Poradniki Eksperta

Jak odkamienić czajnik - sprawdzone sposoby


Odkamienianie czajnika to czynność, której nie jesteśmy w stanie uniknąć. Niezależnie od tego, jaką mamy wodę, z biegiem czasu pojawi się w czajniku kamienny nalot. Osad ten nie tylko psuje smak zaparzanych napojów, ale też może być niekorzystny dla czajnika. Metod na to, jak odkamienić czajnik, jest bardzo wiele. Wśród nich są tak zwane domowe sposoby, oraz te z wykorzystaniem specjalnych środków, dostępnych w sklepach. Jakie są plusy i minusy ich użycia, które są skuteczniejsze, a także co zrobić, by ograniczyć konieczność odkamieniania czajnika? Odpowiedź na te pytania znajdziesz z poniższym poradniku.



Czajniki elektryczne


Dlaczego w czajniku zbiera się kamień?


Czajnik jest urządzeniem, do którego każdego miesiąca nalewamy setki litrów wody. Nie jest to też sprzęt, który wymaga mycia w środku, bo woda, która w nim jest, podgrzewana jest zazwyczaj do wrzenia, przez co nie musimy obawiać się ryzyka powstania bakterii, grzybów oraz innych mikroorganizmów. Podczas gotowania, wnętrze czajnika jest po prostu sterylizowane. Jedynym więc, co może nam spędzać sen z powiek, jest osadzanie się kamienia.


Szybkość tego procesu, jest zależna od zawartości minerałów w wodzie, którą nalewamy do czajnika. Im więcej wapnia i magnezu, tym twardsza woda. Choć właśnie taka woda dla człowieka jest – wbrew pozorom – bardzo wartościowa i warto ją pić, bo uzupełnia spore zapasy tych ważnych pierwiastków, to jednak z pewnością czajnikowi i innym urządzeniom domowym, nie przysłuży się.


Podczas podgrzewania, pierwiastki wapnia i magnezu wytrącają się z wody, a następnie osadzają na dnie i na ściankach czajnika. Początkowo osad jest niewidoczny, jednak z czasem warstwa robi się na tyle gruba, że jest zauważalna nie tylko gołym okiem, ale także w smaku. Jeśli już jest bardzo gruba, to podczas gotowania z czajnika mogą dobiegać odgłosy przypominające „wybuchy”. To pękający kamień, który potem wraz z wodą może wylądować w naszej szklance, czy kubku. Zarówno smak, jak i aromat herbaty i kawy, zalanej taką zakamienioną wodą, jest niezbyt ciekawy. Ponadto, nikt nie przepada za tym, kiedy kawałki kamienia wprost musimy wyjmować sobie z buzi. Rezultat jest taki, że często w obawie przed zalaniem napoju wodą z kamieniem, po prostu nie wykorzystujemy całej wody, którą zagotowaliśmy, i część z niej, próbując opłukać wnętrze czajnika z kawałków kamienia, wylewamy. Marnujemy w ten sposób wodę i prąd, jakie zostały zużyte na jej zagotowanie.


Odkamieniacze do czajników w naszej ofercie:


Dlaczego trzeba odkamieniać czajnik i jak często to robić?


Powiedzmy sobie wprost: nawet dokładnie przefiltrowana woda, zawierać będzie jakieś ilości magnezu i wapnia i jest kwestią czasu, kiedy nasza herbata zacznie mieć dziwny posmak, a na jej powierzchni pływać będzie plama z kamienia. To znak, że warto odkamienić czajnik. Ma to związek nie tylko ze smakiem napoju, ale także bezpieczeństwem czajnika. Kamień źle wpływa na wnętrze czajnika, a przede wszystkim na elementy grzewcze. Czajnik, pokryty grubą warstwą kamienia, znacznie mniej efektywnie pracuje, przez co gotowanie trwa dłużej, a to zwiększa pobór prądu. Urządzenie nie tylko wygląda w środku nieestetycznie, ale jest także bardziej podatne na uszkodzenia.


Jak widać więc, powodów by odkamieniać czajnik, jest wiele. Regularne powtarzanie tej czynności, pozwoli nam zachować sprzęt w czystości i zapewni wydajną pracę oraz długotrwałe użytkowanie, bez ryzyka awarii.


Ważne jest również, aby wybrać odpowiedni preparat. Domowe sposoby cieszą sie popularnością. Warto jednak sprawdzić także profesjonalne odkamieniacze do czajników, które są do tego dedykowane.


