Znaleziono w kategoriach:
Prodiż PRUMEL PE-3-600 + przewód przyłączeniowy pojedyńczy

Instrukcja obsługi Prodiż PRUMEL PE-3-600 + przewód przyłączeniowy pojedyńczy

Wróć
05-800 Pruszków
ul. Mostowa 4
fax +48 22 758 77 27
tel. +48 22 758 69 49
zbyt@prumel.com.pl
PRODIŻ ELEKTRYCZNY
PE-3-600 + przewód
Prodiż typ PE-3-600 przydatny w każdym domu
NAPIĘCIE - 230 V ~
MOC - 600 W
POJEMNOŚĆ - 3,5 l
KLASA IZOLACJI - I
WYMIARY - 410x315x192
MASA - 1,8±0,2 kg
INSTRUKCJA OBUGI PRODY ELEKTRYCZNYCH
I. PRZEZNACZENIE
Prodiż elektryczny sły do pieczenia i zapiekania ciast, drobiu,
mięs itp. Niski koszt eksploatacji i łatwa obuga szczelnymi
zaletami tego wyrobu.
II. BUDOWA
Prodiż wykonany jest z tmy aluminiowej. Składa sz pokrywy,
pojemnika podstawki oraz wyposażenia. W pokrywie umieszczo-
ny jest izolowany element grzejny oraz wmontowana szybka ze
szkła żaroodpornego, spełniająca rolę wziernika. Otwory w nitach
łąccych pokrywy pozwalają ujść nadmiarowi pary wytwarzanej
podczas pieczenia.
IV. OBUGA
W zależnci od potrzeb, z prodiża można korzystać bez wkła-
dek. Prodiż w czasie wypieku należy chronprzed stratami cie-
pła tzn. nie naly go stawiać w miejscach przewiewnych oraz
na powierzchniach łatwo pochłaniających ciepło. Przy pieczeniu
naly zwracuwagę na dokładne przyleganie pokrywy do kra-
dzi pojemnika, co gwarantuje dobre przewodzenie ciepła. Przy
wypieku ciast boki pojemnika i powierzchnie zewnętrzne wkładek
naly pokryć cienką warsttłuszczu. Tak przygotowany prodiż
można wypełnić ciastem. Objętość surowego ciasta nie może
przekraczać powy pojemności pojemnika. Zbyt duża ilość ciasta
w pojemniku może powodować niedopiekanie. Rozgrzany prod
osiąga temp. około 18C - 200°C. Podłączenie proda do sieci
elektrycznej o napięciu 230 V ~ dokon za pomo przewodu
przączeniowego - musi być suchy w izolacji i osłonie gumowej
o przekroju 3x0,75 mm. Gniazdo wtykowe musi koniecznie posia-
dać uziemienie. Nie wskazane jest otwieranie prodiża w czasie
pieczenia ciasta, natomiast konieczne jest otwieranie podczas pie-
czenia msa dla podlania roztopionym uszczem lub uzupełnienia
ubytku wody. Otwieranie prodiża dopuszczalne jest po uprzednim
odłączeniu go od żródła prądu, Przewód przyłączeniowy nie może
dotykać do rozgrzanego prodiża.
V. KONSERWACJA
Dla zachowania estetycznego wyglądu proda kdorazowo po
zakończeniu wypieku pojemnik myć używając mkkiego zmywa-
ka. Używanie drucianych zmywaków jest niewskazane. Pokrywy
nie wolno myć pod strumieniem wody, gdyż może to spowodować
zniszczenie elementu grzejnego. Ciemne plamy wewnątrz prodiża
usuwamy ywając roztworu kwasku cytrynowego lub na sucho
solą. Powstałe zacieki na spodzie pokrywy mna usunąć watką
aluminiową przecierając powierzchnię, a następnie suchą szmat-
ką. Konserwację powierzchni polerowanych wykonywać przez na-
łożenie papki z kredy, a po jej wyschnięciu wycierać suchą miękką
szmatką. Prodiż przechowywać w suchym miejscu.
Uwagi
1. Prodiż chronić przed upadkami i uderzeniami oraz zalaniem
elementu grzejnego.
2. Niedopuszczalne są jakiekolwiek naprawy w czasie eksploata-
cji prodiża, gdyż grozi to poparzeniem lub poreniem prądem
elektrycznym.
3. Prodpodczas pieczenia ustawiw odległci nie mniejszej
niż 1 m od materiałów łatwopalnych
4. W przypadku uszkodzenia elementu grzejnego nie dopuszcza
się do jego naprawiania. Należy wówczas wymienić grzał na
nową. Zaleca się by wymiany dokonwyspecjalizowany punkt
napraw sprzętu elektrogrzejnego.
5. Prod elektryczny nie jest przeznaczony do pracy z yciem
zewnętrznych wyłączników czasowych lub oddzielnego układu
zdalnej regulacji.
6. Prodiż nie powinien być użytkowany przez osoby (w tym dzieci)
o ograniczonej zdolnci zycznej, czuciowej, psychicznej lub
osoby z brakiem doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba,
że odbywa to się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją obsługi
prodiża przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpie-
czeństwo. Naly zwc uwagę by dzieci nie bawiły się spr-
tem. Przewód zasilający określony w instrukcji musi być suchy.
VI. INSTRUKCJA OBSŁUGI PRZEWODU
PRZYŁĄCZENIOWEGO
Urządzenie do pracy gorącej powinno posiadać odpowiednie
gniazda do połączenia z nasadką NZU-1.
Nasadki nie naly demontować oraz dokonywać przebek.
Sposób połączenia:
- połączyć nasadkę (nasadki) z urządzeniem,
- połączyć wtyczkę przewodu przączeniowego z gniazdem za-
silającym.
Rozłączenie powinno być wykonywane w kolejności odwrotnej.
Uwaga:
Gniazdo zasilające powinno posiadać klasę ochronności I tj. po-
winno posiadać kołek ochronny.
Wykonanie niewłaściwych połączeń:
- poączenie do gniazda o innej klasie ochronnci,
- poączenie do gniazda z niesprawną instalacją elektryczną,
- używanie przewodu przyłączeniowego jako przedłużacza grozi
porażeniem elektrycznym lub pożarem.
VII. RECYKLING
Nie wyrzucaj zużytego sprzętu elektrycznego wraz z odpadami
komunalnymi.
Każdy użytkownik może przyczynić się do ochrony środowiska.
Zużyty sprzęt oddaj do odpowiedniego punktu składowania.
Opakowanie kartonowe, worki z polietylenu wrzuć do odpowied-
nich pojemników na odpady.
Wyroby aluminiowe nie mogą być stosowane do przy-
gotowywania i przechowywania produkw mocno
kwaśnych (pH<4,5), zasadowych (pH>8,5) i słonych
(powyżej 3,5% NaCl).
OSTROŻNIE:
Powierzchnie prodiża są gorące podczas
ytkowania
pojemnik
pokrywa
podstawka
pojedynczy przewód
III. WYPOSAŻENIE
Haczyk
upek
Kubek
Talerz

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756