Znaleziono w kategoriach:
Kuchenka nastawna STELLA STKGC-02

Instrukcja obsługi Kuchenka nastawna STELLA STKGC-02

Wróć
INSTRUKCJA OBSŁUGI
KUCHENKA GAZOWA – WOLNOSTOJĄCA
MODELE: STKGB-04, STKGC-04, STGGB-03, STKGC-03, STKG-02B, STKGC-02
Importer: EuroSAS sp. z o. o. adres: Młodocin Mniejszy 51 L, 26-624 Kowala, Polska
Przed przystąpieniem do użytkowania, należy przeczytać wszystkie wskazówki i
ostrzeżenia, dotyczące bezpieczeństwa użytkowania. Nieprzestrzeganie podanych niżej ostrzeżeń,
dotyczących bezpieczeństwa i wskazówek bezpieczeństwa, niewłaściwe zainstalowanie oraz
użytkowanie urządzenia, może spowodować poważne obrażenia lub śmierć wskutek poparzeń,
wybuchu pożaru, oraz zatrucia tlenkiem węgla.
Zachowaj wszystkie ostrzeżenia i wskazówki dotyczące bezpieczeństwa, aby móc skorzystać
z nich w przyszłości.
I. OGÓLNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenie powinno być instalowane zgodnie z obowiązującym prawem i użytkowane tylko
na wolnym powietrzu.
PRZED ZAINSTALOWANIEM I UŻYTKOWANIEM NALEŻY PRZECZYT
INSTRUKCJĘ OBSŁUGI.
1. To urządzenie musi być zainstalowane zgodnie z obowiązującymi przepisami.
2. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za obrażenia lub uszkodzenia spowodowane
przez niewłaściwe zainstalowanie urządzenia lub jego nieprawidłowe użytkowanie.
3. Podłączenie kuchni do instalacji gazowej oraz jej regulację powinien wykonać wyłącznie
uprawniony instalator urządzeń gazowych lub technik autoryzowanego serwisu.
4. Nie zezwala się na wykonywanie we własnym zakresie jakichkolwiek zmian i modernizacji,
pod rygorem utraty uprawnień gwarancyjnych.
5. Wszelkie modyfikacje urządzenia mogą być niebezpieczne.
6. Urządzenie przeznaczone jest do obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
7. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
8. WAŻNE! Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub stygnącego
urządzenia.
9. Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania potraw. Stosowanie jej do innych celów jest
niedozwolone!
10. Urządzenie powinien naprawiać wyłącznie autoryzowany zakład serwisowy,
wykorzystujący oryginalne części zamienne.
11. WAŻNE! Nieprawidłowo przeprowadzone naprawy mogą stanow źródło znacznych
zagrożeń.
12. UWAGA! W przypadku awarii urządzenia, zwłaszcza przy ulatnianiu się gazu, urządzenie
należy odciąć od dopływu gazu i niezwłocznie skontaktować się z zakładem serwisowym.
13. UWAGA! W przypadku ulatniania się gazu należy natychmiast zamknąć zawór na butli z
gazem. W tym czasie nie wolno zapalać zapałek (lub innych źródeł zapłonu), palić
papierosów, włączać bądź wyłączać odbiorników elektrycznych (radio, oświetlenie) lub
mechanicznych, powodujących iskrzenie.
UWAGA! Gaz płynny jest cięższy od powietrza i dlatego ma tendencje do gromadzenia się na
dolnych poziomach. Butle nie mogą się znajdować zbyt blisko źródeł ciepła (piecyki, kominki,
piekarniki itp.), które mogłyby zwiększyć temperaturę we wnętrzu butli powyżej 50ºC.
14. Przed yciem należy usunąć wszystkie zabezpieczenie ochronne założone na czas
transportu.
15. Materiały, z których jest wykonane opakowanie, nadają się do wykorzystania jako surowce
wtórne.
16. OSTRZEŻENIE! Nie wolno pozostawiać pracującej kuchni bez nadzoru.
17. Płomień palników powinien być regularny i stabilny. Jeżeli płomień nie jest regularny,
należy oczyścić palnik. W przypadku usterki wezwać autoryzowany serwis.
18. UWAGA! Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji „0” (wyłączony), kiedy kuchnia
nie jest użytkowana.
