Znaleziono w kategoriach:
Szybkowar LAMART LTDSD4 Pression

Instrukcja obsługi Szybkowar LAMART LTDSD4 Pression

Powrót
PRESSION
4/6
l
vod k obsluze tlakového hrnce
Pressure cooker user‘s manual
vod na obsluhu tlakového hrnca
Instrukcja obsługi szybkowaru
Kukta használati útmutató
Руководство пользователя скороварки
Priručnik za uporabu ekspres lonca
Navodila za uporabo lonca na pritisk
Schnellkochtopf Bedienungsanleitung
Manuel utilisateur de l‘autocuiseur
Manuale duso della pentola a pressione
Manual de usuario de la olla a presión
HRCZ SIEN DESK FRPL ITHU ESRU
Lista części szybkowaru (por. rysunek):
1) Zawór roboczy (regulacji ciśnienia)
2) Zawór zabezpieczający
3) System otwierania za pomocą przycisku – zamknięte /otwarte
4) Okienko zabezpieczające
5) Szczękowe zamknięcie pokrywy szybkowaru z uszczelką
6) Garnek
7) Dno kanapkowe
8) Masywna rękojeść
PL
Gratulujemy Państwu zakupienia szybkowaru PRESSION marki LAMART by Piere Lamart wyprodukowanego
z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10 i wysoce wytrzymałego tworzywa sztucznego. Przed pierwszym użyciem prosimy
o dokładne zapoznanie się z niniejszą instrukcją, łącznie ze wskazówkami, oraz o zachowanie instrukcji do wglądu! W celu
zapewnienia bezpieczeństwa i długiej żywotności szybkowaru do jego produkcji został wykorzystany materiał spełniający
wysokie standardy. Mamy nadzieję, że korzystanie z szybkowaru przyniesie Państwu radość.
IDENTYFIKACJA
Producent: Zhejiang Yongda Stainless Steal Manufacture Co.,Ltd
Typ/Pojemność: DS22D type 4/6L
Ciśnienie robocze I (bar): 70 Kpa
Ciśnienie robocze II (bar): 100 Kpa
Maksymalne dozwolone ciśnienie (bar): 140
180Kpa
CHARAKTERYSTYKA
Szybkowar PRESSION został wyprodukowany z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10, dzięki czemu umożliwia on proste i
higieniczne przygotowanie dań. Szybkowar jest wyposażony w masywne rękojeści i uchwyt pokrywy wyprodukowane z wytr-
zymałego termoizolacyjnego tworzywa sztucznego. Szybkowar posiada zawór bezpieczeństwa i zawór roboczy, gwarantujące
maksymalne bezpieczeństwo podczas korzystania z produktu pod ciśnieniem. Dno kanapkowe szybkowaru ma doskonałe
właściwości termoakumulacyjne, dzięki czemu do gotowania potrzebna jest minimalna moc kuchenki, co pozwala na oszczęd-
ność energii. Szybkowar jest przeznaczony do wszelkiego rodzaju kuchenek: gazowych, halogenowych, elektrycznych, z płytą
ceramiczną i indukcyjnych.
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZSTWA
1. Przed pierwszym użyciem szybkowaru przeczytaj uważnie instrukcję obsługi
2. Szybkowarem nie powinny się posługiwać osoby, które nie zostały zapoznane z zasadami korzystania z niego
3. Nigdy nie pozostawiaj szybkowaru bez nadzoru w fazie gotowania, kiedy urządzenie jest pod ciśnieniem
4. Zachowaj szczególną ostrożność, jeśli zamierzasz używać szybkowaru w pobliżu dzieci Dzieciom nie wolno posługiwać
się szybkowarem
5. Szybkowar należy wykorzystywać wyłącznie do szybkiego gotowania, do którego jest on przeznaczony Podczas
gotowania w szybkowarze należy zachować ostrożność – nie dotykać gorących części garnka
6. Przed każdym użyciem należy sprawdzić stan i funkcjonalność zaworu zabezpieczającego, zaworu regulującego ciśnienie
i pierścienia uszczelniającego
7. Ze względu na fakt, że podczas gotowania w garnku powstaje wysokie ciśnienie, ważne jest, aby przed każdym użyciem
szybkowaru dokładnie zamknąć pokrywkę, zabezpieczyć ją i uważnie przeczytać wskazówki dotyczące użycia szybkowaru
i zasady bezpieczeństwa podane w instrukcji. W przeciwnym wypadku, w razie niewłaściwego użycia może dojść do
obrażeń osób lub uszkodzenia szybkowaru.
8. Szybkowar nie jest wyposażony we wskaźnik poziomu ciśnienia. Wskaźnik ten monitoruje wydobywanie się pary
z zaworu regulującego, co jest przejawem dostatecznego poziomu ciśnienia wewnątrz szybkowaru. Przed otwarciem
szybkowaru należy pozostawić go do wystygnięcia. Przed otwarciem szybkowaru należy uwolnić zgromadzone ciśnienie,
w przeciwnym wypadku szybkowaru nie będzie można otworzyć.
