Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje WHIRLPOOL
›
Instrukcja Piekarnik WHIRLPOOL AKP 460/IX Elektryczny Inox A
Znaleziono w kategoriach:
Piekarniki do zabudowy
(53)
Wróć
Instrukcja obsługi Piekarnik WHIRLPOOL AKP 460/IX Elektryczny Inox A
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
PL
Skrócona instruk
cja obsługi
OPI
S PRO
DU
K
TU
1.
Panel sterowania
2.
Wen
t
y
l
at
or
3.
Prowadnice pó
łek
(poziom jes
t za
znac
zony na froncie
pie
kar
ni
ka
)
4.
Drz
wic
zki
5.
Gr
za
łka gó
rna / grill
6.
Oświe
tlenie piek
arnika
7.
T
ablic
zka znamionowa
(
nie usu
wać)
8.
Gr
za
łka do
lna
(
niewidoczna)
1
2
3
4
7
8
6
5
P
ANE
L STE
ROW
AN
IA
1
2
5
6
3
2
4
1
. POK
RĘ
TŁO WY
BORU
Sł
uż
y do włąc
z
ania ur
ządze
nia popr
zez w
y
branie f
unkcji. Obró
cić do
poz
ycj
i
, by wy
łąc
zyć ur
z
ądzenie.
2. PR
Z
Y
C
ISKI - / +
Sł
użą do z
mniejsz
ania lub z
więk
sz
ania war
tości w
idoc
znej na w
yś
wietlac
zu
.
3. PRZ
YCISK ZEGAR
A
służ
y d
o w
ybier
ania różnych ustawień: c
zas tr
wan
ia piec
zenia, c
z
as
zakończenia pieczenia, cz
asomierz.
4. W
YŚWIETLACZ
5. POK
RĘ
TŁO TERM
OST
A
TU
Obró
cić, aby ustaw
ić żądaną temp
eraturę dla w
y
branej up
rze
dnio
funkcji.
6. DI
ODA TER
MOST
A
TU / NAGR
ZE
W
ANIA
Świeci po
dc
zas nagr
zewania ur
z
ądzenia
. Wyłąc
z
a się po osiągnię
ciu
w
ymaganej tempe
ratur
y
.
Uwaga: Pokrętła są chowane
. Pokrętło wysuwa się po naciśnięciu jego
środka.
AKC
E
S
O
R
IA
Liczba i rodzaj akcesoriów może ró
żnić się w zależności od zakupionego
modelu. Akcesoria dodatkowe, których nie ma w zestawie, można kupić
oddzielnie w punkcie ser
wisu technicznego.
RUSZT
. Sł
uż
y do pie
cze
nia potraw lub jako
miejsce do p
ołoże
nia patelni, for
m do
piec
zenia i innych nac
z
yń ż
arood
pornych.
BL
AC
HA-
OCIEK
ACZ
. Do s
tosowania jako blacha
do pie
cze
nia mięsa, r
y
b, warz
y
w, focaccii itp.
lub w pr
z
ypadk
u umieszc
zenia p
od rus
z
tem,
do zbierania
ociekając
ego tłuszczu i sokó
w.
BL
AC
HA DO PIECZENIA
. S
łuż
y do pie
c
zenia
wszelk
ieg
o rodz
aju ciast i chle
ba oraz m
ięsa,
r
yb w folii i
td.
Umieścić rus
z
t poziomo, wsuw
ając go międz
y p
ręt
y drabink
i na blachy
i pilnując, aby st
rona z zawini
ęt
ym br
zegie
m była sk
ierowana ku g
órze.
Inne akcesoria
, taki
e jak blacha na ści
ekając
y tłus
zcz
, cz
y b
lacha do
piec
zenia s
ą wsuwane p
oziomo, w tak
i sam sp
osób jak rus
z
t.
W
YSUW
ANE PROWADNICE *
Ułatwiają wkładanie i
w
yjmowan
ie akc
esoriów
.
Usunąć z nich folię ochr
onną.
Umieścić ociekacz na
prowadnicach teleskopo
wych pomiędzy i zamocować
tylnym a przednim zaczepem.
