Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje LAMART
›
Instrukcja Szybkowar LAMART LTDSD4 Pression
Znaleziono w kategoriach:
Szybkowary
(1)
Wróć
Instrukcja obsługi Szybkowar LAMART LTDSD4 Pression
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
PRESSION
4/6
l
Ná
vod k obsluze tlak
o
vého hrnce
Pressure cooker user‘s manual
Ná
vod na obsluhu tlak
o
vého hrnca
Instr
ukcja obsługi szybko
waru
Kukta használati útm
utató
Рук
ов
одств
о по
льз
ова
те
ля ск
ор
оварки
Prir
učnik za uporabu ekspres lonca
Na
vodila za uporabo lonca na pritisk
Schnellkochtopf Bedienungsanleitung
Manuel utilisateur de l‘autocuiseur
M
a
n
u
a
le
d
‘
us
o
d
el
l
a
pe
n
t
o
la
a
pr
e
s
s
io
n
e
Manual de usuario de la olla a presión
HR
CZ
SI
EN
DE
SK
FR
PL
IT
HU
ES
R
U
Lista części szybkow
aru (por
. rysunek):
1)
Zaw
ór roboczy (regulacji ciśnienia)
2)
Zaw
ór zabezpieczając
y
3)
Syst
em otwierania za pomocą prz
ycisku – zamk
nięte /otwar
te
4)
Okienko zabe
zpieczające
5)
Szcz
ęk
ow
e zamknięcie pokr
yw
y sz
ybk
ow
aru z uszcz
elką
6)
Garnek
7)
Dno kanapkow
e
8)
Masy
wna r
ękojeść
PL
Gratulujem
y Państwu zakupienia
szybko
waru
PRESSION
marki
LAMART by Pier
e Lamar
t
wyproduko
wanego
z w
ysokiej jak
ości stali nier
dzewnej 18/10 i wysoce w
ytrzymałego t
worzy
wa sztucznego
. Przed pierwsz
ym użyciem prosim
y
o dokładne zapoznanie się z niniejszą instruk
cją, łącznie ze wskaz
ówkami, oraz o zachow
anie instrukcji do w
glądu!
W celu
zapewnienia bezpieczeństwa i długiej żywotności szybkowaru do jego pr
oduk
cji został wykorzystany materiał spełniający
w
ysokie standar
dy
. Mamy nadzieję, ż
e korzystanie z szybkowaru przyniesie P
aństwu radość.
I
DE
NT
Y
FI
K
AC
JA
Producent:
Zhejiang
Y
ongda Stainless Steal Manufacture C
o
.,L
td
T
yp/P
ojemność:
DS22D type 4/6L
Ciśnienie robocze I (bar):
70 Kpa
Ciśnienie robocze II (bar):
100 Kpa
Maksymalne dozwolone ciśnienie (bar):
140
–
180Kpa
C
HA
RA
K
TE
R
YS
T
YK
A
Szybkowar
PRESSION
z
ostał wyproduko
wany z wysokiej jakości stali nier
dzewnej 18/10, dzięk
i czemu umo
żliwia on proste i
higieniczne prz
y
gotow
anie dań. Szybkowar jest wyposażony w masywne ręk
ojeści i uchwyt pokr
yw
y w
yproduk
ow
ane z wytr-
zymałego termoizolacyjnego t
w
orz
ywa sztucznego
. Szybkow
ar posiada zaw
ór bezpiecz
eństwa i zawór r
oboczy
, gwarantujące
maksymalne bezpieczeństw
o podczas korzystania z produktu pod ciśnieniem. Dno kanapkow
e szybkow
aru ma dosk
onałe
właściwości t
ermoakumulacyjne, dzięki czemu do goto
wania potrzebna jest minimalna moc kuchenk
i, co pozwala na osz
częd-
ność energii. Szybko
war jest przeznacz
ony do wsz
elkiego r
odzaju kuchenek: gazo
wych, halogenowych, elektr
yczn
ych, z płytą
ceramiczną i induk
cyjnych.