19. Butla z gazem powinna być odłączona, kiedy kuchnia nie jest używana.
20. UWAGA! Nie pozostawiać na wierzchu kuchni (na palnikach) folii aluminiowej i innych
przedmiotów, jeżeli palniki są włączone.
21. Jeżeli kuchnia posiada pokrywę zabezpieczającą przed kurzem oraz rozpryskiwaniem
tłuszczu, nie wolno yw jej do innych celów. Nie wolno stawiać żadnych przedmiotów
na zamkniętej pokrywie.
22. Przed otwarciem pokrywy należy oczyścić. Przed zamknięciem pokrywy odczekać,
urządzenie ostygnie.
23. OSTRZEŻENIE! Pokrywy NIE WOLNO zamykać, gdy palniki są jeszcze gorące.
24. Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i wilgoć.
25. OSTRZEŻENIE! Podczas przyrządzania potraw na oleju lub innym tłuszczu nie wolno
pozostawiać urządzenia bez nadzoru, ponieważ przegrzany olej może się zapalić.
26. OSTRZEŻENIE! Nie wolno stawiać na ruszcie zdeformowanych lub niestabilnych nacz
do gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i zawartość naczynia wyleje się na palniki.
27. OSTRZEŻENIE! W przypadku podłączenia urządzeń elektrycznych w pobliżu kuchni,
należy zwrócić uwagę, aby ich przewody zasilające nie dotykały gorących elementów.
28. OSTRZEŻENIE! Podczas użytkowania urządzenie staje się gorące.
29. Nie przemieszczaj urządzenia podczas użytkowania.
30. OSTRZEŻENIE! Przy przenoszeniu gorących naczyń należy użyć rękawic ochronnych.
31. Należy używać tylko akcesoriów dostarczonych przez producenta.
32. OSTRZEŻENIE! W pobliżu kuchni nie należy przechowywać środków czyszczących i
materiałów łatwopalnych.
33. OSTRZEŻENIE! Wąż przyłączeniowy należy wymieniać po upływie określonego czasu,
zgodnie ze wskazówkami jego producenta.
34. OSTRZEŻENIE! Okresowo należy sprawdzać stan węża i szczelność połączenia, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
35. OSTRZEŻENIE! instalację i wymianę butli z gazem należy wykonać z dala od źródeł
zapłonu.
36. Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych, kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
37. Kuchnię należy myć po każdym użyciu.
38. Do czyszczenia urządzeniaywać miękkiej wilgotnej (nie mokrej) ściereczki i delikatnego
detergentu.
39. Nie używać ciśnieniowych lub parowych urządzeń czyszczących do mycia kuchni.
40. Nie wolno ywać rozpuszczalników, benzyny i innych środków, mogących uszkodzić
urządzenie.
41. UWAGA! Nie należy narażać urządzenia na działanie deszczu i warunków wilgotnych.
42. Urządzenie transportować i przechowywać w oryginalnym opakowaniu, zabezpieczającym
przed uszkodzeniami mechanicznymi i kurzem.
43. Pomimo stosowania urządzenia zgodnie z przeznaczeniem i przestrzegania wszystkich
wskazówek bezpieczeństwa, nie można całkowicie wyeliminować określonych czynników
ryzyka resztkowego.
UWAGA! Użytkowanie tego urządzenia powoduje emisję dwutlenku węgla, którego akumulacja
może być niebezpieczna dla życia i zdrowia. Z tego względu URZĄDZENIE TO MOŻE BYĆ
UŻYWANE WYŁĄCZNIE NA WOLNYM POWIETRZU. Kuchni nie należy używać w
przestrzeni, w której będzie narażona na bezpośrednie oddziaływanie wiatru lub przeciągu.
ZABRONIONE JEST UŻYTKOWANIE TEGO URZĄDZENIA W POMIESZCZENIACH
MIESZKALNYCH.
II INSTLACJA URZĄDZENIA
1. Zdjąć elementy opakowania i ustawić kuchnię w suchym miejscu, z dala od elementów
palnych. W pobliżu kuchni nie przechowywać papieru, alkoholu, benzyny, itp.
2. Kuchnia dostosowana jest do zasilania gazem o parametrach zamieszczonych na tabliczce
znamionowej. Przed podłączeniem upewnić się czy rodzaj gazu oznaczony na butli i na
tabliczce znamionowej urządzenia są ze sobą zgodne.