Sz
yny przesuwne mogą być zamonto
wane na dowolnym poziomie
. Aby
zamontować szyny przesuwne, należ
y zamocować górny zacisk sz
yny do
prowadnicy półki i pr
zesunąć ją wzdłuż tak daleko, jak t
o możliwe (1). Opuścić
drugi zacisk tak, aby znalazł się w odpowiednim miejscu. Aby zabezpieczyć
prowadnicę, należy docisnąć mocno dolną część zacisku do prowadnicy półk
i
(2). Sprawdzić, czy sz
yny przesuwają się swobodnie. P
owtórz
yć powyższe
cz
ynności dla drugiej prowadnicy półki na tym samym poziomie.
1
2
W
Y
J
MOWANI
E I PO
N
OWN
Y MO
NT
A
Ż PR
OWADN
IC
Aby w
yjąć prowadni
ce pół
ek
, należ
y je p
odnieś
ć i następnie d
elikatnie
w
yciągnąć dolną c
zęść z miejs
ca zam
ocowania: teraz pr
owadnice można w
yjąć.
Aby z powrotem w
łoż
yć prowadnice p
ółe
k, n
ajpier
w tr
zeba je umi
eścić w
górnym mie
jscu zamocowania. T
rzymając pro
wadnice
uniesione
ku górze,
wsunąć je do pie
karnik
a, a następ
nie opuścić d
o dolne
go miejsca z
amo
cowania.
DZIĘ
KUJEMY Z
A Z
AKUP PRO
DUK
TU W
HIR
LPOO
L
W celu uz
yskan
ia komplek
sowej p
omoc
y
prosimy zarejest
rować urz
ądzenie na s
tronie
ww
w .
whirlpool . eu/ register
Przed
użyciem
urządzenia
należy uważnie
przecz
ytać
instrukcje
b
ezpiecze
ństwa.
* Dostępne tylko w w
ybranych modelach
PIERWSZ
E UŻY
CI
E
1
. UST
A
W
IANIE AK
TUALNE
J GO
DZINY I DŹWI
ĘKU AL
ARM
U
Prz
y pie
r
wsz
ym ur
uchomieniu u
rz
ądzenia nal
eż
y ustawi
ć akt
ualną
godzinę: Na
w
yświetlaczu poja
wi się k
omunikat “
A
UTO” oraz “0.00”
.
A
U
T
O
Aby ustawić g
odzin
ę, nacisnąć równoc
ześnie pr
z
yciski
i
: Ustawić
godz
inę, korz
ys
tając z pr
z
ycisków
i
.
Nacisnąć
prz
ycisk
zegara
, aby potwierdzić ustawienie.
Po wy
braniu ż
ądanej go
dziny można zmie
nić dź
więk alarmu: N
a
w
yświe
tlac
zu pojawi się komunik
at „ton 1
”
.
A
U
T
O
Aby w
ybra
ć żądany dź
więk wcisnąć pr
z
ycisk
, następnie wcisnąć
prz
ycis
k zegar
a
, aby potw
ierdzić ustawienie.
Uwaga: Aby później ustawić aktualną godzinę, na przyk
ład po długiej
przer
wie w dostawie prądu, powt
órz
yć wyżej opisane cz
ynności.
2.
ROZ
G
RZANIE PIEKARNIK
A
Now
y piek
arnik może m
ieć w
yc
zuwalny zap
ach, k
tór
y jest
pozost
ałością p
o produkcji: jes
t to zjawisko normalne. Dl
atego pr
zed
prz
ys
tąpieniem do p
rz
ygotow
y
wania potraw zale
camy rozgrzanie
puste
go piek
arnika
, co ułat
wi pozbycie się te
go zap
achu.
Należ
y w
y
jąć z komor
y ur
ządze
nia wsz
ys
tkie k
ar
tony zabez
piec
z
ające i
zdjąć pr
zezroc
z
yst
ą folię, a tak
że usunąć wsz
ystk
ie znajdujące się w niej
akces
ori
a.
Rozgrz
ać pie
karnik d
o 250° C na oko
ło god
zinę. W t
ym c
zasie p
iekar
nik
musi być pust
y
. Aby prawid
łowo ustawi
ć tę funkcję, należ
y pos
tępować
zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwsz
ym uż
yciu urządzenia zaleca się przewietrz
yć
pomieszczenie.
