Znaleziono w kategoriach:
Kuchnia MPM 54-KGM-04

Instrukcja obsługi Kuchnia MPM 54-KGM-04

Powrót
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM ZAPOZNAJ SIĘ ZINSTRUKCJĄ OBSŁUGI
KUCHNIA GAZOWO-ELEKTRYCZNA
MODELE MPM-54-..., MPM-62-...
INSTRUKCJA OBSŁUGI
KARTA GWARANCYJNA
3
PL
WSKAWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Urządzenie powinno być instalowane zgodnie z obowiązującym prawem
i użytkowane tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach. PRZED ZAIN-
STALOWANIEM I UŻYTKOWANIEM NALEŻY PRZECZYTAĆ INSTRUKCJĘ OBUGI.
Podłączenie kuchni do wewnętrznej instalacji gazowej lub do butli z gazem
ynnym oraz jej regulację powinien wykonać wyłącznie uprawniony instalator
urządzeń gazowych lub technik autoryzowanego zakładu serwisowego, zgodnie
z obowiązującymi przepisami, co winno być potwierdzone na karcie gwarancyjnej
wyrobu. Brak takiego potwierdzenia unieważnia gwarancję.
Przed zainstalowaniem upewnić s, czy lokalne warunki dystrybucji (rodzaj i ci-
śnienie gazu) i nastawy urządzenia są zgodne z warunkami podanymi na tabliczce
znamionowej. Powinno być ono instalowane i przyłączone zgodnie z aktualnymi
przepisami instalacyjnymi. Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednie
wymagania dotyczące wentylacji.
ytkowanie urządzeń do gotowania i pieczenia powoduje wydzielanie się
ciepła i wilgoci w pomieszczeniu, w krym jest zainstalowane. Upewnić się,
czy pomieszczenie w którym stoi kuchnia jest dobrze wentylowane. Należy
zadbać, aby kratki wentylacyjne zawsze były otwarte lub należy zainstalować
wymuszony system wentylacji (okap nadkuchenny).
Długotrwe i intensywne użytkowanie urządzenia może wymagać dodatkowej
wentylacji np. otwarcia okien lub zwiększenia efektywności wentylacji np. zwięk-
szenie wydajności wentylacji mechanicznej, jli jest używana.
Wyrób instalować po 8 godzinach sezonowania w pomieszczeniu kuchennym.
Kuchnia powinna być ustawiona zgodnie z wymaganiami przedstawionymi
w punkcie „USTAWIENIE KUCHNI.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za obrażenia lub uszkodzenia
spowodowane przez niewłaściwe zainstalowanie urządzenia lub jego niepra-
widłowe użytkowanie.
W przypadku awarii urządzenia, zwłaszcza przy ulatnianiu się gazu, urządzenie
należy odciąć od dopływu gazu i niezwłocznie skontaktować się z zakładem
serwisowym.
Nie zezwala się na wykonywanie we własnym zakresie jakichkolwiek zmian
i modernizacji, pod rygorem utraty uprawnień gwarancyjnych.
Kuchnie powinien naprawiać wyłącznie autoryzowany zakład serwisowy. Niepra-
widłowo przeprowadzone naprawy mogą stanowić źródło znacznych zagroż.
Kuchni nie wolno podnosić za uchwyt piekarnika.
4
PL
Materiy, z krych jest wykonane opakowanie nadają się do wykorzystania
jako surowce wrne.
Zytą kuchnię należy doprowadzić do stanu uniemożliwiającego jej ponowne
wykorzystanie. Należy zdć drzwi, gdyż mogą stanowić źródło zagrożenia,
zwłaszcza dla dzieci. Następnie urządzenie przekazać do wyspecjalizowanych
jednostek zajmujących się utylizacją lub skupem surowców wtórnych.
Podczas użytkowania urządzenie staje się gorące. Należy zachować szczególną
ostrożnć w czasie wkładania i wyjmowania potraw z piekarnika. Dostępne
wewnątrz piekarnika elementy grzejne są bardzo gorące.
W czasie pracy piekarnika jego szyba oraz elementy zewnętrzne rozgrzewają
się w znacznym stopniu. Należy zwrócić szczególną uwagę na dzieci w czasie
ywania tej funkcji urdzenia.
5
PL
SPIS TREŚCI
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA ...................................3
INFORMACJE OGÓLNE ............................................................................................. 6
WAŻNE WSKAZÓWKI .............................................................................................. 6
PRZYGOTOWANIE .....................................................................................................7
INSTALACJA ..............................................................................................................7
USTAWIENIE KUCHNI ............................................................................................... 8
MOCOWANIE DO PODŁOŻA ..................................................................................... 9
PODŁĄCZENIE KUCHNI DO INSTALACJI GAZOWEJ ................................................... 10
WYMIANA DYSZ .....................................................................................................12
OPIS PRODUKTU ....................................................................................................13
YTKOWANIE KUCHENKI GAZOWEJ .....................................................................13
STEROWANIE ZEGAREM ELEKTRONICZNYM
(DOTYCZY MODELI WYPOSAŻONYCH WFUNKCJĘ) .................................................15
UŻYTKOWANIE PIEKARNIKA TURBO ......................................................................19
UŻYTKOWANIE PIEKARNIKA STATYCZNEGO .......................................................... 20
WSKAWKI DOTYCZĄCE UŻYTKOWANIA,
NAPRAWY I OBSŁUGI KONSERWACYJNEJ URZĄDZENIA: ........................................21
WSKAWKI DOTYCZĄCE TRANSPORTOWANIA URZĄDZENIA ............................... 21
CZYSZCZENIE I OBSŁUGA KONSERWACYJNA ...........................................................22
WYMIANA LAMPY..................................................................................................22
DANE TECHNICZNE .................................................................................................23

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756