9. Nigdy nie należy przekraczać minimalnej pojemności szybkowaru (= ciecz + gotowane jedzenie).
10. Nigdy nie należy przekraczać maksymalnej pojemności szybkowaru (= ciecz + gotowane jedzenie). Szybkowar należy
napełnić zawsze w 2/3 pojemności garnka podczas przygotowywania potraw zwiększających swoją objętość, jak np.
rośliny strączkowe, ryż, makarony (podczas gotowania makaronów przed otwarciem garnka należy nim potrząsnąć, aby
uniknąć ich wypadnięcia), warzywa itp. Nigdy nie należy gotować bez użycia wody.
11. W szybkowarze nie należy gotować potraw opakowanych w papier, tkaniny, ewentualnie opakowania z plastiku. Podczas
PL
gotowania potraw, u których doszło do zwiększenia objętości, np. mięsa ze skórą, ozorów wołowych itd., należy pamiętać
o przekłuciu opakowania – niebezpieczeństwo oparzenia.
12. Z szybkowaru należy korzystać wyłącznie na źródłach ciepła wymienionych w instrukcji użytkowania.
13. Szybkowar należy wykorzystywać wyłącznie do szybkiego gotowania, do którego jest on przeznaczony. Po zdjęciu
pokrywki można go używać również jako zwykłego garnka. Szybkowaru nie należy nigdy używać w zwykłym piekarniku
ani w kuchence mikrofalowej.
14. Szybkowaru pod ciśnieniem nie należy nigdy używać do opiekania lub smażenia na oleju.
15. Z szybkowaru nie należy nigdy korzystać w piekarniku, ponieważ mógłby się uszkodzić.
16. Przestrzegaj dodatkowych wskazówek dotyczących przygotowania specjalnych potraw.
17. Szybkowar należy zawsze trzymać za rękojeści.
18. Jeśli szybkowar jest gorący, należy zachować szczególną ostrożność podczas jego przenoszenia i przytrzymywać do
wyłącznie za rękojeść znajdującą się na garnku, nie zaś na pokrywce. W celu ochrony palców należy korzystać ze ścierki.
19. Nigdy nie próbuj otwierać szybkowaru na siłę. Przed otwarciem szybkowaru sprawdź, czy ciśnienie całkowicie opadło.
20. Podczas zwalniania pary ręce, głowa i reszta ciała powinny znajdować się poza zasięgiem pary.
21. Pokrywki szybkowaru nie należy wkładać do zmywarki do naczyń.
22. Używaj zawsze ORYGINALNYCH części zamiennych. Należy korzystać wyłącznie z oryginalnych akcesoriów i części
zamiennych lub pokrywek i garnków, ponieważ zostały one zaprojektowane specjalnie dla tych szybkowarów.
23. W razie konieczności naprawy skontaktuj się z serwisem.
24. Plamy na dnie szybkowaru można z łatwością usunąć za pomocą cytryny lub octu.
25. Do czyszczenia nie należy w żadnym wypadku używać druciaków ani ściernych środków czyszczących.
26. Zachowaj do wglądu niniejszą instrukcję.
27. Nie dokonuj żadnych przeróbek elementów zabezpieczających, w przeciwnym wypadku istnieje ryzyko oparzeń. Podczas
zwalniania pary ręce, głowa i reszta ciała powinny znajdować się poza zasięgiem pary.
28. Zdeformowanych lub w inny sposób uszkodzonych szybkowarów lub akcesoriów nie należy nigdy używać.
29. Uważaj, aby nie doszło do kontaktu z gorącą parą.
INSTRUKCJA OBSŁUGI:
Przed pierwszym użyciem: Usuń z szybkowaru wszystkie elementy ochronne, zdejmij wszelkie naklejki i wyczyść miejsca, na
których się znajdowały. Umyj wszystkie części ciepłą wodą z dostateczną ilością detergentu i dokładnie je wysusz.
Przed każdym użyciem należy zawsze sprawdzić wszystkie elementy bezpieczeństwa: zawory robocze i zawory bezpieczeństwa.
Sprawdź ich funkcjonalność poprzez delikatne naciśnięcie. Zawór powinien zawsze powrócić do pierwotnej pozycji.
Instrukcja użytkowania:
1) Otwieranie
Wciśnij jednym palcem przycisk oznaczony
Szczęki się otworzą, przy czym będzie słychać trzaśnięcie, od spodu pojawi się znak kontrolny, a zwolnioną
pokrywę można będzie podnieść i wyjąć.
2) Zamykanie
Połóż pokrywę na garnku. Zwróć uwagę, aby szczęki były otwarte (znaki kontrolne były widoczne). Następnie
wciśnij jednym palcem przycisk oznaczony , znaki kontrolne znikną, a szczęki obejmą krawędź garnka, przy
czym słychać będzie zatrzaśnięcie.