FUNKCJ
E UR
Z
ĄDZE
NIA I CODZIE
NN
A EK
SPLOA
T
AC
JA
.
WYBÓR F
UNKCJI
Aby w
ybra
ć funkcję, należ
y ob
rócić
pokrętło wyboru
d
o poz
ycj
i
oznac
zonej sy
mbol
em żąd
anej funkcji.
W
Y
Ł
ĄC
Z
O
NY
Do w
yłąc
z
ania piek
arnika.
OŚWIET
LENIE PIEKARNIKA
Włąc
zanie wew
nętr
znego oś
wietlenia pi
ekarnik
a.
K
ONWENCJONAL
NE
Do pie
cz
enia dowolne
go rodz
aju potr
aw na jednym pozi
omie.
Ciasta drożdżowe
1
6
0 - 1
80
35 - 5
5
2
Kruch
e ciastec
zka / roga
liki
1
70 - 1
80
15
–
4
0
3
Mrożona
pizz
a
250
10 - 1
5
2
Las
agne / z
api
eka
ny makar
on /
cannelloni / z
apiekank
i
1
9
0 - 200
4
0
–
65
2
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
1 kg
1
9
0 - 200
9
0
–
11
0
2
Kurczak
/
królik
/k
aczk
a
1 kg
1
9
0 - 200
65
–8
5
2
Ry
ba pi
ec
zona
/w fol
ii
0,5 kg
(let
y
, w c
ałości)
1
8
0 - 200
40 - 6
0
2
SMAR
T CLEAN
(
T
ylko w niek
tór
ych modelach)
W ramach teg
o specjaln
ego niskotempe
raturowego c
yk
lu
cz
ys
zc
zenia brud i r
esz
tki je
dzenia m
ożna z łat
wością usunąć za
pomo
cą par
y. F
unkcja może zosta
ć uruchomi
ona w
yłąc
znie p
rz
y
zimnym piek
arniku i p
o wlaniu 20
0ml wody pit
nej na dno pie
karnik
a.
Ustawić minutn
ik na 30 minut i temper
aturę na 90
°C
. Po zakońc
zeniu
c
yklu nal
eż
y odc
zek
ać okoł
o 1
5 minut pr
zed ot
warcie
m drz
wi
urz
ądzenia
.
PIECZ. K
ONWEK
CY
JNE
Do pie
cz
enia mięsa lub cias
t z pł
ynnym nadzieni
em, na je
dnej
pó
łce. T
a funkcja za
pewnia równ
omiern
e w
ypie
cz
enie c
zęści dolnej i
górn
ej. Cał
y w
y
piek jes
t złot
y i chrupią
cy.
Ciasto z n
adzi
enie
m
1
8
0 - 200
50 - 60
2
Sło
ne ciasta
1
8
0 - 200
35 - 5
5
2
Nadziewane warzy
wa
1
75 - 200
40 - 6
0
2
GR
ILL
Do grillow
ania antr
ykotu, sz
aszł
y
ków
, k
ie
łbase
k, d
o zapi
ekania
war
z
y
w lub do pr
z
yrumie
niania piec
z
y
wa. Pod
cz
as grillowania m
ięsa
zal
eca się s
tosowanie blachy na ście
kając
y tłusz
cz
: blachę na ści
ekając
y
tłuszc
z można umi
eścić na dowolnym p
oziomie p
oniżej blachy do
piec
zenia i na
lać do niej ok
. 500 m
l wody pitn
ej.
To
s
t
y
200
2 - 5
4
Filet
y r
y
bne / k
awał
ki
200
30 - 4
0 *
4
3
Kieł
baski/kebaby
/żeberka
/
hamburger
y
200
3
0 - 50 *
4
3
* Obrócić potrawę w poło
wie czasu pieczenia
TURBOGRILL
Do pie
cz
enia duż
ych kawał
ków mięsa (udziec, ros
tbef, kurc
zak
).
Zale
camy zas
tosowanie blachy na ści
ekając
y tłusz
cz
: blachę na
ściek
ający tł
uszc
z można umieś
cić na dowolnym pozi
omie po
niżej
blachy do pie
cze
nia i nalać do niej o
k. 50
0 ml wody p
itnej.
