Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje STELLA
›
Instrukcja Kuchenka nastawna STELLA STKGC-02
Znaleziono w kategoriach:
Kuchenki nastawne
(1)
Wróć
Instrukcja obsługi Kuchenka nastawna STELLA STKGC-02
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
INSTRUKCJA
OBSŁUGI
KUCHENKA
GAZOW
A
– WO
LNOS
TOJĄCA
MODELE:
STKGB-04, STKGC-04, STGGB-03, STKGC-03, STKG-
02B, STKGC-02
Importer: EuroSA
S
sp. z o. o. adres: Młodocin Mniejszy 51 L, 26-624 Ko
w
ala, Polska
Przed
przystąpieniem
do
użytkowania,
nal
eży
przeczytać
wszystkie
wskazówki
i
ostrzeżenia,
dotyczące
bezpieczeństwa
użytkowania.
Nieprzestrzeganie
podanych
niżej
ostrzeżeń,
dotyczących
bezpieczeństwa
i
wskazówek
bezpiec
z
eństwa,
niewłaściwe
z
ainstalowanie
o
raz
użytkowanie
urządzenia,
może
spowodować
poważne
obrażenia
lub
śmierć
wskutek
poparzeń,
wybuchu pożaru, oraz zatrucia tlenkiem węgla.
Zachowaj wszystkie ostrzeżenia i wskazówki dotyczące bezpieczeństwa, aby móc skorzystać
z nich w przyszłości.
I. OGÓLNE WSK
A
ZÓWKI BEZPIECZEŃSTW
A
Urządzenie powinno być instalowane zgodnie z obowiązującym prawem i użytkowane tylko
na wolnym powietrzu.
PRZED
ZAINST
ALOW
ANIEM
I
UŻYTKOW
ANIEM
NALE
ŻY
PRZECZYT
AĆ
INSTRUKCJĘ OBSŁUGI.
1.
T
o urządzenie musi być zainstalowane zgodnie z obowiązującymi przepisami.
2.
Producent nie
ponosi
żadnej odpow
iedzialności
za obrażenia
lub
uszkodzenia
spowodowane
przez niewłaściwe zainstalowanie urządzenia lub jego nieprawidłowe uż
ytkowanie.
3.
Podłączenie kuchni do instalacji gazowej oraz jej regulację powinien w
ykonać wyłącznie
uprawniony instalator urządzeń gazowych lub technik autoryzowanego serwisu.
4.
Nie zezwala
się na
wykonywanie we
własnym zakresie
jakichkolwiek z
mian i moderni
zacji,
pod rygorem utraty uprawnień gwarancyjnych.
5.
Wszelkie modyfikacje urządzenia mogą b
y
ć
niebezpieczne.
6.
Urządzenie
przeznaczone
jest
do
obsługi
wyłącznie
przez
osoby
dorosłe.
Nie
zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
7.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawił
y się sprzętem.
8.
W
AŻNE!
Dzieci
i
zwierzęta
nie
powinn
y
zbliżać
się
do
pracującego
lub
stygnącego
urządzenia.
9.
Urządzenie
jest
przeznac
zone
do
prz
yrządzania
potraw
.
Stosowanie
j
ej
do
inn
ych
celów
jest
niedozwolone!
10.
Urządzenie
powinien
naprawiać
wyłącznie
autor
yzowany
zakład
serwisowy
,
wykorzystujący oryginalne części zamienne.
1
1.
W
AŻNE!
Nieprawidłowo
przeprowadzone
na
praw
y
mogą
sta
now
ić
źródło
znaczn
ych
zagrożeń.
12.
UW
AGA!
W
przypadku
awarii
urządzenia,
zwłaszcza
przy
ulatnianiu
się
gaz
u,
urządzenie
należy odciąć od dopływu gazu i niezwłocznie skontaktować się z zakładem serwisow
ym.
13.
UW
AGA!
W
przypadku
ulatniania
się
gazu
należy
natychmiast
zamknąć
zawór
na
butli
z
gazem.
W
tym
czasie
nie
wolno
zapalać
zapałek
(lub
inn
ych
źródeł
zapłonu),
palić
papierosów
,
włączać
bądź
wyłączać
odbiorników
e
lektrycznych
(radio,
oświetlenie)
lub
mechanicznych, powodujących iskrzenie.
