Znaleziono w kategoriach:
Grill elektryczny WMF Lono Master

Instrukcja obsługi Grill elektryczny WMF Lono Master

Wróć
Grill Master
Instrukcja obsługi
2
1a
2
3
A B
C D
4
5
6
12
1
2
1b
Elementy urządzenia
1. Płyty grillowe
a Lewa płyta grillowa
b Prawa płyta grillowa
2. Podstawa
3. Taca ociekowa
4. Przycisk zwalniania płyty
5. Regulator temperatury
6. Osłona przeciwwiatrowa
3
PL
Instrukcja obsługi
Ważne informacje dot. bezpieczeństwa
Urządzenie AGD może być używane przez dzieci w wieku powyżej
8 lat i osoby z ograniczonymi możliwościami fizycznymi,
czuciowymi lub umysłowymi lub z brakiem doświadczenia i wiedzy,
jeśli są one nadzorowane lub poinstruowane odnośnie użycia
urządzenia w bezpieczny sposób i jeśli rozumieją one związane
z tym zagrożenia.
Zabrania się wykorzystywania urządzenia do zabawy przez dzieci.
Dzieci nie mogą czyścić i konserwować urządzenia, chyba że mają
więcej niż 8 lat i są pod nadzorem.
Ustawić urządzenie tak, aby do niego i do jego kabla nie miały
dostępu dzieci w wieku poniżej 8 lat.
Aby uniknąć ryzyka, uszkodzony przewód zasilania należy wymienić
u producenta, autoryzowanego agenta serwisowego lub osoby
o podobnych kwalifikacjach.
Urządzenia nie można obsługiwać za pomocą zewnętrznego timera
lub pilota.
Zawsze odłączać urządzenie AGD od zasilania, jeśli pozostaje bez
nadzoru i przed montażem, demontażem oraz czyszczeniem.
Wszystkie części należy czyścić natychmiast po użyciu i natychmiast
usuwać resztki jedzenia.
Należy postępować zgodnie z instrukcjami w rozdziale „Czyszczenie
i konserwacja".
Przed czyszczeniem zdjąć płyty grillowe. Płyty grillowe muszą być
całkowicie suche przed ich ponownym włożeniem.
Urządzenie nadaje się do użytku na wolnym powietrzu.
Przewód zasilający powinien być regularnie sprawdzany pod kątem
śladów uszkodzeń, a jeśli jest on uszkodzony, nie wolno używać
urządzenia.
Jeżeli urządzenie będzie użytkowane na zewnątrz, należy je
wyposażyć w wyłącznik różnicowoprądowy (RCD), którego
znamionowy prąd roboczy nie przekracza 30 mA.
Urządzenie musi być podłączone do gniazda z przewodem uziemiającym.
Grill Master
4
Urządzenie zaprojektowano do użytku w gospodarstwie domowym
i innych środowiskach, np.:
w kuchniach dla personelu w sklepach, biurach i w innych
środowiskach pracy;
w gospodarstwach rolnych;
przez gości w hotelach, motelach i innego typu środowiskach
mieszkalnych;
w obiektach typu bed-and-breakfast.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku czysto komercyjnego.
OSTRZEŻENIE: W tym urządzeniu nie wolno używać węgla
drzewnego ani podobnych paliw palnych.
Pamiętaj: Gdy urządzenie jest włączone, jego powierzchnie mogą się
bardzo nagrzewać i pozostają gorące nawet po wyłączeniu urządzenia!
Urządzenie należy zawsze użytkować zgodnie z niniejszą instrukcją.
Niewłaściwe użytkowanie może nieść ze sobą ryzyko porażenia
prądem lub inne zagrożenia.
Przed użyciem
Należy uważnie przeczytać instrukcję użycia. Zawiera ona ważne informacje dotyczące użytkowania,
bezpieczeństwa i konserwacji urządzenia. Instrukcję obsługi należy przechowywać w bezpiecznym
miejscu i przekazywać ją każdemu kolejnemu użytkownikowi.
Urządzenie może być używane wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem, zgodnie z niniejszą instrukcją
obsługi. Podczas użytkowania urządzenia należy przestrzegać wskazówek dotyczących bezpieczeństwa.
