Znaleziono w kategoriach:
Garnek STAUB La Cocotte 40509-359-0 Bordowy 26 cm

Instrukcja obsługi Garnek STAUB La Cocotte 40509-359-0 Bordowy 26 cm

Powrót
NACZYNIA ŻELIWNE STAUB
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WWW.STAUB.PL 1 z 3
1. O PRODUKTACH
Dziękujemy za zakup produktów marki Staub.
Wszystkie produkty Staub wykonane z najwyższej jakości żeliwa to produkty
najwyższej jakości spełniające najsurowsze normy jakościowe.
Wszystkie naczynia żeliwne Staub produkowane we Francji w kraju ich
pochodzenia.
Zapewniają najwyższy poziom satysfakcji ytkowania, wykazując przy tym
minimalne niezbędne zapotrzebowanie na energię.
Przed pierwszym użyciem koniecznie przeczytaj poniższą instrukcję, ażeby
w codziennym użytkowaniu cieszyć się w pełni najwyższą jakością
i możliwościami jakie oferują produkty Staub.
Produkty z żeliwa przeznaczone są na wszelkie źródła ciepła, w tym kuchenki
indukcyjne.
Producent dopuszcza możliwość nagrzewania się uchwytów naczyń Staub.
2. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Wyjmij produkty z oryginalnego opakowania.
Zdejmij wszelkie metki oraz naklejki.
Starannie umyj pod bieżącą wodą używając do tego ogólnie dostępnych
kuchennych detergentów oraz miękkich gąbek lub myjek.
Spłucz dokładnie.
Wytrzyj do sucha, zęby powierzchnia była pozbawiona resztek wody.
Przy pomocy szmatki natrzyj wewnętrzną powierzchnię olejem spożywczym.
Umieść na źródle ciepła, podgrzej przez kilka minut.
Usuń nadmiar pozostałego oleju.
Twoje naczynie jest gotowe do użycia.
Powyższe kroki można powtarzać wielokrotnie w trakcie normalnego
użytkowania.
3. INSTRUKCJA OBSŁUGI
Wszystkie naczynia żeliwne powinny być podgrzewane stopniowo.
Wszystkie naczynia Staub przystosowane do ycia na wszelkich źródłach
ciepła, w tym na indukcję.
Nie wolno umieszczać zimnych naczyń w piekarnikach lub na już rozgrzanych
powierzchniach.
Do mieszania i przewracania potraw rekomendujemy akcesoria silikonowe lub
drewniane.
Ażeby uniknąć poparzeń zawsze używaj rękawic, ścierek lub uchwytów
silikonowych.
Ze względu na wysokie temperatury do jakich rozgrzewa się żeliwo, nigdy nie
stawiaj naczyń bezpośrednio na blatach kuchennych lub innych do tego nie
przystosowanych powierzchniach.
WWW.STAUB.PL 2 z 3
Polecamy używanie drewnianych desek magnetycznych Staub.
Na powierzchniach kuchenek ceramicznych lub innych szklanych unikać
suwania naczyń, albowiem może to spowodować zarysowania jej powierzchni.
Zalecamy podnoszenie naczyń aniżeli ich suwanie.
Po użyciu, odczekać minimum 20 minut do ostudzenia naczynia zanim
przystąpicie do mycia i eksponowania go na działanie chłodnej wody.
Naczynia można nagrzewać maksymalnie do temperatury 250 stopni Celsjusza.
W przypadku używania silikonowych uchwytów zabezpieczających
dopuszczalna maksymalna temperatura to 200 stopni Celsjusza.
4. INSTRUKCJA DO KUCHENEK INDUKCYJNYCH
W przypadku kuchenek indukcyjnych ryzyko przegrzania dna naczynia jest
bardzo duże ze względu na bardzo wysoki poziom generowanego ciepła.
Rozgrzewać naczynie powoli na niskim lub średnim poziomie grzania przez
okres około 5 minut.
Dopiero po tym czasie przejść na wyższy poziom grzania.
NIE używać funkcji Boost lub Turbo lub najmocniejszego poziomu grzania,
kiedy naczynie jest zimne.