UW
AGA!
Gaz
płynny
jest
c
ięższy
od
powie
trza
i
dlatego
ma
tendencje
do
gro
madzenia
się
na
dolnych
poziomach.
Butle
nie
mogą
się
znajdować
zbyt
blisko
źródeł
ciepła
(piec
yki,
kominki,
piekarniki itp.), które mogłyby zwiększyć temperaturę we wnętrzu butli powyżej 50ºC.
14.
Przed
uż
yciem
należ
y
usunąć
w
sz
ystkie
zabezpieczenie
ochronne
założone
na
cza
s
transportu.
15.
Materiały
,
z
któr
ych
jest
wykonane
opakowanie,
nadają
się
do
w
ykorzystania
jako
surow
ce
wtórne.
16.
OSTRZEŻENIE! Nie wolno pozostawiać pracującej kuchni bez nadzoru.
17.
Płomień
palników
powinien
być
regularny
i
stabilny
.
Jeżel
i
płomień
nie
jest
regularny
,
należy oczyścić palnik. W
przypadku usterki wezwać autor
yzowany serwis.
18.
UW
AGA!
Sprawdzić,
cz
y
pokrętła
znajdują
się
w
pozycji
„0”
(w
yłączony),
kied
y
kuchnia
nie jest użytkowana.
19.
Butla z gazem powinna być odłączona, kiedy kuchnia nie jest uż
y
w
ana.
20.
UW
AGA!
Nie
pozostawiać
na
wierzchu
kuchni
(na
pa
lnikach)
folii
aluminiowej
i
innych
przedmiotów
, jeżeli palniki są włączone.
21.
Jeżeli
kuchnia
posiada
pokrywę
zabe
zpieczającą
przed
kurzem
oraz
rozpryskiwaniem
tłuszczu,
nie
wolno
uż
y
w
ać
jej
do
innych
ce
lów
.
Nie
w
olno
stawia
ć
żadn
ych
przed
miotów
na zamkniętej pokrywie.
22.
Przed
otwarciem
pokrywy
należy
ją
oczyścić.
Przed
zamknięciem
pokr
ywy
odczekać,
aż
urządzenie ostygnie.
23.
OSTRZEŻENIE! Pokrywy NIE
WOLNO
zamykać, gdy palniki są jeszcze gorące.
24.
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i wilgoć.
25.
OSTRZEŻENIE!
Podczas
przyrządzania
potraw
na
oleju
lub
innym
tłuszczu
nie
wolno
pozostawiać urządzenia bez nadzoru, ponieważ przegrzany olej może się zapalić.
26.
OSTRZEŻENIE!
N
ie
wolno
stawiać
na
ruszcie
zdeformowan
ych
lub
niestabiln
ych
nacz
yń
do gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i zawartość naczynia wyleje się na palniki.
27.
OSTRZEŻENIE!
W
prz
ypadku
podłą
czenia
urządzeń
elektry
c
znych
w
pobliżu
kuchni,
należy zwrócić uwagę, aby ich przewody zasilające nie dotykały gorących elementów
.
28.
OSTRZEŻENIE! Podczas użytkowania urządzenie staje się gorące.
29.
Nie przemieszczaj urządzenia podczas użytkowania.
30.
OSTRZEŻENIE! Przy przenoszeniu gorących naczyń należy użyć rękawic ochronnych.
31.
Należy używać tylko akcesoriów dostarczonych przez producenta.
32.
OSTRZEŻENIE!
W
pobliżu
kuchni
nie
nal
eży
przechow
ywać
środków
cz
yszczących
i
materiałów łatwopalnych.
33.
OSTRZEŻENIE!
Wąż
prz
yłączeniowy
należy
wymieniać
po
upływie
określonego
czasu,
zgodnie ze wskazówkami jego producenta.
34.
OSTRZEŻENIE!
Okresowo
należy
sprawdzać
stan
węża
i
szczelność
poł
ączenia,
zgodnie
z
obowiązującymi przepisami.
35.
OSTRZEŻENIE!
instalację
i
w
ymianę
butl
i
z
gazem
należy
w
ykonać
z
dala
od
źródeł
zapłonu.