3) Wkładanie jedzenia
Włóż do garnka jedzenie, które zamierzasz ugotować (przestrzegając minimalnego poziomu cieczy). Minimalny poziom cieczy
i potraw powinien wynosić co najmniej 1/3 pojemności szybkowaru. Następnie dodaj wszystkie składniki, które chcesz ugoto-
PL
wać. Jeśli potrawy pęcznieją, zwiększają swoją objętość lub tworzą pianę, należy napełnić garnek wyłącznie do połowy, tzn. że
ciecz i potrawy nie mogą przekraczać 1/2 pojemności szybkowaru. Wszystkimi pozostałymi potrawami można napełnić garnek
aż do 2/3 ogólnej pojemności szybkowaru (ciecz + potrawy).
4) Ustawianie poziomu
I = powolne gotowanie
II = szybkie gotowanie
5) Przygotowanie kuchenki
Nastaw kuchenkę na najwyższy stopień. Gotowanie w szybkowarze rozpoczyna się po umieszczeniu go na kuchence. Kiedy
z zaworu zacznie wydobywać się para, przełącz kuchenkę na najniższy stopień. Po upłynięciu czasu niezbędnego do ugotowania
potraw wyłącz kuchenkę.
6) Gotowanie i uwalnianie pary
Parę należy uwalniać stopniowo i powoli lub poczekać, aż ciśnienie całkowicie opadnie.
Powoli przekręć zawór regulacji ciśnienia z pozycji II na pozycję I na kilka sekund, a następnie na pozycję zwolnienia ciśnienia .
Nigdy nie przekręcaj zaworu roboczego z pozycji II na pozycję zwalniania ciśnienia . Jeśli gotujesz na I stopniu, możesz
przekręcić zawór bezpośrednio z pozycji I na pozycję zwalniania ciśnienia .
OSTRZEŻENIE: wydobywająca spara jest bardzo gorąca. Inne sposoby zwalniania ciśnienia zostały opisane na kolejnych stronach.
7) Zakończenie gotowania
Przed otwarciem szybkowaru poczekaj, aż wydobędzie się z niego cała para, a następnie możesz wyłączyć szybkowar. Możesz
otworzyć pokrywkę i ostrożnie wyjąć jedzenie.
OSTRZEŻENIE: nigdy nie otwieraj pokrywki na siłę, garnek może być wciąż gorący.
SYSTEMY ZABEZPIECZENIA I POKRYWKI
Szybkowar posiada szereg korzyści i elementów zabezpieczających:
Dwustopniowy zawór regulujący ciśnienie wraz z instrukcjami i tabelą czasu gotowania może być wskazówką. Dlatego szybko-
war posiada zawór, który można ustawić na dwa stopnie ciśnienia. Pomocne są poniższe wskaźniki, umożliwiające, w zależności
od rozmiarów i ilości jedzenia, które chcesz ugotować, indywidualne ustawienie ciśnienia w garnku za pomocą zaworu. Spójrz
do tabeli czasu gotowania, znajdującej się na końcu niniejszej instrukcji, gdzie znajdziesz podstawowe ustawienia. Gotowanie
będzie dużo zdrowsze. Twoje jedzenie zostanie przygotowane wyjątkowo oszczędnie, ponieważ będzie gotowane krócej na parze
bez dostępu tlenu. Każda zaoszczędzona minuta oznacza zachowanie ważnych witamin, substancji odżywczych i minerałów.
Ugotowane przez Ciebie jedzenie będzie smaczniejsze. Gotowanie bez tlenu pozwala w znacznym stopniu zachować smak
i naturalny kolor warzyw. Będziesz gotować szybciej, oszczędzając czas i energię. Dzięki użyciu szybkowaru zaoszczędzisz
do 70 % czasu gotowania. Ponadto zaoszczędzisz energię, nawet 60 % w porównaniu z naczyniami o długim czasie gotowania
i 30
40 % w pownaniu z naczyniami o krótszym czasie gotowania. Pozostałe elementy zabezpieczające zostały opisane poniżej.
ZAWÓR REGULUJĄCY CIŚNIENIE:
umożliwia płynne zmienne ustawianie parametrów gotowania. Zawór automatycznie utrzymuje ciśnienie i temperaturę zgodnie
z wymaganymi ustawieniami:
Pozycja I (powolne gotowanie) - 70 kPa - około 118 °C
Pozycja II (szybkie gotowanie) - 100 kPa - około 130 °C
Zawór regulujący ciśnienie można ponadto ustawić w pozycji zwalniania ciśnienia oraz w pozycji czyszczenia zaworu.
Bezpieczny poziom ciśnienia to 1,4
1,8 baru (140
180 kPa) - zawór się otwiera i ciśnienie jest zwalniane. Maksymalne
ciśnienie dozwolone dla tego szybkowaru to: 3 bary (300 kPa).
PL

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756