WA
ŻN
E I
N
FO
R
MAC
J
E D
O
T
Y
CZ
ĄC
E
BE
ZP
I
EC
Z
EŃ
S
T
WA
1.
Przed pierwsz
ym użyciem szybkowar
u przeczytaj uważnie instrukcję obsługi
2.
Szybkowar
em nie powinn
y się posługiwać osoby
, któr
e nie zostały zapo
znane z zasadami korzystania z niego
3.
Nigdy nie pozosta
wiaj szybkow
aru bez nadz
oru w fazie gotow
ania, kiedy urządzenie jest pod ciśnieniem
4.
Zachow
aj szcz
ególną ostro
żność, jeśli zamierzasz uży
wać szybkow
aru w pobliżu dzieci Dzieciom nie w
olno posługiwać
się sz
ybk
owar
em
5.
Szybkowar nale
ży w
ykorzysty
wać wyłącznie do sz
ybkiego gotow
ania, do któr
ego jest on przeznacz
ony P
odczas
gotowania w szybko
warze należy zachow
ać ostro
żność – nie dotykać gorąc
ych cz
ęści garnka
6.
Przed każdym użyciem nale
ży sprawdzić stan i funk
cjonalność zaw
oru zabezpieczając
ego
, zaw
oru r
egulującego ciśnienie
i pierścienia uszczelniającego
7.
Ze względu na fakt
, że podczas got
owania w garnk
u powstaje wysokie ciśnienie, ważne jest
, aby przed każdym użyciem
sz
ybk
owaru dokładnie zamk
nąć pokr
ywkę, zabezpieczyć ją i uw
ażnie przeczytać wskazówki dotycząc
e użycia szybkowar
u
i zasady bezpieczeństwa podane w instruk
cji.
W pr
zeciwn
ym wypadku, w razie niewłaściwego użycia mo
że dojść do
obrażeń osób lub uszk
odzenia szybkow
aru.
8.
Szybkowar nie jest wyposażony w
e wskaźnik poziomu ciśnienia.
Wskaźnik ten monit
oruje w
y
dobywanie się par
y
z zaworu r
egulującego
, co jest przejaw
em dostatecznego po
ziomu ciśnienia wewną
trz szybkowaru
. Przed otwar
ciem
sz
ybk
owaru nale
ży pozostawić go do wystygnięcia. Przed otwar
ciem szybkowar
u należy uwolnić zgromadz
one ciśnienie,
w przeciwnym wypadku sz
ybko
waru nie będzie mo
żna otworzyć.
9.
Nigdy nie należy przekraczać minimalnej pojemności szybkow
aru (= ciecz + gotow
ane jedzenie).
10.
Nigdy nie należy przekraczać maksymalnej pojemności szybkow
aru (= ciecz + gotow
ane jedzenie). Szybko
war należy
napełnić zawsze w 2/3 pojemności garnka podczas przygotowy
wania potra
w zwiększając
ych sw
oją objętość
, jak np
.
rośliny strączk
ow
e, ryż, makarony (podczas goto
wania makaronó
w przed otwarciem garnka nale
ży nim potr
ząsnąć, ab
y
uniknąć ich w
ypadnięcia), warzy
wa itp
. Nigdy nie należy gotować bez użycia w
ody
.
11.
W szybkowarz
e nie należy gotować potr
aw opak
owan
ych w papier
, tkaniny
, ewen
tualnie opako
wania z plastiku
. P
odczas
PL
gotowania potra
w
, u któr
y
ch doszło do zwiększenia objętości, np
. mięsa ze skórą, o
zor
ów w
ołowych itd
., należy pamiętać
o przekłuciu opakow
ania – niebezpieczeństw
o oparzenia.
12.