3. Kuchnia jest zaopatrzona w rurowy króciec (K). Do króćca należy podłącz wąż
doprowadzający gaz z zastosowaniem odpowiedniego osprzętu.
4. Kuchnię należy podłączyć do butli z gazem płynnym. Urządzenie musi bzasilone gazem
z rodziny 3: 3B/P – propan butan. Do podłączenia butli z gazem należy stosować reduktor o
nominalnym ciśnieniu gazu 37 m bar Przed przystąpieniem do czynności podłączania źródła
gazu, kurki gazowe powinny być zamknięte.
5. UWAGA! instalację i wymianę butli z gazem należy wykonać z dala od źródeł zapłonu.
Tego urządzenia nie można zaadaptować do użytku z innymi rodzajami gazu.
III WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKA PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Po otrzymaniu urządzenia należy:
1. Rozpakować je i sprawdzić, czy nie jest uszkodzone. W przypadku wykrycia jakichkolwiek
uszkodzeń - NIE UŻYWAĆ.
2. Wyjąć wszystkie akcesoria i sprawdzić kompletność dostarczonego sprzętu
3. Usunąć wszystkie elementy opakowania.
4. Usunąć wszystkie naklejki oraz plastikowe elementy ochronne.
5. Umyć wszystkie akcesoria przed użyciem.
6. Podnieść pokrywę.
7. Należy zapewnić poprawne wypoziomowanie urządzenia.
8. Kuchenka musi stać 2 cm od powierzchni bocznej i 4 cm od ściany tylnej.
9. Palnik gazowy, ruszt oraz nasadki palników muszą być stabilnie zamocowane.
10. Należy starannie zabezpieczyć powierzchnię kuchenki oraz nie umieszczać ciężkich
przedmiotów na kuchence gazowej.
IV SCHEMATY WIDOK OGÓLNY (w zależności od modelu)
V PRACA URZĄDZENIA
W celu odpalenia palnika należy wcisnąć pokrętło i przekręcić. Jednocześnie zapaloną zapałkę,
zapalarkę lub inne źródło płomienia przyłożyć do odpowiedniego palnika. Po zapaleniu palnika,
ustawić żądaną wielkość płomienia. Kuchenka posiada płynną regulację płomienia.
Płomień nie powinien wychodzić poza dno naczynia, lecz powinien obejmować 2/3 jego
powierzchni. Takie użytkowanie pozwala na oszczędniejsze zużycie gazu i przeciwdziała
zabrudzeniu naczyń.
Wielkość płomienia zależy od pozycji pokrętła. Płomienia pełnego należy używać do czasu
zagotowania potrawy. Do dalszego gotowania lepiej użyć płomienia oszczędnego.
Naczynia i ich ustawianie na kuchence
Na ruszcie nie stawiać zdeformowanych lub niestabilnych naczyń, gdyż mogą się
przewrócić i zalać palniki.
Nie zdejmować rusztu i nie stawiać naczyń bezpośrednio na palnikach.
Przed zestawieniem naczyń z palników należy zmniejszyć płomień lub w razie potrzeby go
zgasić całkowicie.
Palniki utrzymywać w należytej czystości, ponieważ zanieczyszczenia ujemnie wpływają na
ich funkcjonalność.
Płomień znajdujący się pod garnkiem nie powinien wychodzić poza obręb dna garnka.
Naczynie do gotowania nie powinno być zbyt wysokie. Najlepiej, gdy ich wysokość
odpowiada 2/3 średnicy garnka.
Naczynia powinny być czyste i suche, ponieważ wtedy dobrze przewodzą i zatrzymują
ciepło.
VI DANE TECHNICZNE
TABELA DYSZ
Palniki Ciśnienie (m bar) G30-37 m bar
mały Nominalne obciążenie cieplne
(kW) 1 kW
Zużycie gazu 73 g/h
średni Nominalne obciążenie cieplne
(kW)
1,6 kW
Zużycie gazu 117d/h
duży Nominalne obciążenie cieplne
(kW)
2,3 kW
Zużycie gazu 168g/h
MODEL Długość Szerokość Wysokość Waga netto
mm mm mm Kg
STKG-02 360 610 115 5.2
STKG-03 360 610 115 5.2
STKG-04 515 575 120 6.5
Kuchenka spełnia wymagania Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/142/EC– zasadne
wymagania dla urządzeń spalających paliwa gazowe.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756