Piec
zony k
urc
zak
1
–1,
3
k
g
-
200
55 - 70 *
2
1
Befszt
yk krwist
y
1 kg
-
200
30 - 4
0 *
*
2
Pieczo
ne ziemniaki
-
200
45 - 55 **
2
* Obrócić potrawę w poło
wie czasu pieczenia
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w razie potrzeby).
RO
ZMRAŻAN
IE
Dla sz
y
bsze
go rozmraż
ania ż
y
wności
. Zale
ca się umies
zcze
nie
potraw
y na śro
dkow
ym pozio
mie. Zale
ca się p
ozostawieni
e potraw
y w
opakowaniu, aby z
apob
iec w
ysus
zeniu jej pow
ier
zchni.
PL
JAK POSŁ
UGIW
AĆ SIĘ T
ABELAMI PIECZENIA
W tabeli podano przepisy
, informacje o ewentualnej konieczności
nagrzewania wstępnego
, temperaturze
, czasie piecz
enia
, akcesoriach i sugerowanym poziomie
pieczenia. Czasy piecz
enia są
liczone od momentu włożenia potra
wy do piek
arnik
a, z wyjątk
iem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego.
T
emperatur
y oraz czasy pieczenia
są orientacyjne i zależą od ilości potrawy lub od rodzaju akcesor
iów
.
Początkowo należy stosować najniższe sugero
wane ustawienia, a jeśli
potrawa nie jest wystarczająco dopieczona, należy uż
yć wyższ
ych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w z
estawie lub, w miar
ę
możliwości, blach lub f
orm do pieczenia z ciemnego metalu. Można
stosować również naczynia i akcesoria ze szk
ła żaroodpornego (pyrex) lub
ceramiczne. Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży.
Pokazane akcesoria:
Ruszt
F
orma do ciasta na ruszcie
Blacha-ociek
acz / blacha do pieczenia
T
or
townica na ruszcie lub blacha na ściekając
y tłuszcz / blacha do
ciast
Blacha z wodą
.
WŁĄ
CZANIE F
UNKCJI
Aby włąc
z
yć w
ybr
aną funkcję, należ
y ob
rócić
pok
rętło termosta
tu
, by
ustawić ż
ądaną temperaturę.
Aby w
yłąc
z
yć funkcję, ust
awić
pokrętło wyboru
funkcji ora
z
pokrętło
termostatu
odpowied
nio w po
łożeniach
oraz
.
Po włąc
zeniu tej funkcji z
apali się kontrolk
a termost
atu. Kontrolk
a
w
yłąc
z
y się w mom
encie osiągnię
cia w
ybra
nej temper
atur
y
. W t
y
m
momen
cie należ
y umi
eścić potr
awę w piekarn
iku i rozpoc
z
ąć jej
piec
zenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed k
ońcem procesu
wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na jakość prz
ygotowywanych
potraw
.
.
UŻYW
ANIE
PROGRAMA
TORA ELEKTRONICZNEGO
Wciskając
prz
ycis
k zegara
można w
ybier
ać różne tr
yby w celu
zach
owania lub zap
rogram
owania cz
asu pie
cze
nia.
Uwaga: Jeśli nie podejmie się żadnego działania w ciągu kilk
u
sekund, rozleg
nie się dź
więk brzęcz
yk
a i wszystk
ie ustawienia zostaną
zatwierdzone.
UST
AWI
ANIE MINUT
NIK
A
T
a opcja nie p
rze
r
y
wa piec
zenia
, ani nie prog
ramuje go, poz
wala t
ylko
uż
y
wać w
yśw
ietlac
z
a jako minutnika, z
arówno g
dy włąc
zona j
est jak
aś
funkcja, jak i w
ted
y
, gd
y piek
arnik jes
t w
yłąc
zony
.
Nacisnąć
prz
ycisk
zegara
aby urucho
mić minutnik
: sy
mbol
miga na
w
yświetlaczu (
1
).