36.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych, kuchenkę należy utrz
ymywać w czy
s
tości.
37.
Kuchnię należy myć po każdym użyciu.
38.
Do
czyszczenia
urządzenia
uż
ywać
miękkiej
wilgotnej
(nie
mokrej)
ś
ciereczki
i
delikatnego
deterge
n
tu.
39.
Nie używać ciśnieniowych lub parowych urządzeń czyszczących do mycia kuchni.
40.
Nie
wolno
uż
ywać
rozpuszczalników
,
benz
yny
i
innych
środków
,
mogących
uszkodzić
urządzenie.
41.
UW
AGA! Nie należ
y narażać urządzenia na działanie deszczu i warunków wilgotnych.
42.
Urządzenie
transportować
i
przechowywać
w
oryginalnym
opakowaniu,
zabezpieczając
ym
przed uszkodzeniami mechanicznymi i kurzem.
43.
Pomimo
stosowania
urządzenia
zgodnie
z
przeznaczenie
m
i
przestrzegania
wszystkich
wskazówek
bezpieczeństwa,
nie
możn
a
całkowicie
wyeliminować
określonych
czynników
ryzyka resztkowego.
UW
AGA!
Użytkowanie
tego
urządzenia
powoduje
emisję
dwutlenku
węgla,
którego
akumul
acja
może
być
niebezpiec
zna
dla
życia
i
zdrowia.
Z
tego
względu
URZĄD
ZENIE
TO
MOŻE
BYĆ
UŻYW
ANE
W
Y
ŁĄCZNIE
NA
WOLNYM
POWIETRZU.
Kuchni
nie
nale
ż
y
używać
w
przestrzeni,
w
której
będzie
narażona
na
bezpośrednie
oddziaływanie
wiatru
lub
przeciągu.
ZABRONIONE
JEST
UŻYTKOW
ANIE
TEGO
URZĄDZENIA
W
POMIESZCZENIA
CH
MIESZKALNYCH.
II INSTLACJA
URZĄDZENIA
1.
Zdjąć
element
y
opakowania
i
ustawić
kuchnię
w
suchym
miejscu,
z
dala
od
el
ementów
palnych.
W pobliżu kuchni nie przechowywać papieru, alkoholu, benzyny
, itp.
2.
Kuchnia
dostosowana
jest
do
zasilania
gazem
o
parametrach
zamieszczon
ych
na
tabliczce
znamionowej.
Przed
podłączeniem
upewnić
się
cz
y
rodzaj
gazu
oznaczony
na
butli
i
na
tabliczce znamionowej urządzenia są ze sobą zgodne.
3.
Kuchnia
jest
zaopatrzona
w
rurowy
króciec
(K).
Do
króćca
należ
y
podłącz
yć
wąż
doprowadzający gaz z zastosowaniem odpowiedniego osprzętu.
4.
Kuchnię
należy
podłączyć
do
butli
z
gazem
płynnym.
Urządzenie
musi
b
yć
zasilone
gazem
z
rodziny
3:
3B/P –
propan
butan.
Do
podłączenia
butli
z
gazem
nal
eży
stosować
reduktor
o
nominalnym ciśnieniu
gazu 37
m bar
Przed prz
ystąpieniem do cz
ynności podłączania
źródła
gazu, kurki gazowe powinny być zamknięte.
5.
UW
AGA!
instalację
i
wymianę
butli
z
gaze
m
nal
eży
wykonać
z
dala
od
źródeł
zapłonu.
T
ego urządzenia nie można zaadaptować do użytku z innymi rodzajami gazu.
III WS
KA
ZÓWKI DLA
UŻYTKOWNIKA
PRZED PIER
WSZYM UŻYCIEM
Po otrzymaniu urządzenia należy:
1.
Rozpakować
j
e
i
sprawdzić,
czy
nie
jest
uszkodzone.
W
przypadku
w
ykrycia
jakichko
lwiek
uszkodzeń - NIE UŻYW
AĆ.
2.
W
yjąć wsz
y
s
tkie akcesoria i sprawdzić kompletność dostarczonego sprzętu
3.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
4.
Usunąć wszystkie naklejki oraz plastikowe elementy ochronne.
5.
Umyć wszystkie akcesoria przed użyciem.
6.