Z szybkowaru nale
ży korzystać w
yłącznie na źródłach ciepła wymienionych w instruk
cji użytkow
ania.
13.
Szybkowar nale
ży w
ykorzysty
wać wyłącznie do sz
ybkiego gotow
ania, do któr
ego jest on przeznacz
ony
. P
o zdjęciu
pokr
y
wki mo
żna go uży
wać ró
wnież jak
o zw
ykłego garnka. Szybkowaru nie nale
ży nigdy uż
ywać w zw
ykłym piekarniku
ani w kuchence mikrofalo
wej
.
14.
Szybkowaru pod ciśnieniem nie nale
ży nigdy uż
ywać do opiekania lub smażenia na oleju.
15.
Z szybkowaru nie nale
ży nigdy korzystać w piek
arniku
, ponieważ mógłby się uszk
odzić.
16.
Przestrzegaj doda
tkowych wskazó
wek dotyczących przygotow
ania specjalny
ch potraw
.
17.
Szybkowar nale
ży zawsze trzymać za rękojeści.
18.
Jeśli szybkowar jest gor
ąc
y
, należy zachować sz
czególną ostr
ożność podczas jego przenosz
enia i przytr
zymy
wać do
w
yłącznie za ręk
ojeść znajdującą się na garnku, nie zaś na pokry
wc
e.
W celu ochrony palc
ów należy korzystać ze ścierki.
19.
Nigdy nie próbuj otwierać szybkow
aru na siłę. P
rzed otwarciem szybko
waru spra
wdź, czy ciśnienie całko
wicie opadło
.
20.
P
odczas zwalniania par
y ręc
e, głow
a i reszta ciała po
winny znajdow
ać się poza zasięgiem pary
.
21.
P
okr
ywki sz
ybk
owar
u nie należy wkładać do zmywarki do naczyń.
22.
Uży
waj za
wsze OR
Y
GINALNYCH cz
ęści zamienny
ch. Należy korzystać w
yłącznie z or
yginaln
ych ak
cesoriów i cz
ęści
zamiennych lub pokry
wek i garnk
ów
, ponieważ z
ostały one zaprojekto
wane specjalnie dla tych szybko
war
ów
.
23.
W razie konieczności napr
awy skontaktuj się z serwisem.
24.
Plamy na dnie szybkow
aru można z ła
twością usunąć za pomocą c
ytryny lub oc
tu.
25.
Do cz
ysz
czenia nie należy w żadnym wypadku uży
wać druciak
ów ani ścierny
ch środk
ów czyszczących.
26.
Zachow
aj do wglądu niniejszą instruk
cję.
27.
Nie dokonuj żadn
ych przer
óbek element
ów zabezpieczających, w przeciwnym wypadku istnieje r
yzyko oparzeń. P
odczas
z
walniania pary ręce
, głowa i r
eszta ciała powinny znajdo
wać się po
za zasięgiem par
y
.
28.
Zdeformo
wany
ch lub w inny sposób uszk
odz
ony
ch szybkowar
ów lub ak
cesoriów nie nale
ży nigdy uż
ywać.
29.
Uważaj
, aby nie doszło do k
ontaktu z gorącą parą.
I
NS
TR
U
KC
JA
O
BS
ŁU
GI
:
Przed pierwsz
ym użyciem: Usuń z szybko
waru wszystkie elementy ochronne, z
dejmij wsz
elkie naklejki i wyczyść miejsca, na
których się znajdowały
. Umyj wszystkie części ciepłą w
odą z dostateczną ilością det
ergen
tu i dokładnie je w
ysusz.
Przed każdym użyciem nale
ży zawsze spra
wdzić wszystkie elementy bezpiecz
eństwa: zaw
or
y robocz
e i zaw
or
y bezpiecz
eństwa.
Spraw
dź ich funkcjonalność poprz
ez delikatne naciśnięcie. Z
aw
ór powinien zawsz
e powr
ócić do pier
w
otnej pozycji.