Aby ustawić ż
ądany c
zas pie
c
zenia należ
y uż
yć pr
z
ycisków
oraz
: odlic
z
anie rozpoc
z
yn
a się po k
ilku sekun
dach. Na w
yś
wietlac
zu
jest w
idoc
zna go
dzina i po
dświe
tlony symb
ol
pot
wie
rdzając
y
ustawieni
e minutnika (2)
.
Na końcu nacisnąć i pr
z
y
tr
z
ymać
prz
ycisk z
egara
, aby dez
ak
t
y
wować
alarm.
1
A
U
T
O
2
A
U
T
O
Uwaga: Aby wyświetlić odliczanie i zmienić je jeśli to konieczne, naciskać
ponownie prz
ycisk zegara przez 2 sekundy
.
UST
AWIANI
E CZ
ASU PIE
CZE
NIA
Po wy
braniu i ak
t
y
wowaniu tej funkcji można us
tawić c
zas p
iec
zenia,
aby funkcja automat
ycz
nie się w
yłąc
z
ył
a.
Nacisnąć i pr
z
y
trz
y
mać
prz
ycis
k zegar
a
: sy
mbol
z
acznie migać (3
).
Ponownie nacisnąć i pr
z
y
tr
z
ymać
prz
ycisk z
egara
: na w
yśw
ietlac
zu
zac
zną mig
ać komunikat
y DUR i AUTO (
4)
.
Nast
awić cz
as pie
cze
nia za p
omocą p
rz
ycisku
i
.
Po kilku se
kundach na w
yś
wietlac
zu b
ędzie w
idać god
zinę i
podś
wietlo
ny napis AUTO potwie
rdzając
y us
tawienie (5).
3
A
U
T
O
4
A
U
T
O
5
A
U
T
O
Uwaga: Aby zobaczyć ile pozostało czasu i zmienić pozostały czas
pieczenia, należy powtórz
yć k
roki opisane powyżej.
Gdy us
tawiony c
zas pi
ec
zenia się skońc
z
y
, r
ozlegnie się al
arm i
piec
zeni
e się zakońc
z
y (6)
.
6
A
U
T
O
Nacisnąć i pr
z
y
trz
y
mać
prz
ycis
k zegar
a
, aby dez
ak
ty
wow
ać alarm.
Ustawić p
onownie
pok
ręt
ło w
yboru
i
pokrętło termostatu
do poz
ycj
i
oraz
,aby w
y
łącz
yć pie
karnik
.
PROG
RA
M CAŁKOWIC
IE Z
AUTOMA
T
YZOWANY / OPÓŹN
ION
Y
S
TA
R
T
M
ożna opóźni
ć rozpoc
zęci
e piec
zenia pro
gramując c
zas j
ego
zakońc
zenia.
Po ustawieniu c
z
asu piec
zenia nacisk
ać
prz
ycisk
zegara
, dopó
ki na
w
yświe
tlac
zu nie po
każe się komunik
at END (7).
Za po
mocą p
rz
ycisku
i
w
ybrać ż
ądany c
zas z
akońc
zenia
piec
zenia
. Po chwili na wy
świetla
czu p
oka
że się ak
tualna go
dzina,
symbol
zgaśnie, a symbo
l AUTO pozostaje z
aświe
cony
,
pot
wierdz
ając ustawi
enie (8
).
Uwaga: Aby zobaczyć i zmienić zapisane ustawienia, należ
y powtórz
yć
krok
i opisane powyżej.
Funkcja pozostanie z
atrz
y
mana, dop
ók
i nie zaś
wieci się s
ymb
ol
: w
ty
m momencie piekarnik automa
tyc
znie rozpocznie kontynuowanie
w
ybranego trybu piec
zenia (
9)
.
7
A
U
T
O
8
A
U
T
O
9
A
U
T
O
Na końcu nacisnąć i pr
z
y
tr
z
ymać
prz
ycisk z
egara
, aby dez
ak
t
y
wować
alarm. Ust
awić pon
ownie
pokrętło wyboru
i
po
krętło termostatu
do
poz
ycj
i
oraz
,
aby w
yłąc
z
yć piekarnik
.
Uwaga: Jeśli wybierze się jedynie czas zakończenia pieczenia (nie
ustawiając czasu trwania pieczenia) funkcja nat
ychmiast się rozpocznie
.
