Znaleziono w kategoriach:
Płyta elektryczna TEKA VarioPro YZC 32600 XFL

Instrukcja obsługi Płyta elektryczna TEKA VarioPro YZC 32600 XFL

Powrót
PL Instrukcja obsługi
www.teka.com
SERIA EFX
COD. 04049E1 - 31.01.2019 Vr01
Instrukcja instalacji i obsługi
Wskazówki dotyczące pielęgnacji
EFX 30.1 TEPPANYAKI
EFX 30 TEPPANYAKI
PL
@
2
OSTRZEŻENIE:Urządzenie i jego dostępne elementy nagrzewa
się podczas pracy.
Zachować szczególną ostrnć ryzyko poparzenia! Dzieciom
ponej 8. roku życia nie pozwolić zbliżać się do urządzenia, o ile
nie pozostają pod nadzorem. Urządzenie może być ywane
przez dzieci powyżej 8. roku życia oraz osoby, krych zdolności
fizyczne, zmysłowe lub umysłowe są ograniczone bądź osoby nie
posiadające doświadczenia i wiedzy, pod warunkiem że
przebywają pod nadzorem oraz otrzymy stosowne instrukcje
dotyczące obsługi urządzenia w sposób prawiowy i bezpieczny,
a także rozumieją zagrożenia związane z użytkowaniem. Nie
pozwolić dzieciom manipulować przy urządzeniu. Bez nadzoru
osoby odpowiedzialnej dzieci nie
powinny użytkować ani czcić urządzenia.
OSTRZEŻENIE: Gotowanie bez nadzoru na płycie grzewczej z
tłuszczem lub olejem może b niebezpieczne i spowodować
pożar. NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, lecz wącz
urządzenie, a następnie zakryj płomień np. pokrywą lub kocem
gaśniczym.
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczeństwo pożaru: nie należy
przechowywać przedmiotów na powierzchniach przeznaczonych
do gotowania.
Nie należy czyścić kuchenki, płyt grzewczych i piekarników za
pomocą parowych urządzeń czyszczących.
Płyty grzewcze nie przeznaczone do pracy z zewnętrznym
timerem, ani z systemem zdalnego sterowania.
OSTRZEŻENIE:Stosować wącznie osłony płyt grzewczych
zaprojektowane przez producenta urządzenia lub wskazane przez
producenta urządzenia w instrukcji obugi jako odpowiednie lub
osłony płyt grzewczych wbudowane w urządzenie. Stosowanie
nieodpowiednich osłon me b przyczyną wypadków.
OSTRZEŻENIE:Gotowanie należy nadzorować.Krótkie procesy
gotowania należy nadzorować stale.
.1
OPIS URZĄDZENIA
Strefy grillowania
5 Płyta grzewcza z dwoma trybami grzania (A) 1200 - (B) 2400 W
6Pokrętło programatora (poz. 1 – przód płyty (A), poz.2 cała płyta (B)
7Pokrętło ustawienia temperatury
8 Lampka kontrolna pracy (wskazuje czy płyta jest włączona)
9 Lampka kontrolna temperatury (gaśnie, gdy płyta osiągnie zadaną temperaturę)
Uwaga: Urządzenie przeznaczone tylko do użytku domowego
Urządzenie i jego dostępne elementy
nagrzewają się podczas pracy.
Trzymaj dzieci z dala od urządzenia
Niniejsza płyta kuchenna jest przeznaczona wyłącznie do gotowania / przygotowywania
posiłków: jakiekolwiek inne użycie (np. ogrzewanie pomieszczeń) uznaje się za
niewłaściwe i niebezpieczne.
1) Obsługa i porady dot.
Teppanyaki
Urządzenie Teppanyaki daje możliwość
gotowania na obu strefach grillowania lub
wyłącznie na przedniej strefie grillowania, a za
pomocą pokrętła termostatu pozwala na regulac
temperatury w zakresie od Odo 250°C.
Grill Teppanyaki pozwala na przyrządzanie
mięsa, warzyw, owow itp...przy użyciu
niewielkich ilości tłuszczów rlinnych (masło,
oliwa, olej kokosowy, smalec. Opcz gotowania,
urdzenie me być również wykorzystywane do
utrzymywania w cieple j ugotowanych potraw,
nawet tych znajdujących się jeszcze na
patelniach.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy
starannie wyczyścić urządzenie wraz z jego
komponentami w spob podany w rozdziale 2
na stronie 6, a następnie przez kilka minut
rozgrzać pus powierzchn grillowania, na
której nie ma żadnych potraw.
W tym czasie urządzenie może wydzielać dym lub
nieprzyjemne zapachy (ze względu na spalanie
smaru używanego w procesach produkcyjnych
urządzenia), dlatego podczas jego pracy należy
dobrze wietrzyć pomieszczenie.
4
OBSŁUGA URZĄDZENIA
Po wybraniu, czy gotowanie ma się odbywać
wyłącznie na przedniej
(rys.A) lub na całej strefie grillowania (rys.B) obrócić
pokrętło (6) do żądanej pozycji (rys.2). Zaświecenie
się lampki kontrolnej (8) oznacza, że urządzenie
jest zasilane. (8) wskazuje, że urządzenie jest
zasilane.
Jeśli zdecydują s Państwo na korzystanie tylko z
przedniej strefy grillowania, dzięki płaskiemu
ułożeniu powierzchni grillowej, tylna strefa
grillowania również się nagrzeje (np. jeśli przednia
strefa grillowania zostanie rozgrzana do
temperatury 200°C, tylna strefa grillowania osiągnie
temperaturę 100°C) i dlatego może być
wykorzystana do utrzymywania gotowanych potraw
w stanie gorącym.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Nie dotykać
tylnej strefy grillowania nieosłoniętymi
rękami, myśląc, że będzie ona chłodna.
Fig.2
OBSŁUGA
TEPPANYAKI jest kontrolowany przez regulator energii
do wielu pozycji (patrz rys. 1). Aby włączyć, obróć
pokręo (7) w prawo do poziomu żądanej temperatury
(od 45 °Cdo 250 °C).Usłyszysz lekkie klikncie
wskazujące na wyłączenie termostatu a płyta rozgrzeje
się yskawicznie do czerwoności, wskaźnik (9) zapali
się, po czym zgaśnie, gdy osiągnie ustawioną wartość.
Wybór temperatury zależy od rodzaju
przygotowywanej potrawy, jej wielkości i
zawartości wody. Odczekaj kilka minut, grill
dobrze s rozgrzeje, a następnie za pomocą
łopatki, jli to konieczne, rozprowa tłuszcze
lub oleje na powierzchni grilla i umieść na niej
potrawy, które mają być gotowane.
Podczas gotowania, w razie potrzeby, można
regulow temperatu: nagrzanie lub ochłodzenie
powierzchni grilla przed osiągnięciem nowo
ustawionej temperatury może zająć kilka minut.
Zgaśnięcie lampki kontrolnej (9) wskazuje, że nowo
ustawiona temperaturazostała osiągnięta.
Po zakończeniu gotowania przekręć oba pokrętła
do pozycji "O - off'.
Jeśli zdecydują s Pstwo na korzystanie
tylko z przedniej strefy grillowania, mogą
Państwo skorzystać z tylnej strefy grillowania
(która również będzie gorąca), aby utrzymać
cieo j ugotowanych potraw.
Powierzchnia grilla pozostaje goca nawet
po wyłączeniu;aby oszcdz energ,
mna wc wącz urządzenie przed
końcem czasu gotowania i kontynuow
gotowanie z wykorzystaniem pozostałego
ciea lub mna wykorzystać to cieo do
podtrzymania gorąca już ugotowanych
potraw. Ponsza tabela zawiera kilka
przybliżonych informacji.
•Umieść żywność równomiernie na powierzchni
grilla, upewniając się, że znajduje się ona w
całości na powierzchni powierzchni grillowej.
Zdecydowanie zalecamy, aby nie kroić jedzenia
na powierzchni grilla, ale aby kawałki były
gotowane po wcześniejszym podzieleniu na
mniejsze porcje.
Obracaj potrawy dopiero wtedy, gdy łatwo
odchodzą od powierzchni grillowania: uważaj,
aby nie porysow powierzchni grillowania
przy pomocy przyborów kuchennych:
starannie wybier sprzęt kuchenny z
zaokrąglonymi krawędziami.
Fig.1

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756