Instrukcja użytko
wania:
1) Otwieranie
W
ciśnij jednym palcem prz
y
cisk oznaczon
y
.¨
Szcz
ęki się otworzą, prz
y czym będzie słychać trzaśnięcie, od spodu poja
wi się znak kontr
olny
, a z
wolnioną
pokr
ywę można będzie podnieść i wyjąć.
2) Zamykanie
P
ołóż pokry
wę na garnku
. Zwr
óć uwagę
, aby szcz
ęki były otwarte (znaki kon
trolne b
yły widoczne). Następnie
wciśnij jedn
ym palcem przycisk oznaczon
y
, znaki kontr
olne znikną, a szcz
ęki obejmą kra
wędź garnka, przy
czym słychać będzie zatrzaśnięcie.
3) Wkładanie jedzenia
Włóż do garnka jedz
enie, któr
e zamierzasz ugotow
ać (przestrzegając minimalnego poziomu cieczy). Minimalny po
ziom cieczy
i potraw po
winien w
ynosić co najmniej 1/3 pojemności szybko
waru
. Następnie dodaj wszystkie składniki, któr
e chcesz ugoto-
PL
wać. Jeśli potr
awy pęcznieją, z
większają sw
oją objętość lub tworzą pianę, należy napełnić garnek wyłącznie do połow
y
, tzn. że
ciecz i potrawy nie mogą przekraczać 1/2 pojemności szybkow
aru.
Wszystkimi poz
ostałymi potraw
ami można napełnić garnek
aż do 2/3 ogólnej pojemności szybkowar
u (ciecz + potra
wy).
4) Usta
wianie poziomu
I
= powolne got
owanie
II
= szybkie gotowanie
5) Przygotowanie k
uchenki
Nastaw kuchenk
ę na najwyższ
y stopień. Goto
wanie w szybkow
arze r
ozpoczyna się po umieszczeniu go na k
uchence. Kiedy
z zaw
oru zacznie wydobywać się para, przełącz kuchenk
ę na najniższy stopień. Po upłynięciu czasu nie
zbędnego do ugotow
ania
potraw wyłącz kuchenkę
.
6) Gotow
anie i uwalnianie pary
P
arę nale
ży uwalniać stopniow
o i pow
oli lub poczekać, aż ciśnienie całk
owicie opadnie.
P
ow
oli prz
ekr
ęć zaw
ór regulacji
ciśnienia z
pozycji
II na po
zycję I na
kilka sek
und,
a następ
nie na po
zycję zwol
nienia ciśni
enia
.
Nigdy nie przekr
ęcaj zawor
u robocz
ego z pozycji II na pozycję zwalniania ciśnienia
. Jeśli gotujesz na I stopniu, mo
żesz
przekr
ęcić zaw
ór bezpośrednio z po
zycji I na pozycję zwalniania ciśnienia
.
OS
TRZE
ŻEN
IE:
wy
do
byw
aj
ąca
s
ię
pa
ra
j
es
t b
ar
dzo
g
or
ąca
.
In
ne
sp
os
ob
y
zwa
ln
ian
ia
c
iśn
ie
ni
a z
osta
ły
o
pis
an
e
na
k
ol
ej
ny
ch s
tr
onac
h.
7) Zakończenie goto
wania
Przed otwar
ciem szybkowar
u poczekaj, aż wydobędzie się z niego cała para, a nast
ępnie możesz wyłączyć szybkowar
. Możesz
otworzyć pokr
ywkę i ostro
żnie w
yjąć jedz
enie.
O
ST
RZ
E
ŻE
N
IE
:
nigdy nie otwieraj pokry
wki na siłę, garnek moż
e by
ć wciąż gor
ąc
y
.