Kuchenka indukcyjna może nie zadziałać, jeśli średnica dna naczynia nie
odpowiada średnicy pola grzewczego, w szczególności, kiedy jest ono mniejsze
od tego dedykowanego.
Na powierzchniach kuchenki indukcyjnej unikać suwania naczyń, albowiem
może to spowodować zarysowania jej powierzchni. Zalecamy podnoszenie
naczyń aniżeli ich suwanie.
5. INSTRUKCJA DO PIEKARNIKÓW
Rozgrzewać naczynie powoli na niskim lub średnim poziomie grzania przez
okres około 5 minut.
Dopiero po tym czasie przejść na wyższy poziom grzania.
NIE używać funkcji Boost lub Turbo lub najmocniejszego poziomu grzania,
kiedy naczynie jest zimne.
Kiedy naczynie jest wystarczająco rozgrzane, wlać na ścianki trochę oleju
jadalnego po czym umieścić w nim potrawę.
NIE wkładamy do piekarnika naczyń wyposażonych w uchwyty drewniane lub
silikonowe.
6. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Odczekaj minimum 20 minut po użyciu naczynia, ażeby je ostudzić zanim
przystąpisz do czyszczenia.
Sprawdź, czy naczynie jest wystarczająco chłodne i nie stwarza zagrożenia
poparzenia.
Czyść naczynia pod bieżącą letnią wodą, używając ogólnodostępnych, nie
żrących substancji czyszczących.
Używaj miękkich szmatek celem uniknięcia zarysowań.
ZŁOTA RADA: jeśli po umyciu stwierdzisz obecność resztek potrawy na
powierzchni wewnętrznej nie próbuj usunąć ich przy pomocy ostrych myjek lub
innych narzędzi. Zalej naczynie wrzącą lub gorącą wodą, wlej detergent lub
WWW.STAUB.PL 3 z 3
wsyp sodę spożywczą i odczekaj 10 minut. Wylej zwartość i usuń resztki
jedzenia przy użyciu miękkich gąbek.
Koniecznie dokładnie wytrzyj do sucha zanim odłożysz na półkę.
Producent NIE zaleca mycia w zmywarkach przyczyniają się one bowiem do
przyśpieszonego niszczenia powierzchni oraz uchwytów.
Z czasem uchwyty moulec poluzowaniu wówczas przy pomocy śrubokręta
delikatnie je dokręć.
7. BEZPIECZEŃSTWO UŻYTKOWANIA
Nie pozostawiaj naczynia w trakcie użytkowania bez nadzoru.
Nigdy nie pozostawiaj dzieci samych w pobliżu naczynia, kiedy jest ono
używane lub gorące.
Uważaj na raczki naczynia i pokrywek długotrwałe użytkowanie garnka lub
patelni powoduje nagrzewanie się rączek. Nie dotyczy silikonowych lub
drewnianych.
Zawsze używaj łapek materiałowych lub silikonowych, kiedy zdejmujesz
naczynia ze źródła ciepła.
Gorące naczynia odstawiaj na powierzchnie odporne na ciepło.
Naczynia Staub nie przystosowane do użycia w kuchenkach mikrofalowych.
8. GWARANCJA
Gwarancja NIE obejmuje:
o przegrzania dna,
o zarysowań mechanicznych powstałych na skutek niewłaściwego użytkowania,
o odbarwienia powstałe na skutek użytkowania niezgodnego z instrukcją,
o odbarwień powstałych na skutek mycia w zmywarkach,
o odprysków emalii powstałych na skutek kontaktu z innymi naczyniami lub
twardymi powierzchniami,
o uszkodzeń powstałych na skutek uderzenia lub upadku naczynia,
o uszkodzeń powstałych na skutek niewłaściwego czyszczenia,
o uszkodzeń powstałych na skutek użycia niewłaściwych detergentów lub
żrących środków czyszczących,
o używania do celów profesjonalnych i przemysłowych,
o uszkodzeń struktury nacz na skutek poddawania ich działaniu różnicy
temperatur hartowanie pod zimną wodą.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756