Piecz
enie będzie tr
wało aż do wymaganego czasu zakończenia.
CZY
SZ
CZENIE
I K
ONSER
W
A
C
J
A
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności ser
wisowych lub czyszczenia upewnić się, że piekarnik
ostygł.
Nie stosować
urządze
ń czyszc
zących parą.
Nie s
tosowa
ć weł
ny sz
kl
anej
, szo
rst
ki
ch gą
bek l
ub śc
iernych/ż
rąc
ych ś
rod
ków do cz
ys
zc
zeni
a, po
niew
aż mo
gą on
e usz
kod
zić
powierzchnie urządzenia. Uży
wać rękawic
ochronnych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności ser
wisowych upewnić się,
że urządzenie zostało odł
ączone od zasilania.
POWIERZC
HNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchn
ie należ
y c
z
yścić wil
gotną ściere
cz
ką z mik
robr
y
. Jeśli
są silnie z
abrud
zone, do
dać kilk
a krop
el deterg
entu o neutr
alnym
pH. W
y
tr
zeć do sucha ś
cierec
zką. N
ie stosować żr
ących ani ś
ciernych
deterge
ntów
. Je
śli tego rod
zaju subst
ancje zost
ał
y pr
z
ypa
dkowo
rozprowadzo
ne po p
owier
zchni urz
ądze
nia, należ
y nat
ychmias
t je
usunąć za p
omoc
ą wilgotnej ś
cierec
zk
i z mikro
br
y
.
POWIERZCHNIE WEWNĘTR
ZNE
Po każdy
m uż
yciu należ
y po
cz
ekać, a
ż piek
arnik ost
ygnie i w
yc
z
yścić
go (najlepiej gdy wciąż j
est ciep
ł
y), usuwając z niego ws
z
ystk
ie osad
y i
zab
rudzenia p
owsta
łe z resz
tek p
otraw. Aby usunąć wszelkie s
kropliny,
k
tóre powst
ał
y w w
y
niku piec
zeni
a potraw z duż
ą zawar
tością wo
dy
,
należ
y p
ozostawić pi
ekarnik d
o całkowi
tego ost
ygnię
cia, a następn
ie
w
y
trz
eć go sz
matką lub gąbk
ą.
Wyc
z
yścić sz
y
bę dr
zw
icze
k odpow
iednim p
ł
yn
em do mycia.
Aby ułatwić c
z
yszczenie ur
ządzenia, można zdemontować drz
wiczk
i.
AK
CESOR
IA
Po każdy
m uż
yciu akcesoria należ
y z
anur
z
yć w wodzie z do
datkie
m
pł
ynu do mycia nacz
yń (
jeśli akcesoria są j
eszc
ze gorące, uż
yć ręk
awic
kuchen
nych
). Resz
tk
i ży
w
ności można ł
atwo usunąć z
a pom
ocą
szc
zotecz
ki lub gąbki do mycia nacz
y
ń.
WYMIAN
A LAMPY
Odł
ącz
yć z
asilanie pie
karnik
a, odk
ręcić os
łonę o
d lampki
, w
ymienić
żarówkę i p
onownie pr
z
yk
ręcić os
łonę. Ponownie p
odł
ącz
yć pi
ekarnik
do zasilania
.
Uwaga: Stosować tylko żarówki halogenowe o mocy 20-40 W/230
V
,
typ G9,
T300°C. Żarówka stosowana wtym piek
arniku jest przeznaczona
do urządzeń domowych inie nadaje się do ogólnego oświetlania
pomieszczeń wgospodarstwie domowym (dyrektywa
WE 244/2009).
Żarówki można kupić w autor
yzowan
ym ser
wisie. Nie dotyk
ać żarówek
gołymi rękami - ślady palców pozostawione na powierzchni mogą
doprowadzić do uszkodzenia żaró
wek. N
ie uż
ywać piek
arnika, dopók
i
osłona lampy nie zostanie ponownie zamonto
wana.