S
YS
TE
M
Y Z
A
B
EZ
P
IE
CZ
E
NI
A
I P
O
KR
Y
W
KI
Szybkowar posiada sz
er
eg korzyści i elementów zabezpieczających:
Dwustopniowy zawór r
egulując
y ciśnienie wraz z instruk
cjami i tabelą czasu gotowania moż
e by
ć wskazówką. Dlat
ego szybko-
war posiada zaw
ór
, któr
y można usta
wić na dwa stopnie ciśnienia. P
omocne są poniższe wskaźniki, umożliwiające
, w zależności
od ro
zmiaró
w i ilości jedzenia, któr
e chcesz ugot
ować
, indy
widualne usta
wienie ciśnienia w garnku za pomocą zaw
oru. Spójrz
do tabeli czasu gotow
ania, znajdującej się na k
ońcu niniejszej instruk
cji, gdzie znajdziesz podstaw
ow
e ustawienia. Gotow
anie
będzie dużo z
dro
wsze
.
T
woje jedzenie z
ostanie prz
y
gotow
ane w
yjątk
ow
o oszcz
ędnie, poniew
aż będzie gotow
ane kr
ócej na parze
bez dostępu tlenu
. Każda zaoszcz
ędz
ona minuta oznacza zachow
anie ważny
ch witamin, substancji odży
wczych i miner
ałów
.
Ugotow
ane przez Ciebie jedz
enie będzie smaczniejsze
. Gotow
anie bez tlenu pozwala w znaczn
ym stopniu zachow
ać smak
i naturaln
y kolor w
arzy
w
. Będziesz gotow
ać szybciej, oszcz
ędzając czas i energię
. Dzięki użyciu szybko
waru zaosz
czędzisz
do 70 % czasu gotow
ania. P
onadto zaosz
czędzisz ener
gię, na
wet 60 % w por
ównaniu z naczyniami o długim czasie gotow
ania
i 30
–
40 %
w po
ró
wna
niu z
naczyn
iami
o kr
ótszym cza
sie g
oto
wa
nia.
P
o
zo
stałe
ele
menty
zabe
zpie
czają
ce
zo
stały
opis
ane
poniż
ej.
ZAWÓR REGUL
UJĄ
C
Y CIŚNIENIE:
umożliwia płynne zmienne ustawianie par
ametró
w gotow
ania. Zaw
ór automa
tycznie utrzymuje ciśnienie i temperaturę zgodnie
z w
ymagan
ymi ustawieniami:
P
ozycja I (pow
olne goto
wanie) - 70 kP
a - ok
oło 118 °C
P
ozycja II (szybkie gotow
anie) - 100 kP
a - około 130 °C
Zaw
ór regulujący ciśnienie można ponadto usta
wić w pozycji zwalniania ciśnienia
oraz w pozycji czyszcz
enia zaw
oru.
Bezpieczny poziom ciśnienia t
o 1,4
–
1,8 baru (140
–
180 kP
a) - zaw
ór się otwiera i ciśnienie jest zwalniane. Maksymalne
ciśnienie dozwolone dla tego szybko
waru t
o: 3 bar
y (300 kP
a).
PL
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na Dzień Mamy
Prezent na komunię
Prezent na Dzień Dziecka
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking routerów do światłowodu [TOP10]
Ranking kaw ziarnistych [TOP10]
Co to jest rower trekkingowy i jak wybrać najlepszy?
Ranking oczyszczaczy powietrza [TOP10]
Jak prawidłowo karmić gryzonie?
Cooler Master MF XT Pro - ten wentylator może przeciąć palec, ale czy warto go mieć w swoim PC?
Ranking smartwatchy męskich [TOP10]
Ranking okapów tuba [TOP10]
Ranking słuchawek bezprzewodowych [TOP10]
Ranking LEGO do 50 zł [TOP10]
Ranking pralek [TOP10]
Jaki pistolet do malowania ścian wybrać?
Jaki aparat do vlogowania wybrać?
Rodzaje i zastosowanie obroży dla kota
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Sprawdź więcej poradników