Znaleziono w kategoriach:
Zestaw noży ZWILLING Four Star 35145-007-0 (7 elementów)

Instrukcja obsługi Zestaw noży ZWILLING Four Star 35145-007-0 (7 elementów)

Powrót
NOŻE ZWILLING J.A HENCKELS
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WWW.ZWILLING.PL 1 z 2
Szanowny kliencie, dziękujemy za zakup produktów Firmy ZWILLING J.A HENCKELS.
Dzięki nabyciu noży naszej marki, doświadczysz po raz pierwszy co naprawdę znaczy pojęcie
prawdziwej ostrości.
Jesteśmy bowiem szczególnie dumni z faktu, że nasze noże bywają przekazywane z pokolenia
na pokolenie w obrębie tej samej rodziny służąc wiernie bez straty na jakości i wygodzie
użytkowania. Jest to najlepszy dowód na najwyższą jakość naszych produktów.
NOŻE KUCHENNE
Noże marki Zwilling dobrą inwestycją, albowiem odpowiednio użytkowane będą nam służyć
przez długie lata.
Uwaga: noże ostre nieumiejętne i nieostrożne użytkowanie może doprowadzić do
poważnych obrażeń ciała.
1. CZYSZCZENIE
ZWILLING NIE rekomenduje czyszczenia i mycia noży w zmywarkach.
Chemia zawarta w środkach czystości używanych w zmywarkach połączona z wysoką
temperaturą mycia działa destrukcyjnie zarówno na ostrze jak i rączki noży. Efektem tego
może być powstawanie zalążków ognisk korozji, matowienie ostrza oraz jego stępienie.
Dlatego też zalecamy ręczne mycie w letniej wodzie zaraz po zakończeniu użytkowania.
2. KONSERWACJA
Aby zachować połysk i ładny wygląd rączek zalecamy od czasu do czasu natrzeć je delikatnie
małą ilością oliwy spożywczej. Dotyczy to wszelkich typów rękojeści nie tylko drewnianych,
ale również wykonanych z tworzyw sztucznych.
3. OSTRZENIE
Dobry, ostry nóż jest bezpieczniejszy aniżeli tępy. Jest tak, gdyż krojąc ostrym nożem używamy
mniej siły a nóż pewniej zagłębia się w krojonym produkcie przez co proces cięcia jest bardziej
precyzyjny i lżejszy.
Od czasu do czasu wskazane jest ostrzenie noży ZWILLING jest to normalny proces. Do tego
celu używaj specjalnie przeznaczonych ostrzałek Zwilling. Polecamy ostrzałki stalowe,
kamienie do ostrzenia Twin Stone Pro i Twin finishing stone Pro lub standardowe ostrzałki
kuchenne ZWILLING.
Dzięki nim z łatwością osiągniesz oczekiwana ostrość noża.
WWW.ZWILLING.PL 2 z 2
Kilka rad jak ostrzyć przy użyciu ostrzałki stalowej (patrz rysunek).
- Umieść ostrzałkę na stabilnym podłożu tak jak pokazano na
rysunku. Trzymaj mocno i pewnie.
- W dru rękę weź nóż, przyłóż do ostrzałki pod kątek około
15 stopni (patrz rysunek).
- Przeciągnij pewnym, stałym ruchem ostrzem po ostrzałce
z góry na dół.
- Powtórz proces po drugiej stronie ostrza i ostrzałki.
- Powiel proces kilkukrotnie, zalecane 2 do 3 razy lub
alternatywnie 5 do 10 razy, aby uzyskać ostrość po obu
stronach ostrza.
4. PRZECHOWYWANIE ORAZ DESKI DO KROJENIA
- Idealnym miejscem do przechowywania noży specjalnie
do tego zaprojektowane bloki drewniane lub listwy
magnetyczne.
- Zapewniają one bezpieczeństwo, ochronę ostrza, czystość
oraz poręczność użytkowania.
Deski używane do krojenia mają kluczowe znaczenie pod
kątem trwałości i ostrości ostrza. Deski wykonane z metalu,
szkła, porcelany w przyśpieszonym tempie niszczą ostrze
i powodują jego tępienie.
Dlatego tez polecamy przede wszystkim używanie
drewnianych desek ZWILLING, które bezpieczne dla
ostrza, łatwo się czyszczą i zapewniają dobrą higienę.
NIGDY nie myj drewnianych desek w zmywarkach lub
pozostawiaj ich na dłuższy czas w wodzie.
Trzymaj je w odpowiedniej odległości od źródeł ciepła.
5. CZYSZCZENIE DESEK I BLOKÓW NOŻY
- Czyść regularnie deski i bloki ciepłą wodą, delikatną myjką z dodatkiem delikatnego
detergentu.
- Po opłukaniu wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym.
Dodatkowe informacje na temat noży i ich użytkowania znajdziesz na stronie www.zwilling.pl
lub pod adresem email: bok@npcpolska.pl.
Rysunek: Ostrzenie noża

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756