Domowe sposoby na odkamienianie czajnika


Jak odkamienić czajnik domowymi metodami? Jest ich kilka. Zawsze stosowane są substancje kwaśne, takie jak ocet, czy kwasek cytrynowy. Stosowanie takich metod ma swoje plusy oraz minusy. Przyjrzyjmy się im po krótce.


Jak odkamienić czajnik octem? Proces ten jest bardzo prosty. Wystarczy połączyć wodę i ocet w proporcji 1:1. Taki roztwór należy wlać do czajnika i zagotować. Po zagotowaniu, woda powinna postać w czajniku do ostygnięcia. Po tym procesie, wodę wylewamy razem z kamieniem. Odkamienianie octem jest jedną z najskuteczniejszych metod, jednak w przypadku bardzo intensywnego osadu, może zajść konieczność powtórzenia procesu. Postępuj wtedy dokładnie tak samo. Odkamieniaj aż do skutku – czyli do momentu, kiedy wnętrze czajnika będzie czyste i wolne od kamienia.


Plusem odkamieniania z użyciem octu, jest wspomniana już skuteczność. Minusem – dość ostry zapach, który może się przez jakiś czas utrzymywać. Wtedy warto po prostu kilkakrotnie przepłukać czajnik i zagotować wodę. Po tym zabiegu, kwaśny aromat octu powinien zniknąć.


Jak odkamienić czajnik kwaskiem cytrynowym? Postepowanie jest podobne, jak w przypadku octu, jednak inne są proporcje. Do pełnego czajnika dodajemy kilka łyżek kwasku, około 5 na litr wody. Tym razem roztwór pozostawiamy w czajniku na kilka godzin, bez gotowania. Możemy regularnie sprawdzać postępy. Po odkamienianiu należy dobrze opłukać czajnik i przed użyciem także kilkakrotnie zagotować i wylać wodę. Można zamiast kwasku użyć także samego soku cytrynowego, jednak trzeba go dodać znacznie więcej. – około szklanki na czajnik. Podobną metodą jest przecieranie wnętrza czajnika połówką cytryny.


Kwasek jest nieco mniej skuteczny niż ocet, jednak nie pozostawia tak intensywnego zapachu.


Ocet oraz kwasek cytrynowy, to dwa najpowszechniejsze „domowe sposoby” na to, jak odkamienić czajnik. Jednak oprócz nich są jeszcze inne, które możesz wykorzystać. Mowa o obierkach ziemniaczanych oraz sodzie oczyszczonej.


Soda, obok octu, jest środkiem chętnie wykorzystywanym jako ekologiczna metoda czyszczenia powierzchni. Świetnie sprawdza się zarówno w łazience, jak i w kuchni. Aby odkamienić czajnik przy użyciu sody, wystarczy wsypać kilka łyżek do wnętrzaczajnika i poczekać kilkanaście minut na rezultat. Dla wzmocnienia efektu, sodę można dodatkowo polać kilkoma łyżkami octu, jednak nie jest to konieczne, bo soda już sama w sobie podziała odkamieniająco.


Odkamienianie z użyciem obierek ziemniaków, jest również banalnie proste. Należy nasypać do czajnika obierek – im więcej, tym lepiej – i zalać je wodą, następnie zagotować. Wodę trzeba wylać i proces powtarzać do skutku.


Odkamienianie czajnika sklepowymi środkami do odkamieniania


Powyższe domowe sposoby, to ekologiczne metody na to, jak odkamienić czajnik. Elektryczny, czy też na gaz – każdy można oczyścić właśnie w ten sposób. Jeśli jednak wolisz stosować preparaty sklepowe, to w każdym sklepie z urządzeniami gospodarstwa domowego, a także w markecie, z pewnością znajdziesz szereg produktów przeznaczonych do tego celu. Sprawdzają się zarówno jednorazowe saszetki, jak i butelkowane płyny, które służą także do odkamieniania ekspresów. Każdorazowo postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Preparaty te, odznaczają się wysoką skutecznością działania.


Choć nie unikniemy konieczności odkamieniania czajnika, to możemy jednak znacznie ograniczyć częstotliwość wykonywania tej czynności. Przyczynia się do tego korzystanie z wody filtrowanej, a więc o ograniczonej zawartości wapnia i magnezu. W miarę możliwości, staraj się gotować tyle wody, ile aktualnie zużyjesz. Dzięki temu, woda nie będzie stała w czajniku, co z pewnością wpłynie na osadzanie się kamienia.


Sprawdź również: Jaki czajnik na gaz najzdrowszy? Ranking


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756