Podnieść pokrywę.
7.
Należy zapewnić poprawne wypoziomowanie urządzenia.
8.
Kuchenka musi stać 2 cm od powierzchni bocznej i 4 cm od ściany t
ylnej.
9.
Palnik gazowy
, ruszt oraz nasadki palników muszą b
y
ć
stabilnie zamocowane.
10.
Należy starannie zabezpieczyć powierzchnię kuchenki oraz nie u
mieszczać ciężkich
przedmiotów na kuchence gazowej.
IV
SCH
EMA
TY
WIDOK OGÓLNY
(w zależności od modelu)
V
PRA
CA
URZĄDZENIA
W
celu
odpalenia
palnika
należ
y
wcisnąć
pokrętło
i
przekręcić.
Jednocześni
e
zapaloną
zapałkę,
zapalarkę
lub
inne
źródło
płomienia
prz
yłożyć
do
odpowiedniego
palnika.
Po
zapaleniu
paln
ika,
ustawić żądaną wielkość płomienia. Kuchenka posiada płynną regulację płomienia.
•
Płomień nie powinien wychodzić poza dno naczynia, lecz powinien obejmować 2/3 jego
powierzchni. T
akie uż
ytkowanie pozwala na oszczędniejsze zużycie gazu i przeciwdziała
zabrudzeniu naczyń.
•
W
ielkość płomienia zależy od pozycji pokrętła. Płomienia pełnego należy uż
ywać do czasu
zagotowania potrawy
. Do dalszego gotowania lepiej uż
yć płomienia oszczędnego.
Naczynia i ich ustawianie na kuchence
•
Na ruszcie nie stawiać zdeformowanych lub niestabilnych nacz
yń, gdyż m
o
gą się
przewrócić i zalać palniki.
•
Nie zdejmować rusztu i nie stawiać naczyń bezpośrednio na palnikach.
•
Przed zestawieniem naczyń z palników należy zmniejszyć płomień lub w razie potrzeby go
zgasić całkowicie.
•
Palniki utrzymywać w należytej czystości, ponieważ zanieczyszczenia ujemnie wpł
y
w
ają na
ich funkcjonalność.
•
Płomień znajdujący się pod garnkiem nie powinien wychodzić poza obręb dna garnka.
•
Naczynie do gotowania nie powinno być zbyt wysokie. Najlepiej, gdy ich wysokość
odpowiada 2/3 średnicy garnka.
•
Naczynia powinny być czyste i suche, ponieważ wtedy dobrze przewodzą i zatrzymują
ciepło.
VI DANE TE
CH
NICZNE
T
ABELA
DYSZ
Palniki
Ciśnienie (m bar)
G30-37 m bar
mały
Nominalne obciążenie cieplne
(kW)
1 kW
Zużycie gazu
73 g/h
śre
d
ni
Nominalne obciążenie cieplne
(kW)
1,6 kW
Zużycie gazu
1
17d
/h
duży
Nominalne obciążenie cieplne
(kW)
2,3 kW
Zużycie gazu
168g/h
MODEL
Długość
Szerokość
W
ysokość
W
aga netto
mm
mm
mm
Kg
STKG-02
360
610
1
15
5.2
STKG-03
360
610
1
15
5.2
STKG-04
515
575
120
6.5
Kuchenka spełnia wymagania Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009
/14
2/E
C– zasadne
wymagania dla urządzeń spalających paliwa gazowe.
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na dzień mamy
Prezent na komunię
Prezent na dzien dziecka
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking rowerów elektrycznych trekkingowych [TOP10]
Ranking gier planszowych [TOP10]
Co to jest procesor? Za co odpowiada i jak działa?
Ranking pralek [TOP10]
Ranking odkurzaczy [TOP10]
Ranking smartwatchy damskich [TOP10]
Obroże dla kociąt – od kiedy i czy warto?
Chłodzenie, które nie tylko działa, ale też mówi. Zobacz, co potrafi Antec Vortex View
Ranking telewizorów [TOP20]
Jaki pistolet do malowania ścian wybrać?
Jaki aparat do vlogowania wybrać?
Rodzaje i zastosowanie obroży dla kota
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Ranking inhalatorów dla dzieci [TOP10]
Sprawdź więcej poradników