĘDKOŚĆ MIKSERA
STOJĄCEGO
Adapter Regulowana tarcza tnąca 2
10
Szatkowanie Dwustronna tarcza trąca 2
10
Słupki Tarcza do słupków julienne 4
Krojenie w kostkę Tarcza i nóż do krojenia w kostkę 4
10

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756