Dane techniczne
Napięcie sieciowe: 220–240 V~, 50–60 Hz
Zużycie energii: 2000–2400 W
Klasa ochrony: I
Dodatkowe informacje dot. bezpieczeństwa
Nie wolno wystawiać urządzenia na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
W zimie nie należy pozostawiać urządzenia na zewnątrz.
Umieścić urządzenie na płaskiej powierzchni odpornej na działanie wody.
Upewnić się, że wokół urządzenia pozostało wystarczająco dużo miejsca.
Upewnić się, że taca ociekowa jest zawsze prawidłowo włożona podczas grillowania.
Zawsze należy wstępnie podgrzewać płytę grilla przed umieszczeniem na niej jedzenia.
Tłuszcz może pryskać podczas grillowania. Dlatego należy odpowiednio chronić powierzchnię stołu.
Po użyciu wyjąć wtyczkę z sieci zasilającej.
Przed zdjęciem płyt, wyczyszczeniem i odłożeniem ich do przechowywania należy poczekać,
aby urządzenie całkowicie ostygło.
Upewnić się, że płyty grillowe są zawsze prawidłowo ustawione po ich zdjęciu.
5
PL
Użytkowanie
Na grillu Master Grill Lono można przygotować wiele pysznych potraw. Przeznaczony jest wyłącznie do
grillowania potraw takich jak mięso, warzywa i ryby.
Funkcja bezpieczeństwa
Grill posiada wbudowaną funkcję bezpieczeństwa. Urządzenie będzie działać tylko wtedy, gdy płyty
grillowe (1) zostały prawidłowo włożone.
Ustawienie i podłączenie
Wyjąć z urządzenia wszystkie opakowania, takie jak folia transportowa.
Oczyścić urządzenie (patrz rozdział „Czyszczenie i konserwacja”).
Ustawić urządzenie na stabilnej i poziomej powierzchni w pobliżu gniazda wtykowego.
Płyty grillowe
Temperaturę każdej płyty grillowej (1a/1b) można regulować indywidualnie. Dzięki temu można
przygotowywać potrawy jednocześnie w różnych temperaturach gotowania lub utrzymywać ciepło
gotowanych potraw na jednej z płyt grilla (1a/1b).
Wkładanie płyt
Umieścić płyty grilla (1a/1b) na podstawie grilla (2). Upewnić się, że płyty grillowe (1) są prawidłowo
umieszczone w uchwytach na podstawie grilla (2) (rys. B) Następnie wcisnąć w dół na zewnętrzną
krawędź płytek grillowych (1a/1b), do momentu usłyszenia kliknięcia płytek grillowych (1a/1b),
co oznacza ich zablokowanie na miejscu.
Ważne: Płyty grillowe (1a/1b) można wkładać tylko z jednej strony do podstawy grilla (2).
Uchwyty na osłonie przed wiatrem (6) muszą być umieszczone na zewnątrz, jak również z tyłu
podstawy (2).
Zdejmowanie płyt
Pozostawić urządzenie do ostygnięcia.
Najpierw zdjąć osłonę przed wiatrem (6) z uchwytów (rys. C).
Nacisnąć przycisk zwalniający (4) na płycie grilla (1a/1b). Otwór znajduje się pośrodku poniżej uchwytu
nośnego. Płyty grillowe (1a/1b) można podnosić i zdejmować na boki (rys. D).
Nieprzywierająca powłoka
Nigdy nie dotykać nieprzywierającej powłoki wrażliwej na zarysowania ostrymi lub spiczastymi
przedmiotami. Użyć widelca grillowego i szczypiec wykonanych z drewna lub materiału syntetycznego.
Przy pierwszym użyciu nowego urządzenia może powstać trochę dymu lub nieprzyjemnego zapachu.
Wynika to z przyczyn technicznych i jest całkowicie normalne.
Uwaga: Nie można wyłączyć urządzenia za pomocą regulatora temperatury (5)!
Dlatego po zakończeniu użytkowania należy wyciągnąć wtyczkę sieciową.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756