ZDEJMOW
ANIE I
Z
AKŁAD
ANIE DRZWICZEK
Aby zdjąć drz
wi
czk
i, nale
ży j
e całkowici
e otwo
rz
yć i po
dnieść z
ac
zepy
popychając je do p
rzo
du do mom
entu aż zost
aną odbl
okowane
(
1
). Prz
ymk
nąć dr
zw
icz
ki, tak d
okł
adnie, jak to możliwe. Mo
cno
pr
zy
t
rz
ym
ać drz
wic
zk
i obiem
a rękami – nie t
rz
ym
ać ich za uchw
y
t
.
Można tera
z łat
wo zdjąć drz
wic
zk
i, docisk
ając je pr
zez ca
ł
y cz
as i
jedno
c
ześnie w
yciągając do gór
y, aż w
ysuną się z miejsc z
amocowania
(2
). Odłoż
yć dr
zw
icz
ki na bo
k
, opierając j
e na miękk
im po
dłożu
.
1
b
a
2
a
b
~15°
Zał
ożyć dr
z
wic
zki
, prz
ysuw
ając je w stron
ę piek
arnika i w
y
równując
haki z
awiasów z miejsc
ami ich z
amocowania ora
z blok
ując górną
czę
ść na swoim miejs
cu. Opuści
ć drz
wic
zk
i, a następni
e całkowici
e je
ot
worz
yć. O
puścić z
acze
py do ich pier
wotne
go po
łoże
nia (3
): Upewni
ć
się, że zac
zepy zos
tał
y c
ałkowicie o
puszc
zone. D
elikatni
e nacisnąć, aby
sprawdzić, c
z
y p
ołoże
nie zac
zep
ów jest p
rawidłowe.
3
b
a
Spróbowa
ć zamk
nąć drz
wi
czk
i i sprawdzić
, cz
y ich p
o
łożenie jes
t
w
yrównan
e z panel
em sterowania
. Jeśli nie, pow
tór
z
yć w
y
żej
opisan
e cz
y
nności: Dr
z
wic
zki mo
gą ulec zn
iszc
zeniu, jeśli ni
e działają
prawidłow
o.
USUW
ANI
E USTE
RE
K
Co zrobić, gdy
...
Moż
liwe p
rz
ycz
yny
Rozwiąz
ania
Piekarnik nie d
ziała.
Awaria zasilania.
Urz
ądzenie o
dłąc
zone o
d zasilania.
Sprawdzić, c
z
y dzia
ła z
asilanie i c
z
y kuchenk
a mikrof
alowa
jest pr
awidłowo p
odł
ączo
na do sieci.
Wył
ącz
yć ku
chenkę i włąc
z
yć ją pon
ownie, sprawdz
ając cz
y
usterk
a nie ustąpi
ła.
Instrukcje
bezpiec
zeństwa, instrukcję
obsł
ugi, karta produktu oraz parametry poboru energii
można pobrać:
•
Odwi
edz
ając nasz
ą stronę i
nternetową
docs . whirlpool . eu
•
Uż
y
wając kodu QR
•
Można równi
eż
skontaktować się z naszym serwisem technic
znym
(Patrz numer tel
efonu na
karcie gw
aranc
yjnej). Kontak
tując się z nasz
y
m ser
wisem te
chnic
znym, należ
y p
odać kod
y z tablic
zk
i
znamionowej urz
ądzenia.
X
XXXXX
XXX
XXXXX
Model: xxxXXXXx
x
4
0
0
0
11
5
11
0
5
5
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na dzień mamy
Prezent na komunię
Prezent na dzien dziecka
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking rowerów elektrycznych trekkingowych [TOP10]
Ranking gier planszowych [TOP10]
Co to jest procesor? Za co odpowiada i jak działa?
Ranking pralek [TOP10]
Ranking odkurzaczy [TOP10]
Ranking smartwatchy damskich [TOP10]
Obroże dla kociąt – od kiedy i czy warto?
Chłodzenie, które nie tylko działa, ale też mówi. Zobacz, co potrafi Antec Vortex View
Ranking telewizorów [TOP20]
Jaki pistolet do malowania ścian wybrać?
Jaki aparat do vlogowania wybrać?
Rodzaje i zastosowanie obroży dla kota
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Ranking inhalatorów dla dzieci [TOP10]
Sprawdź więcej poradników